29. 08. 2011.

Malo sam balahala :)

Šta radi žena kad ostane sama u stanu, ima slobodan dan i hrpu vremena ?  Stavi noge na stol, gleda YT, čita najdraže blogove, sluša muziku, pije sok od marelice s ledom....i šminka se :) 



- baza za sjenila ArtDeco
- kremasto bijelo sjenilo Essence LE Dance The Swan Lake
- ružičasto zlatni glitter Pure Luxe Luscios
- baby pink tuš Essence Metal Glam 06 Pinkadelic
- ubitačni pink pigment TMM Bebe

  



- baza za sjenilo Revlon Vital Radiance
- žuto sjenilo NYX Yellow Funk
- zlatni pigmentić Pure Luxe Sunny Side Up
- plavi tuš Essence Metal Glam 02 On The Go


 - NYX olovka za oči Electric Blue
- plavi šljokičasti liner Farmasi 
- Oriflame olovka za oči Emerald Ice 
- zeleni šljokičasti liner Farmasi
                                             
Toliko za ovaj put jer žena s početka priče sad ide naći šta će obući za večeras :) :****
p.s. ako vam naslov posta nije jasan poslušajte :))

28. 08. 2011.

Uporedna recenzija : korektori za lice

Naći dobar i odgovarajući da ne kažem idealan korektor meni je barem tri puta teže od pronalaska idealnog ruža za usne, rumenila pa čak i tekućeg pudera. Svi znamo koliko zadataka dobar korektor treba da ispuni : tamni podočnjaci, vrećice, linijice, crvene mrljice, ožiljci, bubuljice.... sve to treba uspjeti prekriti a da ne isušuje, da nema brašnastog efekta, da dovoljno hidrira, dobro se i dugo drži i plus da nađete potpunu match nijansu tako se ne vidi iz aviona kako ga imate. Ovaj put neću pričati o konzistenciji, odabiru nijansi, vrstama i načinima nanošenja jer ta tema zaslužuje poseban post koji planiram napraviti u skorije vrijeme, nego ću vam pokazati 5 korektora koje trenutno imam u mojoj kozmetičkoj zbirci i ukratko vam predstaviti njihove dobre i loše strane. 


                                                                       (slikano unutra) 

                                                                       (slikano vani) 

Dakle, danas pričamo o Rimmel Renew & Lift, Maybelline Instant Age Rewind, Bourjois Healty Mix, Rimmel Hide The Blemish i ELF Tone Correcting korektorima. Za početak swatchevi, urađeni na stražnjoj strani ruke i dnevnom svijetlu.



Pa krenimo redom - nekim redom :)))

Borujois Healty Mix
Ovaj korektor koristim već više od godinu dana, od kad je izašao na naše tržište u aprilu 2010 godine kad sam ga prvi put i recenzirala. Na početku sam koristila nijansu 52 ali sam vremenom prešla na 51 koja mi najbolje odgovara zimi i 53 jer mi je idealan match za ljeto, a u prelaznim periodima mješam ove dvije nijanse tako da ih uvijek imam u neseseru. Za razliku od svih ostalih korektora o kojima ću danas pisati, ovo je jedini koji dovoljno dobro obavlja obje funkcije - prekrivanje okoloočnog područija kao i nepravilnosti na ostatku lica. Sve što sam pisala u recenziji stoji i dalje i zaista sam zadovoljna s njim. Ima 10 ml i redovna cijena mu je oko 14 KM što iako se čini puno, obzirom da jedna bočica traje minimalno 4 mjeseca, ipak je dosta dobra i isplativa investicija. Minus : otvor na tubici je dosta veliki i traži malo prakse da ga ne izađe previše vani.

Maybelline Instant Age Rewind

Koristim ga oko 3 mjeseca i kupila sam ga prvenstveno za pokrivanje podočnjaka i vrećica ispod očiju obzirom da mu to i jeste specijalnost. Sadrži ekstrakte kofeina i svile, ima anti-ageing efekat i te neke kao posebne iluminizirajuće perlice koje reflektuju svjetlost. Teksturom je dosta lagan i tečan ali prekriva jako dobro, negdje između srednjeg i potpunog prekrivanja. Nježan je, super se razmazuje i lijepo hidriria. Ono to najviše volim je što nema nimalo cakey brašnastog efekta, nema uvlačenja u borice, područije oko očiju je osvjetljeno i sposoban je ostati nepromjenjen najmanje 7-8 sati od nanošenja. Pakovanje je super, ima mali uski cjevičasti produžetak na otvoru tako da se može istisnuti tačno onoliko korektora koliko treba. Minus : napravili su ga u samo tri nijanse : fair, medium i dark. I povukli iz proizvodnje što je totalna šteta. Ipak, još se da nabaviti npr na Cosmetic House gdje košta 2,5 GBP za količinu od 11 ml.

Rimmel Renew & Lift

Slično HM-u, u mojoj kolekciji ima prilično dug staž, nešto malo manje od godinu dana. I on je predviđen za korekcije područija oko očiju i jedan je od onih proizvoda za koje ne možete reći ni da su loši ni da su dobri. Teksturom je ni prerijedak ni gust, nešto između to dvoje. Ima srednju moć prekrivanja, mekan je i fino se razmazuje i blenda. Nema brašnastog efekta a što se tiče postojanosti bez setovanja puderom u prahu neće izdržati više od 4 sata. Onako, čisto prosječan korektor za cure koje nemaju pretjeranih problema s tamnim podočnjacima i vrećicama. Ja ga nosim kad sam dobro naspavana i idem negdje na kratko :) Košta oko 7 KM u Kozmu za količinu od 10 ml.
Minus : koristila sam ga na prijateljici koja ima dosta izražene mimičke borice oko očiju i po tom pitanju se pokazao dosta loše, uvukao se i dodatno ih naglasio tako da ako imate isti problem izbacite ga iz razmatranja.

ELF Tone Correcting

Jel mogu odmah o glavnom minusu ? Užasno intenzivan miris narandže koji me izbacuje iz cipela. Osim toga, prekrivanje je totalno minimalno prema čemu se da zaključiti da je očito pravljen za prave sretnice među nama, one cure koje genetikom ili čime god nemaju plavo-ljubičaste urezotine ispod očiju, blago im se. Jako je rijedak i nije za prekrivanje nepravilnosti tipa bubuljica, mrljica ili ožiljaka. Da ne bi bilo da ne valja ničemu u njegovu odbranu jedino se može reći da se odlično blenda i stapa s kožom zbog čega je neprimjetan. Osim toga za mene je odlično pogođena neutralna bež nijansa. Nažalost, dok kažete keks, ili više keksova, za oko sat do maksimalno sat i pol njega više nema. Iskoristiv isključivo za dodatno prekivanje u kombinaciji s nekim drugim korektorom. Ako ste gore pomenute sretnice možete ga nabaviti na ELF britanskom sajtu po cijeni od 1,5 GBP za 2,3 grama proizvoda.

Rimmel Hide The Blemish

Korektor kojeg već niz godina koristim za prekrivanje svega što nisu podočnjaci jer je za njih pregust i preagresivan. Dokazano isušuje bubuljice zbog čega ga i obožavam. Jako je gust i kremast, ima puno pigmenta, dolazi u sticku i dovoljno je samo piknuti ga na problematično mjesto, malo utapkati i to je sve. Najbolje se nanosi prstima jer mu je zbog teksture potrebno malo zagrijavanja. Obezbjeđuje potpuno prekrivanje, s dobrim odabirom nijanse je neprimjetan i izuzetno je postojan (8-9 sati bez setovanja puderom u prahu) Minus : mali izbor nijansi od samo 3-4, nije za podočnjake, nije za cure sa suhom kožom i nije za ružičaste podtonove jer sve njegove nijanse vuku na žuto.Košta oko 6 KM u DM-u za količinu od fenomenalnih 4,5 grama.

I toliko od mene za danas, idem pod hladan tuš dok me vrućina nije skroz izludila :))

22. 08. 2011.

Moja make up priča

Upravo sam švrljajući YT-om naišla na jedan od onih tagovanih videa koje su cure radile, pod nazivom "my make up story", tačnije odgovarale su na 10 beauty pitanja o dekorativnoj kozmetici pa budući da mi se učinilo zanimlljivim odlučila sam se napraviti isto, ovdje na blogu obzirom da još uvijek ne snimam. Pa krenimo :

1. S koliko godina si počela nositi make up ?

Hmm...prilično kasno za jednog sadašnjeg make up ovisnika, tek u drugom razredu gimnazije. Sve do tad sam imala granitni stav da se nikad neću šminkati. Ni bojiti kosu. Ma ni za sto godina :)))

2. Kako si krenula sa šminkanjem ?

To mogu zahvaliti jednoj od mojih najboljih prijateljica iz srednje škole. L. se praktički rodila našminkana i pošto smo se stalno družile uvijek mi je grintala, nagovarala me i bila užasno naporna i uporna tako da sam jedan dan, čisto da je skinem s vrata, otišla i kupila Markins crnu olovku za oči, Samantha maskaru i Constance Carrol puder u kamenu. Narednih 10 godina provela sam potpuno nezainteresovana za šminkanje, postalo mi je navika i sviđalo mi se što izgledam bolje s tim na licu ali nije bilo ništa čemu bi se veselila ili uživala u tome. I manje više sam se šminkala uvijek isto. A onda, nekad prije otprilike 5 godina sasvim slučajno sam otkrila beauty blogove i kozmetičke forume. Entuzijazam svih tih cura i prekrasna čuda koja su radile sa šminkom ostavio me je bez daha i pokrenuo kreativnost za koju nisam ni znala da imam. Postalo je zabavno, rodila se veeeelika ljubav i sad sam tu gdje jesam. Od jednog malenog nesesera do 6 punih kutija šminke :D

3. Navedi neke od svojih najdražih make up brendova
 
U principu ih nemam kao takve nego od svakog uzimam po nešto u čemu su se pokazali kao jako dobri, tipa tekuće pudere od Revlona i Bourjois, maskare od Maybellina, sjenila od NYX-a i malih mineralnih kompanija, ruževe za usne od Rimmela....i tako dalje. Ali u principu uvijek isprobavam masu novih stvari od različitih, meni cjenovno dostupnih brendova pa se to manje više mijenja, recimo trenutno sam opsjednuta Sleekom i kvalitetom njihovog rumenila pa će ono što ću prvo sledeće kupiti biti Sleek palete sjenila.

4. Šta ti znači make up ?

Razbibrigu, hobi, ljubav, i izražaj. Kao i u svemu drugome, ono što jako volite vam jednako mnogo i znači.

5. Kad bi morala nositi samo 4 proizvoda koje bi odabrala ?

Prvo i osnovno, tekući puder - nevjerovatna je razlika s njim i bez njega. Dalje, maskaru, rumenilo i crni tuš za oči. Nisam ovisna o ruževima, sjajilima i olovkama, ne patim na savršeno definirane obrve ni našminkane usne ali bez ova 4 proizvoda koja sam navela ne bih mogla ni u snu..

6. Šta ti je najdraže kad se radi o make upu ?

Bez dvojbe - njegova fantastična sposobnost transformacije lica, pogotovo ako se radi o proizvodima kao što su bronzer i highlighter, igri svjetlosti i sjene koju s njima možete napraviti tako da lice izgleda uže, svježije i mnogo drugačije i ljepše. I generalno sam uvijek iznova bila fascinirana onim before and after prizorima u ogledalu. Mogu nositi šta god od odjeće na sebi, imati kakvu god boju laka na noktima i frizuru ali kad sam dobro našminkana osjećam se bogovski :)

7. Tvoje mišljenje o duelu između drugstore i high end kozmetike ?

Sve sam rekla ovdje 

8. Najbolji savjet koji bi dala početnicama u šminkanju ?

Pobacajte spužvaste aplikatore i sve druge vrste kozmetičkih pomagala koja dolaze u pakovanju sa proizvodom jer su sranje i s tim ne možete napraviti ništa dobro. Kistovi su osnov kvalitetno našminkanog lica, nisu skupi i možete ih naći ako se malo potrudite a dobar i pravilno održavan kist može trajati i služiti svojoj svrsi xy godina. I itekako se možete naučiti dobro šminkati same ako ne odustajete na prvu loptu, imate volje za učenjem i oslonite se na praksu.

9. Jedan make up trend koji nikad nećeš razumjeti ?

Ne pratim trendove, eventualno volim skinuti nešto što mi se baš svidi kad naletim na to na internetu ali ako moram birati onda bi to bile one užasne usne u čudnim bojama poput crne, plave, bijele i tako to.

10. Šta misliš o beauty zajednici na You Tube-u ?

Da zahvaljujući tim curama, nikad nije bilo lakše naučiti šminkati se kao profesionalac, znati koji su proizvodi dobri a koji ne i u startu vidjeti kako proizvod koji vas zanima izgleda na dijelu. Pixiwoo, Lisa Eldridge, Juicytuesday, Goss, Perlitude i Misschievous su ljudi od kojih sam naučila barem 70 % od ovoga što danas znam.

Toliko o mojoj make up priči, bilo je prilično interesantno i zato vas tagujem sve da napravite isto, ovdje u komentarima ili na svojim blogovima ( ostavite mi link). 
Do sledećeg posta pusa svima :***

18. 08. 2011.

Još jedan ljetni look


Nije me bilo tačno 10 dana :) Sezona godišnjih odmora na poslu i jedan priličan životni brejkdaun krivi su što sam zanemarila sve ono što nije od esencijalne važnosti da se napravi. Slabo sam se nešto i šminkala, tek čisto da ne plašim svijet oko sebe tenom na kojem se uvijek bez greške vidjelo jesam li i koliko umorna i nenaspavana. I kao što neko reče - nije meni što imam ljubičaste podočnjake do po obraza nego što ne znam koje mi cipele idu uz njih :))) Suosjećam.
 Ali evo opet sam tu, i za večerašnju kaficu u gradu napravila sam jedan lagani look u skladu sa temperaturama ovih dana - tropski. Ispričavam se na lošijim slikama, obje lampe su mi večeras složile riku i jedva sam sahvatala ikakvu svjetlost :/// 


 
Lice :
- tekući puder : Bourjois Healty Mix 52
- korektor Bourjois HM 51
- puder u prahu NYX Loose medium beige
- bronzer : Benefit Hoola
- rumenilo : Essence LE Ballerina Backstage Prima Ballerina
Oči :
- olovka za obrve : Essence 01
- sjenila :120 paleta
- maskara : Avon Super Extend
- tuš  : Essence Metal Glam 03
- olovka za oči : Max Factor Kohl 01
Usne
- ruž : Avon Glazewear Shine Sunset
Dugo nisam radila lookove i priznajem da su mi nedostajali. A kad smo već kod lookova, na nekom od foruma sam skoro sasvim slučajno pročitala komentare koji su me naveli na razmišljanje.
Ne mislim konkretno na ovo što sam napravila iznad ali znam da ovakve načine šminkanja poput mog, sa dosta upečatljivih boja i različitih tehnika nanošenja većina cura ne smatra za ono što bi se moglo bez beda profurati kroz grad ni subotom navečer, da ne spominjem neke druge prilike. Međutim ja to radim. I stavljam na sebe. I nosim van. Poslje toliko godina s jednakim entuzijazmom. 
Da se razumijemo, ne zamjerim bilo kakve komentare na taj račun jer su ukusi različiti i znamo da se o njima ne raspravlja. Meni se sviđa, lupam, koraljni ruž za usne, neko drugi se kune u ljubičasti. I slično. Ali ako govorimo o kritikama, u mojoj glavi samo one konstruktivne stvarno drže vodu. Recite mi da mi sjenilo nije dobro izblendano, da mi tuš ide ukrivo, da imam sljepljene trepavice od maskare, linije od pudera, ruž preko ruba usana ili da nisam dobro stavila rumenilo. Napomenite mi uz to i šta mogu uraditi da se popravim. I biti ću vam itekako zahvalna. Ali kritizirati nekoga samo zbog toga što nosi boju ili kombinaciju boja ili proizvoda ili odjeće koju vi ni u sledećem životu ne bi stavili na sebe je u najmanju ruku bezvezno i nepotrebno. Jer hvala bogu nismo svi isti - bilo bi prestrašno dosadno da jesmo. Zato vam najtoplije savjetujem da se ugrizete za jezik sledeći put kad krenete reći da je nešto užasno samo zato što se vama to ne dopada.
p.s. - pan 10 projekat je krš :)))

08. 08. 2011.

Skandalozni look

koji u biti nije nimalo skandalozan :) osim možda malo zbog činjenice da je slikan cijelih 8,5 sati kasnije od jutarnjeg nanošenja make upa. I namjerno je takav jer sam željela pokazati kako Sleek Scandalous rumenilo recenzirano u predhodnom postu izgleda na licu i to nakon napornog i pakleno toplog radnog ponedeljka. 

napomena : ovo što vidite je količina rumenila koju sam dobila nakon što sam dva puta lagano bocnula kist u njega i izblendala
napomena 2 : ostatak šminke je s namjerom neutralizovan jer ovo rumenilo ne pristaje biti u drugom planu :)
napomena 3 : ako se pitate šta je na meni drugačije - posvjetlila sam kosu, skroz :)

Nadam se da vam se sviđa :***

07. 08. 2011.

Pro et Contra - Sleek rumenilo Scandalous


Danas sam zapravo planirala nešto posve drugo za pisati ali krivicom sinoćnjeg provoda do sitnih sati i prepadanja same sebe jutros u ogledalu taj plan je momentalno otpao :)) pa sam skontala da je bolje baciti se na zaostatke po pitanju recenzija a Sleek Scandalous je prvi proizvod na tom spisku. Prvi je i u mnogo čemu ali o tome nešto malo kasnije.

Ranije nisam imala nikakvog iskustva sa Sleek kozmetikom, osim čitanja masovnih blogerskih pohvala za njihove palete sjenila i činjenice da sam rumenila viđala u kolekcijama YT gurua kojima fakat vjerujem ono što kažu. Dugo sam razmišljala od čega krenuti s isprobavanjem ali kad sam na eBayu vidjela Scandalous pala sam na guzu i odmah znala da ga moram imati. Vjerujem da znate o kakvom osjećaju pričam :)

Naručila sam ga od ove sellerice s britanskog eBaya i što se nje tiče, moje apsolutne preporuke jer je maksimalno korektna, komunikativna, brza, ima gomilu Sleeka po super cijenama i ne pretjeruje s poštarinom. Mene je Scandalous izašao ukupno 6 funti što je prava sitnica obzirom na to šta se dobije, i stigao mi je za 8 kalendarskih dana uključujući i jedan vikend.

Scandalous pripada Stilleto kolekciji koju je Sleek izbacio u februaru ove godine ali bez obzira što je LE još uvijek se može pronaći


U neobičnoj je toploj crvenoj i intenzivnoj paradajiz nijansi zbog čega sam ga zapravo i kupila. Boja je fenomenalna ! 


 Drugi razlog je što je teksturom potpuno ali potpuno mat a takva rumenila na mojoj mješovitoj koži mnogo ljepše i prirodnije izgledaju nego sedefasta ili shimmerasta. Ako ste se zapitali kako ovakva nijansa može izgledati prirodno kad je zastrašujuće drečava reći ću vam samo da se ne date zavarati izgledom u pakovanju jer naneseno u maloj količini i dobro izblendano je itekako osvježavajuće, lijepo i nosivo.

Odlična strana ovog rumenila je svakako nevjerovatno luda pigmentacija zbog čega ga je dovoljno bukvalno dotaknuti kistom za količinu jednog nanošenja i ako se odlučite kupiti ga, svakako obratite pažnju na to. Nijedno ali nijedno od oko 40 rumenila koja sada imam ga ne može nadmašiti po jačini pigmenta. Zato mislim da mi može bit još sto godina :)

I odmah da vam kažem, ako tražite gdje sam napisala negativne strane nećete ih naći. Jer ih nema ali stvarno, eventualno bi to bila činjenica da se može kupiti jedino online.

Meni je pravi užitak nanositi ga jer se ne trusi okolo, bukvalno klizi po koži i blenda se bez imalo napora. Što se trajanja tiče, biti će tu sve dok ga ne odlučite maknuti. Nosila sam ga vrlo često u zadnjih mjesec dana i nijednom, čak ni po visokim temperaturama vani nisam primjetila da je rumenilo izblijedilo, nestalo ili se sflekalo. Izgleda nevjerovatno prirodno ako se nanese u maloj količini i najbolje ide samo na maskaru s malo crnog linera i neko neutralno sjajilo ili ruž za usne.

Ambalaža je jednostavna, minimalistička i crna. Na cijeloj unutrašnjoj površini poklopca ima ogledalo. Kad sam ga tek dobila učinilo mi se da je dosta malo er tako izgleda ali ima 8 grama što je standard kad se radi o rumenilima pa ne dajte da vas malena kutijica zavara. Evo poređenja s Revlonovim Golden Affair rumenilom od 6 grama i Essence Sun Club All Over od 8 grama, čisto da vidite razliku u veličini kutijice u odnosu na količinu proizvoda.

 
 Ako ste pomislili da nikada ne biste mogli nositi ovakvu nijansu rumenila tvrdim da ćete se i više nego ugodno iznenaditi ako se odlučite pokušati. I prije nego što pogledate slike i swatcheve bitno je znati da Scandalous zovu duplikatom za Nars Exihbit A rumenilo kao i da ovako dobro, kvalitetno i jeftino rumenilo ne treba propustiti.

Ostajem dužna sliku kako izgleda na licu jer moje danas nije za pokazivanje :)


 


A za kraj par sličica ostalih nijansi Sleek rumenila preuzetih s neta ( za izvore kliknite na slike )








i YT video s nijansama link  i swatchevima - link

:****

02. 08. 2011.

10 pan projekat

Ako imalo pratite strane beauty blogove i YT kanale niste mogle ne čuti za 10 pan project, započet prvobitno od strane YT guruice pod imenom lollipop26 da bi se kao fenomen proširio dalje u make up galaksiju. Naime, radi se o tome da trebate izabrati 10 proizvoda koje ćete potrošiti do kraja prije nego si kupite bilo šta novoZa sve prave ovisnice o kupovini sitnica koje život znače ovo je priličan izazov. Ja priznajem da nisam baš toliko izdržljiva i hrabra, zbog čega sam ispočetka smatrala ovaj fazon za glupost ali danas dok sam preslagala čitavo brdo svoje šminke shvatila sam da onako naslagano kumulativno zaista previše košta obzirom da većinu toga stignem malo/nikako iskoristiti prije nego kupim nešto drugo. Bez obzira što šminkam sestru, mamu, rodice, prijateljice i bez obzira što imam make up blog (dva glavna izgovora). I shvatila sam da se daljem gomilanju pod hitno treba stati na kraj. 
Barem privremeno :)

Ponavljam da se po ovom pitanju ne smatram nimalo istrajnom ni principijelnom. Čak suprotno. Pa sam odlučila ući u 10 pan projekat ali u nešto  modificiranom obliku, da bude bar malo lakše :). Tačnije, neću kupiti ništa novo sve dok vidljivo ne dotaknem dno na sledećih 10 proizvoda


u pravcu kazaljke na satu : Rimmel Renew & Lift korektor, Maybelline Expert Wear highlighter, ELF Studio rumenilo i bronzer, Rimmel Glam Eyes sjenilo Jet Black, Revlon Matte sjenilo Peach Sorbet, ArtDeco sjenila 92 i 29, Avon Ideal Shade kompaktni puder i Rimmel Cool Matte puder u pjeni.

Najviše je sjenila jer njih najviše i gomilam a inače sve su ovo proizvodi koje sam u punom entuzijazmu kupila da bi poslje prva, tu negdje pa oko dva-tri korištenja zabacila u ćošak i prešla na neke nove.

Dakle, dok im ne hitnem pan nema ni š od šopinga. U to se ne računaju pokloni, osvojene nagradne igre, moji Avon paketići.. itd.

Bog zna na šta će ovo ličit, imam tremu :)))

A možda da sve ovo što sam napisala snimim u draftove pa da se mogu na miru radovat novim kolekcijama i promotivnim akcijama online shopova. Ili je stvarno vrijeme za uvesti malo discipline ? Hmm....

E da, ako vidite ovaj post onda vas izazivam da napravite isto.