29. 12. 2011.

Inspiracija ( pomalo sebičan i osoban post )

Dok svakodnevno posljednjih dana viđam pomahnitale žene u natrpanim buticima i one koje jure kao tajfuni kroz tržne centre ruku punih Zara/Bellissima/whatever čijih vrećica i obaraju sve što im se nađe na putu dvoumim se oko toga jesam li ja luda.  Zato što mi je to što ću obući prekosutra naveče najmanji problem u životu,  davno riješen crnim skinny džinsom, visokim čizmama na opasnu štiklu i tamnim svjetlucavim ravno rezanim topićem. I kosu sam riješila, jučer sam odsjekla duge šiške i pofarbala se u srednje smeđu pa će moja novogodišnja frizura izgledati otprilike kao na njoj -  jednostavno, geometrijski  ravno i ispeglano. A sve to u cilju da si dam oduška tamo gdje najviše volim :) 

I baš zbog toga trenutno, jednako mahnito i kampanjski poput žena s početka priče,  pokušavam skužit kako se našminkati a da to na kraju sa svim ostalim što ću imati na sebi zaokruži priču u jedan dobar završetak 2011 godine.  

U nastavku sebično postavljam par fotkica s neta koje su ušle u moj uži izbor kao i lične modifikacije na temu :)



U mojoj glavi krupne zvjezdice zamjenjene su sitnijim tirkiznim šljokicama i ove ispod obrva su spuštene do pregiba kapka. Ostatak je apsolutno predivan, oduševljava me igra bijele olovke za oči, crnog tuša  i umjetnih trepavica kao i činjenica da oči u ovom looku pričaju čitavu priču - od početka do kraja.


Bezvremenska klasika uvijek izgleda dobro. Ali glavna tema je Nova godina pa bih ovdje samo dodala dosta crnog glittera po liniji tuša. Rumenilo u prahu bih zamjenila kremastim jer je sve ostalo mat i pronašla ili izmiksala ovaj ubitačno seksi crveni ruž. Neodoljiv je.


Oči ovdje ne bih ni pipnula,jednostavno su mi savršene jer volim taj zamrljani bedroom look koji koliko god da se pokvari i dalje izgleda kao da ste tako namjerno htjeli. Natandrčila bih samo umjetne trepavice od pola kilometra i na jagodice stavila malo uočljivije rumenilo + highlighter da lice dobije dimenziju. Usne bi ostale iste jer šta god da imate hrabrosti iznijeti vani mora postojati dio kojim uspostavljate jing-jang :)



Ako zanemarimo blago rečeno užasne obrve tipa paukovih nožica ostatak make upa ostavlja bez daha. Makar ijedna šljokica ovdje bi bila totalni višak. Možda bih eventualno zamjenila mat bijelo sjenilo nekim sedefastim da unese malo živosti u pogled i ovu donju liniju tušem usmjerila da ide u smjeru završetka gornje.



Prekrasan look i što je najbolje sasvim jednostavan za sprovesti u dijelo. Ako se odlučim rekreirati ga usne ću ostaviti ovako intenzivne ali bez sjajila jer  imam dojam da ću u suprotnom provesti za ogledalom i brisanjem čaše više vremena nego za puno korisnijim stvarima :)



Šlag na kraju. I jedini look sa ove liste kojeg bih minimalno pipnula. Prosto je savršen ovakav kakav jeste. Na prvi pogled sam se zaljubila u savršeni okvir tamnim sjenilom na gornjem kapku i usnama u neutralno smeđim tonovima koje inače nisu moj đir ali se u ovu priču odlično uklapaju. Dobro konturiranje lica mat bronzerom i mrvica breskvastog rumenila zaokružile bi ukupan dojam na čistu peticu.

Ok, nakon xy pregledanih slika, to bi bilo šest lookova od kojih ću izabrati jedan za nositi na sebi u subotu uvečer.  Napravila bih nešto od toga večeras ali nemam praksu probnog šminkanja jer onda po nekom čudnom zakonu koji vlada u mom svijetu kad se budem šminkala za pravo to neće ispasti ni izbliza tako dobro :) Tako da mi ostaje da na eci-peci-pec u subotu popodne, kad završim šminkanje na prijateljicama i sestri izaberem neki od ovih lookova i nabacim ga na sebe. 

Bilo kako bilo, nadam se da je ovaj post, koliko god sebičan bio, uspio barem malo pomoći ostalim beauty manijakušama s manjkom inspiracije poput mene. I ne da se nadam nego znam da ćemo se sve mi - bez obzira kakav make up nosile - tu noć provesti najbolje što možemo. Bilo to ispod dekice uz najdraže filmove ili u zadimljenom klubu plesajući do jutra. Bitno je da se mi osjećamo dobro, gdje god, kako god i s kim god da to bilo. 

Želim vam svima najljepšu Novu godinu na svijetu !!!! 

:***

25. 12. 2011.

Malo o umjetnim trepavicama

Smatram ovaj post bitnijim od posta o mojim favoritima iz domena preparativne kozmetike jer je on trebao da slijedi. Zato što, budimo iskreni, ko vas šiša čime ste se otuširale i zbog kojeg vam je tačno proizvoda koža mekana i mirisna baš tako kao što jeste ako imate pogled ispod obrva vrijedan milion dolara - u kešu :)) A za tačno takav, ako niste tip cura za čijim predugim i prekrasnim trepavicama slinim po liftu dok ih zavidno gledam iz profila i proklinjem sudbinu što se nisam rodila s takvima,  proslava Nove godine nikako ne može biti bolje vrijeme da ih postignete.  Jer čak iako nikada niste, sledeću subotu biste ih trebale imati na svojim okicama. Zato što pričamo o najluđoj noći u godini. I zato što bi tad trebale da budemo totalno neodoljive. I baš iz tog razloga ovaj post i jeste ovdje gdje ga vidite - da bi vas na vrijeme uputio kako, šta, gdje i na koji način - nositi umjetne trepavice.

Gdje kupiti, koje, kakve i za koliko novaca ?

Ukoliko ste u vremenskoj stisci i nemate kad naručivati sa interneta (iako ja imam sellera u čije se umjetne trepavice kunem a jeftine su do ludila) jedino što vam preostaje su DM i CM adrese.  Odmah da vam kažem, ako nemate gigantske oči koje u prostoriju ulaze prije vas samih zaboravite DM jer tamo su, barem kod mene,  dostupne jedino Essence trepavice iz redovnog asortimana a s njima ćete proći Isusove muke ako imate sitnije oči.  Za prvi put definitivno ne želite imati škarice za nokte u rukama i mjeriti dužinu svojih očiju da biste im mogli prilagoditi trepavice. Ali ako imate oči veličine mojih Essence trepavice će vam biti taman. Cijena im je oko 6 KM i sasvim su ok ( evo kako izgledaju na očima).
Ukoliko su vam oči nešto manje, CM u ponudi ima ArtDeco umjetne koje su malo skuplje, oko 16 KM ako me sjećanje dobro služi, zatim Fing'rs ima nešto povoljnije za oko 10 KM i na kraju Ovnakove za koje vam nemam potrebe niti navoditi cijenu jer sam ih isprobala i jako su loše kvalitete pa ih zaobiđite.
Vjerujem da znate kako postoje parcijalne umjetne trepavice i one iz jednog komada. Parcijalne izgledaju prirodnije jer se apliciraju u pramenovima obično samo na vanjskim uglovima očiju ali pošto je Nova godina samo jednom godišnje u svakom bih vam slučaju preporučila one iz jednog komada koje će vam dati upravo takav vamp look kakav i trebate da imate u najluđoj noći. Osim toga, za početnice rukovanje trepavicama iz jednog komada je daleko lakše i oduzima manje vremena.
Što se ljepila tiče, ono obično dolazi u pakiranju sa samim trepavicama ali se može kupiti i odvojeno. Imaju ga gore navedeni ArtDeco i Fing'rs, koliko košta zaista ne znam jer je meni ljepilo koje dolazi u Essence trepavicama sasvim ok, s njim lijepim čak i neke druge trepavice i nikada mi se nije desilo da je imalo popustilo i da su mi se odljepile a nosila sam ih x puta i izdržale su sve i svašta - od cjelonoćnih plesanja pa sve do suza -  i to u velikim količinama jer ja teško zaplačem ali kad se to desi onda je potop :)

Jel stvarno prave razliku ( praktično rečeno za čije babe zdravlje da se zajebavam)  ?

Riječi bi sve pokvarile, biće dovoljno da bacite pogled na sledeće fotke :

moje našminkano oko bez umjetnih trepavica ( i vidljiv razlog zašto ih obožavam :D)


i moje identično našminkano oko sa umjetnim trepavicama


I  još malo lookova gdje ih nosim : 






Trepavice koje tu imam su sve Essence Lash Mania i obavezno mi javite ako ih još uvijek ima negdje za kupiti. Moje su sa Cosmetic House gdje ih više nema.


Šta trebam napraviti prije apliciranja umjetnih ?

Našminkajte oči ( baza, sjenila,glitter, tuš...)  dakle stavite sve što želite, osim maskare. Nju ćemo kasnije. Linija crnim tušem, crnom olovkom ili sjenilom na korijenu gornjih trepavica sad je vaš najbolji saveznik jer će kamuflirati korijen umjetnih i cijela priča će na kraju izgledati najbolje što može.

Ok, imam umjetne ispred sebe i šta sad ?

Sad ih lijepo pogledajte. Nisu džaba raspoređene tako kao što jesu. Duži krajevi trepavica uvijek idu prema vanjskom uglu oka ( za fensi šmensi mačkasti look)  pa nemojte zanemariti tu činjenicu. Da, postoje umjetne trepavice za lijevo i desno oko. Detektujte prvo za koje su koje a onda se bacite na posao :

- uvijte svoje čiste prirodne trepavice, ovo će pomoći da vam na kraju balade vlastite ne izviruju ispod umjetnih

- uzmite pincetu, uhvatite jedan kraj umjetnih trepavica pri korjenu i lagano ih povucite da se skinu s kalupa iz pakiranja jer su i tamo lagano zaljepljene. Uvijek vucite u suprotnu stranu, nikako prema gore da im se oblik ne deformiše

- kad ste ih skinule s kalupa pincetom ili prstima ih uhvatite na sredini i okrenite ih dlačicama prema dole

-  na korijen trepavica nanesite ljepilo. Pažljivo rukujte s njim, u jednom od mojih prvih nanošenja zamrljala sam ljepilo i po trepavicama pa sam ih takve sljepljene samo prenjela do kante za smeće. Dakle laganim potezima nanesite ljepilo u tankom sloju na korijen trepavica i posebnu pažnju obratite na unutrašnji i vanjski kraj jer ćete na njih staviti dodatno još malo ljepila. To su ključne tačke za držanje trepavica zaljepljenima.

- ljepilo ćete sada pustiti oko 30-ak sekundi da se malo posuši. Možete puhati u njega ili mahati trepavicama ljevo-desno ( ipak preporučujem ovo prvo, čisto da vam se ne bi desilo da ih zaljepite na tepih)

- kad se ljepilo malo posušilo krećemo sa stavljanjem trepavica. Locirajte ih direktno na korijen svojih prirodnih i to na način da umjetne sa ljepilom prvo spuštate na unutrašnji ugao oka, tamo gdje počinju vaše prirodne a ne na sredinu ( iz iskustva ovako imate manje šanse da nešto zeznete) pa preko sredine do vanjskog ugla

- kad ste ih zaljepile sačekajte oko pola minute da se ljepilo uhvati i stabilizuje, možete mu pomoći pritiskajući korijen trepavica pamučnim štapićem ili držačem pincete

- ok, sad su tu gdje trebaju biti a da bi sve izgledalo maksimalno lijepo i u jednom komadu uzmite maskaru za produžavanje trepavica ( nikako onu za volumen, izgledaće previše fejk ). Najbolje  je da izaberete maskaru sa gumenom četkicom širih zubaca i nanesite jedan sloj kako biste sjedinile svoje prirodne trepavice sa umjetnim. Ovim ćete ih i zaljepiti jedne za druge tako da izgledaju kao cjelina te imati dodatnu sigurnost da će se držati na mjestu cijelu noć.

Sve sam napravila ko što treba ali osjećaj na očima je čudan, poput stranog tijela, ja ću ovo počupat !!!

Ni slučajno. Sačekajte pet do deset minuta i imaćete osjećaj da ste se rodile s njima. Navika je čudo, vjerujte mi.

A ako mi se odljepe ?

Ukoliko ste sve napravile po predhodno objašnjenim koracima ne postoji teoretska šansa da će ljepilo i maskara s kojom ste sve sjednile popustiti i trepavice završiti u čaši vaše đus-vodke s ledom. Ili na bilo kojem mjestu gdje ne bi trebale da budu. Za dodatnu psihičku sigurnost spremite u neseser tubicu ljepila i pincetu. To uvijek radim iako mi nikada ne zatreba ali svi se mi osjećamo bolje kad znamo da imamo backup plan.

Kako skinuti ?

Bez čupanja prstima molim vas. To je najgluplji savjet koji sam ikad čula - bolno je i nepotrebno, a osim toga oštetiće i vaše prirodne trepavice. Ponašajte se prema njima kao prema maskari jer dva poteza odstranjivačem šminke za oči ili običnim baby uljem na pamučnoj vatici opustiće ljepilo i one će same spasti.

Šta onda s njima?

Umjetne trepavice nisu jednokratne. Ako postupate s njima na ispravan način potrajati će vam za najmanje 6-7 korištenja.  Dakle, kad ih odstranite sa očiju kapnite malo mlijeka za skidanje šminke na dlan i očistite ih od maskare. Isperite ( s pažnjom da ne završe u odvodu)  i ostavite na papirnoj salveti da se posuše. Kad je sušenje gotovo češljićem za trepavice ili opranom četkicom stare maskare poravnajte dlačice i vratite trepavice na njihove kalupe u pakiranju. Na taj način neće izgubiti oblik i biti će u savršenom stanju za novo korištenje.

Suma sumarum

Umjetne trepavice zaista prave razliku.  I to osjetnu, pogotovo ako su vaše prirodne kratke, rijetke ili ravne. Ili poput mojih sve od navedenog :)  Nije teško savladati njihovu aplikaciju, ja ih nosim s vremena na vrijeme već 3 godine i u ovom postu sam se potrudila biti što detaljnija u objašnjavanju da bi vam bilo lakše nego meni kad sam ih prvi put stavljala. Sjećam se toga ko da je bilo jučer, trajalo je čitavih sat i pol i preznojila sam se tri miliona puta :)  Zato vam preporčujem da si uzmete dovoljno vremena i ako niste to radile nikada ranije ne ostavljate prvo stavljanje umjetnih trepavica za noć kad trebate izaći van jer će vam prisjesti. Uzmite si trepavice, odradite probnu vožnju pa makar i po kući dan-dva prije prema koracima koje sam objasnila i kladim se da ćete u novogodišnjoj noći uživati u svom pogledu u ogledalo. Ne morate mi zahvaljivati, za to ionako ne mogu kupiti veliku Milku s lješnjacima i grožđicama :))) 
Zezam se, bilo bi mi jako drago znati da nisam provela zadnjih pola sata uzalud.

:***

18. 12. 2011.

Proizvodi godine 2011 - dekorativna kozmetika

Ne znam je li u pitanju to što me pomalo užasava da za samo dva mjeseca slavim 29, ali meni ovo vrijeme zaista prolazi suludom brzinom. Nisam se ni okrenula a već je stigao kraj godine! Godišnje popise i izvještaje, frku da se sve stigne prije deadlinea, sumiranje godine u svakom smislu koje nikad nisam voljela, novogodišnje odluke koje svi prave a meni idu na živce, nedostatak snijega ( jer ja sam ipak zimsko dijete) i slične grrrrrr događaje ipak donekle ublažava predpraznično raspoloženje koje će još malo zavladati gradom, ukrašavanje jelke, smišljanje poklona, šminke, odjeće i proslava najluđe noći u godini.  Pa bi sada otprilike bilo i vrijeme da se sumira koje sam to kozmetičke proizvode  od svih isprobanih najviše voljela i koristila predhodne godine. Post će biti povelik, tek da znate - nekako imam dojam da je svake godine sve veći i veći :)

Dakle, evo mojih godišnjih favorita :



Manhattan Powder Matt Make Up - svake godine je u favoritima, jednostavno zato što to ne postoji pristupačniji a kvalitetniji tekući puder za dugotrajno matiranje i potpuno pokrivanje svih nepravilnosti na problematičnoj koži. Otkrila sam ga prije 6-7 godina i čitav taj period ga iznova kupujem. Postojan je, ne spada s lica i savršeno matira. Idealan za mješovitu/masnu kožu i cure koje se muče s prekrivanjem nepravilnosti a da lice ne djeluje zažbukano. Teksturom je dosta gust, tako da će vam trebati tek mrvica za prekivanje cijelog lica. I ono što je najbolje - ne trebam puder u prahu za setovanje T zone, jer je ovaj sasvim dovoljan. Ovdje možete vidjeti kako nijansa 82 izgleda na licu. Budući da je dosta suh, zahtjeva korištenje jače hidratantne kreme kao podlogu i izbjegavanje korištenja na područiju oko očiju. 


Moj "uradi sam" HD puder -  smućkan od bagatelnih sastojaka sa Coastal Scenst-a a savršen za setovanje i produžavanje trajanja šminke na licu, dugotrajan i isplativ .Obično ga koristim kad nosim laganije tekuće pudere tipa Bourjois HM-a, Maybelline Affintione i sličnih. Lagan je, providan i treba ga nanositi u jako malim količinama pufnastim kistovima za pudere u prahu ili kabukijem. Postupak spravljanja sam opisala u jednom od postova na starom blogu - ovdje.


Bourjois Mineral Radiance - najbolji puder u kamenu koji sam ikada isprobala. Koristim nijansu 02 Vanilla koja savršeno odgovara HM-u br 52. Na licu je potpuno neprimjetan, super se rasporedi i drži šminku na mjestu. U pakiranju dolazi čak 14 grama proizvoda a jedina mana koju sam mu pronašla je malo intenzivniji miris koji se prestaje osjećati nakon što se puder nanese na lice. Na eBayu se može naći po cijeni od oko 6 funti, kod nas pak košta oko 23 KM ali se i po toj cijeni definitivno isplati kupiti ga.



Eveline Art Scenic baza za lice - fantastičan proizvod koji od moje kože pravi otprilike tri puta bolju :). Kupila sam već drugu po redu a sve o ovoj bazi možete pročitati u recenziji napisanoj ovdje.


  
Golden Rose ruževi za usne - ko god ih je probao znati će o čemu govorim kad kažem da ovakvu kvalitetu i izbor boja teško možete pronaći čak i u 4 puta skupljim brendovima. Ove sam godine obožavala neobične i intenzivne nijanse prikazane na gornjem swatchu : 57, 53, i 67. Zarazila sam sve prijateljice s njima i rijetko da sam ih nosila a da me neko nepoznat nije pitao koji ruž imam. Boje su zaista fantastične, ruževi na usnama traju satima, čak i kad se boja krene skidati na usnama ostaje pigment poput lip staina. Za cijenu od 3-4 KM po komadu nemouće je pronaći bolje.



ELF Lucios Liquid ruževi za usne - ne volim sjajila, ne volim tekuće ruževe ali ovdje sam morala napraviti iznimku. Mirišu prekasno, na mentu i vaniliju, kremasti su i izuzetno pigmentirani. Imaju kosi spužvasti aplikator kojim se daju fino i precizno nanjeti na usne. Hidratantni su i nimalo ljepljivi pa ih je jako ugodno nositi. Na slici su nijanse Raspberry  i Baby Lips. Raspberry sam kupila otprilike 5 puta do sad jer je boja za past na dupe :) Jedina mana im je malena količina u kojoj dolaze, svega 1,5 ml Prodaju se po cijeni od 1,5 funtu.



Farmasi True Color 02 ruž za usne - prava candy pink nijansa sa primjesama koraljne, moja idealna boja ruža za usne. Dovoljno je reći da sam ga potrošila u rekordnom roku i da se ne mogu sjetiti kad sam to ranije napravila s bilo kojim drugim. Jednostavno je fantastičan obzirom na pigmentaciju, mat finiš, osjećaj na usnama, trajnost i činjenicu da je uz malo maskare i rumenila sasvim dovoljan da u trenu probudi lice i učini ga svježijim. Jednostavno je neodoljiv i tačka. Da sve bude još bolje, košta samo 3,60 KM.



Catrice Absolute Eye Color mono sjenila za oči - otkrila sam ih tek nedavno i ostala oduševljena kako pigmentacijom, velikim izborom mat nijansi, tako i teksturom i trajanjem. Nimalo se ne truse,odlično se bledaju, imaju skoro kremasti finiš, pakiranje je preslatko i kvalitetno a u svom asortimanu imaju i nijanse koje se teško nalaze među drugstore brendovima tipa limun žute, intenzivno narandžaste, duboke plave, petrolej zelene i sličnih. Dolaze u količini od 2 grama po sjenilu što je super, izboru od čak 30-ak nijansi i koštaju oko 6 KM.



Sleek Scandaolus rumenilo - šta reći na ovu ljepotu osim da mi je odmah kad sam ga pogledala postalo najdraže rumenilo na svijetu. Boja koju sumnjam da ćete igdje drugo pronaći, mat tekstura, fenomenalna pigmentiranost i dugotrajnost i iako je u to teško povjerovati - na licu izgleda prekrasno, osvježavajuće i prirodno. Kompletnu recenziju možete pročitati ovdje.



Essence LE Ballerina Backstage rumenilo Prima Ballerina - teksturom je nešto između pjenastog i kremastog, ima jako sitne, jedva primjetne sedefaste čestice a na licu izgleda nevjerovatno neutralno, lijepo i prirodno, tako da su jagodice samo blago definirane sa tek mrvicom naznake ružičaste boje. Jednostavno mi je nezamjenjiv u onim situacijama kad jače naglasim oči ili usne kojom god bojom pa nemam pojma šta staviti na obraze. Krasno se dozira, razmazuje i blenda, idealno je za svijetlopute cure i jedno je od najljepših neutralnih rumenila koja sam ikada imala. Nažalost, LE je, što znači da ga se više ne može nabaviti ali sam zato uzela zalihe pa sam mirna :) 



Rimmel Glam Eyes Proffesional tuš za oči - najbolji drugstore dip liner ikad i zbog toga se ponovo pojavljuje na listi mojih proizvoda godine. Nije mi baš jasno kako još uvijek ostavlja trag i nije se osušio kad ga redovito izrabljujem već godinu dana a ima samo 3,6 ml. Četkica mu je idealna - uska, špicasta na kraju, vlaknasta, tanka i savitljiva tako da bez problema izvlači i najtanje završetke. Intenzivno je crn, ne mrlja se, ne puca, lako se uklanja i ne ostavlja tragove na kapcima nakon toga. Jednostavno ga obožavam i ne planiram prestati kupovati sve dok ga budu proizvodili. Košta oko 6 KM.



ELF cream lineri Teal Tease i Punk Purple  - zato što volim linere u boji a pogotovo ELFove linere, nisu tečni kao Essence ili Catrice u teglicama, već baš onako lijepo kremasti i razmazivi, ne da kistić utone u liner pa moram skidati višak nego se količina može fino dozirati a boje su prekrasne i intenzivne. Lako ih je nanjeti čak i početnicima, brzo se suše na kapcima i ne mrljaju se. Tirkizni liner ima sitni srebrni spakle u sebi a ljubičasti je potpuno mat. Da bi boje izgledale identično kao u kutijicama potrebna su dva premaza. Dodajte još malo maskare i kompletan dnevni make up je tu, za minut vremena i truda. Svaki ima 4,7 grama i košta 3,5 funte.



Revlon Vital Radiance baza za ruž - moj prvi proizvod ovakve vrste tako da ju nemam sa čim uporediti ali sam jako zadovoljna jer radi odlično ono što bi jedna baza trebala - priprema i omekšava usne, zaglađuje njihovu površinu te produžava trajanje ruža. Izuzetno je mekana i hidratantna tako da ju ponekad koristim i samu, kao balzam. Fantastična kod dugotrajnih ruževa za usne koji imaju tendenciju pojačano isušivati i ljuskati se na usnama. Postupak je isti kao i kod baza za sjenila, potrebno je nanjeti malu količinu i sačekati par minuta da se upije.Sadrži SPF 15, ekstrakte aloe vere i vitamin E. Dolazi u količini od 2 grama, ja sam ju kupovala na Cosmetic House, trenutno je tamo nema ali se može naći na eBayu po cijeni od oko 3 funte.



Farmasi Star Highlighting Powder 02 -  krasan četverobojni highlighter u kamenu koji sadrži tople bronzane nijanse. Odlično se stapa s kožom, lagan je i ne rasipa se pri nanošenju. Ima sitne svjetlucave čestice, na licu ne izgleda nimalo napadno nego lijepo i decentno osvjetli područija gdje se nanese. Dovoljno je neupadljiv da ga možete korisititi i za dnevni make up a najljepše izgleda u kombinaciji sa bronzerima i neutralnim breskvastim rumenilima. Pakiranje ima čak 14 grama a košta smješnih 5 KM :) 



Essence Maximum Definition maskara - zbog silnih pohvala na račun nove Essence maskare I Love Extreme kupila sam ju a usput dohvatila i Maximum Definition za koju se na kraju ispostavilo da mi je puno bolja. Zapravo ne samo bolja od ILE nego i od većine mnogo skupljih maskara koje sam do sada isprobala. Zašto ? Prvo zbog gumene četkice u koja se sužava pri kraju i savršeno razdvaja i naglašava čak i najsitnije trepavice u uglovima očiju a da bockanju, grudvanju i sljepljivanju istih nema ni traga. Dalje, ta ista četkica je i fleksibilna što znači da ju možete zakriviti da bi u isto vrijeme i uvijala trepavice. Na četkici pri izvlačenju ostaje idealna količina maskare, ni premalo ni suviše. Intenzivno je crna, ne trusi se, i lako se skida. Daje više dužine i razdvajanja nego volumena ali se može nadograditi tako da nanešena u dva sloja izgleda bolje od puno skupljih i razvikanijih maskara. Košta oko 6 KM.


Ok, toliko za danas i toliko što se tiče moje omiljene dekorative u 2011-oj. U jednom od narednih postova slijede favoriti preparativne kozmetike. Do tada vam želim ugodan i lijep početak još jedne radne sedmice i ostatka ove godine :) :***

16. 12. 2011.

Sleek i-Divine paleta sjenila Au Naturel

Dan je krš, bolesna sam, moram mirovati i iskreno rečeno osjećam se užasno. Morala sam učiniti nešto da se barem malo popravim pa sam išla uhvatiti par slikica i isprobati svoju novu  paletu - Sleek i Divine Au Naturel




Paleta pripada jesenskoj Sleekovoj Nude LE kolekciji i sadrži 12 prekrasnih neutralnih sjenila


prvi red : Nougat, Nubuck, Cappucino, Honey Comb, Toast, Taupe
drugi red : Conker, Moss, Bark, Mineral Earth, Regal, Noir

Kad ja kažem prekrasno za neutralna sjenila onda vam je jasno da stvarno moraju da budu posebna. I jesu. Dobila sam ih na poklon od jedne jednako divne cure ( S.B. hvala još jednom :*) a evo šta sam za danas u terapijske svrhe s njima napravila 



Preko cijelog gornjeg kapka koristila sam Honey Comb a na vanjskom uglu Conker, tanka linija napravljena je neprevaziđenim Rimmel Glam Eyes Professional tušem koji čak i poslje godinu dana korištenja još uvijek pokazuje znakove života iako je vrijeme da ga zamjenim novim. Na donjem kapku nosim Moss a na waterlineu sam na kraju dodala Deborah kalaj olovku br 122 jer mi je izgledalo nekako nedovršeno bez nje. Maskara je Essence Maximum Definition.



 Na gornjem kapku je Regal koji sam u pregibu blendala sa Taupe. Na donjem kapku je Noir izmiksan također sa Taupe zbog čega sam dobila ovu krasnu plavičasto crnu nijansu. Crna olovka na waterlineu je Bourjois Kohl & Contour Ultra Black a maskara je kao i iznad, Essence Maximum Definiton.

Šminkala sam samo oči, jer ostatak lica danas nije za pokazivanje ali uskoro ću napraviti posebnu recenziju sa swatchevima i kompletnim lookovima sa ovom paletom.

11. 12. 2011.

Tutorijal - ljubičasti večernji look

Kao što sam i obećala, stiže jedan šljivasti tutorijal za večernje izlaske i slične prilike, izveden sa Philosophy paletom sjenila koju sam recenzirala u predhodnom postu. Trudila sam se napraviti jednostavan a upečatljiv look, nešto što bi svako mogao uraditi bez obzira na nivo snalažljivosti tako da sam recimo u potpunosti izostavila tuš za oči a opcionalno dodala umjetne trepavice koje naravno možete i preskočiti a umjesto njih nanjeti par slojeva intenzivno crne maskare, npr Essenceove I Love Extreme koja bi bila odlična u tu svrhu. 

I još da napomenem kako zaista nemate potrebe kupovati paletu s kojom sam radila 


jer identične nijanse sjenila možete pronaći u Catrice asortimanu. Usput rečeno, s Catrice sjenilima sam puno zadovoljnija. Pa krenimo :

1 korak : kao i uvijek, preko tekućeg pudera koji stavim i na kapke, dolazi baza za sjenila ( ArtDeco) 


2. korak : nanjela sam drugu, mauve nijansu iz palete preko cijelog kapka do pregiba oka, trenuntno nije bitno da bude uredno


3. korak : crnom olovkom za oči ( Bourjois Kohl & Contour) ocrtala sam dio iznad gornjih trepavica i produžila liniju malo prema vani, to će služiti kao baza za crno sjenilo a sve skupa mjenja upotrebu tuša za oči što je super ukoliko niste najvještiji s njim. Ni ovdje trenutno nije bitno da budemo uredni


4 korak : po predhodno iscrtanoj liniji, kosim kistićem nanjela sam posljednje, najtamnije sjenilo iz palete - crno 


5. korak : u pregib kapka kao i čitavom površinom ispod donjih trepavica stavila sam treće sjenilo po redu iz palete - ljubičasto, i izblendala


 6 korak : crna olovka na donji waterline  


7 korak : stavila sam umjetne trepavice ( neke no name s eBaya, obožavam ih ), ovo plavičasto pri korijenu je ljepilo za trepavice koje se u momentu slikanja još nije osušilo do kraja a inače se suši na prozirno


8 korak : povezala sam umjetne trepavice sa svojima maskarom ( Essence Maximum Definition ) koju sam nanjela i na donje trepavice


I to je to !!!

Što se ostatka lica tiče nosim tekući puder Manhattan Powder Matt Make Up br 80 Sand (recenziran ovdje) korektor je Bourjois HM 52 (receziran ovdje), olovka za obrve je Essence 02 a rumenilo Pupa Luminys Velvety Baked br 06 ( recenzirano ovdje), i ruž za usne Golden Rose br 115


Toliko za ovaj put, nadam se da vam se sviđa :***

08. 12. 2011.

Pro et Contra : Philosophy Windows To The Soul paleta sjenila Plum

Iako sam u žurbi i totalno kratka s vremenom, nisam mogla ići dalje dok vam ne pokažem koliko je prekrasna ova paletica <3 
Za danas samo slike, ovaj vikend editiram post s recenzijom, swatchevima i tutorijalom.

Edit : vikend je, što znači da će sada ovaj post biti ogroman ali šta je tu je :) recenzija i svočevi su ispod slika a tutorijal napravljen s paletom ide u posebnom postu poslje ovog.

Kartonsko pakiranje u kojem paleta dolazi

i diFan slogan u donjem dijelu kutijice :)


zatim pakovanje same palete - crna ambalaža :love:


Pakiranje je kao što se može i vidjeti po slikama, jako kvalitetno. Crna čvrsta ambalaža je minimalistička, elegantna i lijepa. Paletica je kompaktna, lako se otvara, nije prevelika i staje u jedan prosječan neseser tako da ju bez problema možete nositi sa sobom za brze popravke u toku dana. Unutar poklopca nalazi se ogledalo, a nazivi svih nijansi pojedinačno ispisani su na poleđini pakovanja za što dajem veliki plus jer kod većine ovakvih paleta to nije slučaj.

Količina svih sjenila nukupno je 5,4 grama što znači da svako od 4 sjenila ima nešto više od 1 gram pojedinačno. Sasvim ok količina.

Regularna cijena ove palete je 30$, u sklopu božićne rasprodaje na Jagodi koja još uvijek traje koštala me je 15$, uz free shipping.
 

 s lijeva na desno : Sweet Vanilla, Cloudberry,  Plum Delicious i Blackberry 


Nijanse : Sweet Vanilla je kremasta svijetla bež nijansa, Cloudberry je klasična mauve (nikad nisam znala tačno opisati mauve :D ), Plum Delicious je šljivasta ljubičasta a Blackberry miks između tamno sive i crne nijanse. Većina sjenila je potpuno mat, tačnije sve osim Plum Delicious koja ima sitni shimmerasti odsjaj ali jako diskretan, vidljiv tek na jačem umjetnom svjetlu.

Sva sjenila su sastavom mineralna, blaga i neiritirajuća, prilagođena za osjetljivu kožu i oči jer su u potpunosti bez parabena, mineralnih ulja, sulfata i propylene glycola tako da će odgovarati čak i curama koje nose kontaktne leće.

Spisak sastojaka : Talc, Zinc Stearate, Tricaprylin, Disodium Edta, Potassium Sorbate, Chlorphenesin, Mica (ci 77019). May Contain: Iron Oxides (ci 77491, 77492, 77499), Titanium Dioxide (ci 77891), Ultramarines (ci 77007), Manganese Violet (ci 77742), Chromium Oxide Greens (ci 77288), Carmine (ci 75470), Ferric Ferrocyanide (ci 77510), Yellow 5 Lake (ci 19140), Blue 1 Lake (ci 42090).

Na sjenilima dolazi i prozirna folija s navodima za upotrebu svake nijanse 


Prva bež nijansa je bazna za cijelo područije do obrva, druga mauve je zamišljena za nanošenje preko kapka, treća ljubičasta za pregib oka i četvrta, najtamnija za funkciju linera dakle za nanošenje uz korijen trepavica ili vanjski ugao oka.

Paleta uključuje i mekani dvostrani kistić za nanošenje sjenila


Kistić je iznenađujuće kvalitetan i iskoristiv, što se zaista rijetko viđa kod pribora koji dolazi u pakiranjima. Dlačice na širem dijelu koji je namjenjen za nanošenje svjetlijih nijansi sjenila su gusto raspoređene, idealne čvrstine i savitljivosti. Uži dio kistića kojim se nanosi najtamnija nijansa ima sintetičke, tanje raspoređene i čvršće dlačice.

Sjenila su teksturom nešto tvrđa od npr Catrice ili NYX sjenila što se da primjetiti čak i na prvi pogled. Potpuno mat finiš imaju sve nijanse osim predzadnje, ljubičaste. Takva tekstura u kombinaciji sa slabijom pigmentacijom uvijek traži malo više truda kod blendanja, tačnije morate biti pažljiviji jer su se nijanse sklone potpuno pretopiti jedna u drugu tako da se i ne primjeti kako ste nanjele više od jedne boje. Nekome je to dobro ali meni ipak nije :) Pri nanošenju se skoro nimalo ne truse. 

Pigmentacija im je slaba do srednja, ne spadaju u onu grupu sjenila s kojima ćete na prvi nanos dobiti intenzitet boje kakav je u pakovanju. Jedan nanos daje prilično diskretnu boju što je dobro za dnevne ili poslovne varijante i cure koje ne vole upadljiva sjenila dok za nas ostale upotreba baze za sjenila i dva nanosa boje iz ove palete može izvući njen maksimum.

Swatchevi ( umjetno svjetlo, tri sloja sjenila, bez baze) 



Suma sumarum :

kvalitetno i lijepo pakiranje
+  4 komplementarne boje sjenila ukupne količine od 5,4 grama
mineralni sastav bez potencijalno iritirajućih sastojaka, dobar za osjetljive oči
+  kistić u sklopu palete je kvalitetan i iskoristiv
+  većina nijansi je potpuno mat 
+  dostupna i u smeđoj i crno-sivoj kombinaciji boja

pigmentacija slabog do srednjeg intenziteta
-   zahtjeva dosta pažnje kod blendanja 
-   regularna cijena palete od 30 $

Da li bih ju ponovo kupila ? Iskreno, ne vjerujem. Veliki sam ljubitelj mat nijansi, obožavam lijepa crna pakiranja ali jednako toliko ne volim slabo pigmentirana sjenila oko kojih se treba truditi da bi pokazala svoj maksimum i izgledala jednako dobro kao u pakovanju. Po mom mišljenju, 30 $ koliko inače košta je previše za ovakvu teksturu i pigmentaciju ali ukoliko ste ljubitelj blažih varijanti, diskretnih dnevnih i poslovnih lookova ili imate osjetljive oči za koje vam je problem naći odgovarajuća sjenila ugrabite ju u pola cijene dok još uvijek traje božićna rasprodaja na Jagodici.