30. 01. 2012.

Mali shoppingić :)

Nije mi stiglo baš sve što sam naručila i neke stvarčice poput Meow i Pure Luxe mineralnih pigmenata još uvijek čekam da dođu. Negdje usput i razmišljam gdje da nabavim veću kutiju ili nešto slično tome za sjenila jer sam ponovo u fazi istih i više ih nemam gdje potrpati. Slična situacija je i sa rumenilima ali davno sam se pomirila s tim da me jedino kozmetičke kupovine čine istinski sretnom i poprave mi dan onako kako nijedne cipele ili frizura ne mogu. Pa pošto je život kratak i pošto u ovaj petak slavim dvadeset i zadnji kusur godina, u nastavku pogledajte kojim sam se to sitnicama u posljednje vrijeme tješila :)

 

Balea uljni gel za tuširanje Queen Of The Night - moja je koža u zimskom periodu katastrofalno suha, toliko da se neposredno nakon tuširanja zateže i peruta tako da bez ovakvih tuširalica ne mogu zamisliti svoj dan. Do sad sam obožavala Afroditine uljne gelove sa medom i grožđem i Baleinu uljnu kremu za tuširanje s marelicom ali su mi malo dosadili pa sam kupila ovaj maleni ljubičasti gel. Tekstura mu je jako gusta što baš volim, intenzivno se pjeni, boja je moja najdraža ljubičasta a u gelu se nalazi dosta malih plavih perlica koje se tope u dodiru s kožom a sadrže ulje za tijelo. Miriše fantastično - rekla bih po malinama i lavandi, ne preintenzivno ali jako prijatno i dovoljno da se mris dugo zadrži na koži što isto jako volim. Jedina mu je mana premaleno pakovanje, ima samo 250 ml i većeg nema, barem ne kod mene u DM-u. A kao i kod većine Baleinih proizvoda omjer cijene i kvaliteta je u korist ovog drugog - Queen Of The Night košta manje od 3 KM. 
 
 
Essence LE Crystalliced tekući highlighter - da nisam pogledala ovu kolekciju na netu prije nego je izašla teško da bih zapazila ili kupila išta iz nje jer izgleda beskrajno jednolično i bezvezno tamo na stalku - sve boje tekućih sjenila, sjajila i lakova su iste, sve su ubitačno svijetle, sedefaste, shimmeraste...užas. Po meni jedna od najlošijih LE ikada. Ali budući da se tekući highlighter kao proizvod ne viđa skoro nikako na našim drogerijskim policama pokupila sam ovaj da bih ga isprobala. I nisam se nimalo razočarala. Iako ima samo 15 ml u količini, teksturom je dosta gust, mekan i kremast. Krasno se razmazuje, blenda i ostavlja prilično diskretan i prirodan srebrnkasti odsjaj na koži. Zapravo je toliko prirodan da ga nosim i preko dana, na vanjskim i unutrašnjim uglovima očiju kad ne stavljam sjenilo nego samo maskaru. I izgleda divno. Veliki plus za ambalažu na plastičnu pumpicu kojom se da precizno dozirati čak i mala količina proizvoda, koliko ga zapravo i treba jer se koristi u tankom sloju. Sve u svemu, prilično koristan i jako isplativ proizvod obzirom da košta oko 6 KM.
 
 
Balea Urea krema za područije oko očiju - uvečer ovo područije njegujem kombinacijom bademovog i ricinusovog ulja pomješanim sa vitaminom E (sve kupujem u apoteci) ali pošto mi je ta kombinacija premasna za dan kad se šminkam, dugo sam bila u potrazi za idealnom dnevnom okoloočnom kremicom i ova Baleina se pokazala kao pun pogodak. Namjenjena je jako suhoj koži, sadrži 5 % uree, ulje jojobe, pentavitin, ekstrakte avokada i D pantenol. Teksturom je srednje gusta, lagana, ima lijepi neutralni miris poput kremica za bebe, fino se razmazuje, dobro hidrira i brzo upija a područije oko očiju poslje njene upotrebe bude fino mekano i nahranjeno. Obzirom da 15 ml ove kremice košta samo oko 5 KM, zaista ne bih mogla poželjeti više.
 



Revlon Matte ruževi za usne - užasno mi je žao što kompletnu Matte liniju, sa ruževima, sjenilima i rumenilima, sve u krasnim potpuno mat nijansama koje obožavam nikad nisam vidjela kod nas pa ju na dijelove naganjam po internetu. Elem, ukoliko ste uvijek tražile dobar mat ruž za usne, intenzivne bogate boje koji mora biti dugotrajan i kremast a nimalo težak, da ne isušuje usne i ne uvlači se u njihove pregibe kao što to znaju raditi drugi longlasting ruževi - dalje od ovih nemate potrebe tražiti jer su po svim navedenim tačkama jednostavno sa-vr-še-ni ! Sve silne pohvale po gomili pročitanih blogova i foruma potpuno su opravdane jer su me oduševili na prvo nanošenje. Tekstura im je predivna, tako su kremasti i pigmentirani a na usnama ostaju satima a čak i kad se ruž krene skidati boja ostaje poput lip staina. Sjećam se da sam jedva izdržala poslikati ih prije isprobavanja, kad su mi tek stigli :) Kupila sam ih na Cosmetic House po cijeni od oko 3 funte po komadu a odabrala sam nijanse (s lijeva na desno) 006 Really Red, 004 Pink About It i 011 Stormy Pink



 
 
Oriflame Perfect rumenilo Classic Rose .- već prvom kupovinom, kad sam uzela Perfect Pink ova su me rumenila totalno ugodno iznenadila pa sam nedavno kupila još jednu nijansu. Obzirom da nemam baš dobra iskustva s ostalom Oriflame dekorativom (zapravo imam većinom loša iskustva s njima kao brendom)  zaista nisam očekivala da će se rumenila pokazati kao tako dobra. Ali fakat jesu. Perfect Pink sam skoro potrošila do dna jer je nijansa mat topla ružičasta i izuzetno nosiva a sama rumenila su dobro pigmentirana i ono što mi se najviše dopada je da jedan sloj boje daje krasan prirodan dnevni izgled a i može se i nadograditi za više intenziteta. Prekrasno se blendaju i ne truse se a što se trajanja tiče boja ostaje na obrazima bez da se izmrlja ili izblijedi punih 8 sati što ih nimalo ne razlikuje od većine drugih rumenila koja posjedujem. Ambalaža izgleda lijepo, minimalistička je i crna ali minus je svakako to što je nedovoljno kvalitetna jer mehanizam koji zatvara poklopac brzo strada pa se s njima mora rukovati kao s bebama. Jednako toliko ne volim ni činjenicu da se proizvode u samo tri nijanse jer je to šteta. I da, boje u katalogu ne liče na njihove realne :/ Inače ova rumenila dolaze u količini od 4 grama i redovna cijena im je oko 16 KM ali vrlo često ih možete naći na sniženju za oko 10 KM. Da li bih kupila ponovo (po sniženoj cijeni) ? Apsolutno.
 
Danas nisam stigla poslikati swatcheve highlightera, rumenila i ruževa ali u narednih par dana editovati ću post i s  njima i pokazati vam kako izgledaju na licu, čisto da upotpunimo recenzije i steknete kompletnu sliku o ovim krasnim stvarčicama.
:****

19. 01. 2012.

Proizvodi godine 2011 - preparativna kozmetika - njega lica


Nakon što sam vam par postova ranije pokazala top listu najdraže dekorative došao je red da isto napravim i sa kremicama, gelovima, pilinzima, losionima i svim ostalim preparativnim stvarčicama koje nakrcavam u kupatilu ali pošto do sada nisam skoro nikako pisala o preparativi odvojila sam postove na tri segmenta - njega lica, kose i tijela.

Generalno nisam veliki ljubitelj preparativne kozmetike (što ste mogle i pretpostaviti) i zbog toga sam jednostavno vremenom pronašla stvari koje mi odgovaraju i ne mjenjam ih tako da ovu listu slobodno možemo nazvati top proizvodi za lice svih mojih godina jer je svaki od njih kupljen bezbroj puta do sada.

Za sve vas kojima će ovaj post poslužiti kao preporuka bitno je da na početku napomenem kakva je u biti moja koža. Svrstala bih ju u kategoriju totalno nezavidnog tipa. Mješovita je, sa dosta masnom T zonom i suhim obrazima  i nepravilnostima u vidu prištića, mitesera i proširenih pora a uz to je i dubinski dehidrirana. Pa budući da mi nisu dostupni skupi proizvodi za njegu pronašla sam za sebe najbolje od najboljeg među drugstore brendovima, tačnije nešto što će biti dovoljno učinkovito da riješi postojeće i ne izazove nove probleme a da pri tome ne košta pola mog mjesečnog kozmetičkog budžeta.



Loreal Triple Active mlijeko za čišćenje lica - godinama ga iznova kupujem jer se može koristiti i za lice i za oči a tako ga i koristim jer savršeno uklanja svu šminku pa čak i dugotrajne gel linere s kojima sam uvijek imala problema vezanih za to. Njih moram skidati baby uljem a u zadnjih pola godine sam primjetila da mi od njega otiču kapci vše nego inače. Ovo mlijeko pripada Lorealovoj Dermo Expertise liniji i posebno je napravljeno za mješovitu kožu. Ne ostavlja masni trag, kremasto je i lako se ispire. Krasno miriše a obogaćeno je i aktivnim sastojkom Hydra-Claril koji hrani kožu i vraća joj ravnotežu. Postoji i u crvenoj verziji za normalnu i suhu kožu. Pakovanje ima čak 200 ml i može trajati jako dugo.Kupujem ga u DM-u po cijeni od oko 10 KM.



Loreal Triple Active dnevna hidratantna krema - moja je namjenjena normalnom i mješovitom tipu kože a radi se i u verziji za suhu i osjetljivu kožu. Triple oznaka podrazumjeva dugotrajnu hidrataciju, zaštitu i prirodni sjaj. Svrstala bih je u jače hidratantne kreme, one koje kad nanesete zaista osjetite kako je koža nahranjena, svikenkasta i mekana. Tekstura je super, nije prevodenasta i nego dosta kremasta i srednje gusta ali bez da na licu stvori osjećaj težine. Brzo se upija i savršena je podloga za puder što se ne bi moglo reći za tri puta skuplju Olay Total Effects koju sam osvojila na jednoj nagradnoj igri i radovala se kao dijete sve dok nisam otkrila kako se kruni u komadićima kad pokušam nanjeti tekući puder iznad nje. I zaista moram priznati da od svih hidratantnih krema koje sam isprobala do sad (a Bog zna koliku sam ih gomilu isprobala) Triple Active mi je apsolutni favorit pogotovo sada na hladnijem vremenu kad su mi određeni dijelovi lica pojačano isušeni. Ima klasičnih 50 ml u količini i košta oko 13 KM u DM-u što smatram i više nego dobrom cijenom za ono što dobijate. Vrlo često bude i na sniženju, po cijeni od 10 KM kad si obično kupujem zalihe koje čuvam u frižideru.


Garnier Pure Active Exfo-Brusher - naklon i čestitke onom ko je smislio ovu genijalnu stvarčicu. Tri puta je bolja i efektnija od svih gelova i pilinga - zajedno. Funkcionira po principu da se gornji dio zarotira kako bi se gel otvorio, pritisne se tuba da bi mala količina proizvoda dospjela na četkicu, ponovo se zarotira da se zatvori i gornjim dijelom se čisti ranije lagano pokvašeno lice. Vlakna na četkici su genijalna, ni pregruba ni premekana, taman kako treba da temeljito očiste kožu i uklone odumrle stanice a nakon korištenja bukvalno mogu osjetiti da mi je lice osvježeno, temeljito očišćeno i da je koža prodisala, onako kako nikad ranije nije dok sam koristila klasične gelove i pilinge u tubicama i nanosila ih prstima. Osim toga, lice mi se jako jako pročistilo od kad ga koristim i primjetila sam da se daleko manje masti tolikom dana. Meni dovoljno da ga kupujem dok god ga budu proizvodili. Još jedna genijalna stvar je da kroz otvor izlazi jako mala količina gela koja pravi vrlo temeljitu pjenu (formula je koncentrisana) pa mi jedno pakiranje ovog čistača traje čak tri mjeseca svakodnevnog korištenja što ga pored savršene efikasnosti čini i izuzetno isplativim za kupovinu. Ima 150 ml i može se nabaviti u svim drogerijama i supermarketima po cijeni od oko 11 KM.



 Clean&Clear Shine Control tonik za lice - inače imam loše iskustvo sa svim ostalim C&C tonicima jer su mi bili preagresivni za korištenje na cijelom licu i iako su dobro čistili isušivali su mi obraze i bradu na duže staze. Shine Control je prvi s kojim nisam imala takvih problema zbog čega ga i jesam nastavila kupovati. Inače sam malo frik za čišćenje lica i ne smatram ga završenim bez korištenja tonika prije stavljanja kreme jednostavno zato što najčešće nosim dugotrajne matirajuće pudere tipa Revlonovog CS-a  i Manhattanovog Powder Matta a poznato je da oni nisu baš lagani puderi. Zbog toga mi je jako bitno da temeljito očistim lice, pogotovo uvečer. Alkohol je u ovom toniku drugi na popisu sastojaka, ima ga zaista mnogo što se osjeti i po mirisu ali moja koža nema problem s tim, čak štaviše, ništa mi tako dobro ne dezinficira i očisti pore kao tonici sa alkoholom pogotovo na područiju T zone gdje se koža pojačano masti i pojavljuju se prištić i miteseri. Nisam primjetila da mi se zbog njegovog korištenja koža manje masti ali u kombinaciji sa Garnierovim čistačem o kome sam pisala iznad i Shine Control je jedan od razloga zašto mi sada koža izgleda neuporedivo bolje i čistije nego prije njih.  Može se nabaviti u DM-u i košta oko 8 KM.




Freeman maske za lice - isprobala sam mali milion maski a najviše rezultata su pobrale upravo dvije iz Freemanove linije koje su mi u upotrebi već godinama. Radi se o enzimskoj maski sa ananasom i AHA kiselinama i pročišćavajućoj sa avokadom, ekstraktima zobi i glinom. Na stranu što je i ovdje kao i kod ostalih Freeman proizvoda pakiranje krasno za oči i što su maske jako jeftine, oko 4 KM za količinu od 150 ml (Kozmo) ali ono što me kod njih oduševljava je to da su izuzetno efikasne jer se rezultati poslje svake upotrebe i vide i osjete. Maska sa glinom i avokadom ima glatku i gustu kremastu teksturu zelene boje i služi za dubinsko čišćenje masne kože a maska s ananasom je nešto rijeđa, prozirna, gelasta i puna malenih granula koje imaju funkciju peelinga a koristi se za hidrataciju i vraćanje prirodnog sjaja umornoj koži. Koristim ih otprilike dva puta sedmično na predhodno dobro očišćenom licu, ostavljam oko 15 minuta ( zelenu nekada i duže), nakon čega ih ispirem toplom vodom i nanosim hidratantnu kremu.



Benzaknen 10% gel - ova mala tubica sadrži 30 grama gela na bazi benzol peroksida koji se incijalno koristi kao lokalna terapija u liječenju ozbiljnih problema na koži tipa teških akni i većih problema takve vrste a u mom slučaju fenomenalno i preko noći odrađuje posao na prištićima koji mi izbijaju u PMS-u. Može se kupiti u apotekama i bez recepta a košta 10 KM. U upustvu stoji da se nanosi u tankom sloju na cijelo lice ali prvi put kad sam to uradila napravila sam si tri puta veći problem jer sam ujutro ustala kao očerupana kokoš - lice mi je bilo puno suhih ljuspica a na bradi sam dobila grozne lišajeve kojima su trebali mjeseci da nestanu. Ali kad sam probala nanijeti gel ( koji je u biti teksturom identičan kremi) direktno i samo na prištić i ostaviti preko noći ispao je savršen - manji prištići se osuše do ujutro dok s većima trebam ponavljati postupak 2-3 noći ali poslje toga ih više nema ni na mapi. Koža tretirana Benzaknenom se ne bi smjela izlagati suncu tako da ga koristim samo uvečer.



 Green Line Basic dnevna krema sa zelenom jabukom - također je dio moje standardne postave. Kad nosim dugotrajne i teže tekuće pudere koristim Lorealovu Triple Acitve a kao podloga za ispod laganijih pudera tipa Bourjois HM-a, Maybelline Affinitone Mineralsa i sličnih uvijek posežem za ovom kremicom. Namjenjena je normalnoj i mješovitoj koži, sadrži ekstrakte zelenih jabuka, vitamin E i Hydroviton kompleks. Miriše prekrasno i izuzetno je lagana, nimalo masna a opet hidratantna baš koliko treba. Upija se jako brzo, kožu ostavlja glatkom i mekanom. Idealna mi je i za ljetna razdoblja kad mi se T zona pojačano masti. Pakiranje joj je plastično i nimalo fensi ali ne dajte da vas to zavara, jednako kao ni prejeftina cijena - košta samo 6,20 KM ali ju zaista od srca preporučujem.


Cera di Cupra Bianca krema - least but not last :) zato što se ispostavilo da ne postoji krema koju volim više od ove. Navedena je posljednja jer ju koristim samo kao noćnu. Jako je bogata i hidratantna, sadrži ekstrakte pčelinjeg voska zbog čega joj je primarna namjena sprečavanje pojave pojave bora kao i glicerina što znači da je odlična za dehidriranu i oštećenu kožu. Miriše najdivnije na svijetu i ako vam se u početku kod prvog nanošenja može činiti da je teška jer je dosta masnija od ostalih hidratantnih krema i teksturom prilično čvrsta i gusta to ipak nije tako. Lijepo se razmazuje, upija i daje skoro trenutni osjećaj dubinski nahranjene i elastične kože što naprosto obožavam. Upravo zbog teksture ne bih ju preporučila ni u jednoj drugoj varijanti osim u svojstvu noćne kreme iako je ponekad znam staviti i na dnevnoj bazi, ako se taj dan ne planiram šminkati. Namjenjena je za normalnu i masnu kožu ali priznajem da sam u početku bila skeptična da će mi izazvati nove prištiće ili začepiti pore ali ni jedno ni drugo se nikada nije desilo za cijele dvije godine od kad mi je u svakodnevnoj upotrebi. Plus joj je svakako i duplo veća količina u odnosu na klasične kreme -  u tubici je 75 ml a u teglici čak 100 ml. I još jedan plus - cijena od smješnih 8 KM ( za 100 ml). Bolje ne može :)

I to bi bilo sve za prvi post u ovoj godini. Znam da sam poranila :) ali me posljednih dana ubijaju obaveze u kombinaciji sa hroničnom upalom sinusa pa živim na kafetinima i slobodno vrijeme većinom provodim sa hladnom oblogom između očiju. Ali ni to me nije uspjelo spriječiti da zavrim u CM na genijalno sniženje cijelog ArtDeco asortimana koje je trajalo do danas i kupim si novi ruž i rumenilo. I naručim par Meow mineralnih pigmentića. I tri Revlon Matte ruža sa Cosmetic House. 
Očito da prave ljubavi nikad ne umiru bez obzira na okolnosti :)