24. 02. 2012.

Catrice sjenila na sniženju

Danas kad su me noge same odvele do CM-a jer već napamet znaju put do tamo, pokupila sam par nijansi Catrice sjenila koja izlaze iz asortimana jer će ih zamjeniti novim nijansama. Sniženje traje do isteka zaliha pa vam savjetujem da požurite. Catrice sniženja su me inače uvijek zanimala više od Essencea pogotovo kad se radi o sjenilima za oči jer su njihova uistinu fenomenalna. Zaklela bih se da su bolja od bilo čijih u drugstore rangu i bolja od većine skupljih koje imam u svojoj kolekciji. Primjera radi, za klasu su kvalitetnija od onih iz Philosophy Windows To The Soul palete čija je regularna cijena 30 $ - za četiri nijanse. Catrice sjenila sam hvalila već i od ranije ( npr ovdje ) i iskreno mislim da je šteta zaobići ih, barem sada kad im je cijena većine nijansi i do 50 % niža nego inače. Evo šta sam ja danas odabrala :





Radi se o paletici od 4 sjenila 020 Go Green - Take Me ( btw vidite li vi išta zeleno u njoj? ) zatim mono sjenila 040 In The Army Now, 180 Ocean's 14 i 010 Sunny We Love You. U nastavku pogledajte close up sličice i swatcheve rađene preko Manhattan baze za sjenila. Još uvijek me boli duša što se ova baza više ne proizvodi i baš sam se skoro šalila s curama kako Marfijev zakon konzumacije - kad pronađete proizvod koji vam se zaista sviđa prestati će ga proizvoditi - uvijek i savršeno funkcionira u mom slučaju.

  




 S lijeva na desno : 010 Sunny We Love You, 180 Ocean's 14 i 040 In The Army Now. 

Što se cijena tiče malo su čudne jer sam zlatno i plavo sjenilo platila 2,65 KM a maslinasto zeleno i paleticu od 4 sjenila 3,95 KM. Zašto je to tako pojma nemam ali bilo kako bilo to su i više nego odlične cijene za ono što ćete dobiti ovom kupovinom. Ukoliko trebate fantastična sjenila za malo novca Catrice ima moje najtoplije preporuke.

19. 02. 2012.

Malo o bronzerima

Kad malo bolje pogledam unazad kroz svoje iskustvo po različitim make up forumima u posljednje 4 godine ne mogu a da ne primjetim kako je bronzer jedan od top tri proizvoda koja cure izbjegavaju koristiti. Negdje uz bok mu stoje umjetne trepavice (o kojima sam pisala ovdje) i highlighteri.

I to mi je nekako žao, jer zima je i sve smo dosta blijeđe nego inače a malo bronzera može napraviti priličnu razliku. 
Zbog toga sam se danas odlučila pozabaviti ovom temom.
 
Najčešći razlozi za nekorištenje bronzera su da ih cure lli ne znaju izabrati prema svom tipu i tonu kože ili imaju problema s ispravnim nanošenjem , tipa "ma ne znam ja s tim" pa ga otpisuju na prvu ili ni ne pokušavaju koristiti. Ali i bježanje od bronzera koliko vas noge nose je puno bolji izbor nego svakodnevno ga (zlo)upotrebljavati. Na totalno pogrešan način, onaj koji plaši malu djecu po cesti. 
 
Pogledajmo konkretne primjere na djelu (izbjegavati prije spavanja)






Mene bi sa 29 godina u dupetu bilo strah sresti neku od ovakvih face to face :S 

A s druge strane :



 
 


I eto ga  - isti proizvod a rezultati su slični kao Bog i šeširdžija.

Najčešće predrasude vezane za bronzer su kako je rezerviran samo za ljeto kad koža potamni, da ne može odgovarati curama sa jako svijetlim tenom, da ćete s njim na licu izgledati umjetno, narandžasto, neprirodno... Što je kilometrima daleko od istine.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer na koži se praktično ni ne vidi. Primjeti se da zbog nečega izgledate toplije, zdravije, odmornije i generalno bolje ali golim okom promatrača - pri čemu se ne misli na profi make up artiste ili ovisnice koje vam skeniraju šminku dok u supermarketu birate paprike za sataraš, poput mene :D - vaš bonzer ne vrišti niti ičim daje do znanja da ga nosite.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer se na prelazima stapa sa ostatkom šminke koju imate na sebi i kreira iluziju užeg i ljepše definiranog lica. Najbolji je saveznik za cure koje nemaju prirodno istaknute jagodice, imaju široko čelo, okruglo lice ili podbradak.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer nikada neće izgledati blatnjavo, neprirodno, narandžasto, linijski, flekavo, fake... you name it, bez obzira koliko svijetlu kožu imate i je li vaš podton topao, neutralan ili hladan.
 
Kako odabrati odgovarajući bronzer 

Prvo što morate utvrditi jeste podton vaše kože. Ranije smo apsolvirale da se on određuje prema boji vena na zapešću ruke pri jačem dnevnom svjetlu, ako su vene zelene podton je topao, ako su plave/ljubičaste vaš podton je hladan a ako imate kombinaciju ove dvije boje vena neutralni ste podton. Ja npr imam više zelenih nego plavih vena na zapešću što znači da sam neutralni podton prema toplom tako da mi najbolje štimaju bronzeri istih tonova -  neutralni i topli. Jednako kao što će bronzeri hladnih tonova odgovarati curama hladnog podtona. 

Mada, iz svog sam iskustva primjetila da neutralni bronzeri mogu izgledati jednako dobro na curama oba podtona. Isprobala sam Benefitovu Hoolu na dvije prijateljice, jedna je hladni a druga topli podton i na obje je izgledao odlično. I na meni neutralnoj također, tako da ga najtoplije preporučujem.  Jeste skuplji, pričamo o preračunatih 40-50 KM ali uistinu opravdane cijene za ono što ćete dobiti. Mat je,  nijansa je univerzalna za cure srednje svijetle kože pa čak i jako svijetle.  Kao što sam rekla provjereno ide na sve podtonove jer u sebi ne sadrži ni mrvicu crvenog ili narandžastog pigmenta, blenda se kao san i izgleda nevjerovatno prirodno na licu. S njim ne možete pogriješiti. Ja sam svoj kupila prije godinu i tri mjeseca, koristim ga praktično svaki dan i tek sad mi je pri kraju, tako da smatram kako se definitivno isplati investirati u njega.
Kad već pričamo o tonovima evo par primjera kako biste mogle vizualno skužiti razliku :

hladni bronzer -ELF Studio Cool 


topli bronzer - ELF Studio Golden 




Neutralni bronzer - Benefit Hoola


Kad se radi o intenzitetu boje bronzera postoji pravilo da nikada ne idete više od dvije nijanse tamnije od vaše prirodne boje kože kako ne biste izgledale neprirodno i loše.
Ja za dan i prirodnu svjetlost koristim mat bronzer za jednu nijansu tamniji a za večernje izlaske i umjetno osvjetljenje biram dvije nijanse iznad i bronzere sa mrvicom shimmera i to se ispostavilo kao dobitna kombinacija.

Ukoliko imate masnu/problematičnu kožu i/ili proširene pore izbjegavajte svjetlucave bronzere koji će samo naglastiti vaš problem. I uvijek se maknite od shimmera i sparklinga preko dana, to jednostavno nikada ne izgleda dobro. Mat bronzeri su provjereno bolji izbor iako ih je dosta teže pronaći u odnosu na ove druge. Nikad mi nije bilo jasno zbog čega.

Ukoliko vam je gore pomenuta Hoola preskupa a želite mat bronzer preporučujem Meow mineralni u nijansi Intense Light kojim sam u posljednje vrijeme jednako oduševljena jer je prave svijetle med boje, super sjeda na svijetli ten, lijepo se blenda i dugo traje na licu. Njegova cijena je 1$ za zip lock sample dovoljan za cca 6-7 korištenja dok full size košta 14,25 $ ali dolazi u piksici od čak 20 grama što je fantastična količina. I sigurno ću ga kupiti kad potrošim tester. Svjetliji je i puno ljepši nego dole na slici, poslikat ću swatch svog sempla pa ćete vidjeti.



Za cure tamnijeg tena od dostupnijih mat bronzera moja preporuka ide za ELFov Healty Glow u nijansi Matte Bronze. Cijena mu je 1,5 funti.



Kako ga pravilno nanjeti na lice

Korak 1 : Nanesite tekući puder i puder u prahu ili kamenu. Završni puder je ovdje izuzetno važan jer na određene, hidratantnije tipove tekućih pudera bronzer će se jednostavno zaljepiti i prejako uhvatiti na lice što znači da ćete dobiti jaču boju koja se teže blenda i najvjerovatnije zeznuti cijelu stvar. Tanak sloj pudera u prahu barem na zone gdje ćete staviti bronzer omogućiti će vam suptilnije nanošenje, blendati će se bez problema a čak i ako pretjerate intenzitet se može ublažiti i višak maknuti puno lakše nego obrnuto.

Korak 2 : Odabrati dobar kist jednako je bitno jer od njegove čvrstine i gustoće dlačica zavisi koliko pigmenta će povući za sobom i na koji način će ga rasporediti po licu. Nemojte koristiti kabuki kistove niti široke kistove kojima inače nanosite puder u prahu jer će se bronzer jednostavno rasuti po licu i dobit ćete oblačiće umjesto lijepih kontura. Nemojte uzeti u obzir ni uske i čvrste kistove jer će vam napraviti štrafte. Ono što trebate jeste mekani kist, po mogućnosti od prirodne dlake, srednje širine, flafast i blago zaobljen na vrhu, nešto ovako




S njima se bronzeri nanose vrhom kista ali možete koristiti još i klasične ravno rezane kistove koji barem meni lično najviše odgovaraju. Držim ih ukoso prema licu tako da donji rub i sredina kista dodiruju kožu i tako nanosim bronzer a cijelu površinu koristim za blendanje i omekšavanje prelaza. Moji favoriti od takvih su Sigma F80 i Coastal Scents Flat Top Buffer




Korak 3 : Nakon što ste pripremile lice i odabrale odgovarajući alat počnite sa nanošenjem - krenite od sredine čela odakle se spuštate na predio ispod jagodične kosti (pipajte prstima ako treba da bi odredile gdje je to tačno), zatim se vratite do sljepočnica i spustite linijom vilične kosti do sredine brade. Ponovite postupak i na drugoj strani lica. Najlakše ćete to napraviti ako zamislite kako praktički ispisujete broj 3
 

Ukoliko želite vizualno suziti nos nanesite bronzer na njegove bočne strane.
 
Počnite sa jako malom količinom proizvoda i nadograđujte ako treba jer uvijek je lakše dodati nego oduzeti. U principu. količina koju dobijete kad jednom lagano pređete kistom po bronzeru biti će vam dovoljna za jednu stranu lica.

Korak 4 : Uzmite čist kist kojim inače nanosite puder u prahu i laganim pokretima izblendajte sve prelaze između bronzera i ostatka kože tako da oni izgledaju praktično nevidljivi. Područija na koja ste nanjeli bronzer se moraju stopiti sa dijelovima lica na kojima ga nema da bi sve izgledalo kako treba. Ukoliko skužite da ste pretjerale s količinom, malo pudera u prahu kojim ćete preći preko bronzera na licu ublažiti će njegovu jačinu. Ne pokušavajte trljati ili skidati bronzer vaticom jer sve što ćete napraviti biće nejednake mrlje (provjereno).

Korak 5 : Rumenilo nanesite na jagodice paralelno iznad bronzera ili čak samo na vrhove jagodica, nikako preko jer će boja rumenila promjeniti ton bronzera i nastat će bućkuriš. Kad završite s nanošenjem čistim kistom za lice izblendajte prelaze između rumenila i bronzera.

Postupak koji sam opisala nije jedini način na koji možete koristiti bronzer. Neke cure ga nanose lagano preko cijelog lica pogotovo ljeti, kad je zbog čišćenja i skidanja šminke pigment na licu uvijek slabiji od onog na tijelu pa bronzer služi u cilju izjednačavanja. Lično nisam fan takvog korištenja, jednostavno konturiranje mi uvijek izgleda daleko ljepše a ljeti svejedno koristim tamnije tekuće pudere za izjednačavanje boje lica i tijela.
 
Poenta cijele današnje balade jeste da odabirom dobre nijanse i teksture koja vam odgovara te uz malo prakse bronzer može postati vaš veliki prijatelj i saveznik. Ova po meni jedna od najboljih make up starčica vizualno će vam suziti okruglo lice, skratiti široko čelo, smanjiti nosić, definisati jagodične kosti, izjednačiti nejednako pigmentrane dijelove lica i oživjeti umornu i ispranu kožu bez sjaja. Ko ga ne bi volio ?
 
Pronaći dobar za sebe nije lako, mislim bronzer :D ali se iskreno nadam da sam vam ovim postom uspjela barem malo skratiti put. 
:***

12. 02. 2012.

Nedeljni rambling look

Trebalo mi je nešto da ublažim ovo smrznuto nedeljno popodne i činjenicu da je vikend prošao i da sutra počinje nova radna sedmica. Usput rečeno, divim se i zavidim svima vama koje radite posao svojih snova, ja u ova doba nedeljom obično dobijam blagu mučninu. To dijelom i jeste jedan od razloga zbog kojih je look koji ćete vidjeti u nastavku jak, upečatljiv i totalno razbijački raspoložen :))

Za oči sam koristila ArtDeco bazu za sjenila, Catrice mono sjenilo 240 Its A Girl preko cijelog kapka za pregib, vanjski ugao oka i donju liniju koristila sam Meow mineralni pigment Caterwaul. Priča je zaokružena beskrajnim flickom Catrice crnog gel linera a u trepavice ne gledajte jer osim što su čemerne po prirodi, mom najdražem Abbamart uvijaču desio se totalni krah - pukao je ničim izazvan na dva dijela zbog čega mi se stvarno plače jer sam ga obožavala. Maskara je Essence Maximum Definition ali trenutno nije vrijedna spomena jer je na izdisaju i razlika je nebo i zemlja kad je stavim samu i nakon uvijanja trepavica.


Kad je na red došao ruž, jednostavno se nisam mogla odlučiti pa sam na kraju poslikala obje varijante :

 Revlon Matte 006 Really Red


Rimmel Lasting Finish 006 Pink Blush

Na ostatku lica imam M.Astor Mattitude HD bazu, puder je Rimmel Cool Matte u pjeni br 103 Ivory. Sve sam fiksirala Bourjois Mineral Radiance puderom u kamenu 02 Vanilla a da ne odem u totalni off na jagodicama je samo mrvica Benefit Hoola bronzera osim na slici s ružičastim ružem gdje nosim Oriflame rumenilo Pefect Pink. 

Toliko bi bilo to, baš sam poželjela raditi lookove tako da će ih sigurno biti još ubrzo. 
:***:

10. 02. 2012.

Revlon Matte ruževi za usne

Sigurna sam da znate kako rijetko šta hvalim više puta zaredom. Ali bilo bi mi stvarno žao da  makar i jedna ljubiteljica mat finiša propusti ove ljepotane. Pogotovo kad ih mi sve takve bez obzira na saldo u novčaniku možemo sebi priuštiti jer su pored kvalitete i cjenom jednako privlačni.  A složićete se samnom da se to ne viđa baš svaki dan.  Zato sam tu da, poslje dana i dana isprobavanja, raznih kombinacija s kojima sam ih nosila a i zbog toga što su pored njih skoro svi moji ruževi ostali potpuno zanemareni jer ove nosim svaki dan pa makar i po kući, kažem jednu bitnu stvar - Revlon Matte ruževi za usne su meni najbolji ruževi za usne. 
Od svih ikada isprobanih u ovom dugogodišnjem manijačkom make up stažu. 
A bilo ih je. 
O, itekako :)

Zašto mislim da su Revlon Matte baš baš toliko dobri ? 

Pa prvo, nevjerovatno mi je kako jedan proizvod koji se čak ni ne prodaje s longlasting prefiksom može toliko dugo trajati. Radi se o satima i satima junačkog preživljavanja na usnama žene koja neprestano brblja, jede, gricka, pije (kafu) i puši (slims cigarete, shame on her). 

Dalje, nevjerovatno je i kako jedna potpuno mat tekstura koju je u čitavom moru shimmera, sedefa i različitih svjetlećih efekata prilično teško ubosti može uopšte biti tako podatna, ugodna i lagana na usnama. 
A da pri tome ne otpada u ljuspicama poslje određenog vremena kako to znaju prerazvikani dugotrajci - adresirano na račun Max Factora i sličnih. Pa još i postoji u prelijepim, izuzetno pigmentiranim nijansama koje zbog teksture hladno možete nositi i na dnevnoj bazi bez obzira na intenzitet same boje jer vam s njima uz tekući puder, maskaru i malo odgovarajućeg rumenila ništa više nije potrebno kako biste izgledale savršeno. Znate onaj uredni, skockani i sva-sam-na-svom-mjestu look koji se fura jednako dobro na posao koliko i po gradu ? E pa baš tako. 

I to za sveukupno 5-6 minuta potrošenog vremena ispred ogledala ujutro - zakon za spavalice (ta sam).

E da, još sve to što sam napisala košta preračunato oko 7 KM po jednom komadu...Neprocjenjivo.
 
Ako zanemarimo Powder Matt Make Up sa statusom ikone u mom svijetu tekućih pudera jer ga koristim i volim više nego 3-4 puta skuplje pudere koje imam, zaista se ne mogu sjetiti kad me je neki kozmetički proizvod gledano po svemu što nudi ovoliko oduševio i dobio na prvu kao Revlonovi Matte ruževi. Kao što sam na početku već rekla, u svoj sili dosad isprobanih a pri tome mislim na one dostupne prosječnom novčaniku u ovoj zemlji, ja bolje nisam našla a teško i da ću i naći. 

U predhodnom postu ste vidjele slike 3 nijanse koje sam prvobitno kupila : Stormy Pink, Pink About It i Really Red a pošto sam nakon isprobavanja ove tri naručila još dvije - Nude Attitude i Mauve It Over sačekala sam da mi stignu kako bih vam pokazala sve swatcheve zajedno. Probili su se kroz ovaj kijamet od vremena do mene jutros i sad sam još sigurnija da kako je krenulo, neću se smiriti dok ne nabavim i ostale iz palete:)

Ok, ajmo sad na slike i swatcheve : 


S desna na lijevo : 011 Stormy Pink, 004 Pink About It i 006 Really Red

 

S lijeva na desno : 004 Pink About It i 011 Stormy Pink, 004 Pink About It i 006 Really Red

Pa onda dvije krasne nijanse koje sam kupila naknadno - 001 Nude Attitude i 003 Mauve It Over





Već sam pisala o tome da su kupljeni na mojoj omiljenoj online destinaciji -  Cosmetic House po cijeni od 2,95 funti. Nije mi poznato odakle se još mogu naručiti a da budu više ili jednako povoljni - gledala sam po američkom i britanskom eBayu ali im ukupna cijena sa shippingom ispadne skuplja (shipping na CH za tri ruža je 2 funte) pa radije sačekajte da CH obnovi zalihe ako trenutno nemaju nijansu koju želite, rade to prilično redovito. Ako ste iz HR imate sreću naći ih u slobodnoj prodaji. Za BiH mi nije poznato ima li ih jer inače smo prestrašno slabi s Revlonovom dekorativom od kad su nas ograničili na jednog jedinog dobavljača za cijelu državu :/
Ok, toliko od mene za danas, a sad idem pregledati detaljno Meow mineralne pigmente i rumenila koji su mi doputovali zajedno s drugom turom Revlona, doduše poslje 20 i nešto dana od narudžbe. Da se malo podsjetim zbog čega sam uvijek izbjegavala naručivanje testera u zip lock vrećicama ali o tome drugi put :) 
Ljubim vas sve :***