18. 04. 2012.

Meow mineralni pigmenti, rumenila i bronzeri

Ja jednostavno obožavam male mineralne kompanije i njihov make up. Sve što prodaju je u potpunosti bez kozmetičkih aditiva, mirisa i ostalih filera koje se inače trpaju u klasična sjenila, rumenila i pudere i postavljaju na drogerijske police. Upravo zbog takvog sastava pravi mineralni make up ima neograničen rok trajanja (da, dobro ste pročitale) jer se nema čime kontaminirati niti u njemu postoji išta što bi predstavljalo pogodno okruženje za razvoj bakterija - svi sastojci koje sadrže su neorganski i prirodni pa je ovakva dekorativa idealno riješenje za cure s osjetljivom kožom i očima. Ali pripazite da ne mješate pojam prave mineralne kozmetike sa onom u čijem se sastavu minerali nalaze samo pored ostalih kozmetičkih sastojaka. Da ne idem sad u širinu, ova tema svejedno zaslužuje poseban post pa će tako i biti. 

Sve što prodaju male strane mineralne kompanije dostupno je i u tester formama gdje dobijete manju količinu proizvoda, dovoljnu za oko 6-7 korištenja (vrlo često i više iako se tako ne čini na prvi pogled) u malim piksicama ili zip lock vrećicama kako biste ih mogli isprobati prije kupovine cijelih full sizeova. Takvi testeri obično nisu skuplji od 1$ što je odlično ako se volite igrati s različitim bojama i teksturama a da pri tome ne potrošite mnogo novca. Ja sam dosad probala Lauress, Taylor Made Minerals, She Space, Pure Luxe i Sassy mineralnu kozmetiku a kad je Meow nekad početkom godine objavio akcijsku ponudu od 20% off plus free shipping dobila sam idealnu priliku isprobati i njih jer sam ih do sada zaobilazila pretežno iz razloga visoke cijene poštarine. 

Naručila sam testere 10 pigmenata i 3 rumenila a na poklon sam dobila 2 testera bronzera. 
Narudžbu sam napravila 19. januara a obavijest da su je poslali stigla mi je na mail 14 dana od plaćanja. Sve je došlo na moju adresu 32 dana kasnije. Inače kod svih mineralnih kompanija od kojih sam kupovala narudžba mi je stizala nikad ispod mjesec dana od dana slanja. Iskreno, nemam pojma zašto im treba toliko dugo da stignu ali tako je.

Razlog zbog čega sam toliko odugovlačila s recenzijom je što mi je provobitnu pojeo crknuti hard disk a onda sam se sve do danas kanila da napravim slike jer ništa na planeti nije nepraktičnije za poslikati i swatchati od pigmenata u plastičnim vrećicama. Svjetlost se odbija od površinu vrećice i boje je teško uhvatiti a kod swatcheva završe prljave moje tole, prsti, stol i svo okolno područije jer čim se kesica otvori prah se digne ka gore i izlazi van skupa sa šljokicama a dohvatiti pigment sa dna visoke vrećice i napraviti pristojan swatch je tek posebno štivo :/ 

Pigmenti 


 Rumenila i jedan odbjegli pigmentić :)




Bronzeri


Swatchevi

1. ScandalEyes - Wanessa W., 2. ScandalEyes - Billie H., 3. Feliner ( tuš) - Cat O'nine Tails, 4. IdealEyes - Witty Kitty, 5. Feliner (tuš) Hellcat, 6. IdealEyes - Carnivore, 7. bronzer - Intense Light, 8. Firefly bronzer - Teenie Weenie Bikini


9. IdealEyes - Caterwaul, 10. Feliner (tuš) - Domesticat, 11. ScandalEyes - Starr J., 12. ScandalEyes - Courtney L., 13. rumenilo Harlot, 14. rumenilo Delusions, 15. rumenilo Tease.

Što se tiče teksture pigmenata nemam zamjerki, boje su llijepe, intenzivne i dobro se blendaju. Teksturom i pigmentacijom se ne razlikuju od ostalih pigmenata koje sam isprobala do sada. Intenzitet im se kao i kod svih mineralnih drastično povećava nanošenjem mokrim kistom i tada poprimaju efekat kremastih sjenila iako su i samostalno boje prilično intenzivne. Rumenila su većinom mat, mekanije teksture u odnosu na pigmente ali se fino daju nanjeti na lice, blendati i zaista dugo traju bez da se boja promjeni ili izgubi na intenzitetu. Bronzeri su divni, Intense Light sam već nahvalila u postu o bronzerima jer je mat, svijetao i jako ljepo i prirodno izgleda na koži. Veliki plus što uz narudžbe poklanjaju testere i očito da vode računa čega jer sam ja naručila pigmente i rumenila a dobila bronzere.

Ali ono što me u biti najviše živcira kad se radi o Meowu su dvije stvari :

- totalno nepraktične vrećice u kojima su pakovani testeri. Da bih iskoristila sadržaj prvo moram pronaći neku drugu ravnu površinu gdje ću istresti količinu koja mi je potrebna za jedno nanošenje (čik vam bilo da to uvijek tačno odredite jer istresate iz kesice) i odatle zahvatati kistom za oči ili lice. Osim toga, kad otvorite gornji zip lock na vrećici oblačić praha i šljokica se podigne i izađe van. To mi pravi nered, a ja mrzim nered kad se šminkam. Zbog toga sam uvijek dosad birala kompanije koje svoje testere šalju u malim piksicama na odvrtanje, puno je lakše i praktičnije za upotrebu. Znam da mogu kupiti prazne posudice na eBayu i presuti pigmente iz kesica u njih ali mi se ne isplati gledano na to da za istu cijenu sa drugih sajtova dobijem i pigment i posudicu, bez nereda. Da, sitničar sam i trudim se izbjeći svako nepotrebno peglanje. Lažem, zapravo sam puno više živčana nego sitničava :)

- način na koji Meow puni svoje testere. Iako na sajtu stoji kako svi imaju 1/8 tsp osim Vandal Eyes sekcije koja ima 1/16 tsp, zaklela bih se da ih u kesice ubacuju odokativnom metodom jer se golim okom može primjetiti da se u svakoj vrećici ne nalazi ista količina proizvoda, u nekima je više, u nekima manje. 

Što se cijena tiče, svi testeri koštaju 1$, shipping je bio free a da nije, na ovih 13 semplova (bez dva poklonjena ) platila bi ga 7,95 $. 
Full size pigmenti imaju 5-10 grama, zavisno od vrste i nijansi a cijena im je 8,5 - 10,25 $, rumenila imaju 10-20 grama i cijenu od 8,5-15,50 $ a za full size od 10 - 20 grama bronzera platiti ćete 10,25 - 16,25 $.
To bi i bile ok cijene da nije previsoke poštarine od 14,25 $  za full size proizvode pa vam se baš i ne isplati naručivati samostalno, bolje je udružiti se s frendicama i podijeliti shipping međusobno. 

Sve u svemu Meow od mene i nema neku visoku ocijenu. Vrijeme shippanja od 14 dana je sasvim uredu obzirom da sam naručivala na akciji kad svima inače treba više vremena za procesuiranje narudžbi. Period od 32 dana da dođu je isto ok jer sam i druge mineraliće čekala manje-više toliko.
Pigmenti su im prosječni, rumenila i bronzeri odlični ali problem mi prave nepraktične kesice za testere i traljav način punjenja istih što će me ubuduće držati podalje od njih. Ono čime sam zaista oduševljena je Intense Light bronzer jer je jako baš dobar proizvod i njega ću kupiti full size jer mi super odgovara a što se tiče testera zaobilazim, ne samo Meow nego i sve ostale mineralne šoping sajtove kojima je teško spakirati svoje semplove u ambalažu koja bi bila praktičnija i jednostavnija njihovim kupcima a ne njima.

14. 04. 2012.

Mojih top 5 vrištećih rumenila

Rumenila su mi, uz tekuće pudere, oduvijek bila najdraži dio kozmetike. Obožavam ih kombinirati sa ostatkom make upa ali i imati par intenzivnih screaming boja koje nosim samo uz maskaru i nude ruž. Ništa lakše, brže i ljepše kad se ujutro žurim na posao (čitaj gotovo uvijek). Takve boje, ako pričamo o ponudi na našem tržištu, je prilično teško pronaći jer one ovdje ne idu. Naše cure se većinom zgražavaju na imalo jaču boju u pakiranju i na svakom štandu su blage i neutralne nijanse te koje se prve razgrabe ali sam sigurna da kad bi jednom vidjele kako krasno može izgledati mrvica dobro izblendanog intenzivnog rumenila na obrazima bez obzira jeste li svijetle, tamnije ili tamne puti, drugačije bi razmišljale. Evo o čemu govorim :

Primjer 1 : Sleek Scandalous rumenilo na kojeg se čitav ženski dio moje porodice i društva blago rečeno sablažnjavao i gledao me "ti si potpuno pukla" pogledom. Jel bi ga vi nosile ?



i da li bi se omjer za i protiv promjenio nakon što vidite kako izgleda na licu - poslje osam sati jednog paklenog ljetnog dana ? 


Primjer 2 : Maybelline mineralno rumenilo Topaz Rose koje je izazvalo nešto blaže ali i dalje čudne reakcije


I slika kako izgleda na licu. 

Ok, skužile ste poentu. Htjela bih napomenuti kako ovaj post nije zamišljen s idejom da mijenja vaša shvatanja niti lične ukuse, nego sam imala želju pokazati kako nije uvijek sve onako kao što izgleda na prvi pogled i upoznati vas sa top 5 listom mojih omiljenih rumenila ovakve vrste. Be my guest :)



Zbog čega ih toliko volim ? Zato jer su pigmentirana mnogo više u odnosu na druge, manje intenzivne nijanse pa je za jedno nanošenje dovoljno samo lagano piknuti odgovarajući kist u boju i lijepo to izblendati na licu. Zbog toga mi i duže traju. Volim ih i na konto praktičnosti, kao što sam već rekla, takva rumenila + maskara + nudasti ruž krasno izgledaju za brzinski dnevni make up. Oduševljavam se svježinom koju daju licu, pogotovo ako pričamo o crvenkastim nijansama tipa Deborah Paprike koja je i poslje 40 komada skupljenih u kolekciji i dalje moje najomiljenije rumenilo na planeti. Toliko ih volim da se nisam uspjela smiriti dok Esseenceovo iz Cute As Hell LE koja nikad nije došla kod nas, nisam dobavila čak iz Hrvatske preko forumske prodaje iako me je preporučena poštarina koštala više od samog rumenila :)
 

Kao što možete vidjeti na predhodnoj slici u kadar je uskočilo još jedno, prvobitno smetnuto s uma ali meni jako drago intenzivno rumenilo - Pupa Luminys Baked br 006. Tako da ih je sad ukupno 6 :)


NYX Red Cheeks je kremasto rumenilo ubitačno crvene boje koje obožavam. Krasne je mat teksture, lako se razmazuje i blenda a jagodicama daje pravi Snjeguljica look. Pigmentirano je do ludila. Dolazi u količini od 6 grama a kupila sam ga na eBayu od ove sellerice za nekih 11 dolara skupa sa shippingom. 


Essence 01 Wawawawooo - ovakva je otprilike bila i moja reakcija kad sam ga se konačno dočepala poslje 2 godine traženja. Pripada LE kolekciji Cute As Hell koja je izašla u februaru 2010 godine a moji DMovi je nikada nisu dobili. Divna intenzivna mat bubblegum ružičasta s doduše hladnim podtonom ali mene boli briga za to, nosim ga kad god mi se hoće :)


Revlon Golden Affair 425 Berry Darling  - je jedna krasna ljubičanstvena berry nijansa sa sitnim zlatnim shimmer česticama, nanosi se kao san i super blenda. Ima 6 grama u količini a kupila sam ga na Cosmetic House za nekih 6-7 funti skupa sa shippingom. Kad sam ga tek kupila došao je sa zlatnim spray offom i izgledao ovako. Na CH ga trenutno nemaju ali ga ima na eBayu recimo ovdje po cijeni od 5,5 funti uključujući i shipping. Na licu izgleda ovako.


Pupa Luminys Baked br 006 - najskuplje rumenilo u mojoj kolekciji :) Kupljeno u Kozmu po cijeni od 36 KM mada su postali prilično bezobrazni jer kad sam skoro tamo bila primjetila sam da je cijena ovog rumenila sada skoro 39 KM. Između mene i njega rodila se ljubav na prvi pogled pa sam malo zažmirila na cijenu i činjenicu da u količini ima skoro duplo manje nego ostala - samo 3,5 grama. Inače ima krasnu teksturu, mekano je i svilenkasto, nimalo tvrdo kako to znaju biti pečena rumenila. I boja je raspoređena jače i slabije po stranama tako da se može idealno dozirati njena jačina. 
Sleek Scandalous - šta reći osim da ga volim jednako kao i prvog dana. Ostatak sam ispričala u recenziji koju možete pronaći ovdje.


Alverde 02 Cherry - je po sastavu mineralno rumenilo divne crvenkaste više paradajiz nego višnja boje :) U prahu je, pigmentacija mu je izvrsna, ima ga gomilu, mat je i na licu djeluje jako osvježavajuće i lijepo. Primjedbu imam samo na blendanje jer je teksturom dosta suho i boja se jako brzo hvata pa ga je teško lijepo izblendati. Nigdje na pakiranju ne piše koliko grama ima niti mu znam cijenu jer sam ga dobila na poklon od jedne divne cure ali ako me sjećanje dobro služi Alverde rumenila u DMu nisu više od 8 KM.

Swatchevi :
1. Pupa Luminys Baked 006
2. NYX Red Cheeks CB07 kremasto
3.  Alverde 02 Cherry mineralno
4. Revlon Golden Affair 425 Berry Darling
5. Sleek Scandalous 
6. Essence 01 Wawawawooo iz Cute As Hell LE ( mart 2010 )

Da sumiram, poenta šminkanja i jeste u eksperimentisanju i u biti nikad ne znate koliko možete dobiti ako se malo odmaknete od svoje uobičajene rutine pa ukoliko se odlučite isprobati rumenila intenzivnih boja predlažem da se držite sledećeg :

1. Koristite mekaniji kist za nanošenje, znam da oni kupe više boje ali s tvrđim kistovima nikad nećete uspjeti lijepo izblendati intenzivna rumenila na licu

2. Doziranje je ključna riječ, jednan dodir kistom na rumenilo je sasvim dovoljan da dobijete optimalnu količinu boje, pogotovo ako se radi o mineralnim formulama

3. Na obraze nanesite puder u prahu preko tekućeg, pomoći će da se pigment ne uhvati prejako a i olakšati postupak blendanja

4. Na ostatku lica nosite najminimalniju količinu šminke. Još nikad nisam vidjela da ovakva rumenila dobro stoje na bilo kakvo sjenilo u boji, jači ruž za usne ili bilo šta što ih "ometa"

5. Kao i kod svih ostalih nijansi, obratite pažnju da su u skladu s vašim prirodnim podtonom kože. Ali ukoliko ste neutralne ili čak neutralne prema toplom možete nositi i nijanse nešto hladnijeg tona.

Toliko od mene za ovaj post. Do sledećeg pusa svima :***

09. 04. 2012.

Avon True Color Quad palete sjenila za oči

Ako ste beauty blogerica onda vam je poznato da sa svakim novim proizvodom koji vam dođe u ruke u duetu dolazi i određena doza iskušenja pod nazivom Ne Pipkati Dok Se Ne Slika. Netaknuti nov proizvod fotogeničan je daleko više u odnosu na onaj već korišteni ili swatchani, logično. A to vam ga dođe otprilike kao da si kupite najdražu čokoladu i ne možete ju pojesti odmah. Frustrira. 

A frustira još više kad danima čekate uhvatiti vrijeme da konačno poslikate netaknute palete pa skontate da ste izabrale jednu nedjelju u kojoj svi tehnički uređaji kategorično odbijaju da funkcionišu u vašim rukama. Pa vam crkne mikser, usisivač i par osigurača pride i pola stana vam završi u mraku a vi završite sa neralnim slikama netaknutih paleta pa imorate praviti realne sve ispočetka- s već swatchanim i korištenim paletama. Unaprijed se izvinjavam na tome. 




Danas ću vam pokazati slike i swatcheve jer sam ova sjenila već ranije kupovala, koristila i pisala o njima još i prije nego su mi iz Avona poslali dvije nove nijanse True Color paletica - Mystery i Smoke & Mirrors









Iako mi je na prvi pogled Mystery bila ljepša jer su mi boje izgledale bolje složene, kad sam ih isprobala na očima, prva lila nijansa nije se toliko dobro uklapala s preostale tri a druga i četvrta nijansa - navy zelena i tamna ljubičasta iz Smoke & Mirrors su me oborile s nogu. Zelena je skoro pa potpuno mat a ljubičasta ima prekrasan sitni sitni zlatni shimmer i izgleda identično kako da su mene pustili da napravim svoju idealnu boju sjenila za oči.

Mystery je dobra paletica za dnevne varijante lookova a S&M totalno mogu zamisliti kao jedan divan zgasiti smokey eyes za večernje izlaske i sigruna sam da ću ju više upotrebljavati, pogotovo ako uzmemo u obzir da su nijanse u njoj više pigmentirane od onih iz Mystery palete.




Paletice inače dolaze s dvostranim spužvastim aplikatorima koje nisam posebno slikala ali zanimljivo je da ih nisam ni bacila kao što to inače radim sa svim priborom koji dolazi u sklopu nekog proizvoda jer su ovi koje je Avon napravio iznenađujuće kvalitetni i iskoristivi.   


  
Swatchevi su rađeni na izravnom dnevnom svijetlu i bez baze ispod.

Prije godinu i pol na starom blogu recenzirala sam True Color paletu u nijansi Pink Sands i idalje stojim pri svemu što sam tada napisala - ova sjenila su kvalitetna i za svaku preporuku. Recenziju možete pročitati ovdje.

Da ukratko ponovim : količina od 1,4 grama po svakom od 4 sjenila u paletici, ne truse se okolo pri nanošenju, imaju divan soft metalik finiš svijetlijih nijansi a tamnije su sa sitnim shimmerom, pod prstima su mekana i skoro kremasta što obožavam, daju se odlično izblendati, kombinacije boja u katalogu su dobro složene, dovoljno su pigmentirana i s bazom postojana cijeli dan. 

U aktualnom Avonovom katalogu koštaju 12, 90 KM što je skroz ok cijena obzirom na to da ćete za te novce dobiti količinu od ukupno 5,6 grama u 4 komplementarne nijanse kvalitetnih sjenila. E da,  uz njihovu kupnju imate mogućnost dobiti odlična True Color rumenila za 8,90 KM. Ja imam Soft Plum nijansu i jako sam zadovoljna s njim. 
I na kraju, da li bih (ponovo) izdvojila svoje novce i kupila True Color Quad sjenila ? Svakako.

03. 04. 2012.

Ljubičasti

Za vikend sam imala plan rekreirati jedan prekrasan look na koji sam naletjela i zaljubila se na prvi pogled - moja omiljena ljubičanstvena boja :love: :love: :love:


I tako sam ja njega krenula skopirati ali sam se u međuvremenu, kako to obično i biva, malo zaigrala i sve je krenulo i završilo u nešto drugačijem pravcu. Iskreno, nisam u potpunosti zadovoljna kako je ispalo jer moglo je i mnogo bolje, ali kad sam si već dala truda da se našminkam, dohakam opcijama novog fotića, namjestim ugao, osvjetljenje i još milion sličnih zavrzlama odlučila sam ipak objaviti ovaj look.




 
  
Za lice sam koristila tekući puder Revlon Color Stay Mineral Mousse u nijansi Light koji inače skoro nikada ne koristim jer iako fantastično pokriva i sredi lice jako je težak, gust i pomalo zateže na koži ali dobro ispada na fotkama. Preko sam nanjela malo Avonovog Ideal Flawless pudera u kamenu nijansa Fair a na obrazima je ArtDeco rumenilo broj 39.

Na očima sam se poigrala idealnom ljubičastom paleticom sjenila - NYX Smokey Look Purple u kombinaciji sa bijelim Rimmel Color Rush 001 Glam Ice. Stavila sam i no name umjetne trepavice kupljene u čajniz šopu.

Na usnama sam koristila prvo Essence LE Vampires Love ljubičasti lip tint, pa sam ga mješala sa Maybelline Color Sensational ružem 135 Sweet Pink. Ni to mi nije leglo tako da sam na kraju preko lip tinta stavila moj najdraži Golden Rose 98.  

I to bi bilo sve od mene za danas. U iščekivanju vikenda šaljem vam puse svima :***

01. 04. 2012.

Pro et Contra : Rimmel Lasting Finish 25hr tekući puder

Isprobala sam zaista mali milion drugstore tekućih pudera i ono što iz iskustva mogu da tvrdim je kako je Rimmelove bilo teško nadmašiti. U kategoriji loših, nažalost. Teksture su im bile užas, na licu su bili gnjecavi i kejki, hvatali se za suhe dijelove kao ludi a s masnih proklizavali u roku keks... Noćna mora. Zbog takvih iskustava nikada ne bih sama uzela isprobati njihov novi Lasting Finish 25hr da o njemu nisam proičtala pozitivnu recenziju kod kolegice blogerice Makeup&More. Ja njenim recenzijama tekucih pudera bezuslovno vjerujem još odavno a osim toga, obje imamo i identičan tip kože. Usput sam i pronašla 289 recenzija na Make Up Alley sa prosječnom ocjenom od 3,9 i 73 % cura koje tvrde da bi ga kupile ponovno. I to je bilo sasvim dovoljno da se zaputim u najbliži mi CM.




Šta kaže Rimmel

Lasting Finish 25 hr je stress proof tekući puder napravljen po najnovijoj tehnologiji sa savršeno prilagodljivom teksturom. Zahvaljujući hidratantnom Aqua Primer kompleksu i formuli obogaćenoj mineralima koža tokom cijelog dana može disati i zadržati prirodan i blistav izgled.

Dostupnost / Cijena /Nijanse

Rimmel Lasting Finish 25hr dostupan je svugdje u našim drogerijama, DM, CM ili Kozmo, you name it. Najisplativiji je u CMu gdje košta 8,80 KM dok u DMu i Kozmu košta par feninga više. Svejedno smatram da je cijena super jer je neki donji prag ako govorimo o tekućim puderima a u zamjenu ćete dobiti itekako dobar proizvod.

Nama su uvezi nijanse počevši od treće najsvjetlije, br 103 True Ivory - svijetla nijansa neutralnog podtona iako je Rimmel proizveo i nijansu br 100 Ivory  koja je također jako svijetla ali ružicastog je podtona i 102 Warm Ivory svijetlu žuckastog podtona. Mislim da je velika greška što nam nisu uvezli i njih jer bi odgovarale većini cura na našim prostorima. 


Ovaj se puder proizvodi u čak 10 nijansi a kod nas su dostupne samo 4  :  103 Ivory, 200 Soft Beige, 220 Classic Beige i 300 Sand.

Ja sam kupila nijansu 103 Ivory koju bih za referencu uporedila sa HM 52 jer su jednako svijetle samo različitih podtonova ( Rimmel je neutralnog a HM žutog ) i nijansu 200 Soft Beige za koju mislim da bi odgovarala HM 53 kojeg koristim ljeti ali ga trenutno nemam pa ne mogu uraditi uporedni swatch ali su im podtonovi isti - žuckasti. Razlog je što su mi ove HM nijanse idealne za zimu i ljeto a sad je neko prelazno razdoblje pa sam i ja negdje između tako da mješam Rimmelove 103 i 200 ili nosim samo 103 u kombinaciji s bronzerom. 





Da biste lakše razumijele o čemu pričam kad ih upoređujem s HM-om pogledajte swatcheve








Kao što možete vidjeti Rimmel 103 je jednako svijetao kao HM 52 samo im se podtonovi razilaze.

Pakovanje / Količina

Klasičnih 30 ml pudera upakovano je u plastičnu crnu tubicu providnu na sredini. Otvor ispod poklopca nije veliki ali je puder iz razloga što je dosta tečan teško pravilno dozirati. Meni većinom koliko god se trudila izađe previše pudera van a ako tubu držim okrenutu otvorom ka dolje on curi napolje. Ovdje bi pakiranje u staklenu bočicu sa pumpicom kakvu ima verzija za britansko tržište itekako bila od pomoći.

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Rimmel LF 25hr  ima jako lijepi neutralni puderasti miris koji nije intenzivan i osjeća se većinom samo u postupku nanošenja pudera na lice. Teksturom je iako izuzetno rijedak, ipak dovoljno kremast, ugodan pod prstima i maziv da se da krasno rasporediti i izblendati na koži. Jako je ugodan, udoban i lagan za nositi. Odlično se razmazuje i potrebno je jako malo pudera kako bi se prekrilo čitavo lice što mu je zajednička karakteristika sa Bourjois Healty Mixom.


Pokrivenost je izenađujuća obzirom na jako rijetku teksturu, pokriva srednje jakim intenzitetom ali dosta bolje od HMa i nekako ljepše sjeda na kožu od njega. Toliko je hidratantan da ga koristim i za podočnjake a pokriva sasvim dovoljno da mi korektor nije potreban. I nimalo se ne urezuje u borice oko očiju zbog čega ga obožavam. Dobro ujednačava ten a pokrivenost se na kritičnim zonama može nadograđivati a da puder i dalje izgleda lijepo i prirodno na licu.

Efekat na licu / Trajnost

Kad se tek nanese izgleda dosta sjajno, možda čak i pomalo gnjecavo ali nakon 2-3 minute kad se osuši i sjedne na kožu potpuno se stapa i ostavlja samo lijepi dewy, polumat finiš tako da lice izgleda odmorno i zdravo. Nema nimalo sjajnih čestica. Ako se stavi u optimalnoj količini i dobro izblenda, što nije teško, izgleda prirodno i neprimjetno, poput druge kože. Zaglađuje lice i ne naglašava proširene pore.

Kad mi stave ovu 25hr oznaku normalno da ne vjerujem u nju i da mi je smješna ali mi ipak daje neku osnovu za visoka očekivanja po pitanju trajanja pudera na licu. Iskreno, kad sam prvi put osjetila njegovu teksturu pod prstima i na koži mislila sam da neće izgurati ni dva sata u komadu. Ali sam se prevarila. I nemalo iznenadila kad sam tek poslje 5,5  sati ugledala prve znakove prosijavanja na T zoni a sam puder nije ni mrdnuo s lica. Nije se sakupio na suhim dijelovima, nije sklizao s nosa, nije se pomakao, prekrivenost nimalo nije popustila i on je izgledao kao kad sam ga to jutro tek stavila na lice. Nevjerovatno.

Uz dodatak malo pudera u kamenu lice se potpuno matira i trajnost pudera koja je inače nekih 5-6 sati od nanošenja do prvog prosijavanja na masnijim dijelovima moje mješovite kože se produžava za cijelih 8 sati što je po meni sasvim zadovoljavajuće. Na suhim i normalnim dijelovima kože ostaje nepromjenjen cijeli radni dan. Uz nijansu 103 Ivory ja koristim Avonov Ideal Flawless puder u kamenu u nijansi Fair jer su oba neutralnog podtona i jedno su za drugog perfektan match. Uz nijansu 200 Soft Beige koristim Bourjois Mineral Radiance puder u kamenu u nijansi Vanilla jer su oba žuckastog podtona i super se nadopunjavaju.


Swatchevi  


rađeni na unutrašnjoj strani podlaktice pri dnevnom svijetlu






Spisak sastojaka

Aqua/Water/Eau, Cyclopentasiloxane, Butylene Glycol, Cetyl Peg/Ppg-10/1 Dimethicone, Talc, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Trimethylsiloxysilicate, Silica Silylate, Sodium Pca, C12-15 Alkyl Ethylhexanoate, Magnesium Sulfate, Zinc Stearate, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer, Bispeg/Ppg-14/14 Dimethicone, Amodimethicone, Laureth-7, Lecithin, Tribehenin, Propylparaben, Methylparaben, Disteardimonium Hectorite, Phenoxyethanol, Trihydroxystearin, Dimethiconol, Triethoxycaprylylsilane, Parfum/Fragrance, Xanthan Gum, Propylene Glycol, Tocopheryl Acetate, Propylene Carbonate, Hydroxyethylcellulose, Laureth-4, Hexyl Cinnamal, Limonene, Butylphenyl Methylpropional, Sodium Sulfate, Benzyl Salicylate, Linalool, Geraniol, Bht, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, [May Contain/Peut Contenir/+/-:Titanium Dioxide (Ci 77891), Iron Oxides (Ci 77491, Ci 77492, Ci77499)]

Suma Summarum


+ odličan omjer cijene i kvaliteta, bez ulja i talka, lijepo miriše,ne oksidira, ne istice proširene pore, ne pravi haos po licu, dovoljno je hidratantan i pokrivan da ga možete koristiti i na okoloočnom podruciju kao korektor, izuzetno hidratantan, super se razmazuje, lagan za nošenje, nadogradiva pokrivenost, dugotrajnost, prirodan izgled na licu

- nema spf zaštitu, za razliku od verzije za britansko tržište naša nema pumpicu, izuzetno tečan, curi iz tubice ako otvor uvijek ne držite prema gore, traži pažnju kod uzimanja jer se lako istisne više nego što je potrebno, kad se tek nanese ljepljiv je i sjajan i treba mu vremena da se osuši i setuje na licu, loš i premalen izbor nijansi

Kome će odgovarati a kome ne


Biće super svijetlijim curama neutralnog podtona i onima srednje tamnim toplog podtona. Jako svijetle i jako tamne cure neće pronaći svoju nijansu. Nijanse za ružicaste podtonove, iako postoje, uopšte nisu uvezene na naše tržište tako da ako vam je podton hladan ovaj puder nemojte ni uzimati u razmatranje. Odgovaraće normalnim, suhim i mješovitim tipovima kože dok bi ga cure s masnom trebale izbjegavati jer ne matira i ima sjajan finiš. Za one kojima odgovara biće idealan puder za ljeto uz uslov da koristite dnevnu kremu sa SPF faktorom.

I na kraju, mislim da je Bourjois Healty Mix dobio preopasnog konkurenta koji mu stoji rame uz rame ali po tačno tri puta manjoj cijeni. Beat that ! Ako moram birati, Rimmel me je kupio za mnogo više nego ja njega tako da, do kad ne izmisle nešto još bolje i isplatnije ja ću ga se držati.