26. 05. 2012.

Vikend je :)

Subotaaaaaa !!!! Moj najdraži dan u sedmici a pritom i jedna od rijetkih koju ne moram provesti na poslu pa sam si čitav dan bukirala za za ljenčarenje i opuštanje. U obzir su dolazile samo stvari u kojima uživam i apsolutno ništa drugo. Prvo sam se pošteno naspavala, napravila omiljeni kolač (ultra lagan i za složiti i za pojesti a ukusan, za recept se javite u komentarima ), slušala muziku, šetala jer je vrijeme konačno opet sunčano, gledala filmove, ohladila si cugu za večeras.... I šminkala se naravno. Nije mi se dalo završavati dva-tri draftovana posta koji će još malo sačekati pa ću vam umjesto toga pokazati šta sam danas napravila s Avonovom Smoke & Mirrors paleticom sjenila.








Na licu imam Maybelline Great Wear tekući puder Nude, preko Avon Ideal Flawless puder u kamenu Fair, na obrazima Bourjois rumenilo 46 Cendre De Rose Brune. Na obrvama je Essence olovka za obrve 02 Brown, na očima Avon True Color Smoke & Mirrors paleta sjenila, Bourjois crna olovka i MF Masterpiece Max maskara. Na usnama divni Revlon Matte u nijansi Stormy Pink.

I malo igranja sa zadnjom fotkom :)




A kad smo već kod lookova, ovaj sam nosila u četvrtak, u inat kiši i tmurnom vremenu vani 


Tekući puder Manhattan Powder Matt Make Up 80 Sand, rumenilo najdraže na svijetu - kremasto NYX Red Cheeks, obrve Essence olovka 02, oči Bourjois Regard Effet Duochrome olovka br 57 i Avon Curlacious maskara. Na usnama Catrice Ultimate Color 070 Light The Fire i to samo zato što nisam imala šta drugo spariti s Red Cheeks rumenilom :) Toliko ga volim da se teško kontroliram i nemam mjeru pa je prvobitna verzija ovog looka izgledala kao čisti seljakluk :D


Strašno :)) 

Da se malo oporavite :


Ovako se šminkaju normalne žene :) Slika je u biti ostala neobjavljena iz posta o neutralnim fotogeničnim lookovima, verzija na dnevnom svijetlu koja mi je bila preblijeda pa sam naknadno dodala još bronzera. U istom postu je i popis proizvoda koje sam koristila ali pošto je razbacan kroz cijeli tekst evo ga na jednom mjestu -  Eveline Art Scenic baza za mješovitu kožu, Manhattan Powder Matt Make Up 80 Sand, Benefit Hoola bronzer, Farmasi 002 highlighter i ArtDeco rumenilo br 39. Na obrvama svijetlije sjenilo iz Essence seta za obrve, na očima ArtDeco baza za sjenila, sjenila ArtDeco 29 i 204, crni gel liner Catrice Black Jack With Jack Black ( ili obrnuto :D) i no name umjetne trepavice a na usnama miks od Avon PW Sunkissed Ginger i Artdeco Longlasting Lip Stylo br 40.

Toliko za danas, ja sad idem u pohod na online shopove jer sam kao odvojila stvari za blog sale pa bi sad njihova mjesta trebalo popuniti nečim novim jel :) 


Uživajte u vikendu !

18. 05. 2012.

Fotogenični make up vol. 2

Kao što sam i obećala u predhodnom postu, danas vam predstavljam drugu, malo dramatičniju verziju photo friendly looka za proslave i slične prigode. Trudila sam se da bude jednostavan i se većina proizvoda koje sam koristila može kupiti i kod nas, tako da npr na očima imam samo dva sjenila ( Rimmel i Manhattan)  i jednu olovku (Bourjois).

Ovo zaista nije teško napraviti, budete gotove za cca 15 minuta a boje su univerzalne i jednako kao i kod predhodne blaže varijante i ovu možete nositi uz prilično sve što se odlučite odjenuti.


Izravno dnevno svijetlo


Umjetno svijetlo 


Na licu sam koristila Eveline Art Scenic bazu za mješovitu kožu, tekući puder Rimmel LF 25hr br 103 Ivory a preko Bourjois Mineral Radiance puder u kamenu 02 Vanilla. Blago sam konturirala s Golden Rose Terra Powder bronzerom br 103 a na obrazima je Maybelline Great Wear rumenilo u kremi Woodrose. Kupljeno je na netu a ako trebate alternativu Oriflame Perfect Blush u nijansi Fresh Pink identično izgleda.

Na očima imam ArtDeco bazu za sjenila nakon koje sam preko cijelog kapka nanjela i razmazala Bourjois Kohl & Contour Ultra Black olovku da crno sjenilo bude izražajnije i dugotrajnije. Od korijena trepavica sve do pregiba stavila sam Manhattan Glam Eyes mono sjenilo br 214 Black a u pregibu je mat tirkizna nijansa Manhattan M Collection br 3 Petrol Mystery. Na vanjskoj strani donjeg kapka je crno a na unutrašnjoj tirkizno sjenilo. Istom Bourjois crnom olovkom ocrtala sam donji i gornji waterline a na trepavice stavila dva sloja Max Factor Masterpiece Max maskare. Nisam koristila umjetne trepavice iako bi možda bilo bolje, ali mi je look izgledao dovoljno dramatično i bez njih pa sam ih preskočila. 

Na obrvama je Essence olovka br 02 Brown i preko svijetlije sjenilo iz Essence seta za obrve a na usnama je samo Catrice Ultimate Color ruž 010 Be Natural.

Eto ga :) Toliko o fotogeničnim lookovima a sad pošto sam konačno uhvatila vremena idem dalje sa sastavljanjem liste novijih domaćih blogova koji su me oduševili jer ću vam o tome pisati u narednom postu. I o još koječemu, jer sam preslagala svoju make up kolekciju i izdvojila stvarčice za blog sale ali i pronašla ukupno 7  (sedam) komada koje sam kupila, odložila i nikad ih nisam čak ni isprobala jer sam jednostavno zaboravila :O
     I baš sam im se onako, pozitivno iznenadila.
Luda sam, znam.

14. 05. 2012.

Fotogenični make up

Prije par dana jedna od mojih čitateljica dala mi je odličnu ideju za novi post - svečani make up za maturalne, apsolventske i kakve god već želite zabave. Danas za vas sve sa istim željama a posebno za Sanju koja je tako lijepo zamolila da joj jednostavno nisam mogla ne udovoljiti :) donosim svoju verziju svečanog looka koji dobro izgleda kako god da okrenete, ide uz praktično sve što obučete a nije preizražajan niti u duginim bojama, kakva ja već znam hodati po cesti. Ovo je više neutralna verzija za sve klasičarke koje vole igrati na sigurno.

Upozorenje : post je kilometarski, napravite si kaficu i udobno se smjestite :D. 

Kad pričamo o svečanim prigodama vaš make up se  u takvim situacijama se mora suočiti sa mnogo više izazova nego što je to inače uobičajeno. Kad idete na proslave pogotovo u ovo doba godine, to znači da ćete :

- izaći na dnevnom svjetlu a kasnije po svoj prilici biti ispod umjetnog. Šminka mora moći izgledati besprijekorno u oba slučaja.
- boravitćete u zatvorenom, toplom, zadimljenom/zagušljivom prostoru, s puno ljudi okolo a i plesaćete. Šminka mora moći izgurati sve to bez da se mrda, zamrlja, otopi...
- slikati će vas vrlo često i prije nego imate vremena za eventualne popravke
- nosićete male svečane torbice u koje vam pored ostalih neophodnih stvarčica tipa novčanika, dokumenata i fotoaparata stane eventualno maleno ogledalce i jedan ruž ili sjajilo za usne i to je sve na šta možete računati

Da bi ste izgledale lijepo tokom čitave večeri ne morate angažovati profesionalca jer sve što vam je potrebno vjerovatno već imate u svom neseseru a i za slučaj da nemate kupovina par dodatnih proizvoda sigurno je bolja i dugoročnija investicija od plaćanja kozmetičkim salonima. U ovom postu daću vam par provjereno korisnih savjeta i provesti vas kroz malo uputstvo pomoću kojeg ćete naučiti kako se možete same našminkati za svečane prigode. Za proizvode koje sam koristila ili preporučujem a ne mogu se nabaviti kod nas u slobodnoj prodaji smislila sam i dovoljno dobre i pristupačne alternative.

   (dnevno svijetlo)
                                                             


( umjetno svjetlo)
                                                        

 Lice 

1. Napravite dobre temelje, poslje je sve lakše.Nakon čišćenja lica i hidratantne kreme nanesite bazu za tekući puder .Baze su u ovom slučaju vaši saveznici broj jedan. Sačuvati će vam i živce i šminku :) Za lice preporučujem Eveline Art Scenic bazu (recenzija) koju u Didacu možete kupiti za oko 13 KM. Nanesite malu količinu i ostavite ju par minuta na licu da se upije prije nego krenete s nanošenjem proizvoda.

2. Treba vam tekući puder bez SPFa jer u kombinaciji sa fotkama urađenim s blicem puderi i kreme s SPF zaštitom od sunca čine da vam lice izgleda neprirodno bijelo a toje loše, pogotovo ako se na fotki vidi i ostatak tijela koji ispada tamiji pa izgledate kao cure s forumskih tema o make up zločinima. Ja sam koristila Manhattan Powder Matt Make Up br 80 Sand jer je dugotrajan, ima veliku moć prekrivanja i odlično matira a to je ono što mi treba jer mi je koža mješovita (DM, 12 KM). Za cure sa suhom ili normalnom kožom preporučujem Rimmel Lastig Finish 25 hr ( recenzija) i matiranje puderom u prahu ili kamenu preko jer mat koža na fotkama izgleda neuporedivo bolje od sjajne. Suptilni glow tamo gdje nam treba napravićemo s hajlajterom.  Koristite prozirne / translucent završne pudere, nikako HD-ove jer silika, njihov glavni sastojak nije nimalo fotognična. Radije se pouzdajte u dugotrajan tekući puder s dobrim prekrivanjem ili matirajte s običnim puderima - preporučujem Manhattan Soft Mat Loose Powder (DM oko 11 KM) ili Borujois Mineral Radiance ( Kozmo, oko 23 KM). Max Factor ima dobar prozirni puder u kamenu, Creme Puff br 5 ali pošto se meni pokazao izuzetno komedogen radije vam ga ne bih savjetovala.


3. Konturirajte lice mat bronzerom. Za više informacija o bronzerima pogledajte ovaj post. Ja sam koristila Benefitovu Hoolu a vi možete i Golden Rose Terra Powder br 103, krasan mat bronzer za svijetlije tipove kože. Više o njemu pročitajte ovdje. Bronzer sam nanjela u maloj količini i u obliku broja 3 sa obje strane lica prateći rubove čela, područije ispod jagodične kosti i liniju brade.


4. Nanesite rumenilo neutralnije nijanse, ja sam se odlučila za lagano breskvasto, Artdeco br 39 (CM oko 13 KM) budući da sam na očima koristila jaču liniju tušem jer želim da budu istaknute više nego ostale komponente lica. Čisto zato što se duže mogu pouzdati u trajanje ovakvog make upa. U biti je najbolje koristiti kremasta rumenila jer se super slikaju ali ako ih nemate poslužiti će vam i obična u kamenu.


5. Pravilno nanešen i doziran hajlajter se odlično slika. Ja sam koristila kameni Farmasi Star Highlighting Powder br 002 o kome sam pisala ovdje. Hajlajter sam nanjela u tankom sloju na izbočene dijelove lica - ispod obrva, iznad jagodica i iznad gornje usne. Možete ga nanjeti i na nosnu kost ali ako imate mješovitu kožu sa masnom T zonom radije preskočite ovo područije.

Oči


1. Jednako kao i na licu, baza je ovdje prvi i osnovni korak. Ja sam koristila Artdecoovu koju možete pronaći u CMu po cijeni od oko 11 KM. Nanesite malu količinu, dobro razmažite i sačekajte par minuta da se upije prije nanošenja sjenila.

2. Boje sjenila izaberite prema boji haljine koju ćete nositi ili se jednostavno pouzdajte u univerzalne klasične nijanse - boju šampanjca, tamno sivu, smeđu ili crnu. Ja sam koristila svjetlije bež bazno sjenilo ( ArtDeco br 29, CM oko 7 KM) preko cijelog kapka sa malo tamno sive u pregibu ( Artdeco br 204) u kombinaciji sa jačom linijom crnog tuša za oči ( Catrice gel liner, Kozmo, oko 8,5 KM). Tutorijal o nanošenju tuša napravila sam u ovom postu. Ukoliko niste vješte sa stavljanjem tuša pouzdajte se u dobru crnu olovku - Avon Supershock crna je nenadmašna u toj kategoriji jer se ne mrlja, ne skida čak ni sa waterlinea, vodootporna je, u formi gela i traje sve dok je vi ne odlučite skinuti. U trenutnom Avonovom katalogu možete ju kupiti po fantastičnoj cijeni od 8,5 KM. Meni i dalje najbolja crna olovka na planeti.
3. Umjetne trepavice su dušu dale za svečane evente i slikanja i ni slučajno ih ne biste trebale propustiti ako je glam i dramatika pogleda vaš cup of tea. Da ne dužim tu, sve informacije, postupak nanošenja i preporuke možete pročitati u ovom postu.

Usne


Intenzivne nijanse poput crvene, fuksijaste, ljubičaste i sličnih mogu izgledati odlično i tu nema dvojbe ali zahtjevaju jako mnogo pažnje. Čitavo vrijeme dok ih nosite. A pričamo o zabavama na kojima ljudi inače jedu, cugaju i brbljaju. Mnogo. Ako ne želite provesti trećinu svog vremena u toaletu popravljajući ruž za usne predlažem vam da jače naglasite oči a usne ostavite u neutralnijim tonovima nudih, breskvastih ili pink ruževa. I izaberete dugotrajne formule tipa Avonovog Perfct Wear u nijansi Sunkissed Ginger ( pogledajte ga i u ovom  i ovom postu ) po cijeni od 7,90 KM ili Artdeco Longlasting Lip Stylo br 40 ( na usnama izgleda ovako ) koji možete pronaću u CMu za oko 13 KM.


I na kraju obratite pažnju da sve što ste stavile na lice bude izblendano do perfekcije, da se nijanse stapaju jedna s drugom i da rubovi budu potpuno nevidljivi jer sve što vi možda inače i ne vidite golim okom fotoaparat će itekako vidjeti pogotovo na close up slikama. I nemojte koristiti ništa što u sebi ima šljokice, ni sjenila ni pudere ni ruževe. Blic se ne voli sa shimmerom.

Toliko za danas, nadam se da sam vam pomogla pri odabiru looka za svečane prigode i da će vam napisani savjeti biti od koristi. Ovo je kao što sam već rekla bila neutralnija verzija a u narednom postu za sve malo odvažnije cure slijedi i nešto malo dramatičnije :)