29. 12. 2012.

Proizvodi godine - 2012

Poslje kozmetičkog sumiranja 2010 i 2011 godine evo nas u trećem takvom postu po redu. Već. Kad se samo sjetim da me je prošle godine užasavalo što za dva mjeseca punim 29 a sad bih tako rado da u februaru opet imam toliko :) Eh...
(zvučim ko stara baba :D) 
Enivej, u sad skoro pa završenoj 2012-oj godini barem je šminke bilo napretek kad već ljubavi i para nije :) pa idemo vidjeti šta sam to najviše voljela i zašto.

 Loreal Studio Secrets Professional baza za maskaru



Moje otkriće godine i zasluženi broj jedan na ovoj top listi. S njom je svaka, ama baš svaka maskara koju imam barem tri puta bolja, koristim ju nakon uvijača i  trepavice mi stoje gore čitav dan, održava mi maskaru postojanijom, produžava, dodaje na volumenu... i mislim da bih mogla nabrajati do sutra zašto mi je HG i MH stvar od sad pa na dalje i u buduće. Detaljnu recenziju možete pročitati u ovom postu.

Sleek rumenila


Moja ljubav na prvi pogled još od Scandalousa zbog kojeg me sve normalne žene, nezaluđene make up ovisnice proglašavaju sumanutom kad im ga s oduševljenjem pokažem u ambalaži jer je to kričava, mat, čista brick crvena koja u meni budi neopisivu instant želju za dohvatiti se kistova i napraviti na svom licu nešto s njim u glavnoj ulozi. I sva ostala Sleek rumenila su većinom takva - šokantna na prvi pogled ali nevjerovatno pigmentirana, postojana i jako kvalitetna. Od cura s foruma sam dobila Flamingo (i skakala od sreće) a kasnije sam kupila i Pink Sprint trio paletu sa jednako vrištećim ali prekrasnim nijansama koje se teško igdje drugo osim u Sleeku mogu pronaći. Meni ipak, kad se ujutro žurim, ništa ne može zamjeniti dobro upečatljivo rumenilo koje je najlakše kombinovati samo s maskarom i tračkom nude ruža ili neutralnog sjajila za usne. Kad smo već kod vrištećih rumenila, mojih top 5  u toj kategoriji kao i savjete kako ih najlakše nositi možete pročitati ovdje.

Rimmel Lasting Finish 25 hr tekući puder




Ako izuzmemo već hiljadu puta hvaljeni Bourjois Healty Mix i Manhattan Powder Matt Make Up ovo je tekući puder po koji sam se u ovoj godini svaki puta iznova vraćala u CM kad bih ga potrošila. Nešto bolje je jednostavno nemoguće dobiti za cijenu od 8,80 KM. Zbog čega tako mislim pročitajte ovdje.

Deborah 5u1 BB krema



Prvo, nikada mi neće biti dovoljno žao što je razlika između izvornih BB krema i ovih koje su plasirane nama na tržište malo je reći drastična. Probala sam tri prave BB kreme (Missha Perfect Cover, Lioele BB Cream i Skin79 Intense Classic Balm) i razlika između njih i Garnier, Eveline, Loreal ili Deborah je nebo i zemlja - prve su predaleko finije teksturom, gušće su, bolje pokrivaju, ljepše se raspoređuju i prekrasno sjedaju na kožu, kao da vas je neko provukao kroz fotošop a da ne pričam o SPFu od 35 pa na gore. Sve naše ako govorimo o drogerijskim su više miks između klasične tonirane kreme i klasičnog tekućeg pudera - kao idemo pa se nađemo na pola puta. I to je sve. Ja kad sam prvi put stavila Skin79 nisam se mogla nagledati sebe u ogledalu - sve je prekrila, sve popeglala i poravnala, matirala me najprirodnije što sam u životu vidjela a čak i na sunčevoj svjetlosti je izgledala kao san.
A najbliže što je tome prišlo a da se može kupiti ovdje je Deborah 5u1 BB krema.
I zbog toga je ona jedan od mojih proizvoda godine. Recenziju nisam objavila na blogu ali sam je napisala na portalu Male Ženske Teme - ovdje.

Oriflame Kohl olovka za oči Nude




Neizostavni dio moj svakodnevnog šminkanja - kad god ne ocrtavam oči crnom olovkom budite sigurni da na waterlineu nosim ovu. Ranije sam znala isprobavati bijele olovke za tu primjenu ali su djelovale preupadljivo i neprirodno tako da me ova krem/bež nijansa preporodila. Usput rečeno, ovo je najkvalitetnija olovka od svih Oriflameovih koje sam ikad isprobala. Više o njoj možete pročitati u ovom postu.

Sleek I-Devine paleta sjenila Au Naturel




Dobila sam ju na poklon u decembru prošle godine i instantno se zaljubila u nju što je ne malo čudno jer smo ja i neutralna sjenila već stoljećima na strogom Vi. Ova paleta pripada Sleekovoj Nude LE i sadrži 12 krasno složenih i pigmentiranih neutralaca za kojima sam posezala svaki put kad nisam znala kako da se našminkam, kad sam trebala ublažiti predaleko otišli kreativni potencijal ili sam u planu imala neki opasno kričav ruž za usne. Nosila sam ju na svako ali ama baš svako poslovno putovanje na kojem sam bila u predhodnih godinu dana jer je praktična, kompaktna, lagana i uklapa se uz svaki pristojan i kulturan look koji poželite postići. S njom sam šminkala sister za maturalac i ne moram vam ni spominjati da se sve moje frendice prvo uhvate za nju kad organizujemo kolektivno šminkanje prije izlaska. Iako je LE još uvijek se može pronaći na eBayu za oko 12$ što je bagatela za ovakav tip proizvoda.

Bourjois Rouge Edition ruževi za usne



Hajlajt godine i proizvod koji sam najduže testirala prije nego što sam napisala recenziju - mjesec dana :) Fenomenalni su.

Calvin Klein Summer Affair bronzer 305 Sun Kissed



Proizvod koji, sram me bilo, nikad nisam recenzirala ali se beskrajno ponosim činjenicom da sam ga u posljednjih 6 mjeseci skroz potrošila. Da, dobro ste pročitale :) Jutros sam iskoristila njegove posljednje mrvice što se moram priznati ne sjećam kad se zadnji put dogodilo. Komparativni swatch je u ovom postu. Uglavnom ovaj se ljepotan blenda kao san, potpuno je mat, srednje svijetle nijanse koja nimalo ne vuče na nepoželjnu narandžastu ili narodski poznato kao blatnjavu boju i da na koži izgleda izuzetno prirodno i lijepo. U sebi ima sve ono što bi cure svijetlog tena okarakterisale kao savršen bronzer. Bio je moj prvi izbor kad je trebalo konturirati lice, dotjerati do savršenstva jako otvorene haljine ili izjednačavati boju vrata i dekoltea koji je kod mene barem pola nijanse svijetliji od lica

TeReal chinques Expert Face kist

  
Ako biste me pitale da izaberem samo jedan kist od svih 11 RTovih koliko sam kupila to bi bez ikakve sumnje bio ovaj. On i Buffer realno vrijede barem troduplo više nego što koštaju. Oba su savršena za nanošenje kako kremastih, tečnih tako i praškastih stvarčica ali zbog oblika i veličine ipak preferiram Expert jer s njim mogu i konturirati kao i nanositi hajlajter i rumenilo što je s Bufferom malo kompliciranije za izvesti jer nije toliko precizan, više ide u krug i dlačice mu nisu toliko gusto raspoređene. Osim toga, Buffer funkcionira najviše kod hidratantnijih tekućih pudera rijeđe teksture dok je Expert bolji za kremasta rumenila, kompaktne ili guste matirajuće tekuće pudere jer daje onaj prekrasan ispolirani finiš na koži. I nevjerovatno se lagano čisti što je u mom svijetu veliki plus. Sve u svemu, savršen sintetički multitasker po smiješnoj cijeni od 10$ (na iHerbu)

Avon SuperShock crna olovka za oči


ovo je zapravo gel liner, sa identičnom teksturom kao i svi ostali gel lineri u posudicama koje imam samo što je ovdje spakovan u olovku pa vam nije vam potreban poseban kist da bi ga koristili. Mekana je i jako pigmentirana - onako crna da crnja ne može da bude i izuzetno je postojana. Stojat će na mjestu sve dok sami ne odlučite da ju maknete. Iako se ne reklamira kao vodootporna, iz iskustva potvrđujem da jeste. Jedna od rijetkih koja je u stanju pregurati čitavu noć na waterlineu bez da se imalo smrlja ili skupi u uglovima očiju. U redovnoj mi je upotrebi već dvije pune godine i mislim da će to i biti sve dok je budu proizvodili.

I eto, to bi bilo mojih top 10 stvarčica koje sam otkrila u predhodnoj godini a već s prve su postali dio moje svakodnevne rutine. Kao bonus imam i par praktičnih otkrića koja su mi u 2012oj uveliko olakšala život :

1. Običan plavi Dove sapun nezamjenjiv je u čišćenju kistova za šminkanje. Taj s prve skida ono su što klasični ili improvizovani čistači u stanju tek od trećeg pranja - učiniti dlačice na mom Sigma F80 kistu bijelim kao snjeg.

2. Oprana četkica potrošene Rimmel Sexy Curves maskare (i to onaj prvi od tri polukruga na njoj) češlja obrve najbolje i najbrže na svijetu

3. Kad ravno rezanim buffer kistovima nanosim puder u prahu ili kamenu preko tekućeg, na način da ga ubockavam na lice koža mi je matirana minimalno 3 sata duže nego kad ih klasično setujem pufnastim kistovima za tu namjenu.

4. Obična crna olovka plus crno sjenilo setovano kosim kistom preko nje izgleda potpuno identično kao tuš za oči a idealna je kombinacija kad se ujutro radi o milisekundama do pola 8 kad već moram biti na putu do posla. Jer je puno lakše, jednostavnije i praktičnije od klasičnog tuša.

5. The teta s pijace koja budimo realni nije kozmetički proizvod ali je što se mene tiče žena godine :) Jer uvozi iz Njemačke i prodaje sve ono što se može naći u DMu tipa Manhattana, Astora, Rimmela, Essencea, Catricea (čak i LE koje nikad nisu stigle do nas) i to po cijenama koje su fakat ali fakat smješne. Kad za 10 KM kući dofuram punu vrećicu svega i svačega i istresem ju na stol, svaki put se iznova nađem u čudu.

6. Ni Wanish za suho pranje tepiha nije kozmetički proizvod ali se jednostavno mora naći ovdje jer zaslužuje moj naklon do poda. Bilo da Nina izvrne punu čašu crnog vina sa stola na svijetli tepih, da ga klinac u svom kreativnom zanosu zamrlja temperama ili ja u svojoj smotanosti ostacima od oštrenja crne olovke za oči, uskače mala ružičasta flašica sa svojom čistom magijom i performansom kakvog se ne bi postidjele ni najneralnije i meni najiritantnije reklame. Ide otprilike ovako - izliti na mrlju, sačekati dva minuta i jednostavno pobrisati papirnim kuhinjskim ručnikom. Samo što je ovo stvarno tako. Soba miriše, tepih je čist ko sunce a mrlje nema ni na mapi. Respect :)

I za kraj, ono što nisu recenzije nego moja dva ispada koja bi crkla da nisam napisala a na kraju se pokazalo da su pobrala najviše nekozmetičkih klikova u 2012 godini - postovi Šta fakat ne podnosim kod beauty blogova i blogerica i 9 stvari koje niste znale o meni. Ovo su ujedno i postovi na koje sam najviše ponosna jer znam koliko je izlaska iz comfort zone trebalo da se oni napišu. A vi ste to znale prepoznati.
Hvala je najmanje što mogu da vam kažem.

 I da, još uvijek vam neću čestitati Novu. Jer ćemo se u ovoj godini još čitati :)

23. 12. 2012.

Essence Home Sweet Home LE - rumenila

Prije dva dana sam bila u brzinskom prolazu kroz DM, išla sam samo snimiti cijenu Manhattan Soft Mat Lip Creamsa i pokupiti neka sredstva za čišćenje kad sam primjetila kako nam je stigla novembarska Essenceova LE - Home Sweet Home



Posljednjih nekoliko kolekcija koje su izbacili mi uopšte nisu bile napete i nisam kupila ništa iz njih. Ni Home Sweet Home mi nije na prvu loptu izgledala nešto vauuuu sve dok nisam krajem oka snimila ove dvije ljepote :


I prosto sam morala da ih kupim jer je ovo definitivno nešto najljepše što je Essence ikad izbacio. Kad tome dodate neobične kombinacije nijansi (baby pink sa bordo štraftom i topla breskva sa crvenom) koje vrijedi imati u kolekciji makar ih samo gledala kao i to da sam naišla prva kad su ju u DMu tek izložili pa još niko nije stigao da gurne svoje prste unutra, jasno vam je zbog čega je moja sreća bila ogromna. 

Gore su promo fotke, u stvarnosti ova rumenila izgledaju još i ljepše 

 


Cijena im je 6,30 KM za čitavih 8 grama proizvoda što je zaista povoljno. Pakiranje je klasično za Essence - prozirna čvršća plastika a sam dizajn rumenila je kao što vidite urađen predivno. Ove šarice i pletenice nisu samo spray off nego su urezane u rumenila pa ona neće promjeniti svoj izgled nakon prvih par nanošenja.




Ovo su jedine dvije dostupne nijanse u kolekciji. Knits For Chicks je kombinacija hladne baby pink i prekrasne bordo, burgundy nijanse dok je Wool-d You Cuddle Me topla breskvasta u kombinaciji sa crvenom. Oba rumenila imaju sitni sitni shimmer (samo svijetlije nijanse) koji je kod Knits For Chicks srebrnkasti a kod Wool-d You Cuddle me zlatni ali je on potpuno neprimjetan osim na jačoj umjetnoj rasvijeti i ako se dobro zagledate u samo pakiranje. Finiš obje svijetlije nijanse zbog tog sitnog shimmera je diskretno presijavajući i zaista izgleda predivno na licu. Tamnije nijanse u rumenilima su mat. Jako mi je drago što su im podtonovi nijansi ovako lijepo ukomponovani pa će i cure hladnog kao i one s toplim podtonom kože doći na svoje.

Super stvar je što nijanse možete koristi zasebno, zajedno a možete ih i kombinovati mješanjem. Ja ih najviše volim nositi tako što svijetliju nanesem na gornji dio jagodice a tamniju u udubljenje ispod i sve dobro izblendam - izgleda jako zanimljivo :) Osim kao rumenila možete ih koristiti i kao sjenila - eto riješenja za sve cure koje su se žalile na činjenicu da je u našim drogerijama crveno sjenilo nemoguće pronaći.

Tekstura im je idealno mekana, pod prstima skoro kremasta i minimalno se truse pri nanošenju. Odlično se daju izblendati a zbog same pigmentacije koja je odlična, za jedno nanošenje dovoljno je tek lagano preći kistom preko rumenila.

Što se trajnosti tiče nemam nikakve zamjerke jer na mojim obrazima (gdje mi je koža normalna, ni suha ni masna) traju bez problema čitavih 8 sati i ne blijede.

Swatchevi - gornja strana šake na dnevnom svijetlu


 Unutrašnja strana podlaktice, umjetno svijetlo :


Sve u svemu, ja zaista nemam nikakvu zamjerku za ova rumenila osim toga što pripadaju limitiranom izdanju jer sam generalno primjetila da Essence rumenila iz redovne ponude nisu ni blizu ovako dobra i kvalitetna kao ona koja izbacuju u okviru LE. Ne mogu reći da nisam ozbiljno razmišljala vratiti se u DM po još jedan primjerak od oba jer ih više neću imati priliku pronaći ali je pogled na postojeći broj rumenila koja imam bilo jedino što me spriječilo u tome :D

Ne znam kakva je situacija u drugim gradovima ali u mom DMu stigli su u samo po 4 primjerka od obje nijanse tako da ukoliko vam se sviđaju i voljeli bi ste ih imati u svojoj kolekciji požurite ih nabaviti dok su još tu.

16. 12. 2012.

Pobjednica 500 darivanja!

Rok za prijavu na darivanje povodom 500 fb lajkova istekao je jučer,  zaprimila sam 15 krasnih prijava i nije mi bilo lako odabrati samo jednu curu koja je jesen na svom licu predstavila na po mom mišljenju najbolji način. Imali smo i malo problema s vraćanjem prijava zbog nedostajućeg papirića na slici što mi je bilo izuzetno žao jer su i ti lookovi bili jako dobri ali šta je tu je.  Evo na kraju svih cura koje su učestvovale :

Emina

 
Maja


Barbara


Branka


Gabrijela


  
Zorana

  
Vanja


Maja


Mirela


Irena


Maja


Željka

Selma


Sanja


Ružica



Zar nisu divne ? <3

A sad je vrijeme za onaj vama najzanimljiviji a meni najteži dio :)

Vi znate da ja nisam fan svedenih lookova i da volim boje i svakojake izvedbe  - što neobičnije i začinjenije to bolje, i fakat ne pamtim kad mi se ranije desilo da da mi pogled zakuca nešto što je mirno i uobičajeno ako pričamo o makeupu. 
Sve dok nisam vidjela Gabrijelinu interpretaciju jeseni :


 

Mrvica blagog maslinastog i smeđeg sjenila, crni tuš, bronzano rumenilo i burgundy ruž  - lijepo, mirno, uredno, jasno i svedeno <3  
Samu samu sebe iznenadila kad sam shvatila da mi se njena izvedba sviđa više od svih ostalih ali je na kraju tako i zato - Gabi ja ti čestitam!!!  Javi mi se na mail kad izabereš ono što te najviše veseli između 120 palete, online šopingiranja ili Real Techiques kistova za šminkanje pa da to sprovedemo do tvojih vrata :)

Svim ostalim curama veliko hvala na uloženom trudu i učešću i više sreće drugi put! 

Pusa svima :***