25. 03. 2013.

Nagradna igra - osvojite svoj idealni Avon proizvod! ZATVORENO


Dugo se nismo igrale pa evo prilike :) Avon je odlučio darovati moje fanove u zanimljivoj nagradnoj igri gdje možete osvojiti proizvod koji na Avonovom proljetnom kvizu dobijete kao svoj rezultat. Pravila su jednostavna, učesvovati mogu sve cure s prebivalištem u Bosni i Hercegovini a o čemu se tačno radi pročitajte u nastavku.





Sve što trebate napraviti je sledeće :

1. Riješite Avon kviz na njihovoj facebook stranici - klikom na ovaj link 
2. Nakon završetka kviza uradite print screen svog facebook zida sa šerovanim rezultatom i pošaljite ga na moj mail - makeup_makeout@yahoo.com 
3. U komentarima na ovaj post napišite koji ste proizvod dobile kao rezultat i mislilte li da je baš on idealan izbor za vas i zašto

I naravno, lajkajte Avonovu i MakeUpMakeOut facebook stranicu, ukoliko već niste - bilo bi stvarno lijepo a oduzeti će vam nepuni minut vremena :)



Nagradna igra traje do 31. marta kada ću ja objediniti sve pristigle prijave u jedan album na fb stranici bloga a Avon će između svih cura koje su učestvovale i ispunile predviđene uslove pomoću random.org-a izvući tri sretne dobitnice i poslati im njihove proizvode na kućnu adresu.

Učestvovati mogu sve cure iz BiH, a ukoliko ste iz HR svoju sreću možete okušati na identičnoj nagradnoj igri koja je organizirana na Šminkerica beauty portalu (ovdje).



I to bi bilo sve, ukoliko vam je nešto nejasno ili trebate pomoć slobodno mi se obratite putem maila koji sam gore navela, u komentarima na ovaj post ili na fejsu, kako god vam je lakše. 

Nadam se da ćete učestvovati u što većem broju i sretno svima!

:***

24. 03. 2013.

Šta je Color Wheel i kako vam može koristiti

Za večerašnje lagano nedeljno štivo palo mi je na pamet upoznati vas sa ovom zgodnom i zanimljivom stvarčicom pod nazivom Color Wheel i ukratko vam opisati par načina na koje vam može biti od izuzetne koristi u odabiru nijansi i svakodnevnom šminkanju. Inspirirali su me vaši mailovi s upitima o tome koje boje sjenila najbolje idu uz koju boju očiju, koja nijansa korektora vam je potrebna ako su vam podočnjaci ljubičasti, plavi ili smeđi i sve ostale varijacije na temu. 

Color Wheel je zapravo, kako mu i samo ime kaže, krug (točak) boja na kojem je prikazano u kakvom su one međusosobnom odnosu vezano za pigmentaciju, podton i gradijaciju. Tri osnovne boje koje on predstavlja su plava, crvena i žuta - to su skroz samostalne, primarne boje koje se ne mogu dobiti mješanjem bilo koje druge dvije ili više boja. Između njih na CWu se nalaze sporedne ili sekundarne boje - ljubičasta, zelena i plava koje se dobijaju mješanjem gore navedenih osnovnih boja.  Najprostiji primjer : zelenu boju ćete dobiti tako što izmješate žutu i plavu i baš zato se zelena na CWu nalazi između žute i plave. Ljubičasta se dobija mješanjem crvene i plave i zato se na CWu nalazi između te dvije boje...i tako dalje. Kontate poentu. 

To bi bio neki najosnovniji Color Wheel mada postoje i nešto proširene verzije gdje se nalazi i treća grupa boja koja se dobija kad se jedna primarna boja npr crvena pomješa s jednom sekundarnom npr narandžastom da bi se dobila topla crvena (red orange) koja se na CWu nalazi smeštena između dvije boje od koje je i dobijena. Evo kako on izgleda : 



Najviše se koristi u različitim vrstama umjetnosti poput slikarstva ali može služiti i svima nama kako bismo znali kako zapravo boje funkcionišu između sebe i kakav je odnos jedne boje naspram neke druge - da li su one analogne ili komplementarne - tačnije da li idu jedna uz drugu, da li se međusobno naglašavaju ili ipak neutrališu. Svijet šminkanja je kao što znate (a pogotovo u mom slučaju :D)  također svijet boja tako da ova malena stvarčica može biti izuzetno korisna. Evo kako :

1. Boje ili grupa boja koje se na CWu nalazi jedna do druge su analogne - slažu se i odlično će izgledati ako ih kombinujete između sebe što se može primjeniti na recimo sjenila za oči - svi znate one prekrasne sunset lookove gdje se na kapke nanosi kombinacija sjenila žute, narandžaste i crvene boje. Zato što se te tri boje slažu i vole, look na kraju predstavlja divnu i jedinstvenu cjelinu. Upravo je to razlog što se u paletama sjenila za oči koje kupujemo nalazi dosta analognih boja zajedno - npr ljubičaste sa plavim nijansama, zemljane sa zelenim nijansama i slično.

2.Boje ili grupa boja koja se na CWu nalazi suprotno jedna od druge su komplementarne - one između sebe prave kontrast i/ili maksimalno neutrališu jedna drugu. Na primjer : crvena je preko puta zelene što se može primjeniti na korektore za lice - ukoliko želite pokriti crvene pečate, flekice ili neravnomjernu pigmentaciju trebati će vam korektor zelene boje jer nanešen preko crvene ugasiti će njen ton i maksimalno je neutralisati na licu. Drugi primjer : ljubičasta je preko puta žute boje što se može primjeniti na korektor za okoloočno područije - znači ako su vaši podočnjaci ljubičasti treba da ganjate korektor žute nijanse ili toplih podtonova da bi neutralisali tu boju podočnjaka. Ako su vam podočnjaci više plavi nego ljubičasti bacite pogled na Color Wheel i skužite da će vam trebati korektor narandžastog podtona. Koliko god da zvuči creepy, zaista funkcionira u praksi.

Ovaj kontrast i odnos se odlično može pimjeniti i u slučajevima kad tražite idealne nijanse sjenila koje će najbolje istaknuti prirodnu boju vaših očiju  - pogledate CW i tražite boje s druge strane točka u odnosu na boju vaših očiju. Pa tako dolazimo do sledećih kombinacija :

Ako imate plave oči  - odgovarati će vam sjenila toplih smeđih, bakarnih i narandžastih tonova
Ako imate smeđe oči - sjenila ljubičastih, plavih i zelenih tonova
Ako imate zelene oči - sjenila smeđih, crvenkastih i ljubičastih nijansi najbolje će istaknuti boju vaših očiju.

Evo i ličnog primjera : moje oči su inače plavo- zelene (više zelene nego plave) i na donjm slikama primjetiti ćete jasnu razliku kako one izgledaju kad koristim ljubičasta sjenila u odnosu na to kad  na očima kombinujem neke druge nijanse sjenila. S ljubičastim sjenilima njihova prirodna boja se mnogo više naglašava jer je ljubičasta inače komplementarna sa zelenom.


Eto ga, nadam se da vam je ovo bilo korisno i da ćete ubuduće, pogotovo ukoliko ste početnik u make upu pomoću CWa naći način da pravilno kombinujete boje i izvučete najbolje za sebe iz njihovog prirodnog odnosa. U sledećem postu slične tematike planiram napisati nešto više o podtonovima kože u smislu kako odrediti svoj podton i uskladiti nijanse kompletnog make upa u odnosu na njega.

22. 03. 2013.

Pro et Contra : Loreal True Match tekući puder

Prije nekoliko godina, kad je TM tek izašao na naše tržište (sjećate se pakiranja sa naslikanim dijelićem slagalice?) kupila sam ga i ostala razočarana - na stranu što sam skroz fulala nijansu jer tad nisam imala pojma koji podton kože imam što mi je generalno uzrokovalo mnogo pogrešnih kupovina pudera, ali sama formulacija mi je bila loša jer se na koži previše vidio, bio je težak za nositi, brzo prosijavao i u krajnoj liniji oksidirao u jednu izuzetno specifičnu blatno- oranž bojicu pa sam ga otpisala. U međuvremenu Loreal je promjenio pakiranje i reformulirao sam puder pa iako sam ga zbog predhodnog lošeg iskustva dugo zaobilazila, na kraju sam se ipak odlučila ponovno ga kupiti i dati mu drugu šansu. Jesam li požalila ili ne, pročitajte u nastavku.




Šta kaže Loreal

True Match je tekući puder koji se savršeno prilagođava boji i teksturi kože. Formulisan s Precise Match tehnologijom i Opti -Blend kompleksom omogućava maksimalno stapanje s prirodnim tonovima lica i kontrolu pokrivne moći. Prečišćenja formula ne sadrži ulja, parfeme niti filere tako da sve što ćete vidjeti je prekrasna, osvježena i zaglađena koža. Nekomedogen je i dermatološki testiran. Sadrži glicerin, vitamin B i vitamin E koji obezbjeđuju hidrataciju. Garantira prirodan finiš, lagano do srednje prekrivanje i ima SPF 17. Pogodan za sve tipove kože.


Gdje kupiti / Cijena / Nijanse

Kupiti svuda :D Ne znam nijednu drogeriju koja ne drži Lorealov make up tako da za to nema frke. Redovna cijena u  DMu, gdje sam ja kupila svoj je 23,90 KM. 

Kad pričamo o rasponu nijansi, moram da kažem kako obožavam Loreal jer je jedini drogerijski brend koji svoje nijanse tekućih pudera razvrstava prema podtonovima kože - oznaka W (warm) ispred broja nijanse znači da je puder namjenjen toplim podtonovima, oznaka C (cool) je za hladne a N (neutral) za neutralne podtonove kože. True Match se proizvodi u ukupno 22 nijanse ali naši uvoznici su očito opet određivali po principu eci-peci-pec ono što će uvesti jer su brojevi nijansi u podtonovima kod nas ne malo zbrkani - npr nemamo N1, imamo N2 a poslje nje odmah ide N4 dok kod C nijansi postoji C1, nema C2 pa odmah nakon nje ide C3 pa C5 i tako dalje. Skužile ste poentu. 
Kod nas je dostupno ukupno 9 nijansi, po tri od svakog podtona.

Ja sam imala sreće pa sam svoj savršen match pronašla u N2 nijansi koja je apsolutno identična Bourjois HM 52, čak im je i naziv isti - Vanilla :) Nijansa je krasna, srednje svijetla i neutralna, čak je i mrvicu prema toplom i najsavršenije na svijetu se stapa s prirodnom bojom mog lica. 
Za referencu : ukoliko vam odgovara Revlon CS 180, Manhattan Powder Matt Make Up 80, Maybelline Affinitone Mineral 21 ili Bourjois 52 - Loreal True Match N2 je nijansa za vas.

Sve nijanse u DMu imaju full size testere.

Swatch 

gornja strana šake, prirodno dnevno svijetlo


Pakovanje / Količina

Puder je pakovan u kvalitetnu prozirnu staklenu bočicu, s čije je stražnje strane naljepnica sa specifikacijama pudera koja se može odljepiti a ispod se na staklu nalaze ispisani sastojci. Dozira se putem plastične pumpice na vrhu koja je stabilna i čvrsta što omogućava potpuno precizno određivanje količine pudera koja izlazi. Pumpica je sjedinjena s ostatkom pakiranja i ne može se odvrnuti što smatram minusom jer se puder neće moći iskorisiti do kraja a ja ne volim bacati make up. Količina je klasična - 30 ml.
Btw, pakiranje za američko tržište nema pumpicu ali je totalno kjut :)

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Miris je potpuno neutralan, uopšte se ne osjeti ni prilikom aplilkacije pudera a ni na licu. 

Tekstura je jedna od najboljih karakteristika ovog pudera jer je zaista divna - mekana, kremasta i podatna što bi bilo idealno da puder nije izuzetno tečan pa je za optimalno prekrivanje cijelog lica potrebna duplo veća količina od one koju imaju puderi koji su teksturom nešto kompaktniji. Na samoj bočici stoji da je super-blendable i ja se stim u potpunosti slažem jer je upravo ta sposobnost da se prekrasno izblenda i izjendači na licu ono što me je osvojilo već na prvo nanošenje - blenda se bolje od ijednog tekućeg koji sam do sada isprobala. Na koži jednostavno klizi poput svile i zaista ga je pravi užitak nanositi na lice. Jednako dobro funkcionira sa sintetičkim kao i kistovima pd prirodne dlake mada ja uvijek koristim sintetičke jer upijaju manje proizvoda što mi je pogotovo ovdje jako bitno obzirom da se TM troši brže jer je dosta tečan.

Moć prekrivanje je iznenađujuće dobra, srednjeg je intenziteta i iako će prekrasno ujednačiti ten, veće nepravilnosti ne može prekiti bez dodatnih intervencija korektorom. Bockanjem ravno rezanim kistovima postiže se duplo veća prekrivenost i zaglađenost nego kad se puder nanosi prstima. Pokrivenost je nadogradiva - slobodno možete dodati još jedan sloj ukoliko vam je potreban bez bojazni da će puder izgledati nabacano ili neprirodno na licu.

Efekat na licu / Trajnost

Jako me podsjeća na Maybelline Affinitone Mineral jer je efekat na licu identičan - pore su zaglađene toliko da se jedva i primjete, koža izgleda jako odmorno i zdravo jer je finiš idealan, mrvicu dewy ali više onako satenski polu-mat, baš kako prirodno i izgleda idealna koža bez ičega na sebi. Lagan je, hidratantan i nevjerovatno udoban za nositi, toliko da praktično i zaboravim da ga imam. Nema potrebe za čekanjem da se na licu osuši i setuje jer on to radi odmah po nanošenju. Nimalo ne ističe suhe dijelove na licu iako sam ih u predhodnom periodu (na obrazima i bradi) itekako imala. Najjednostavnije rečeno - ovaj puder tako krasno popegla lice da je to čista ljepota :)

Nosim ga posljednja dva mjeseca i u tom periodu mi nije izazvao nikakve dodatne probleme na koži.

Trajnost mu nije jača strana, što sam i očekivala. Bez ikakve baze ispod ili završnog pudera preko, za maksimalno 3 sata od nanošenja T zona, posebno područije čela, počinje da prosijava i tad puder definitivno diže ruke jer kreće da se pretvara u priličan nered -  izgleda gnjecavo i klizi sa lica. Ukoliko se matira odmah po nanošenju trajnost se produžava na 4- 5 sati prije prvog prosijavanja nakon čega je svako dalje dodavanje završnog pudera uzaludno - jedino što može pomoći nakon blotanja sjaja je ponovno nanošenje na kritična područija (u mom slučaju čelo i nos).

Spisak sastojaka

Water, Isododecane, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Cyclohexasiloxane, PEG 10 Dimethicone, Polymethylmethacrylate, Butylene Glycol, Isoeicosane, Disteardimonium Hectorite, Cetyl/PEG/PPG 10/1 Dimethicone, Sodium Chloride, C9 15 Fluoroalcohol Phosphate, Polyglyceryl 4 Isostearate, Hexyl Laurate, Isostearyl Neopentanoate, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Tocopherol, Panthenol, May Contain (+/-): Titanium Oxide, Iron Oxides, Mica

Suma Summarum

+ izbor nijansi razvrstan po podtonovima
+ stabilno stakleno pakiranje s uključenom pupmicom
+ sastav bez ulja, parabena i fillera koji mogu začepiti pore i izazvati akne
+ potpuno neutralan miris
+ fenomenalna sposobnost blendanja i raspoređivanja na licu
+ neprimjetan prirodan izgled
+ hidratantan, lagan i udoban za nošenje 
+ nijansa ne oksidira i ne mjenja boju

- loš izbor nijansi u našim drogerijama
- ne može se iskoristiti u potpunosti jer je pumpica fiksirana
- jako je tečan što zahtjeva veću količinu pudera za prekrivanje cijelog lica
- nije trajan, T zona prosijava već nakon 3 sata u slučaju samostalnog nošenja
- blotanje i dodatno fiksiranje puderom u prahu nije dovoljno jer nakon prosijavanja kože puder klizi i nestaje sa lica pa ga je potrebno nanjeti iznova

Da li bih ga ponovno kupila ?

Iako smatram da u njegovom cijenovnom rangu postoji dosta boljih pudera za mješovitu kožu kao što je moja, Loreal TM bih kupila ponovno jer me je osvojio s prekrasnom teksturom, načinom na koji se lako blenda na licu, satenskim polu mat završetkom kao i činjenicom da izgleda jako neprimjetno i prirodno čak i na izravnom sunčevom svijetlu. Meni je jedan od najdražih dnevnih pudera ikada, nijansa N2 je savršena za moju kožu i sve što sam navela su razlozi zbog kojih sam mu spremna oprostiti to što izgleda messy nakon 3-4 sata i zahtjeva više truda oko popravaka da bi izgledao jednako lijepo cijeli radni dan.

Kome će odgovarati a kome ne

Preporučila bih ga prvenstveno curama s normalnom/osjetljivom kožom koje nemaju problema s većim nepravilnostima na licu ili nekome ko ne voli nositi mnogo make upa i od tekućeg pudera traži da prije svega izgleda kao druga koža.

Ako ne spadate u ovu gornju skupinu ili vam se ne da zezati s blotanjem i kompletnim dodatnim nanošenjem na kritične zone koje nakon par sati prosijavaju, imate jače akne/crvenilo/pigmentaciju/ožiljke koji zahtjevaju potpuno prekrivanje ili vam je koža masna tražite dalje jer True Match nije puder za vas.

18. 03. 2013.

Sva moja sjenila

Nakon što sam vam nedavno pokazala svoju kolekciju rumenila, sad su na red došla i sjenila. Svi već znate koliko volim nositi boje a pozadine na slikama u nastavku su bijele pa si bolje napravite kafu ili barem popijte nešto na fazon Kafetina prije nego što krenete dalje :D


Palete vol. 1 - Too Faced Liquif Eye, Catrice LE Cruise Coture, Jilian Dempsey za Avon Ice Shimmer (jedna od mojih najdražih paleta ikad, ovo tamnije smeđe-ljubičasto sjenilo je mestralno), Catrice LE Papagena ( identičnu paletu su uveli i u redovan asortiman) , FlorMar Pretty Compact P041 i NYX Smokey Look Purple

Palete vol. 2 - 120 Manly paleta s eBaya. 

Upravo sam skontala da sam zaboravila slikati Flormar, Manhattan i Sleek palete s kojima ću post dopuniti sutra.

˛
Palete vol. 3 - Avon True Color Quad : Arctic Godess i Smoke&Mirrors


Palete vol. 4 - Catrice Big City Life LE : Shanghai, San Francisco i Paris


Catrice mono sjenila - obožavam <3


Catrice duo sjenila - 020 Missing Jack&Rose (lijevo), 060 Knight Ride Is Calling (gore) i 070 Double Esspresso Macchiato Please


ArtDeco - kad biste me pitale koja su najkvalitetnija drugstore sjenila s najvećim izborom različitih nijansi i završetaka i gdje ćete sigurno pronaći nešto za sebe, ne bih se mogla odlučiti između njih i Catrice, oba brenda su odlična što se mono sjenila tiče.  Ovo u šta sam smjestila AD je zapravo donji dio metalne pernice u kojoj su došli flomasteri :)


FlorMar - odozgo ka dole u paralelnim redovima : 019 i 009, 021 i 004, 024 i 015


Manhattan - ovdje sam ih totalno blentavo poredala pa ne znam kojim redom da napišem nazive nijansi a da se snađete :) Da probam ovako : svijetlo sjenilo gore je Pink Cloud, ispod njega je Turquoise Parfait (preko puta duplikat), naradžasta na vrhu je Hot Apricot, ispod nje Tangerine, iznad Deep Sea a ova skroz dole je Petrol Mistery.


NYX - gore Black Sparkle, ispod Opal i Navy Blue, dole Yellow Funk i Red Head


Bourjois - Ombre Strech 01 Intense Black i 02 Maxi Blanc, Ombre A Paupieres 01


Rimmel - Color Rush 100 Glam Ice, 130 Tribute i 410 Plum Romance


Kremasta sjenila : gornji red Catrice Made To Stay : Star Was Here, Pearly Habour i opet Star Was Here, donji red:  Essence Stay All Day : Steel The Show, Camp Rock i Stars&Stories, dva na kraju reda su iz Circus Circus LE ( Raise The Curtain i It's Magic) a u trećem redu su sjenila iz A New League LE ( Caddy In The Wind, Happy Preppy i Oh The Prep)


Teksture u kategoriji ostalo : gore Loreal Color Fresco tekuća sjenila Ice Capades i Crisp Peach, do njih Avon Precision Glimmer Black u prahu (najintenzivnija crna na svijetu) do nje Avon SuperShock Vivid tekuće sjenilo Platinum a skroz lijevo dva primjerka Avon Precision Pinky Peach.


Mineralni i NYX Ultra Pearl Mania pigmenti - ima ih fakat puno, ispod ovog reda koji vidite je još jedan i nije mi se dalo da ih sve vadim i otvaram pa sam samo okinula sliku s vrha kutije u kojoj su smješteni :)

Eto ga, to bi bilo sve. Sad si idem smućkat jedan ogromni kakao i srušit se u krevet :)

Do sledećeg posta pozdrav svima :***

14. 03. 2013.

In & Out favoriti

Pošto je rubrika favoriti mjeseca na ovom blogu malo izumrla jer za nju prosto nisam bila karakter, danas ću vam pisati o dvije vrste trenutnih kozmetičkih favorita - jedna su stvari koje u posljednje vrijeme jako volim i koristim više od ostalih a druga su favorti kandidati za kantu za smeće obzirom da sam imala i par failova. Kunem se da su failovi u 99,8 % slučajeva bile one stvari za koje nemam blagog pojma zbog čega sam ih kupila, jednostavno su mi se našli na putu i pokupila sam ih a na kraju se ispostavilo da sam još jednostavnije bacila novce. Uvijek te bačene novce računam u Milkama, nemam pojma zašto :) No krenimo mi prvo s ljepše strane :

Catrice Big City Life LE palete


Ne sjećam se da sam išta kupila a duže gledala prije nego što sam to isto počela da koristim. Ni da se išta teže slikalo jer slike ni izbliza ne mogu dočarati koliko su ove palete uistinu lijepe uživo. Dio su druge Catrice Big City Life LE koju su reizdali ponovno u novembru 2012 godine i dok je prvi dio ove LE  izdate u oktobru 2011 godine imao u ponudi Sidney, Berlin, London i New York palete, u drugom dijelu su izbacili ove tri - Paris, San Francisco i Shangai, ponovno skupa s pripadajućim lakovima za nokte. Iako palete na promo fotkama izgledaju minijaturno one to uopšte nisu - poređenja radi, prekrivaju površinu cijelog mog dlana kad raširim prste. Sadrže 6 mono sjenila u količini od po 1,5 grama, dva rumenila od po 2.5 grama, mini crnu kalaj olovku za oči i aplikator koji s jedne strane ima spužvicu a sa druge kistić ( i iskoristiv je! ). Oduševilo me što su sjenila iskombinovana na način da svakoj paleti dva imaju sedefasti, dva shimmerasti a dva potpuno mat finiš dok je jedno rumenilo lagano sedefasto a drugo skroz mat. Pored odlično ukomponovanih i komplementarnih boja i ambalaže na koju sam potpuno pala ni kvaliteta me nije razočarala. Sjenila su standardno Catriceovski dobra i pigmenirana i nimalo mi se ne truse pri nanošenju, olovka je okej dok su rumenila nešto manje pigmentirana ali sve u svemu ovo su odlične kompaktne stvarčice za koje se već vidim da ih ubacujem u neseser za putovanja. I da, btw kupila sam ih kod The tete na pijaci i to sve tri za 11 eura :D

Too Faced Liquif - Eye Shadow Collection


Evo nas kod još jedne prekrasne palete. Osvojila sam ju na nagradnoj igri kod cura s Girlysh beauty bloga između više od 1000 prijava - lijepo nisam mogla da vjerujem :) Inače ne igram nagradne po blogovima ali čim sam vidjela ove boje iste sekunde sam znala da ću učestvovati jer bolju kombinaciju nijansi ni sama ne bih znala složiti u jednu paletu. Ovo je prva TF stvarčica koju imam i zaista je divna. Sadrži 12 mono sjenila od po 0,6 grama i Liquif Eye liner u količini od 4 ml. Ovo nije klasičan tuš jer je potpuno proziran i namjenjen tome da svako od sjenila iz palete pretvara u tekući liner o čemu ćete više čitati u jednoj od narednih recenzija koju ću napraviti. Zasad ću reći samo da su sjenila odlična - mekana, skoro pa kremasta pod prstima, pigmentirana i super se blendaju. Nijanse hladnog podtona u sebi imaju jako sitni srebrnkasti shimmer a tople nijanse imaju zlatni, dok je samo jedna, posljednja nijansa u paleti potpuno mat. Dok detaljnija recenzija sa swatchevima ne bude gotova, ovdje je jedan od lookova koji sam napravila s njom.

Bourjois Volume Glamour Max Definition maskara


Moja najdraža maskara u zadnjih, pa više od mjesec dana. Koristim je bukvalno svaki dan, još uvijek se nije nimalo sasušila a savršena je iz razloga što u samo jednom jedinom sloju odlično razdvoji, doda dužinu i mnogo mnogo volumena bez da imalo slijepi ili zgrudva trepavice. Četkica je sastavljena od mnogo malenih kratkih gumenih češljića i u početku je bila tricky part jer je zaista ogromna i dugačka, praktično najduža četkica za maskaru koju sam ikad vidjela pa mi je trebalo malo vremena da se uhodam raditi s njom ali sad kad sam se navikla, bukvalno u dvije - tri minute završim s intenzivno crnim, istaknutim i voluminiziranim trepavicama. A to je totalno praktično, pogotovo onda kad sam u žurbi i nemam vremena za nanošenje sjenila. Iako nigdje ne piše da je vodootporna iz iskustva potvrđujem da jeste jer me je jučer uhvatio grozni veliki pljusak od koga mi se niz cijelo lice bukvalno slivala voda ali maskara se nije oni mrdnula. Tu dolazimo do činjenice da ju je na kraju dana moguće ukloniti s očiju samo vodootpornim skidačima s čim lično nemam problem jer svu šminku s očiju inače skidam bademovim uljem a inače obožavam maskare s kojima je apsolutno nemoguće završiti s rakun očima u toku dana, koliko god da vam hidratantan bio korektor. I za nju ću napraviti posebnu recenziju jer sam ju dobila od Bourjois, zajedno s njihovom Volume Glamour Definition u crnom pakiranju. Cijena ovih maskara je, ako se dobro sjećam, negdje oko 18 KM u DMu.

ArtDeco Double Finish kompaktni puder


Kupljen u jeku moje skorašnje manije za kompaktnim puderima. Sjećam se da sam po izlasku iz CMa kad sam virnula na poleđinu u potrazi za količinom pomislila da mu je bolje da bude dobar jer ima samo 9 grama upakovanih u lijepu crnu AD kutijicu sa spužvicom, što sve skupa košta skoro pa 30 KM. Uzela sam ga zbog par pozitivnih forumskih recenzija cura s masnom kožom i poslje par sedmica korištenja ja stvarno ne znam jesam li luda ali ga nikako ne bih preporučila nekom čija je koža masna - sam je po teksturi dosta masnjikav pod prstima, ima srednju pokrivnu moć i na T zoni u mom slučaju pregura maksimalno 4 sata prije izbijanja prvog masnog sjaja. U favoritima je isključivo zato što se ne mogu odljepiti od činjenice da na licu izgleda tako divno i predivno - kao da sam zamjenila svoju kožu za drugu koja je čista, svježa i onako lijepo polumat a ne sjajna ali u potpunosti izjednačena i baršunasta. Zamislite formulaciju koja nastaje kad bi se tekući puder s jačim dewy glow efektom pomješao s  dobrim puderom u prahu i smjestio u jedan proizvod. To je to. I za utjehu, AD proizvodi i zamjenski refil ovog pudera (kad ga potrošite izbije se odozdo dio koji sadrži sam proizvod i zamjeni novim u istoj kutijici) a refil košta oko 17 KM.

Revlon Colorstay Mineral Finishing Powder


Dobila sam ga na poklon nekad prošle godine i koristila tu i tamo ali je tek u posljednjih par sedmica postao moj pravi favorit :) Nijansa koju imam je 030 Sunkissed. Riječ je o završnom puderu tvrđe pečene teksture s više smiksanih nijansi bronzane boje i krasnog, nenametljivog polu sedefastog finiša, bez imalo dodatnog shimmera. Količinom pigmentacije i samom formulom nije predviđen za samostalno korištenje jer je poluproziran ali mi je nezamjenjiv u kombinacijama s klasičnim bronzerom ili breskvastim rumenilima kojima daje neki poseban zlatasti štih i živost, pogotovo pri prelamanju svijetla na licu pod različitim uglovima. I da, iako sadrži nepunih 9 grama u količini mislim da je ova stvar praktično nepotrošiva kao i sve ostale baked stvarčice jer se troše daleko sporije u odnosu na praškaste ili kamene teksture u proizvodima. Kod nas nažalost nije dostupan u slobodnoj prodaji, vani na netu se da naći za oko 5-6 funti.

Manhattan Soft Mat Lipcream


Dobar dan, ja sam žena koja nema živaca popravljati svoj ruž svakih pola sata ili sat. Obično sam u sto frka i ne volim misliti na ono na šta ne moram da mislim a s druge strane na jedan specijalno čudan način se živa unervozim ako su mi usne gole i bez ičega na njima. Moj vječiti san je mat ruž koji je dobro pigmentiran, ne isušuje ni na kraće ni na duže staze i ima maratonsku izdržljivost prije prvog povlačenja s unutrašnjeg ruba usana. Manhattan lip creamsi su upravo zbog toga bili (i ostali) moja ljubav na prvo nanošenje. Pogtovo jer pričamo o bukvalnoj formulaciji kreme za usne koju kod nas još nisam vidjela. Upakovana je u maleno i praktično pakiranje sa spužvastim aplikatorom, jako je mekana i fantastično se nanosi a nakon što se sam proizvod kroz par minuta setuje na usnama odatle se neće mrdnuti satima. Imaju ukupno 6,5 ml i jako se sporo troše. Za njih bih definitivno dala i više od oko 13 KM koliko pojedinačno koštaju.

Catrice Eyebrow Lifter ( Hollywood's Fabulous 40ties LE)


Kupila, došla kući, upalila lap i poslala mail mojoj J. s Makeuparene  s linkom i tekstom "znaš li ti možda za šta je ovo čudo i kako se koristi?" :D Fakat nisam imala pojma, ali poslje malo googlanja se dalo zaključiti da je to, kao što mu i samo ime kaže - podizač obrva :) Zapravo se radi o olovci u kojoj se nalazi nešto poput svijetlog kremastog i potpuno mat sjenila za oči, prirodne ružičasto-bež boje i idealno mekane i podatne teksture baršunastog završetka na koži. Služi u svrhu nanošenja s donje strane obrva, ispod samog luka pa do vanjskog završetka gdje se izblenda kako bi se to područije osvijetlilo i naglasilo čime obrve djeluju urednje, lijepše i definiranije. I stvarno funkcionira :) Osim u svoju primarnu svrhu ova malena stvarčica odlična je i u ulozi bež olovke za donji waterline čime se instantno briše umor i crvenilo i otvara pogled, odlična je i kao baza ili obično kremasto sjenilo. Brzo se setuje i satima stoji na mjestu. Hvala Catriceu za izbacivanje ove LE - umrla bih a ne bih znala da postoji podizač obrva :D

I to bi bilo sve što se tiče favorita koje volim u zadnje vrijeme. Mislim, ima tu još nekoliko stvari ali o njima neki drugi put jer me sad čeka jedna zanimljiva lista - spisak za put u kantu za smeće. Upoznajte moje kandidate :

Oriflame Giordani Gold Make Up Base


U nekom momentu pomračenja uma za ovu bočicu na slici sam izdvojila oko 24 KM. Kontam miša mu, postojalo je par stvari iz GG linije koje su mi nekad stvarno bile fine (kao npr ruževi) a i baze za puder koje se kod nas mogu naći u slobodnoj prodaji se sve nabroje na prste jedne ruke. I još vam ostane prostora. Pređimo na stvar : 7  - jep sedam Milka čokolada. U okusima koji vam padnu na pamet . Zamislite ih kako stoje nasuprot ovog proizvoda koji ne radi apsolutno ništa. Lijepa masivna staklena bočica s ugrađenom pumpicom za doziranje je jedino što ovdje ičemu vrijedi jer sama baza unutra je jako rijetka, vlažna, vodenasta i potpuno prozirna. Na koži se loše razmazuje i ostavlja grozan ljepljivi feeling. Nakon što joj date sve minute ovog svijeta da se osuši skužićete da vam koža izgleda potpuno identično kao i prije njenog nanošenja - bez ijedne jedine razlike. Nije zaglađena, nije mekana, nije čak ni hidrirana. Stvarno ne razumijem.

Essence Stay All Day kremasta sjenila


Cure po forumima su prilčno rejvale o ovima pa sam ih morala kupiti da vidim o čemu se tu radi. Predhodno su me apsolutno oduševila Catrice Made To Stay sjenila iste formulacije. Zapravo sam samo mislila da je ista. Dok su C. beskrajno dobro pigmentirana iz samo jednog sloja, idealno mekana, nanose se i blendaju kao san i na kapcima su mi jedne zanimljive noći bez ikakve baze ispod hladno izgurala od 8 uvečer do 5 ujutro ova iz Essence verzije im ne mogu papuče okrenut. Zašto ? Pa prvo zbog čudne kreč napakovane čvste teksture u koju morate uprijeti iz sve snage da bi se prenjela tamo gdje treba. Nit je kremasta, nit je gelasta nit je kremasta. Zatim zbog daleko slabije pigmentacije koja zahtjeva nanošenje u barem tri sloja da bi se dobila puna jačina boje, preko stvarno pretjeranog sedefastog završetka pa sve do čudnog efekta blendanja kojim izgledaju vrlo neuredno i mrljavo - čime god da sam ih pokušala dovesti u red. Postojanost im je super i to im je jedina dobra strana. Njih ne mogu da mjerim u Milkama jer sam ih kupila kod tete na pijaci za oko 1-2 KM po komadu, ne sjećam se tačno, dok im je regularna DM/CM cijena oko 4-5 KM. Radije idite na Catrice, cijena je ista a kvalitet puno bolji.

Alverde Rumenilo Shocking Pink


Pouka : ako stvari stoje u staklenoj posudi u DMu na kasi, ostavite ih da stoje u staklenoj posudi u DMu na kasi. Vidjela sam ovu fakat divno šokirajuću pink nijansu kad sam išla po pijesak za Pufija i Ninu, sjetila se da nemam nijedno Alverde rumenilo i odlučila da ga pokupim. Bila sam fakat oduševljena njime - sve do prvog isprobavanja na licu. Ovdje nije frka u pigmentaciji jer je ona odlilčna niti se rumenilo trusi okolo ali ga potpuno i potpuno nemoguće ravnomjerno izblendati što otprilike možete i same zaključiti prema swatchu na ruci sa slike. Kakav god kist da koristila a imam ih stvarno mnogo, ovo rumenilo je završavalo u neravnomjernim (šokirajuće pink)  flekama na mojim obrazima. Probala sam ga ravno tri puta i uložila u njega sav svoj trud i strpljenje ali nije pomoglo. Po redovnoj cijeni košta koliko četiri Milke a ja sam ga po sniženoj mjenjala samo za dvije.

Alverde Mineral Transparent Make Up


Alverde again - sad i nikad više :) Oni kažu da je ovo prozirni mineralni puder s visoko vrijednim mineralnim pigmentima koji izglađuje i hidratizira kožu a može se koristiti i kao baza za tekuće pudere ili kao dopuna redovnoj njezi za ujednačavanje nepravilnosti i poboljšanja opšteg stanja kože. A ono što ja kažem stvarno nije pristojno da napišem. Ovo je užasno intenzivna limunasta gnjobava vodenasta smjesa ružičasto-bež boje, jednako teška mirisom koliko aplikacijom i samim osjećajem na koži. Nemam pojma kako bi nešto ovakvo bilo kome na svijetu trebalo i moglo da zagladi lice, ujednači nepravilnosti ili služi kao baza jer je jako ljepljivo i teško samo od sebe, bez ičega ispod ili iznad. Ubitačno iritantnog mirisa spaljenog limuna ne želim ni da se sjećam. Negdje oko tri i po Milke,  malina, višnja i cijeli lješnjaci recimo. Žali Bože.

Manhattan Endless Stay Make Up



Stoji ponosno i uz Rimmelov Stay Matte u kategoriji najgorih tekućih pudera koje sam ikada probala. Ostatak možete pročitati u detaljnijoj recenziji.

FlorMar Color Palette 06


Nekako najmanje očekivano razočarenje od svih predhodnih. Kupila sam ju zajedno s par FlorMar mono sjenila koje sam prve i isprobala i ostala i više nego prijatno iznenađena jer su se pokazala zaista odličnim obzirom da imaju sve ono što od dobrog sjenila za oči možete zahtjevati - od kvaliteta preko efekta pa sve do cijene. Paleta je već druga priča - svih 5 sjenila koje sadrži su mnogo manje pigmentirana i tvrđa teksturom u odnosu na mono sjenila i samim tim zahtjevaju dosta više truda pri nanošenju i blendanju na kapcima da bi izgledala kako treba. Nema ni traga onoj prekrasnoj mekanoj teksturi koja je skoro pa kremasta i krasno se blenda, ni traga fenomenalnoj pigmentaciji s kojom morate paziti da ne pretjerate u intenzitetu. Paleta je najjednostavnije rečeno - blaga i loša kopija mono sjenila. Ima ukupno 9 grama, 5 sjenila i košta 10 KM za šta se mogu kupiti 3 mono sjenila od po 4 grama. Pa vi računajte. Pet Milka čokolada. 

Max Factor Smokey Eye Effect


Svi koje sam gore navela naspram ovoga su male mace.... Šta reći, kakvu posluku porati ? Dva kremasta sjenila na izvlačenje, spojena na sredini u jedan proizvod. Zamišljeno je da se dijelom označenim kao step 1 sjenilo nanese na cijeli kapak nakon čega se sa step 2 dijelom radi uzduž gornjih trepavica i vanjskog ugla oka za smokey efekat. Na swathevima je djelovao obećavajuće, barem pigmentacijom, ali je pri propisnom isprobavanju sve otišlo u tri lijepe - sjenila su izuzetno masna (zamislite obojeni zgusnuti vazelin) skoro pa gnjecava na očima, užasno sporo se setuju a ova tirkizna nijansa mi se uspjela uvući u pregib za pola sata čak i uz bazu ispod, što mi se nikad ranije nije dogodilo. Step 2, u ovom slučaju bordo sjenilo uopšte ne funkcioniše preko tirkiznog jer ga potire i mrlja okolo pa sve na kraju izgleda kao grozni zamazani nered šućmuraste boje. Za koji ćete u DMu izdvojiti 18 KM. Hell yea. 
Da stvar bude još bolja, dvije sedmice nakon debakla sam ga vidjela. 
Kod tete na pijaci. 
Za 3 KM. 
I došlo mi je da se smaknem. 

Toliko.

12. 03. 2013.

Avon Anew Vitale set za njegu kože

Prema Avonovoj preparativnoj kozmetici za lice inače imam podjeljeno mišljenje jer dok su me svi proizvodi iz regularnih i univerzalnih linija koje sam imala priliku isprobati kroz predhodne godine ostavljali potpuno ravnodušnom, oni posebno formiulisani za određene potrebe kože poput Angeless Results i Beautiful Hydration su mi bili jako dobri i zato me je prilično razveselilo kad sam prije par sedmica dobila na recenziju  starter set s novim proizvodima iz Anew Vitale linije. Koristila sam ih svakodnevno tokom cijelog predhodnog perioda a prije par dana u potpunosti i potrošila većinu proizvoda iz seta pa vam u nastavku prenosim svoje konačne dojmove o njima.



Set obuhvata probne uzorke dnevne i noćne kreme (od po 15 ml) gela za čišćenje lica (50ml) i full size pakiranje kreme za područije oko očiju (15ml). Ove količine su incijalno namjenjene za testiranje tokom 14 dana (puni naziv seta je Anew Vitale 14 Days Skincare Kit) međutim prošlo je i nešto više od tri sedmice od kad sam ih počela koristiti tako da definitivno i uz svakodnevnu upotrebu mogu potrajati i duže od predviđenog. 


Anew Vitale nije anti-ageing linija, kao što sam prvobitno i sama pomislila, već je formulisana za umornu i dehidriranu kožu bez sjaja i mogu ju koristiti sve žene između 25 i 40 godina starosti.
Sadrži ProEnergy kompleks, vitamine, peptide i antioksidanse koji pomažu koži vratiti energiju, mlađi izgled i vitalnost. Tokom vremena, umorna koža bez sjaja, proširene pore i sitnije borice doslovno nestaju. To je ono što tvrdi Avon.

Cijena ovog starter seta je 27,90 KM a u C04 kampanji proizvodi se mogu nabaviti i nabaviti u full size pakiranjima po sniženim cijenama u odnosu na regularne i to :

Gel za čišćenje lica 125 ml - 10,90 KM
Dnevna krema 50 ml - 23,00 KM
Krema za područije oko očiju 15 ml - 17,00 KM
Noćna krema 50 ml - 23,00 KM


Prije nego započnem, objasniću vam kakva je moja koža jer mislim da je to najbitnije kad pričamo o preparativi za lice. Ja imam mješovitu, dubinski dehidriranu kožu s T zonom koja se dosta masti i sklona je nepravilnostima. Koža na obrazima mi je inače normalna a u hladnijim vremenskim periodima i dodatno isušena. Koža na područiju oko očiju mi je suha, sa dosta sitnih mimičkih bora (ili se ja barem tješim da su mimičke :D) 
Imam neravnomjernu pigmentaciju na čelu i obrazima te proširene pore oko nosa.
Generalno mnogo radim, malo spavam i ne hranim se baš najzdravije na svijetu tako da sam savršeni kandidat za dodatnu vitalnost i taj neki zdravi i odmorni sjaj u proizvodima za njegu.


Gel za čišćenje lica 

Namjerno sam počela od njega jer je po meni apsolutna zvijezda cijelog ovog seta. Inače sve nove gelove za čišćenje lica testiram prvo tako što pokušam samo njima ukloniti cijeli dnevni make up s lica jer se vodim time da ako mi ne mogu ukloniti šminku ne mogu dubinski očistiti ni golu kožu. Bijeli peškir je pokazao svoje - ovaj gel je bez greške maknuo svu šminku s lica, čak je uklonio i sjenilo i otopio (običnu, ne vodootpornu) maskaru. Jednako dobro mi očisti lice i nakon uklanjanja šminke a ono što me je najviše oduševilo je malena količina koja ga je potrebna za jedno korištenje - za regularno korištenje nakon što uklonim šminku, veličina jednog zrna graška sasvim je dovoljna da gel lijepo zapjeni i nježno očisti lice, bez imalo zatezanja nakon toga. Ima dosta intenzivan, osvježavajući i čisti cvijetni miris kao i ostali proizvodi iz ove kolekcije. Čula sam da su se neke cure žalile na miris ali meni je toliko divan da nema šanse da imam išta protiv toga. Da mi koža izgleda preporođeno nakon čišćenja ovim gelom, kako tvrde u promo opisima, nisam primjetila ali da je osvježena, potpuno čista, glatka i mekana to je definitivno na mjestu.



Dnevna krema

Kad sam ju prvi put isprobala,  moj utisak je bio da se radi o savršenoj podlozi za šminku jer je osjećaj na koži nakon nanošenja jako mekan i zaglađujući, poput onog kad na lice nanesete bazu za tekući puder. I nisam pogriješila - ona fakat jeste odlična podloga preko koje puder jednostavno klizi i odlično se raspoređuje na licu, pogotovo ako pričamo o matirajućim i pokrivnim puderima gušće teksture. Krema izuzetno dobro nahrani kožu bez da ju dodatno zamasti, jako je hidratantna ali nije teška i brzo se upija. Sadrži SPF 25 UVA i UVB zaštitu od sunca što je svakako veliki plus. Nakon što sam u potpunosti potrošila tester pakiranje od 15 ml primjetila sam da mi je je koža lica gipkija na dodir, svijetlija i nekako zaglađenija - iako krema nije napravila revoluciju u smislu smanjenja proširenih pora i nestajanja sitnijih borica ono što iz svog iskustva mogu garantirati je da lice uistinu izgleda ljepše, svilenkastije, zdravije i odmornije.



Krema za područije oko očiju

Nažalost, ovu kremu nisam uspjela istestirati kako treba, tačnije nisam je istestirala uopšte što se efekta kojeg obećava tiče,  iz prostog razloga što me je odmah nakon prvog nanošenja krenula peći.  Pri tome ne mislim na neko sitno i skoro neprimjetno peckanje nego ono koje instantno izaziva suze u očima. Nisam ju nanosila preblizu očima, tačnije nisam ju nanosila nikako drugačije nego bilo koju drugu okoloočnu kremu koju sam do sada koristila ali nije bilo pomoći, oba puta koliko sam pokušala da ju stavim sam bukvalno otplakala. I odustala od dalje upotrebe. Nemam pretjerano osjetljive oči i ne znam ima li ovo ikakve veze s tim što u zadnjih godinu dana za okoloočno područije koristim mješavinu bademovog, ricinusovog,jojobinog i ulja vitamina E i jesam li zbog toga odvikla kožu na tom područiju od hemijskih formulacija ali ja i ova krema se nikako nismo našle. Sve što za nju mogu da kažem je da ima laganu kremastu teksturu i da je pakiranje u plastičnoj tubici  higijensko i dobro jer je otvor ispod poklopca kojim se dozira jako uzak tako da možete istisnuti količinu koja vam je potrebna bez da ikakav višak izleti vani.



Noćna krema

Ni ovdje se nisam baš usrećila :) Malo je čudno što je njena tekstura nešto rijeđa i manje kompaktna nego ona koju ima dnevna krema ali je i dalje fina  gelasto-kremasta i hidratantna ali  postoji par razloga zbog čega ju ne bih kupila niti ponovo koristila. Prvi od njih je osjećaj ljepljivosti na dodir koji ostavlja na koži nakon nanošenja, bez obzira na predhodno čišćenje gelom i toniziranje. I zato što se na mom licu, za razliku od dnevne kreme prije koje sam upotrebljavala isti gel za čišćenje i isti tonik,  nije uspjela upiti do kraja i nekako je ostajala da sjedi na koži, tačnije kad s malo više pritiska pređem prstima po licu osjetim kako se krema mrvi s njega. Treći razlog zbog čega je moj dojam o ovoj kremi negativan je to što iako mi nije napunila pore niti izazvala nove bubuljice,  na regiji s obje strane nosa prema obrazima su mi se nakon par korištenja pojavili mali crveni pečati. Nisam bila sto posto sigurna od čega su pa sam proizvode iz seta izbacivala iz upotrebe pojedinačno i stanje se popravilo tek kad sam prestala s korištenjem noćne kreme. Dnevnu kremu i gel za čišćenje sam nastavila koristiti i potrošila do kraja bez da su se crvene flekice ponovo pojavile tako da sam uvjerena kako ih je izazvala baš ova krema.

Summa Sumarum

Sviđa mi se ideja Anew Vitale linije, formulacija, prekrasni osvježavajući cvijetni miris i lijepa, stabilna i funkcionalna pakiranja proizvoda. Sviđa mi se i to što postoji starter set verzija koja omogućava da isprobate sve proizvode u sample sizeu i vidite kako se ponašaju na vašoj koži prije kupovine većih, regularnih pakiranja pojedinačnih proizvoda iz linije. Obzirom na to da uz redovnu svakodnevnu upotrebu svi proizvodi iz seta mogu trajati najmanje tri sedmice cijena startera od 27,90 KM je odlična. Od ukupno 4 proizvoda koliko sam isprobala jako sam zadovoljna s dva - gelom za čišćenje i dnevnom kremom koje ću svakako i sama kupiti u full sizeu obzirom da su se pokazali vrlo efektnim i dobrim. Oba imaju odličnu koncentraciju i potrebno ih je jako malo za jednu upotrebu što ih čini i isplativim u odnosu na cijenu. Ono što nikako neću kupiti su krema za područije oko očiju i noćna krema jer su mi izazvale neželjene reakcije kojima moja koža inače nije pretjerano sklona i što se ne sjećam kada mi se posljednji put desilo.

Sve u svemu, ako nemate osjetljivu kožu i ne smetaju vam intenzivniji mirisi u preparativi a pronalazite se u opisu ciljne grupe kojoj je namjenjena Anew Vitale linija preporučujem da ju isprobate ali se svakako prije toga potrudite nabaviti probna pakiranja.