11. 05. 2013.

Pro et Contra : Avon Ideal Flawless Matte Mousse puder

Dok čekam da mi stigne Ideal Flawless tekući puder kojim ću upotpuniti i recenzirati cijelu Avonovu IF liniju pudera - tekući, kameni, kompaktni i pjenasti, u današnjoj recenziji pozabaviti ću se nešto detaljnije s ovim posljednjim - Ideal Flawless Matte Mousse. 
Lagane pjenaste teksture su idealne za nadolazeći ljetnji period a budući da sam ovaj puder koristila posljednjih nekoliko mjeseci imala sam priliku isprobati ga u skoro svim vremenskim uslovima. Zanima vas kako se pokazao ? Nastavite čitati dalje jer ukoliko se pronađete u njegovoj ciljnoj skupini na kraju recenzije imati ćete priliku osvojiti jedan i za sebe.


Šta kaže Avon
Mekana i pjenasta formula za prirodno, lagano do srednje prekrivanje,  uz savršeno stapanje na licu i svilenkasti mat završetak. Idealan za kombinovanu/masnu kožu.




Dostupnost / Cijena / Nijanse

U Avon katalogu aktualne kampanje njegova cijena je 17,50 KM dok regularna cijena iznosi 23,90 KM.

Proizvodi se u ukupno 17 nijansi a kod nas ih je dostupno svega 5 : Ivory, Shell, Nude, Natural Beige i Medium Beige. Prve dvije kao i posljednja nijansa imaju hladni podton dok ostale odgovaraju neutralnim/toplim podtonovima kože. 
Ja sam dobila nijanse Natural Beige - srednje svijetla i sa izrazito toplim podtonom i Ivory - jako svijetla sa hladnim/ružičastim podtonom.


Pakovanje / Količina

Jedan od glavnih razloga zašto volim Avon jeste njihov način pakovanja proizvoda. Ovaj puder dolazi u staklenoj teglici koja je zaštićena mjehuričastom folijom stigla u svojoj crnoj kartonskoj kutijici. Pakiranje je jako lijepo, minimalističko i elegantno ali ono što mi se ne sviđa je sama težina istog - teglica je poprilično masivna što otežava nošenje u neseseru a ja inače šminku koju stavim to jutro nosim sa sobom ostatak dana tako da vrlo lako prepoznajem težinu nesesera kad stavim ovaj puder u odnosu na ostale. 
Svi pjenasti puderi na tržištu, pa tako i IF Matte Mousse imaju taj neki inicijalni princip doziranja prstima zbog čega se i nalaze u teglici sa širim promjerom otvora. Nije nimalo higijenski ali tako je. Ja još uvijek nisam vidjela niti jedan pjenasti puder koji je predviđen da se dozira istresanjem ili preko pumpice.

Količina u kojoj dolazi je 18 grama što je također prosječna količina za ovakvu vrstu pudera.

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Miriše cvijetno-puderasto, nimalo intenzivno, zapravo toliko da miris skontam isključivo kad gurnem nos u teglicu :) Pri nanošenju ni nakon istog miris se uopšte ne osjeća.

Tekstura koju ima je specifična : nije ona klasična pjenasta kao kod npr Essence Soft Touch Mousse, Rimmel Cool Matte Mousse ili Maybelline Dream Matte Mousse - dosta je više gusta i napakovana, poput paste tako da za doziranje nije dovoljno pritisnuti prstima ili kistom nego ga morate baš zahvatiti kružnim pokretima da bi se prenio iz pakiranja na lice. Kad sam ga prvi put nanosila, iznenadila sam se koliko ta gusta pjenasto- kremasta tekstura u dodiru sa kožom postaje lagana i mekana - puder bukvalno klizi preko lica i savršeno se blenda.

Iako u Avonu tvrde da mu je pokrivenost lagana do srednja, preporučujem da se ipak zadržite na ovom lagana jer u jednom sloju on ne prekriva skoro pa ništa. Finiš jeste predivan, mekani prirodan i mat ali ako ganjate makar srednji intenzitet prekrivanja ovdje ga bez nanošenja u više od jednog sloja nećete pronaći. Na mojoj koži najbolje izgleda u onim sretnim danima kad nemam suviše nepravilnosti za prekriti ili kad mi treba nešto što ću bez problema iznjeti i na najjače dnevno svijetlo, s minimumom make upa na ostatku lica. Za sve ostale prilike nanosim ga u dva sloja jer je pokrivenost nadogradiva.

Efekat na licu / Trajnost

Čim se nanese na kožu, taj prekrasni soft mat završetak se pokazuje u svom punom sjaju. Ne treba mu dodatno vrijeme za setovanje jer odmah vidite kako stvari stoje. Ono što mi se najviše sviđa je njegovo apsolutno stapanje sa kožom zbog čega djeluje izuzetno prirodno i lijepo, kako na prirodnom, tako i na vještačkom svijetlu. Koža je zaglađena, nimalo sjajna niti ljepljiva nego bukvalno svilenkasta i jako mekana na dodir. Udoban je i lagan za nositi tako da možete slobodno zaboraviti da ga imate. Na koži mi nije izazvao nikakve dodatne probleme, nije mi napunio niti naglasio proširene pore a sama nijansa je ostala identična tokom cijelog perioda nošenja bez oksidacije. 



Na ovoj slici ga nosim u dva sloja - molim da zanemarite luđački look jer je urađen za jednu formusku temu :)
Što se alata tiče, najboljim mi se pokazalo nanošenje sintetičkim flat top kistovima ili bockalicom jer nanešen prstima daje minimalnu moguću pokrivenost. Ne znam kako se ponaša sa spužvicama jer ih ne koristim zato što jedu puder kao sumanute.

Trajnost mu nije jača strana, uz samostalno nošenje kreće prosijavati na masnijim dijelovima već nakon 3 sata. Fiksiranjem puderom u prahu ili sa bazom ispod trajnost je moguće produžiti na maksimalnih 4-5 sati.

Swatch 

Podlaktica, dnevno svijetlo - nijansa Medium Beige


Summa Sumarum 

+ podatna pjenasto-kremasta teksura
+ mekani polu-mat finiš
+ potpuno stapanje s kožom
+ lagan na licu i ugodan za nošenje
+ neprimjetan i prirodan

- bez SPF zaštite od sunca

- minimalna moguća pokrivenost u jednom sloju
- brzo prosijavanje na masnim dijelovima lica
- masivna ambalaža

Kome će odgovarati a kome ne


Za cure s normalnom, ne suviše masnom ili mješovitom kožom bez većih nepravilnosti kojima treba lagan i udoban ljetni mat puder IF Matte Mousse će biti savršen izbor.


Ukoliko imate suhu, izrazito masnu i/ili problematičnu kožu, trebate srednje do potpuno prekrivanje i puder na koji se možete osloniti satima bez da razmišljate o prosijavanju i popravcima zaobiđite ga.


Da li bih izdvojila svoje novce i kupila ga ?


Nisam sigurna jer iako smatram da svako treba da ima barem jedan puder na koji se oslanja u neformalnim prilikama kad je sve što trebate lagano, prirodno i potpuno neprimjetno našminkano lice, iako je tekstura specifična, finiš odličan i puder stvarno divno izgleda na licu, ono što mi smeta je nedostatak pokrivne moći ako se nanese u samo jednom sloju a ja imam dosta toga za pokriti i generalno ne volim nanositi puder u slojevima, pogotovo ne u toplijim vremenskim periodima.


Sviđa vam se ? Osvojite ga

I kao što sam napomenula na početku -ukoliko ste se pronašle u skupini cura kojima bi ovaj puder po svojim karakteristikama bio idealan a uz to još i imate svijetlu kožu hladnog podtona evo prilike da osvojite jedan Ideal Flawless Matte Mousse u najsvijetlijoj nijansi - Ivory.  Sve što trebate napraviti je :

1. Lajkati Avonovu i moju fb stranicu 
2. Ostaviti komentar na ovaj post s napomenom da ga želite i potpisati se svojim fb imenom.

Učestvovati mogu sve cure s područija Bosne i Hercegovine a u ponedeljak 13. maja random.ogr će izvući pobjednicu. Sretno :)

03. 05. 2013.

Pobjednica RT nagradne igre

Jučer je završila proljetna nagradna igra u kojoj ste imale priliku osvojiti Real Techniques kistove za šminkanje po svom izboru. Zaprimila sam čak 20 prekrasnih i veselih lookova (sve ih možete pogledati ovdje)  a u pomoć su mi priskočile tri drage kolegice blogerice. 
U nastavku pogledajte ko su one, šta su rekle i koga smo izabrale kao pobjednicu :

Jasmina s bloga Makeup Arena

Kada me moja draga Azra upitala želim li biti u žiriju koji će donijeti odluku o pobjednici nagradne igre - proljetni make up, bila sam jako počastvovana i naravno da sam prihvatila. Tada nisam ni slutila da ću imati težak zadatak, to sam shvatila kako sam pratila prijave koje su pristizale. Zaista je bilo prekrasnih radova, ali na žalost ja sam morala odabrati samo jednu. Moja odluka je pala na ovaj look


jer je djevojka pogodila zadanu temu, odabrala je žive proljetne boje koje fantastično nosi i naravno sve to je jako lijepo napravila. Kratko i jasno :)

Marija s bloga Makeup Ner(e)d

Iako mi ova odluka nije bila ni malo laka, na kraju sam između par favoritkinja ipak odlučila svoj glas dati Vesni


Nakon vaganja i premišljanja prevagnula je moja naklonost prema tehnički savršenoj izvedbi makeup-a na očima, a i ostatak lica je usklađen i našminkan s ukusom i mjerom ali ipak i s dozom proljetnog šarenila. Bravo Vesna! :)

Coxy s bloga Šminka je ljubav

Nije bilo lako prelomiti, ima mnogo divnih lookova i svaka čast na izvedbi svim devojkama, a nakon dužeg razmišljanja odlučila sam da glasam za Jelenu


i to zato što bih i da ne znam šta je zadatak odmah pogodila da je reč o prolećnom looku. Boje direktno asociraju na proleće, svideli su mi se i zalepljeni cvetići i sve skupa izgleda nežno i vedro :)

Moja malenkost s predmetnog bloga :)

je inicijalno bila tu za slučaj da one izaberu tri različite cure a to je upravo ono što se desilo. I miša mu, koliko god da sam se trudila da si umanjim težinu zadatka ipak se nisam uspjela izvući. 
Znate da  bih vas ja najradije izabrala sve da mogu ali pošto to trenutno nije moguće i moram da se odlučim ja biram nju


Zašto?  Zato što je sve ove vesele boje koje je poredala na sebe savršeno uskladila što (iz iskustva) znam da nije baš lako kad tehnički ne baratate s neutralnim nijansama a želite završiti s nečim što je ipak nosivo i malo dalje od vaša četiri zida. Drugo,  zato što su konture očiju s ukupno 5 različitih nijansi urađene savršeno, pogotovo na donjem kapku i zato što su rumenilo i ruž svemu dali završnu tačku na i. Na prvi i svaki ostali pogled sam imala dojam da cijelo njeno lice priča jednu usklađenu, živahnu i svježu proljetnu priču a  sam look kao takav joj fakat odlično pristaje. 
Neira, čestitam ti - RT kistovi su tvoji :)

Svim curama još jednom veliko hvala na prijavama i trudu koji su uložile, hvala od srca i mom dragom blogerskom žiriju a sad idem poslati mail Neiri da vidim koje kistove je odabrala za svoju nagradu. Svima ostalima više sreće drugi put :***