25. 12. 2011.

Malo o umjetnim trepavicama

Smatram ovaj post bitnijim od posta o mojim favoritima iz domena preparativne kozmetike jer je on trebao da slijedi. Zato što, budimo iskreni, ko vas šiša čime ste se otuširale i zbog kojeg vam je tačno proizvoda koža mekana i mirisna baš tako kao što jeste ako imate pogled ispod obrva vrijedan milion dolara - u kešu :)) A za tačno takav, ako niste tip cura za čijim predugim i prekrasnim trepavicama slinim po liftu dok ih zavidno gledam iz profila i proklinjem sudbinu što se nisam rodila s takvima,  proslava Nove godine nikako ne može biti bolje vrijeme da ih postignete.  Jer čak iako nikada niste, sledeću subotu biste ih trebale imati na svojim okicama. Zato što pričamo o najluđoj noći u godini. I zato što bi tad trebale da budemo totalno neodoljive. I baš iz tog razloga ovaj post i jeste ovdje gdje ga vidite - da bi vas na vrijeme uputio kako, šta, gdje i na koji način - nositi umjetne trepavice.

Gdje kupiti, koje, kakve i za koliko novaca ?

Ukoliko ste u vremenskoj stisci i nemate kad naručivati sa interneta (iako ja imam sellera u čije se umjetne trepavice kunem a jeftine su do ludila) jedino što vam preostaje su DM i CM adrese.  Odmah da vam kažem, ako nemate gigantske oči koje u prostoriju ulaze prije vas samih zaboravite DM jer tamo su, barem kod mene,  dostupne jedino Essence trepavice iz redovnog asortimana a s njima ćete proći Isusove muke ako imate sitnije oči.  Za prvi put definitivno ne želite imati škarice za nokte u rukama i mjeriti dužinu svojih očiju da biste im mogli prilagoditi trepavice. Ali ako imate oči veličine mojih Essence trepavice će vam biti taman. Cijena im je oko 6 KM i sasvim su ok ( evo kako izgledaju na očima).
Ukoliko su vam oči nešto manje, CM u ponudi ima ArtDeco umjetne koje su malo skuplje, oko 16 KM ako me sjećanje dobro služi, zatim Fing'rs ima nešto povoljnije za oko 10 KM i na kraju Ovnakove za koje vam nemam potrebe niti navoditi cijenu jer sam ih isprobala i jako su loše kvalitete pa ih zaobiđite.
Vjerujem da znate kako postoje parcijalne umjetne trepavice i one iz jednog komada. Parcijalne izgledaju prirodnije jer se apliciraju u pramenovima obično samo na vanjskim uglovima očiju ali pošto je Nova godina samo jednom godišnje u svakom bih vam slučaju preporučila one iz jednog komada koje će vam dati upravo takav vamp look kakav i trebate da imate u najluđoj noći. Osim toga, za početnice rukovanje trepavicama iz jednog komada je daleko lakše i oduzima manje vremena.
Što se ljepila tiče, ono obično dolazi u pakiranju sa samim trepavicama ali se može kupiti i odvojeno. Imaju ga gore navedeni ArtDeco i Fing'rs, koliko košta zaista ne znam jer je meni ljepilo koje dolazi u Essence trepavicama sasvim ok, s njim lijepim čak i neke druge trepavice i nikada mi se nije desilo da je imalo popustilo i da su mi se odljepile a nosila sam ih x puta i izdržale su sve i svašta - od cjelonoćnih plesanja pa sve do suza -  i to u velikim količinama jer ja teško zaplačem ali kad se to desi onda je potop :)

Jel stvarno prave razliku ( praktično rečeno za čije babe zdravlje da se zajebavam)  ?

Riječi bi sve pokvarile, biće dovoljno da bacite pogled na sledeće fotke :

moje našminkano oko bez umjetnih trepavica ( i vidljiv razlog zašto ih obožavam :D)


i moje identično našminkano oko sa umjetnim trepavicama


I  još malo lookova gdje ih nosim : 






Trepavice koje tu imam su sve Essence Lash Mania i obavezno mi javite ako ih još uvijek ima negdje za kupiti. Moje su sa Cosmetic House gdje ih više nema.


Šta trebam napraviti prije apliciranja umjetnih ?

Našminkajte oči ( baza, sjenila,glitter, tuš...)  dakle stavite sve što želite, osim maskare. Nju ćemo kasnije. Linija crnim tušem, crnom olovkom ili sjenilom na korijenu gornjih trepavica sad je vaš najbolji saveznik jer će kamuflirati korijen umjetnih i cijela priča će na kraju izgledati najbolje što može.

Ok, imam umjetne ispred sebe i šta sad ?

Sad ih lijepo pogledajte. Nisu džaba raspoređene tako kao što jesu. Duži krajevi trepavica uvijek idu prema vanjskom uglu oka ( za fensi šmensi mačkasti look)  pa nemojte zanemariti tu činjenicu. Da, postoje umjetne trepavice za lijevo i desno oko. Detektujte prvo za koje su koje a onda se bacite na posao :

- uvijte svoje čiste prirodne trepavice, ovo će pomoći da vam na kraju balade vlastite ne izviruju ispod umjetnih

- uzmite pincetu, uhvatite jedan kraj umjetnih trepavica pri korjenu i lagano ih povucite da se skinu s kalupa iz pakiranja jer su i tamo lagano zaljepljene. Uvijek vucite u suprotnu stranu, nikako prema gore da im se oblik ne deformiše

- kad ste ih skinule s kalupa pincetom ili prstima ih uhvatite na sredini i okrenite ih dlačicama prema dole

-  na korijen trepavica nanesite ljepilo. Pažljivo rukujte s njim, u jednom od mojih prvih nanošenja zamrljala sam ljepilo i po trepavicama pa sam ih takve sljepljene samo prenjela do kante za smeće. Dakle laganim potezima nanesite ljepilo u tankom sloju na korijen trepavica i posebnu pažnju obratite na unutrašnji i vanjski kraj jer ćete na njih staviti dodatno još malo ljepila. To su ključne tačke za držanje trepavica zaljepljenima.

- ljepilo ćete sada pustiti oko 30-ak sekundi da se malo posuši. Možete puhati u njega ili mahati trepavicama ljevo-desno ( ipak preporučujem ovo prvo, čisto da vam se ne bi desilo da ih zaljepite na tepih)

- kad se ljepilo malo posušilo krećemo sa stavljanjem trepavica. Locirajte ih direktno na korijen svojih prirodnih i to na način da umjetne sa ljepilom prvo spuštate na unutrašnji ugao oka, tamo gdje počinju vaše prirodne a ne na sredinu ( iz iskustva ovako imate manje šanse da nešto zeznete) pa preko sredine do vanjskog ugla

- kad ste ih zaljepile sačekajte oko pola minute da se ljepilo uhvati i stabilizuje, možete mu pomoći pritiskajući korijen trepavica pamučnim štapićem ili držačem pincete

- ok, sad su tu gdje trebaju biti a da bi sve izgledalo maksimalno lijepo i u jednom komadu uzmite maskaru za produžavanje trepavica ( nikako onu za volumen, izgledaće previše fejk ). Najbolje  je da izaberete maskaru sa gumenom četkicom širih zubaca i nanesite jedan sloj kako biste sjedinile svoje prirodne trepavice sa umjetnim. Ovim ćete ih i zaljepiti jedne za druge tako da izgledaju kao cjelina te imati dodatnu sigurnost da će se držati na mjestu cijelu noć.

Sve sam napravila ko što treba ali osjećaj na očima je čudan, poput stranog tijela, ja ću ovo počupat !!!

Ni slučajno. Sačekajte pet do deset minuta i imaćete osjećaj da ste se rodile s njima. Navika je čudo, vjerujte mi.

A ako mi se odljepe ?

Ukoliko ste sve napravile po predhodno objašnjenim koracima ne postoji teoretska šansa da će ljepilo i maskara s kojom ste sve sjednile popustiti i trepavice završiti u čaši vaše đus-vodke s ledom. Ili na bilo kojem mjestu gdje ne bi trebale da budu. Za dodatnu psihičku sigurnost spremite u neseser tubicu ljepila i pincetu. To uvijek radim iako mi nikada ne zatreba ali svi se mi osjećamo bolje kad znamo da imamo backup plan.

Kako skinuti ?

Bez čupanja prstima molim vas. To je najgluplji savjet koji sam ikad čula - bolno je i nepotrebno, a osim toga oštetiće i vaše prirodne trepavice. Ponašajte se prema njima kao prema maskari jer dva poteza odstranjivačem šminke za oči ili običnim baby uljem na pamučnoj vatici opustiće ljepilo i one će same spasti.

Šta onda s njima?

Umjetne trepavice nisu jednokratne. Ako postupate s njima na ispravan način potrajati će vam za najmanje 6-7 korištenja.  Dakle, kad ih odstranite sa očiju kapnite malo mlijeka za skidanje šminke na dlan i očistite ih od maskare. Isperite ( s pažnjom da ne završe u odvodu)  i ostavite na papirnoj salveti da se posuše. Kad je sušenje gotovo češljićem za trepavice ili opranom četkicom stare maskare poravnajte dlačice i vratite trepavice na njihove kalupe u pakiranju. Na taj način neće izgubiti oblik i biti će u savršenom stanju za novo korištenje.

Suma sumarum

Umjetne trepavice zaista prave razliku.  I to osjetnu, pogotovo ako su vaše prirodne kratke, rijetke ili ravne. Ili poput mojih sve od navedenog :)  Nije teško savladati njihovu aplikaciju, ja ih nosim s vremena na vrijeme već 3 godine i u ovom postu sam se potrudila biti što detaljnija u objašnjavanju da bi vam bilo lakše nego meni kad sam ih prvi put stavljala. Sjećam se toga ko da je bilo jučer, trajalo je čitavih sat i pol i preznojila sam se tri miliona puta :)  Zato vam preporčujem da si uzmete dovoljno vremena i ako niste to radile nikada ranije ne ostavljate prvo stavljanje umjetnih trepavica za noć kad trebate izaći van jer će vam prisjesti. Uzmite si trepavice, odradite probnu vožnju pa makar i po kući dan-dva prije prema koracima koje sam objasnila i kladim se da ćete u novogodišnjoj noći uživati u svom pogledu u ogledalo. Ne morate mi zahvaljivati, za to ionako ne mogu kupiti veliku Milku s lješnjacima i grožđicama :))) 
Zezam se, bilo bi mi jako drago znati da nisam provela zadnjih pola sata uzalud.

:***

34 komentara:

  1. odmah da kazem da sam ja smotana za ovo.sad cu u off .. kad dodjes u BL i ako se ikad sretnemo u nevirtuelnom svijetu(sto bih jako voljela) ceka te Nugat-raisins ljubicanstvena kravica;)

    OdgovoriIzbriši
  2. a sunce ti Brankice, eto me odma :)))
    i nemoj više da čujem da si smotana, garant nisi ni probala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. cure koje ne koristite umjetne - ne znate sta propustate :) nije tako tesko, a efekat je zadivljujuci, podignu svaki make up... Beauty, svaka cast za post <3

    OdgovoriIzbriši
  4. PS. u cm-u su sad snizene Artdeco trepavice (10,80 KM i 7,80)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna boja ociju i kose, a ti si prelepa. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ajd bona,sta cekas
    Samo da ti kazem,ako ce ti ona rodjaka kupovati,a mogu i ja,u Tropiku(dole u supermarketu) je snizenje Farmasija,evelina,Esenca(sirceta ;)),Astora i inih slicnih firmi-20 % do 31 decembra,tako da je npr Evelin baza 10 km,Farmasi ruzevi 2,60;Rimmel tus 4,6à i tako to...et cisto da znas
    Ljubicanstvena cokolada nije snizena,bem joj misha...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja vec dugoo kupujem trepavice u jednoj parfimeriji. Kinesski slovima su ispisane kutijice, pa ne znam ko proizvodi. Ima ih u raznim duzinama, i sa perjem i svasta nesto. Ja najcesce uzimam jedne jako guste i duge, onako bas vamp, i posle ih potkratim sa jedne strane i to izgleda odlicno. Prvi put kad sam ih stavila imala sam osecaj kao da mi suze oci, nesto neprijatnooo...sreca pa me proslo to :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fantastičan i koristan post! Iskreno... meni je baš trebalo da ovako nešto pročitam!!! Možeš li postaviti link za seller-a? Planiram da se upustim u ovu avanturu već godinama i zaista je krajnje vrijeme za to! Gdje da šaljemo čokolade :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaka ti čast, post je tako informativno napisan, a opet lagan, nije uopće naporno! Moje trepavice su duge, ali ravne i rijetke, pa možda i ne bi bilo loše ovo probati za posebne prilike, ako ništa :)

    Stavi link na sellera tog, molim te :*

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja obozavam vestacke trepavice, ali da budem iskrena ne nosim ih toliko cesto, odlicne su mi ELF, i uvek pre uzimam natural varijantu u odnosu na dramatic :)

    OdgovoriIzbriši
  11. hahahahah!!! nedostajali su mi ovakvi tvoji postovi :) :***
    imamo i ardell trepavice u kozmu.oko 11 maraka,ako se dobro sjecam.
    i moje su kratke,ravne i rijetke,daj nam link od tog tvog sellera.

    anela

    OdgovoriIzbriši
  12. Sjajno! Toliko dobro objasnjeno da mislim da nece biti trepavica po tepihu i u smecu:) Obozavam vestacke trepavice, genijalna stvarcica!

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan post. Ja imam essence trepavice i pokusala sam ih jednom staviti ali nece da mi se zalijepe u unutrasnjem uglu oka. Pokusacu ovih dana opet, pa da bude premijera za Novu :)

    Brankice, jel' to u velikom Tempu sniženje? Neki dan sam slučajno nabasala na dekorativu, nisam ni znala da ima.

    OdgovoriIzbriši
  14. Žene hvala na lijepim komentarima i korisnim informacijama :) Evo link za trepavice s Ebaya :

    http://www.ebay.co.uk/itm/SALE-HIGH-QUALITY-6-PAIR-NATURAL-false-eyelashes-49-1-/390141206207?pt=UK_Health_Beauty_Make_Up_Cosmetics_Mascara_PP&hash=item5ad63a5ebf

    Dolaze u 6 pari za 2 funte i shipping je free. U pakovanju nemaju ljepilo da znate ali izgledaju tako lijepo i prirodno. Obožavam ih <3

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovaj post mi je savršeno došao jer planiram prvi put staviti umjetne trepavice za Novu godinu! :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Zelenooka, hvala ti na postu, baš mi je trebalo ovako nešto.
    Jednom davno stavila ja umjente trepavice i izdržala deset minuta i skinula ih. Eh, sada su druga vremena, pa kažem sebi, stavit ćeš ih i izdržat ćeš, međutim, kupila sam ovnakove da probam jer su bile na sniženju. i tu se i zeznem naravno, ljepilo nije ljepilo nikako, bolje bi mi zaljepili šećer i brašno da sam umutila pa malo namazala. Kvragu, razočarala se, kontam da sam smotana, a znam da nisam, nove stvari mi relativno brzo uspiju.

    Evo možda je mala reklama, ali korisna, u Mostaru postoji (čuj u Mostaru, dečki koji su je napravili su iz Mostara), nebitno postoji online shop sve i svasta www.knok.ba malo je skupa poštarina, ali za cure koje bi malo prošvrljale po Banjalučkom Didacu a nemaju priliku, mogu naručiti online, to sam pronašla zbog ove eveline baze koju nigdje ne mogu da nadjem u Mostaru

    OdgovoriIzbriši
  17. Moje prirodne trepavice su dosta duge, ali ne baš i guste. Odavno već žudim za onim pogledom k'o s reklama za nove maskare, ali me nekako strah odvažiti se. Post je super, koristan, i jedva čekam probati s umjetnim trepavicama! :))

    http://tonijemojsvijet.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  18. @ Boba---jeste to u velikom tropiku,i to bas dole u supermarketu,em su cijene nize nego u Didacu,em je jos 20 % nize...

    OdgovoriIzbriši
  19. kako ti imas lepe oci... uvek se odusevim kad otvorim tvoj blog

    OdgovoriIzbriši
  20. Predobar članak :D. I ti si prva osoba koja je objasnila što s umjetnima nakon što ih se skine. Svi tutorijali su kako ih staviti, nitko ne spomene kasnije kako ih očistiti da potraju više od jednog korištenja :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Ja sam uzela elfove, hollywood kit, samo radi one male hvataljke za lakše nanošenje i pošto nisu bile skupe da se na njima naučim :). I naravno da mi se to čudo odmah polomilo :D. A trepavice ogromne, duge i preguste pa svaki put kad bi ih pokušala staviti to mi je tako bizarno izgledalo i jako čudan osjećaj. Na kraju sam ih narezala na manje dijelove, malo podšišala i samo u vanjski kut stavila i totalna promjena na bolje. Definitivno ću naručiti ovaj set sa ebaya, thanx na linku :D

    http://www.pixieviolet.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  22. Woow! E ovo se zove pravi post! Svaka čast! :) Vjerujem da si mnogim curama pomogla, meni sigurno jesi! Hvala! :*

    Gaby

    OdgovoriIzbriši
  23. odličan post

    čime praviš fotke? Odlične su ti. Nisam ni znala da je to tako teško dok nisam probala. Iščitala sam cijeli tvoj blog i novi i stari

    OdgovoriIzbriši
  24. Huh al ste me nahvalile :blushing:
    :**

    @Dado - nije reklama i hvala ti, našla sam savršenu peglu na Knoku :)

    @Lana - ja bi sebi oko iskopala s tom priručnom spravom za stavljanje umjetnih, nikad mi nije bilo jasno kako to rad...
    Imala sam ELF-ove dramatic trepavice i bile su mi super, moram naručiti još kad budu imali sledeći kod za free

    @Gaby - još jednom ti hvala na onako lijepom komentaru sa MZT :*

    @Junona - fotke su rađene s LG QU990 mobom, 5 mpx kamera. Nije nimalo teško, samo ti treba uključena makro opcija, malo zooma i dobar izvor svjetlosti bilo umjetne ili prirodne

    OdgovoriIzbriši
  25. Narucujem danas s ovog linka:))

    OdgovoriIzbriši
  26. Uh, bit cu kriva za manjak u novcaniku. Preko ove stranice imam 10% nizu cijenu u lokalnoj parfumeriji. odem provjerim boje, narucim i preuzmem sama da ne placam postarinu. Drago mi je da sam pomogla, mada je supanje po drogerijama nezamjenjivo, volim ja procavrljat i kupiti i preko neta, nekada me one radnice u lokalnom marketu stvarno gnjave. obozavam kopati po onim kutijicama sa snizenjima, ne otvaram i ne diram nista sto nije tester i ne kradem a ona me kao nadzire i kad pita treba li vam pomoci a vidja me skoro svaki drugi treci dan tu, ospem se. ne volim napadne prodavacice u cm-u.

    @Red Berries, super, uzivaj u kupnji :)
    @Beautymaniac, drago mi je za peglu, ako bude neki ducan iz Mostara javi pa cu ti ja poslati postom preporuceno ali mislim da je to tu negdje

    OdgovoriIzbriši
  27. obozavam ovaj ljubicasti look ...
    poz iz beca

    OdgovoriIzbriši
  28. ja vec dugo koristim fingers i sad da ne ustajem trazit naziv one u rozom pakovanju kao lice djevojke i na mjestu gdje su oci umjetne trepavice naljepljene.
    Stavljam ih po prinicpu kao sto si navela i to dugi niz godina, s tim da ja kad ih skinem lagano odstranim pincetom sa rubova tus,sjenu ili nesto sl ako se zaljepilo :)
    fingers ljepilo sam nasla odvojeno 5KM srednje velicine tuba ,jos uvijek ga imam :D

    pozz L

    OdgovoriIzbriši
  29. imam essence trepavice na prodaju, ako vas zanima javite mi se na mail boba1209@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  30. Ardell trepavice su zakon,ima ih za kupiti i u BIH i HR, za kupnju slobodno kontakt na info@umjetninokti.com

    OdgovoriIzbriši
  31. ARDELL trepke 105 i 111 su moji favoriti, na njih ne nanosim maskaru, samo nakon koriscenja skinem lepak, jedan par trepavica lepim po 30ox...lepak mi je bezbojni, kosta oko 3.8e a trepke 3.5e....

    OdgovoriIzbriši
  32. obozavam umjetne trepavice,svoj set umjetnih trepavica sam kupila za otprilike 15$ na Lightinthebox.com...a doslo je 30 komada razlitih trepavica jer iako su moje trepavice ok same po sebi postalo mi je jednostavnije nalijepit umjetne nego li trackat maskaru :P

    OdgovoriIzbriši
  33. Hvala punoooooooo :*************

    OdgovoriIzbriši