09. 01. 2013.

Bourjois tekući puderi - Flower Perfection vs 123 Perfect

U posljednje vrijeme me ponovo uhvatila manija skupljanja i isprobavanja različitih vrsta tekućih pudera, najviše zbog toga što je trenutno moja koža lica fakat pošizila i u takvom je stanju da joj treba mnogo više od uobičajene lagane healty glow podloge kakve inače preferiram za ovo doba godine. U tom smjeru sam išla kad sam iz saradnje s Bourjois za svoje proizvode po želji izabrala 123 Perfect i Flower Perfection tekuće pudere. Kako sam ih koristila uporedo a i po karakteristikama se vrte tu negdje oko iste grupe, danas ću ih tako i recenzirati.


Šta kaže Bourjois

123 Perfect je tekući puder koji u sebi sadrži ekstrakt cvijeta pamuka i kombinaciju tri vrste korektivnih pigmenata za savršeno ujednačeni ten - žuti za neutralizaciju tamnijih područija na licu poput podočnjaka,ljubičasti za neutralizaciju sivila i postizanje svježine zeleni za neutralizaciju crvenila. Obećava odlično prekrivanje, 24 satnu hidrataciju i postojanost u trajanju od 16 sati. Pogodan za sve tipove kože, dermatološki testiran, SPF10.

Flower Perfection formulisan sa ekstraktom divlje azalee za anti age zaštitu ćelija kože, obezbjeđuje izuzetno prekrivanje svih nepravilnosti uključujući pore i sitne bore i postojanost od 16 sati. Lagana teksutra i inovativno pakiranje sa spužvastim aplikatorom integriranim u poklopac za ujednačeno nanošenje. Nekomedogen, dermatološki testiran, SPF15.

 

Dostupnost / Cijena /Nijanse 

Oba pudera se mogu pronaći u svim drogerijama koje drže Bourjois asortiman (CM/DM/Kozmo)  a i cijena im je identična - oko 27 KM.  Dostupni su u 5 nijansi, u 123 Perfect one kreću od broja 51 a kod Flower Perfction od 52 na gore i kao što je karakteristično za njihove tekuće pudere - sve imaju žućkasti/neutralni podton. 

Pošto je Healty Mix br 52 moja idealno pogođena nijansa istu sam izabrala i za 123 Perfect i Flower Perfection - što nas dovodi do bitne napomene - nijanse istog broja su drugačije u odnosu na HM.



123 Perfect #52 Vanille je topla, žućkasta, srednje svijetla nijansa (za pola tona iznad HM 52) dok je Flower Perfection #52 Vanille izuzetno neutralna i jako svijetla,  za čitavu jednu nijansu ispod HM 52. Malo sam ga zakomplikovala ali skužile ste poentu - u 123 Perfect birajte istu ili jednu nijansu svijetlije u odnosu na onu koja vam je odgovarala kod Healty Mixa a kod Flower Perfection idite na jednu nijansu tamnije.

Iako je moja T zona u posljednje vrijeme jako masna, nijedan od ovih pudera na mojoj koži nije oksidirao i promjenio svoju prvobitnu nijansu. 

Pakovanje / Količina


Oba imaju stabilna staklena pakiranja s  prozirnim plastičnim zatvaračima i pumpicama za doziranje te sadrže istu količinu - klasičnih 30 ml.  Jedina razlika im je kozmetička spužvica koju smještenu u gornjem dijelu čepa ima Flower Perfection. Spužvica je namjenjena lakšem i ravnomjernijem nanošenju tekućeg pudera na lice ali budući da joj je opseg oko 3 cm dužine i 1 cm širine ja ju ne koristim jer mi je jednostavno lakše i brže puder nanjeti prstima ili kistom, pogotovo jer same spužvice kao takve upijaju dosta proizvoda. Ali je dizajn pohvalno zamišljen - poklopac čak ima rupice sa strana da bi zrak mogao dospjeti do korištene spužvice i tako spriječiti da se na njoj razviju bakterije.

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

123 Perfect - ima srednje intenzivan, pomalo čudan puderasti miris koji brzo isparava nakon što se nanese na lice pa mi ne predstavlja problem mada su svi ostali Bourjois tekući puderi (a isprobala sam ih sve koji su došli kod nas) mirisali mnogo ljepše.  Tekstura mu je jako zanimljiva - idealan balans između tečne i kremaste. Lagana je i podatna tako da se puder jako lijepo blenda i raspoređuje na licu. Prekrivanje je mnogo bolje od HMa i srednjeg je intenziteta - ukoliko nemate većih nepravilnosti na licu tipa bubuljica ili jačih pigmentacijskih mrlja, korektor vam uopšte neće biti potreban.  Za prekrivanje cijelog lica dovoljan je jedan i pol stisak pumpice. Pokrivenost se može nadograđivati ( u maksimalno dva sloja) a da efekat i dalje izgleda prirodno. Daje mekani, polu-mat finiš.

Flower Perfection - zadovoljstvo od prekrasnog slatkastog cvijetno- voćnog mirisa koji obožavam. Teksturom je izuzetno kremast i jako gust, dobro se razmazuje ali i dosta brzo suši i setuje na licu tako da će vam brzina pri nanošenju ovdje biti itekako poželjna osobina :) Što se prekrivanja tiče - briljira jer prekriva apsolutno sve. Ali sve. Ludilo. Ne pomišljajte na korektore ili nadograđivanje u slojevima. Jedan do jedan i pol stisak pumpice obezbjeđuje dovoljnu količinu pudera za cijelo lice. Finiš je potpuno mat i baršunast, poput miksa tekućeg pudera i pudera u prahu u jednom proizvodu. 

Efekat na licu / Trajnost


123 Perfect -  iako to nisam očekivala od tekućeg pudera srednje prekrivne moći s mat efektom ovaj je izuzetno lagan, hidratantan i udoban za nošenje. Nema nikakve razlike između izgleda na koži kad se tek nanese i nakon što se setuje - u oba slučaja izgleda lijepo, neupadljivo i prirodno. Ne naglašava suha područija i fino zaglađuje. Što se trajnosti tiče, na masnim dijelovima (bez pudera u prahu preko) uspjeva pregurati oko 3-4 sata bez prosijavanja dok na normalnim dijelovima lica ostaje nepromjenjen cijeli dan.

Flower Perfection - i ja imamo posebnu priču oko efekta na licu. Naime, ovo je moj drugi FP, prvi sam poklonila prijateljici s masnom kožom jer je meni jako naglašavao suhe/normalne dijelove moje mješovite kože - skupljao se na njima u male gromadice što je u konačnici izgledalo jako loše. Masne dijelove je itekako dobro matirao i držao pod kontrolom, čak punih 6-7 sati bez prosijavanja što je, pored fantastične moći prekrivanja jedan od glavnih razloga zbog čega sam mu dala drugu šansu. S jačom hidratantnom kremom na obrazima i bradi (ili u kombinaciji s bazom za tekući puder) uspjela sam postići da izgleda jednako dobro na cijelom licu. Trajnost mu je kao što sam već rekla odlična. Nije neudoban za nošenje ali se na licu se ipak osjeti i ne bih se složila s tim da je lagan.

Poslje dva mjeseca korištenja, nijedan mi nije izazvao dodatne probleme na koži.

Suma Summarum

123 Perfect
+ hidratantna i udobna tekstura
+ prirodan, ne prenaglašen mat finiš 
+ srednja, nadogradiva pokrivna moć
+ lagan za nošenje
+ higijenska ambalaža 

- miris
- nakon 3 sata masni dijelovi lica počinju prosijavati ukoliko se dodatno ne matira puderom u prahu/kamenu
- nijanse istog broja su za pola tona tamnije u odnosu na Healty Mix 

123 Perfect bi bio idealan za cure s normalnom ili mješovitom kožom toplog podtona i bez većih nepravilnosti. Izbjegavajte ako imate izrazito masnu ili suhu kožu.

Flower Perfection
+ gusta kremasta tekstura odlične pokrivne moći
+ potpuno mat, baršunasti izgled na koži
+ trajnost od 6-7 sati na masnim dijelovima bez prosijavanja
+ nepotrebno dodatno matiranje puderom u prahu
+ miris
+ higijenska ambalaža
+ integrirana spužvica za nanošenje 

- naglašava normalna/suha područija ako se koža predhodno jače ne hidratizira
- spužvica u poklopcu je premalena i nepraktična za korištenje
- nije lagan
- nijansa je za čitav jedan ton svijetlija u odnosu na Healty Mix 

Flower Perfection bi bio idealan za svijetlu kožu neutralnog ili toplog podtona koja je pri tome još i masna ili problematična. Izbjegavajte ako vam je koža normalna ili suha.

I na kraju ne mogu a da ne zaključim da je 123 Perfect bukvalno na pola puta između Healty Mixa i Flower Perfctiona i da Bourjois fakat ima odličan raspon tekućih pudera jer sam se u tri bočice pokrila za sva stanja svoje hirovite kože - i onda kad ona ima dobar dan pa mogu nositi prekrasne dewy finiše, i onda kad je tu i tamo pa mi treba malo finog matiranja a i u onim danima kad bih se radije pokrila bilo čime po glavi i prespavala umjesto izašla vani :)

Cijena oba pudera svakako nije mala ali smatram da je opravdano investirati u njih obzirom na kvalitet i da ih nisam dobila sigurno bi ih kupila kao što sam to radila sa svim ostalim Bourjois tekućim puderima koji su se mogli pronaći kod nas u prodaji.

34 komentara:

  1. Super recenzija!

    Jako volim flower, on mi je kao mlađi brat Estee Lauder double wear-u.
    Jedino bi voljela da nijansa nije toliko neutralna, ali ajde, s rumenilom i ostatkom make up-a to i ne izgleda toliko loše :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična recenzija! Ali eto rekla sam ti već ali da ipak ponovim da meni 123 Perfect sasvim dobro odgovara na moju izrazito masnu kožu, naravno kad ga setujem sa puderom u prahu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako dobra recenzija, kao i ti, i ja sam imala problema s FP puderom, bio mi je jako vidljiv na licu, težak i jednostavno je izgledao umjetno - zbog cega sam ga prestala koristiti. 1,2,3 Perfect mi je fantastičan i bila sam prezadovoljna njime, bas kako si rekla, ako nemate problematičnu kožu nije potreban niti korektor, a izgleda skroz prirodno (ako se ne nanese velika kolicina proizvoda).

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična, detaljna recenzija :) Ja koristim HM jako dugo već i nemam u planu da ga menjam, a FP sam probala jednom i, iako omogućava odličnu prekrivenost koja meni treba, ipak mi je bio pretežak i onako, kao da imam masku na licu. Radije se opredeljujem za HM i korektor tamo gde treba nego za FP.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja sam davno koristila Bourjois tecne pudere, bio je ranije jedan fenomenalni sa cetkicom na vrhu, ali su prestali da ga uvoze (ili proizvode), na zalost, posle toga neki 10h sleep efect, ali on mi uopste nije odgovarao, i odustala sam od njihovih pudera, ali me je sada bas zainteresovao flower perfection, moracu da ga probam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kupila Max Factor 3 u 1 - oduševila se, najbolji puder ikad . Mjesec dana, odem u DM kupim 123, prezadovoljna, super, radi sve što mi treba ... pročitam tvoju recenziju i zaključim da mi treba i Flower Perfection za " gore dane " - žensko prokleto ! Šta pudera imam mogla bi opskrbiti pola čaršije .
    Nego,123 je zbilja odličan, ja ga nanosim prstima ili bockalicom, bockalicom mi malo duže drži na nporno masnom nosu kad mi uz setovanje puderom izdrži 4 - 5 h da se ne prosija ono baš puno a ako nanosim prstima nakon 2 - 3 h ( čak sa puderom ) prosija !

    OdgovoriIzbriši
  7. 123 Perfect sam nosila par dana, inače je sestrin, i nikako nije laskao mojoj jako suhoj koži, izgledao je luđački mat i nezdravo. :( Inače sam fan HM :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Izvinjavam se što ovako ''ulijećem'' opet, ali mi daš super savjet (već dva puta) pa da te opet ''iskoristim'':D. Koja je najbolja crna sjena, po tvojoj preporuci, da je mat i da nema šljokica. Koristim Manhattan, ali nisam baš najzadovoljnija. Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam našla nijednu dobru crnu a da se može kupit kod nas osim ove Avonove

      http://1.bp.blogspot.com/_wgpeXeqAAb4/SuEYjAXxP8I/AAAAAAAAAFI/2GouHTgNunc/s320/eyeshadow.jpg

      moja je Perfect Wear i u prahu je, treba je samo mrvicu a mat je i jako intenzivna mada sam je poodavno kupila pa nisam sigurna ima li ih još. Mislim da se sad zovu Extra Lasting ali provjeri s nekim ko radi Avon.

      Izbriši
    2. Illamasqua sjena,nijansa Obsidian je najbolje i najdugotrajnije mat crno sjenilo

      Izbriši
  9. 123 nisam probala, ali sad cu ocito morati. Flower sam imala, i odlican mi je,ali iskljucivo za vece,i bez pudera u prahu, jer mi je sam za sebe dosta jaci i suvlji i ne treba mi takvo pokrivanje.Sve u svemu ja sam zasad jos suvijek HM i HM serum djevojka :-) Barem dok ne probam taj 123 :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni recimo FP prekriva odlicno ali ostaje gnjecav na licu ako ga ne setujem, ni "M" od mat zavrsnice.....a nije mi narocito ni postojan. Rimmel 25h mi je neuporedivo dugotrajniji od FP. 123 nisam probala a sudeci po recenziji i necu jer sigurno mi nece odgovarati. FP mi ipak malo odsidira pa mi nijansa 52 savrseno odgovara kao i kod HM. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. 123 Perfect mi se čini nekako prihvatljivijim za moju kožu, ali nisam našla nijansu koja bi mi odgovarala. :(

    OdgovoriIzbriši
  12. Super recenzija! Da li si slucajno isprobala njihov Bio detox, ako jesi, mozes li napraviti usporedbu sa FP? Koji bolje prekriva?

    OdgovoriIzbriši
  13. Bio Detox je jedan od najgorih pudera koje sam ja ikad probala a bilo ih je stvarno puno. On se vidi iz aviona koliko god malo da ga staviš, upadljiv je, brašnast umjesto normalno mat i težak je, maska. Ne da se ni izblendat kako treba jer se jako brzo suši i hvata za kožu. Čula sam i da ga povlače iz asortimana što je super odluka jer taj puder stvarno ne valja i ja ga nikome ne bih preporučila pa ni tebi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Imam ga (BD) i nemam takva iskustva (kao sto imaju mnogi ovdje) pa mije cudno. Meni srednje prekriva, jako je prirodan, kremast i moze se sa njim lijepo raditi. Daje polumat finis, ono, prirodno. Pa me zanima, kakav je FP u usporedbi sa njim, ko bolje prekriva? P.S. ja mora da sam 'uhvatila' neku posebnu seriju BD-a jer uopste nije takav kakav se opisuje na netu :)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Blago tebi :) Ja tu nisam objektivna jer iz vlastitog iskustva uvijek glasam za FP, pogotovo ako ti je prekrivanje ono što primarno tražiš od pudera

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala puno na odgovoru :) btw. jesi li isprobala hvaljeni Rimmel Wake up?

    OdgovoriIzbriši
  17. Jesam, opirala sam se neko vrijeme ali nije uspjelo :) Ide recenzija za njega uskoro.

    OdgovoriIzbriši
  18. Jupi, jedva cekam :) I ne bi bilo lose napraviti kao neku usporedbu sa njihovim lasting 25h puderom :) pozz

    OdgovoriIzbriši
  19. flower imam i sve si u pravu sto si napisala za njega! sad mi nikako ne lezi kad mi je koza suva
    a 123 imam tester i nikako da ga isprobam, a definitivno cu morati!

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlicna recenzija kao i uvijek:) Zanima me da li si probala onu novu Revelique kozmetiku? poz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još uvijek nisam, prešnjuhala sam štand u Kozmu i jedino što mi je zapelo za oko bila je mat linija ruževa za usne, sve ostalo mi je nekako već viđeno a i cijene su im u rangu ostalih meni već provjerenih brendova, mada nikad se ne zna :)

      Izbriši
  21. Odlična recenzija! Volim tvoj blog :) da li bi mi mogla reći kakav ti je Flower Perfection naspram Revlon Colorstaya? Koristim njega ali zainteresirala si me da provma FP. :) najviše me brine da ne naglasi borice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni nije naglasio borice, doduše ja imam one mimičke oko očiju ali puder tamo nikad ne stavljam, samo korektor.
      Ovako : FP i CS prekrivaju jednako dobro, s tim što je FP gušći teksturom, nije onako tečan kao Revlon i ipak daje malo više vremena za razraditi ga na licu jer se CS baš baš brzo hvata. Trajnost i matiranje im je praktično na istom s tim što se meni CS nikad nije skupljao na suhim/normalnim dijelovima lica a s FPom trebam jaču hidrataciju na takvim područijima.
      Ako me pitaš koji bih izabrala odgovor je FP jer se sporije troši, manje ga treba u količini za cijelo lice i ima pumpicu pa mi se više isplati :)

      Izbriši
    2. Super, hvala! Sutra je tu u Hr u Kozmu popust na pudere i korektore pa ću ga uzeti :D

      Izbriši
  22. nasla sam danas tvoj blog i bas je super! ja sam rodjena u bosni ali zivim u austriji, pa bas ne znam dobro pisati/citati bosanski. da to malo "vjezbam" volim citati bosanske stranice, pogotovo ako je glavna tema kozmetika! nisam mogla naci blogroll na tvom blogu, pa sam te htjela pitati koje druge blogerke iz bosne ti volis? :)

    hvala i poz, mirela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Ja ti Bosnu u blogerskom svijetu neraskidivo vežem sa Hrvatskom i Srbijom :) pa evo ti par linkova cura koje ja stvarno volim da čitam :

      http://sminkajeljubav.blogspot.com/
      http://voodoo-blonde.blogspot.com/
      http://makeupandmore.net/
      http://www.makeuparena.com/
      http://www.makeup-ninja.com/
      http://variolavera.com/
      http://makeupnered.blogspot.com/

      ima toga još, njih sam se sjetila onako za prvu ruku :) I da, stvarno bih trebala napraviti blogrol.

      Izbriši
  23. Sjajna recenzija. FP sam skoro kupila i odgovara mi, možda imam osjećaj da je malo teži ali je ono što mi je bitno da prekriva dobro jer imam malo proširenije pore. I da sjajno miriše. Puno pohvala za tvoj blog.Otkako sam te "otkrila" postala si redovno štivo :). Ja sam nova u blogosferi ali me oduševe ljudi poput tebe i još par koje sam otkrila kroz tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
  24. Zaista svaka ti je recenzija savrsena, i vjerujem mnogo mi tvoje recenziranje sluzi kao uzor. Zanima me da li ces mozda raditi recenziju Avon BB kreme?:) I zanima me kako ti slike izgledaju tako odlicno, ja imam solidan fotoaparat ali ipak ni uz razne pokusaje(macro, close focus, i sl) ne mogu postici da swatchevi budu bar malo vjerodostojni. Izvini na dugom postu:)

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala ti :) Za Avonovu BB kremu ne znam, iskreno nisam ni primjetila da se pojavila.
    Što se slika tiče, obezbjedim bijelu podlogu, dobar izvor hladnog svijetla (dvije lampe) i uključim makro opciju s izoštravanjem objekta na fotiću. Opucam more slika pa izaberem najrealnije. Ranije sam sve slike radila s mobitelom od 5 mpx pa sam se dosta ispraksala i kroz to :)

    OdgovoriIzbriši
  26. super puderi a ja ne mogu niti jedan jer mi je koža suha..a svaki koji sam kupila oksidira...koji da kupim za suhu kožu :(

    OdgovoriIzbriši