22. 03. 2013.

Pro et Contra : Loreal True Match tekući puder

Prije nekoliko godina, kad je TM tek izašao na naše tržište (sjećate se pakiranja sa naslikanim dijelićem slagalice?) kupila sam ga i ostala razočarana - na stranu što sam skroz fulala nijansu jer tad nisam imala pojma koji podton kože imam što mi je generalno uzrokovalo mnogo pogrešnih kupovina pudera, ali sama formulacija mi je bila loša jer se na koži previše vidio, bio je težak za nositi, brzo prosijavao i u krajnoj liniji oksidirao u jednu izuzetno specifičnu blatno- oranž bojicu pa sam ga otpisala. U međuvremenu Loreal je promjenio pakiranje i reformulirao sam puder pa iako sam ga zbog predhodnog lošeg iskustva dugo zaobilazila, na kraju sam se ipak odlučila ponovno ga kupiti i dati mu drugu šansu. Jesam li požalila ili ne, pročitajte u nastavku.




Šta kaže Loreal

True Match je tekući puder koji se savršeno prilagođava boji i teksturi kože. Formulisan s Precise Match tehnologijom i Opti -Blend kompleksom omogućava maksimalno stapanje s prirodnim tonovima lica i kontrolu pokrivne moći. Prečišćenja formula ne sadrži ulja, parfeme niti filere tako da sve što ćete vidjeti je prekrasna, osvježena i zaglađena koža. Nekomedogen je i dermatološki testiran. Sadrži glicerin, vitamin B i vitamin E koji obezbjeđuju hidrataciju. Garantira prirodan finiš, lagano do srednje prekrivanje i ima SPF 17. Pogodan za sve tipove kože.


Gdje kupiti / Cijena / Nijanse

Kupiti svuda :D Ne znam nijednu drogeriju koja ne drži Lorealov make up tako da za to nema frke. Redovna cijena u  DMu, gdje sam ja kupila svoj je 23,90 KM. 

Kad pričamo o rasponu nijansi, moram da kažem kako obožavam Loreal jer je jedini drogerijski brend koji svoje nijanse tekućih pudera razvrstava prema podtonovima kože - oznaka W (warm) ispred broja nijanse znači da je puder namjenjen toplim podtonovima, oznaka C (cool) je za hladne a N (neutral) za neutralne podtonove kože. True Match se proizvodi u ukupno 22 nijanse ali naši uvoznici su očito opet određivali po principu eci-peci-pec ono što će uvesti jer su brojevi nijansi u podtonovima kod nas ne malo zbrkani - npr nemamo N1, imamo N2 a poslje nje odmah ide N4 dok kod C nijansi postoji C1, nema C2 pa odmah nakon nje ide C3 pa C5 i tako dalje. Skužile ste poentu. 
Kod nas je dostupno ukupno 9 nijansi, po tri od svakog podtona.

Ja sam imala sreće pa sam svoj savršen match pronašla u N2 nijansi koja je apsolutno identična Bourjois HM 52, čak im je i naziv isti - Vanilla :) Nijansa je krasna, srednje svijetla i neutralna, čak je i mrvicu prema toplom i najsavršenije na svijetu se stapa s prirodnom bojom mog lica. 
Za referencu : ukoliko vam odgovara Revlon CS 180, Manhattan Powder Matt Make Up 80, Maybelline Affinitone Mineral 21 ili Bourjois 52 - Loreal True Match N2 je nijansa za vas.

Sve nijanse u DMu imaju full size testere.

Swatch 

gornja strana šake, prirodno dnevno svijetlo


Pakovanje / Količina

Puder je pakovan u kvalitetnu prozirnu staklenu bočicu, s čije je stražnje strane naljepnica sa specifikacijama pudera koja se može odljepiti a ispod se na staklu nalaze ispisani sastojci. Dozira se putem plastične pumpice na vrhu koja je stabilna i čvrsta što omogućava potpuno precizno određivanje količine pudera koja izlazi. Pumpica je sjedinjena s ostatkom pakiranja i ne može se odvrnuti što smatram minusom jer se puder neće moći iskorisiti do kraja a ja ne volim bacati make up. Količina je klasična - 30 ml.
Btw, pakiranje za američko tržište nema pumpicu ali je totalno kjut :)

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Miris je potpuno neutralan, uopšte se ne osjeti ni prilikom aplilkacije pudera a ni na licu. 

Tekstura je jedna od najboljih karakteristika ovog pudera jer je zaista divna - mekana, kremasta i podatna što bi bilo idealno da puder nije izuzetno tečan pa je za optimalno prekrivanje cijelog lica potrebna duplo veća količina od one koju imaju puderi koji su teksturom nešto kompaktniji. Na samoj bočici stoji da je super-blendable i ja se stim u potpunosti slažem jer je upravo ta sposobnost da se prekrasno izblenda i izjendači na licu ono što me je osvojilo već na prvo nanošenje - blenda se bolje od ijednog tekućeg koji sam do sada isprobala. Na koži jednostavno klizi poput svile i zaista ga je pravi užitak nanositi na lice. Jednako dobro funkcionira sa sintetičkim kao i kistovima pd prirodne dlake mada ja uvijek koristim sintetičke jer upijaju manje proizvoda što mi je pogotovo ovdje jako bitno obzirom da se TM troši brže jer je dosta tečan.

Moć prekrivanje je iznenađujuće dobra, srednjeg je intenziteta i iako će prekrasno ujednačiti ten, veće nepravilnosti ne može prekiti bez dodatnih intervencija korektorom. Bockanjem ravno rezanim kistovima postiže se duplo veća prekrivenost i zaglađenost nego kad se puder nanosi prstima. Pokrivenost je nadogradiva - slobodno možete dodati još jedan sloj ukoliko vam je potreban bez bojazni da će puder izgledati nabacano ili neprirodno na licu.

Efekat na licu / Trajnost

Jako me podsjeća na Maybelline Affinitone Mineral jer je efekat na licu identičan - pore su zaglađene toliko da se jedva i primjete, koža izgleda jako odmorno i zdravo jer je finiš idealan, mrvicu dewy ali više onako satenski polu-mat, baš kako prirodno i izgleda idealna koža bez ičega na sebi. Lagan je, hidratantan i nevjerovatno udoban za nositi, toliko da praktično i zaboravim da ga imam. Nema potrebe za čekanjem da se na licu osuši i setuje jer on to radi odmah po nanošenju. Nimalo ne ističe suhe dijelove na licu iako sam ih u predhodnom periodu (na obrazima i bradi) itekako imala. Najjednostavnije rečeno - ovaj puder tako krasno popegla lice da je to čista ljepota :)

Nosim ga posljednja dva mjeseca i u tom periodu mi nije izazvao nikakve dodatne probleme na koži.

Trajnost mu nije jača strana, što sam i očekivala. Bez ikakve baze ispod ili završnog pudera preko, za maksimalno 3 sata od nanošenja T zona, posebno područije čela, počinje da prosijava i tad puder definitivno diže ruke jer kreće da se pretvara u priličan nered -  izgleda gnjecavo i klizi sa lica. Ukoliko se matira odmah po nanošenju trajnost se produžava na 4- 5 sati prije prvog prosijavanja nakon čega je svako dalje dodavanje završnog pudera uzaludno - jedino što može pomoći nakon blotanja sjaja je ponovno nanošenje na kritična područija (u mom slučaju čelo i nos).

Spisak sastojaka

Water, Isododecane, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Cyclohexasiloxane, PEG 10 Dimethicone, Polymethylmethacrylate, Butylene Glycol, Isoeicosane, Disteardimonium Hectorite, Cetyl/PEG/PPG 10/1 Dimethicone, Sodium Chloride, C9 15 Fluoroalcohol Phosphate, Polyglyceryl 4 Isostearate, Hexyl Laurate, Isostearyl Neopentanoate, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Tocopherol, Panthenol, May Contain (+/-): Titanium Oxide, Iron Oxides, Mica

Suma Summarum

+ izbor nijansi razvrstan po podtonovima
+ stabilno stakleno pakiranje s uključenom pupmicom
+ sastav bez ulja, parabena i fillera koji mogu začepiti pore i izazvati akne
+ potpuno neutralan miris
+ fenomenalna sposobnost blendanja i raspoređivanja na licu
+ neprimjetan prirodan izgled
+ hidratantan, lagan i udoban za nošenje 
+ nijansa ne oksidira i ne mjenja boju

- loš izbor nijansi u našim drogerijama
- ne može se iskoristiti u potpunosti jer je pumpica fiksirana
- jako je tečan što zahtjeva veću količinu pudera za prekrivanje cijelog lica
- nije trajan, T zona prosijava već nakon 3 sata u slučaju samostalnog nošenja
- blotanje i dodatno fiksiranje puderom u prahu nije dovoljno jer nakon prosijavanja kože puder klizi i nestaje sa lica pa ga je potrebno nanjeti iznova

Da li bih ga ponovno kupila ?

Iako smatram da u njegovom cijenovnom rangu postoji dosta boljih pudera za mješovitu kožu kao što je moja, Loreal TM bih kupila ponovno jer me je osvojio s prekrasnom teksturom, načinom na koji se lako blenda na licu, satenskim polu mat završetkom kao i činjenicom da izgleda jako neprimjetno i prirodno čak i na izravnom sunčevom svijetlu. Meni je jedan od najdražih dnevnih pudera ikada, nijansa N2 je savršena za moju kožu i sve što sam navela su razlozi zbog kojih sam mu spremna oprostiti to što izgleda messy nakon 3-4 sata i zahtjeva više truda oko popravaka da bi izgledao jednako lijepo cijeli radni dan.

Kome će odgovarati a kome ne

Preporučila bih ga prvenstveno curama s normalnom/osjetljivom kožom koje nemaju problema s većim nepravilnostima na licu ili nekome ko ne voli nositi mnogo make upa i od tekućeg pudera traži da prije svega izgleda kao druga koža.

Ako ne spadate u ovu gornju skupinu ili vam se ne da zezati s blotanjem i kompletnim dodatnim nanošenjem na kritične zone koje nakon par sati prosijavaju, imate jače akne/crvenilo/pigmentaciju/ožiljke koji zahtjevaju potpuno prekrivanje ili vam je koža masna tražite dalje jer True Match nije puder za vas.

Broj komentara: 20:

  1. Zvuci tako super ali i ja imam masnu T zonu pa ne znam da li cu ga kupovati. Koji su tebi najbolji pudeti za nas sa masnim nosevima ? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za mene je jedan i ultimativan u tom slučaju - Manhattan Powder Matt Make Up. Taj ne miče nikud niti imalo prosijava prije devetog-desetog sata od početnog nanošenja (s bazom ispod i duže). Uvijek kad izlazim i nosim full make up ili idem na službeni put pa budem od jutra do sutra na nogama i nemam kad da razmišljam o popravkama šminke on je uvijek ono za šta ću prvo da se uhvatim

      Izbriši
  2. Preskačem zbog tog što kažeš da nestaje brzo i klizi, i već sam ga zamislila da grozno izgleda na mojoj njuški ... Ipak mi treba nešto trajnije, naročito kad tamburam po gradu od rane zore pa nemam vremena da se popravljam svako malo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo to, za nekog ko ima vremena i živaca popravljati ga jednom do dva puta u toku nošenja bi bio super, u suprotnom nope :)

      Izbriši
  3. Vidiš meni se sviđa na mojoj masnoj koži, doduše stoji i to da se moram malo češće "popravljati" ali mi se sviđa kako izgleda na licu..... u pravu si da ga treba malo više staviti jer je jako tečan.....

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas mi je drago sto si recenzirala ovaj puder, jer ga merkam vec duze vreme, ali sada kada znam da je tako los na T-zoni...odustajem od njega!

    OdgovoriIzbriši
  5. Koliko su me tekstura i efekat kupili toliko me je razočaralo što na T zoni pravi stampedo kad koža krene da prosijava...

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam dugo probala Loreal, mislim da će ovaj biti slijedeći :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Imam ovaj puder, ali u nijansi N4, koja mi je zimi ipak malo pretamna.I svijd ami se puder po svojstvima, nije cement,a nije ni prelagan.Izblendam ja njega, i fiksiram malo svijetlijim puderom u prahu, pa mi bude super, ali realano gledajuci, dobar mi je tek od maja kad u hodu vec dobijem boje. Idealan bi mi bio N3, kojeg naravno nema.
    Ja mislim da te nijanse odredjuje neki matori ciko koji veze nema sa sminkom,i bas ide na eci peci pec,ili neka sredovjecna zena,koja se uopste ne sminka i kroz Gargamelovski cerek kaze :" E, sad cu da zeznem sve te namazane smizle" :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da ću ga preskočiti, nekako sve manje imam živaca za pudere koje moram često da popravljam. Odlična recenzija, kao i uvek :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Imala sam ranije True match(staru formulu) i nazalost,nije mi odgovarao nikako...moracu da isprobam ovu novu formulu,nadam se da su ga malo modifikovali:-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Eto vidis, meni je bas stara formula vise odgovarala. :D Tada sam imala jako problematicno, aknama sklono lice i masniju kozu i prekrivao je sve savrseno. Toliko dobro, da sam ga kasnije kosristila umesto korektora na podocnjacima. Tekstura mu je bila malo praskastija i nije imao SPF. Druga stvar je, da vise ne uvoze nijansu C2 koja mi je bila savrsena (iako sam neutralnog podtona, blago ka toplom) pa sam od nove verzije uzela W2 koja je pre pre zuta (bas nekako blatnjavo zuckasta)i nakon promene formula puder stoji na licu jedva par sati, kao sto si i napisala, sto nije bio slucaj sa starom verzijom, koja je trajala ceo dan. Zbog svega sam odlucila da ga vise ne kupujem, jer to nije isti puder, a za istu cenu se mogu naci kvalitetniji.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jaaaajjj sto je sladak ovaj americki :D sto kod nas nikad nista takvo ne dodje :D
    Ja sam koristila malo rodicinog starog al tad nisam znala sta je dobro za moju kozu a sta ne pa tako da se ni ne sjecam jel bio dobar :)
    Po tvom opisu kako sam citala, razmisljam zasto sam ga dosad preskakala i na kraju zadnji pasus i vidim da nije za mene :)
    Ja koristim vichy dermablend i zasad mi najbolje odgovara ali meni brzo stvari dosade :D kupila sam dvije tubice dosad ali djavo ne da mira pa bih rado jos neki :)

    OdgovoriIzbriši
  12. A meni bas treba N1:( odlicna recenzija, btw

    OdgovoriIzbriši
  13. S obzirom da imam masnu kožu, zaobilazim...

    OdgovoriIzbriši
  14. Hap hu, tobanga, hahaha :p

    OdgovoriIzbriši
  15. http://kofercesasminkomsanjanagradic.blogspot.com/07. 04. 2013. 22:46

    Ne znam zasto sam uvek izbegavala ovaj puder, a sad vidim da ga ti hvalis, znaci bice moj :))

    OdgovoriIzbriši
  16. Hellou ljudi nadam se da ćete mi uspjeti pomoći ... U mene su obrazi i nos u većini slučajeva suhi (mada ponekad budu i masni) a čelo i brada uvijek je masno mislim da imam mješovitu kožu lica Do sada koji god sam puder koristila nije mi baš odgovarao Zato se nadam da neko ima sličan problem kao ja i da mi kaže koji točno puder da koristim za ovakav tip kože Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši