22. 02. 2013.

Pro et Contra : Rimmel Wake Me Up tekući puder

Trenutno koristim oko desetak tekućih pudera i još uvijek sam u potrazi za idealnim jer je pojam idealnog kad je o potrebama moje kože riječ različit bukvalno iz sedmice u sedmicu. 
Generalno, ona je mješovita i dehidrirana, sa T zonom koja varira od umjereno do jako masne i ostatkom lica u rasponu od suhog do normalnog. U zimskom periodu T zona mi se dodatno masti a ostatak lica je isušen ( nerijetko se i peruta) pa obično posežem za puderima koji su prije svega hidratantni ali mi je jednako važno da u isto vrijeme ne maste dodatno centralni dio lica i što je još bitnije, da ne skliznu s njega u roku keks. Takav balans je zadnji put uspio napraviti Rimmel Lasting Finish 25hr pa ne čudi da sam, kad je ubrzo poslje izašao Wake Me Up, odlučila isprobati i njega.



Šta kaže Rimmel

Glatka tekstura za 1oo% manje proširenih pora i besprijekoran ten. Sadrži SPF 15 za zaštitu od sunca i biserni sjaj za prirodan i blistav izgled lica. Trenutno eliminiše vidljive znakove umora pa koža izgleda odmorno čak i uz samo nekoliko sati sna. Minimizira prve znakove starenja i obezbjeđuje prirodno, srednje do potpuno prekrivanje. Sadrži peptide koji povećavaju elasticitet kože i vitaminski kompleks za zdravlje i svježinu. Postojan je do 10 sati. 
Beauty sleep in a bottle. 



Dostupnost/ Cijena/ Nijanse

Dostupan je u svim drogerijama koje drže Rimmel štandove (DM, CM, Kozmo i ostale) što bi bilo super da tamo nećete pronaći jedan od najočajnijih izbora nijansi koje sam ikada vidjela kod tekućih pudera. Zapravo se to teško može i nazvati izborom jer su nama uvezli samo 4 nijanse - 201, 203, 303 i 400 ( btw, mislim da je ova 400 za crnkinje) dok je Wake Me Up inicijalno proizveden u njih 7  - 100, 103, 200, 201, 203, 303 i 400.
Strašno bih voljela vidjeti ko ih je i na osnovu čega birao za jedan puder koji na naše tržište izlazi u zimskom periodu kad su apsolutno sve žene svijetlije nego u bilo koje drugo doba godine.

Dakle, ako ste jako svijetlog pa čak i srednje svijetlog tena i uz to imate topao podton kože mislim da ne trebate dalje ni čitati recenziju jer u ovom puderu nećete pronaći svoju nijansu. 

Ja sam neutralna prema toplom i nisam baš Casper, za referencu nosim HM 52/ Loreal TM N2/ Revlon CS 180 i slične i zaista sam se nadala da će mi prva u Wake Me Upu, 201 biti super. I bila bi da nema izuzetno izražen, skoro pa vrišteće ružičasti podton. Tako da sam uzela 203 koja mi je realno tamnija skoro pa za cijelu jednu nijansu ali znatiželja je ipak bila jača. Malo sam se intenzivnije družila s bronzerom na vratu  i dekolteu  tokom isprobavanja i to je to :)
Sve nijanse imaju testere.
Puder sam kupila u DMu krajem prošle godine na nekom od sniženja i platila ga oko 12 KM a njegova redovna cijena je 16,90 KM.

Pakovanje / Količina

Pakiran je u potpuno prozirnu staklenu bočicu nepravilnog četvrtastog oblika koja je promjerom dosta uzana pa je prvo što sam krenula vidjeti koliko su ga zapravo spakovali unutra. Vjerovatno je to i razlog zašto je količina navedena odmah na prednjoj strani pakiranja a ne nazad kako je uobičajeno pa iako se ne čini tako na prvi pogled, on ima klasičnih 30 ml. Veliki plus za ono što je do sada falilo Rimmelovim puderima  - Wake Me Up ima pumpicu za doziranje koja pruža idealan otpor pri pritisku pa se ne može dogoditi da vani izleti više pudera nego što je potrebno. Obožavam pudere na pumpicu jer je to najhigijenskiji (ok, ovaj izraz sam izmislila :D) način doziranja i aplikacije tekućeg pudera.

Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Miriše apsolutno identično kao njihov Lasting Finish 25hr, cvijetno-puderasto i srednje intenzivno. Miris se osjeća samo pri postupku nanošenja na lice, vrlo brzo nakon toga izlapi.

Tekstura mu je prilično gusta, izuzetno kremasta i svojom koncentracijom me podsjeća na onu koju inače imaju hranjive noćne kreme za lice - jako je ugodna, hidratantna, razmaziva i podatna pod prstima. Puder se zbog toga odlično blenda na koži i dopušta dovoljno vremena da ga razradite kako god želite, bilo da se nanosi prstima ili kistovima jer se jako sporo suši, tačnije na koži se nikada ne osuši do kraja. 
Za optimalno prekrivanje cijelog lica dovoljna je količina jednog do jednog i pol pritiska na pumpicu.

Pokrivenost je odlična, visokog srednjeg intenziteta i mnogo je bolja nego kod Lasting Finish 25hr. S jednim slojem savršeno ujednačava i prekriva sve manje nepravilnosti lica pa čak i podočnjake (dovoljno je i hidratantan za to područije) a može se i nadograđivati - s dva sloja je potpuna a zbog svoje teksture puder će i dalje izgledati nenapadno i lijepo na koži. 

Efekat na licu / Trajnost 

Ovo je puder sa izuzetno jakim dewy efektom. Mislim da su s njim malo i pretjerali jer pored tog sjajnog hidratantnog finiša koji bi trebao da učini vašu kožu naspavanom i zdravom ovdje su dodali i mikroskopski sitne srebrnaste svjetlucave čestice ( identične onima u Recover tekućem puderu ) koje nisu prenapadne ali su vidljive pri prelamanju svijetosti na umjetnom večernjem svijetlu dok se na dnevnom uopšte ne primjete. Kad se tek nanese izgleda dosta sjajno na licu ali koža nije nimalo gnjecava nego mekana na dodir. Dok se kod Lasting Finish 25 hr taj prvobitni sjaj nakon par minuta osuši i ostavlja polu mat finiš ovdje to nije slučaj - Wake Me Up je jednako sjajan tokom čitavog perioda nošenja na licu. Ukoliko se nanese u optimalnoj količini i lijepo izblenda (najbolje gustim sintetičkim kistovima poput RT Expert ili Sigma F80) efekat je zaista prirodan i nenapadan a koža je krasno zaglađena i blistava. Što se tiče udobnosti,  iako je jako hidratantan zaista ne spada u lagane pudere i ipak se može osjetiti da je prisutan na licu.

Ne puni i ne naglašava proširene pore a tokom posljednja dva mjeseca koliko sam ga koristila nije mi izazvao nikakve dodatne probleme na koži.

Trajnost mu je u slučaju da poput mene imate mješovitu kožu sa masnom T zonom definitivno minus jer kreće prosijavati  i kliziti sa ovakvih dijelova već nakon dva sata od nanošenja. Kad matiram T zonu puderom u kamenu/prahu ili nosim bazu ispod trajnost se produžava na neki maksimum od ukupno 4 sata prije izbijanja masnog sjaja dok na normalnim dijelovima kože ostaje lijep i nepromjenjen čitavih 8 sati koliko sam ga u principu najduže i nosila. Zahtjeva dosta trčkaranja i blotanja pa ponovnog matiranja T zone da bi izgledao pristojno i lijepo na cijelom licu što je za mene ipak malo previše truda oko šminke, pogotovo u toku radnog vremena.

Swatch

rađen na gornjoj strani šake i na izravnom dnevnom svijetlu



Spisak sastojaka

Nije naveden apsolutno nigdje na pakiranju.  But Google is my friend :) 

Aqua/water/eau, cyclopentasiloxane, titanium dioxide, glycerin, talc, ethylhexyl methoxycinnamate, dimethicone, crambe abyssinica seed oil, biosaccharide gum-1, dimethicone peg-10/15 crosspolymer, mica, vinyl dimethicone/ methicone silsesquioxane crosspolymer, lauryl peg-9 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, dimethicone crosspolymer, lecithin, phenoxyethanol, sodium pca, dimethiconol, magnesium sulfate, sodium chloride, disodium stearoyl glutamate, parfum/fragrance, urea, caprylyl glycol, silica dimethyl silylate, tocopheryl acetate, aluminum hydroxide, potassium sorbate, polyquaternium-51, sodium hyaluronate, trehalose, glyceryl polymethacrylate, disodium edta, hexylene glycol, peg-8, hexyl cinnamal, dipropylene glycol, limonene, butylphenyl methylpropional, tocopherol, triacetin, benzyl salicylate, linalool, bht, geraniol, alpha-isomethyl ionone, citronellol, benzoic acid, sodium lactate, palmitoyl oligopeptide, may contain iron oxides (ci 77491, ci 77492, ci 77499)

Suma Summarum 

+ stabilno stakleno pakiranje sa uključenom pumpicom
+ jako je hidratantan i nimalo ne naglašava suha područija na licu
+ odlično se blenda jer je izuzetno kremast
+ ne oksidira, ne naglašava proširene pore, ne izaziva dodatne probleme
+ prekrivanje visokog srednjeg intenziteta
+ koža je zaglađena i blistava
+ SPF 15

- užasan izbor nijansi
- nije najudobniji za nošenje
- sadrži sitne shimmeraste čestice (vidljive samo na umjetnom svijetlu) 
- na koži se nikad ne upija do kraja, sjajni i vlažni finiš je jednako intenzivan cijelo vrijeme
- jako nepostojan na masnim dijelovima lica gdje za 2 sata već prosijava i klizi s kože

Kome će odgovarati a kome ne

Jednako koliko smatram da će ovo biti savršen puder za cure sa suhom i normalnom kožom svijetlog tena s hladnim podtonom i onima nešto tamnijeg tena i toplog podtona kože, toliko najiskrenije preporučujem svijetlim curama neutralnog i toplog podtona sa masnom i mješovitom kožom da ga zaobiđu u širokom luku.

Da li bih ga ja ponovo kupila ? 

Ne, jednostavno zato što se po većini karakteristika a najviše zbog toliko brzog prosijavanja i intenzivnog sjajnog završetka za moju kožu pokazao dosta lošiji od svog predhodnika Lasting Finish 25 hr tekućeg. I zato što za cijenu jednog Wake Me Up-a mogu kupiti tačno dva LFa kojeg su usput rečeno, uvezli i u nijansama koje odgovaraju prosječnoj koži žena u ovoj zemlji a ne samo u Africi.

17. 02. 2013.

Sva moja rumenila

Počelo je kad sam prije par dana krenula sva sretna da s Beautyjointa naručim NYX Desert Rose, Bourgeois Pig i Taupe. Jer su mi potpuno neodoljiva. Sva tri <3
I tako, potrpam ja njih fino u košaricu, izračunam estimate shipping i prije posljednja dva klika na PayPal mi se upali sijalica iznad glave (ko onim likovima u crtićima) da odem vidjeti jel možda slučajno imam neke takve nijanse u svojoj trenutnoj kolekciji. Rečeno, učinjeno. Prekopam ja sve, povadim van, moja podsvjest skromno zaključi da nemam baš baš takve (trening je čudo) i dok sam ih vraćala, ajd reko da ih usput prebrojim.




Blaženo billo neznanje.

Ja sam savršeno svjesna da se podkategorije u mojoj opsesiji make upom mogu hladno mjenjati do prekosutra ali da ipak postoje dvije koje godinama unazad ostaju konstanta - tekući puderi i rumenila.
I da na ovo drugo posebno i potpuno bezrazumno otkidam.

U biti mi je teško da objasnim osjećaj koji me obuzme kad vidim lijepo rumenilo. To vam je kao kad prosječna, slobodna i kozmetički razumna žena snimi totalno dobrog frajera ispred sebe -  sva se pogubi ko Hatidža u kupusu i ne zna jel je pošla il je došla. Pa reaguje na prvu, onako impulsivno a poslje se pita šta joj to bi.  Jer mogla je jelte puno pametnije :D

To sam ja s rumenilima.


Golden Rose 210 i 202, dole 209 i 204 ( više o njima ovdje)



Sleek paleta Pink Sprint, dole Sleek Flamingo i Scandalous


 
Gore Gabrini Teeracotta 103, Gabrini Compact 109, dole Flormar Pretty Compact P112 i P115



Gore Essence Dates On Skates ( Miami Roller Girl LE), Essence Sun Club All Over Shimmer Blondes, dole ArtDeco 39 i ELF mineralno rumenilo Rose (mada bi ja prije rekla da se trebalo zvati Brick jer ružičaste vidjelo nije al nema veze)


 Deborah Paprika, Essence Best Friends, Bourjois Blush Creme Iluminate Delice d'Or


Essence Its Popul-Art (Vintage District LE), Assian Sensation ( Cherry Blossom Girl LE), dole Alpha Better Gamma (Class of 2013 LE) i Better Way To Sky ( Legends Of The Sky LE)  
 
  
Catrice Multi Color ( Pastel Delight LE)ELF Flushed i Coy, dole Catrice Multi Color (Hollywood's Fabulous 40ties) za koje me boli duša jer mi se gornji dio pakiranja odlomio kad mi je rumenilo ispalo iz nesesera i palo na pločice u kupatilu

 
Manhattan 55V, 65M i 43P (svi iz Manhattan Loves Oktoberfest LE) dole Bourjois Cendre De Rose Brune i Rose Frisson


Maybelline Great Wear Woodrose, Essence Prima Ballerina (Ballerina Backstage LE), Catrice Mousse Blush (SpectaculArt LE), u sredini Essence Jelly Blush (Vampire's Love LE) dole Catrice kremasta Coral-al-al-al i Rose's Wood (oba iz Siberian Call LE)  

 

NYX Rouge Cream Blush Tea Rose i Red Cheeks, dole ELF Flirt i Manhattan Cream Rouge Blackberry


Essence Knits For Chicks i Wool-d You Cuddle Me ( Home Sweet Home LE) dole Sending You Kisses i Beauty On Tour kremasta ( Ready For Boarding LE) 

 
Revlon Berry Darling, Avon Soft Plum, dole Oriflame Classic Rose i Fresh Pink ( FP uporno odbija da se slika, uživo je to krasna topla ružičasta )


Catrice Defining Duo rumenila : gore Chocolate Cream, dole Apricot Smoothie i Peach Sorbet


Oriflame Bronzing Pearls Natural Radiance, M.Astor VIP 3 Tone Pink (u životu nisam srela rumenilo koje se ve trusi okolo, ambalaža je nemoguća za očistiti) dole Essence kremasto Peach Punk (Rebels LE) 

 
Essence Wawawawooo ( Cute As Hell LE),  Pupa Luminys Baked br 06, dole Maybelline Pure Blush Mineral Topaz Rose, Alverde Mineral Rouge Cherry
 
I konačno smo stigli do kraja :)

Slobodno možete izostaviti pitanja tipa kome normalnom treba ovoliko rumenila. Jer znam odgovor. Ali je pointless, zato što ih sve volim, od prvog do zadnjeg <3 Tačno znam šta imam, gdje sam to kupila, koliko je koštalo, koji podton ima, koliko je pigmentirano, kako izgleda na licu i u kakav look se najbolje uklapa. Ljubav pa to ti je.

Poslje ovoga - tačnije dok završim nekoliko planiranih recenzija - ide post sa slikama kolekcije sjenila. Mono, duo, paletice, palete, pigmenti...tu sam ga tek nagrabusila :D Ali planiram nastaviti da javno objavljujem ovakve postove. 
Jer se možda može dogoditi to da mi, negdje u međuprostoru, dođe iz guzice u glavu da u naredne tri godine ne postoji realna potreba da kupim ijedan komad make upa :D

04. 02. 2013.

Pro et Contra : Manhattan Endless Stay Make Up

Endless Stay je na izašao na naše tržište otprilike kad i Rimmelov Wake Me Up tekući puder i kad sam u DMu isprobavala testere odlučila sam se za ovaj drugi jer mi se više svidio ali znatiželja je na kraju ipak pobjedila pa sam se par dana kasnije vratila i kupila i Endless Stay.  Koristila sam ga naizmjenično sa ostalima negdje oko mjesec dana i u nastavku vam donosim njegovu recenziju.




Šta kaže Manhattan 

Endless Stay je tekući puder prilagođen potrebama masne i mješovite kože, izuzetno postojan i do 25 sati i otporan na vanjske uticaje. Lagan je i dopušta koži da diše uz osjećaj potpune hidratacije i svilenkast i svjež izgled lica. Nemastan je i dermatološki testiran. Nema SPF zaštitu. 





Dostupnost/ Cijena/ Nijanse

Dostupan je svugdje u našim drogerijama (DM, CM, Kozmo). Svoj sam kupila u DMu po redovnoj cijeni od oko 16 KM ali ga trenutno imaju na akciji i do 12. februara se prodaje po sniženoj cijeni od oko 11 KM. Inicijalno se proizvodi u 5 nijansi - 60 Ivory, 62 Porcelain, 64 Rose Beige, 66 Beige i 68 Natural a nama su uvezli prve 4 po redu, tačnije sve osim najtamnije nijanse. Sve nijanse imaju testere. Ja sam uzela najsvijetliju - 60 Ivory koja je prilično svijetla s toplim podtonom dok je prva sledeća, 62 Porcelain jednako svijetla ali je njen podton neutralan.

Pakovanje/ Količina

Upakovan je u klasičnu crnu plastičnu tubicu, providnu pri dnu kako bi se mogla vidjeti nijansa. Kao i svi ostali Manhattan tekući puder ni ovaj nema pumpicu mada bi bilo mnogo bolje da ima, jer iako otvor ispod poklopca na koji se dozira nije veliki,  sam puder je u izuzetno  tečnom stanju pa jako brzo iscuri iz pakovanja i prije nego što uopšte pritisnete tubicu što pravi popriličan nered. Zahtjeva dosta opreza kako suvišna količina ne bi izletjela van i ispravno se može dozirati samo okrenut otvorom prema gore. Dolazi u količini od klasičnih 30 ml.

Miris/ Tekstura/ Stepen pokrivenosti.

Ima dosta intenzivan i iritantnan cvijetno puderasti miris koji me prilično iznenadio jer ga ostali Manhattan tekući puderi nemaju. Miris se u pakiranju i pri nanošenju jako osjeti a nakon par minuta od apliciranja izlapi.

Tekstura mu je kao što sam već pomenula izuzetno rijetka, skoro pa potpuno tekuća i mnogo više ljepljiva nego kremasta što je veliki nedostatak jer se jako brzo hvata za kožu i ne dopušta da se puder na licu lijepo rasporedi i izblenda u potpunosti. Jedini način na koji sam ga uspjela aplicirati su prsti jer je sa svim kistovima koje imam ostavljao linije i nejednako se raspoređivao koliko god brzo da sam s njim radila. 
Ispod njega sam pokušala koristiti različite kreme pa čak i bazu za tekući puder ali nisam uspjela postići da mi bude udoban na licu, bukvalno sam ga osjetila cijelo vrijeme nošenja pa se nimalo ne bih složila s njihovim tvrdnjama da je lagan i udoban. Nije.

Stepen pokrivenost je  zbog tako rijetke teksture slab do srednji, prekriti će manje nesavršenosti tipa crvenila ili umjerenih pigmentacijskih flekica ali to je sve na šta možete računati ako ga ne dopunite korektorom. Pokrivenost se ne može nadograditi jer se onda puder na koži jako primjeti i postaje brašnjav što izgleda loše, pogotovo na dnevnom svijetlu.

Efekat na licu / Trajnost 

Kad se tek nanese na koži ima dosta sjaja koji se nakon 5-10 minuta povlači i nestaje ali samo na normalnim dijelovima (moja koža je mješovita) dok na masnijim i dalje ostaje umjereno sjajan. Čak i u jednom sloju na licu ne izgleda prirodno i dosta se primjeti. Ali ono što mi od svega najviše smeta je što je ljepljiv. Ali bukvalno, pa čak i kad prođu sati od nanošenja kad pipnem kožu ta ljepljivost se još uvijek osjeti.

Što se tiče trajnosti na koju se posebno referiraju, da ne spominjem onih smješnih 25 sati ali ovaj puder na mojoj koži uspio je izgurati samo 4 sata prije nego što je počeo da prosijava na područiju čela i nosa. Za matiranje sam mogla koristiti samo potpuno transparentne, HD pudere u prahu jer se sa običnim, "obojenim" puderima u prahu i kamenu postiže samo to da lice izgleda kao da ste upravo zabili glavu u brašno jer se Endless Stay se s kožom ne može stopiti u potpunosti nego se zadržava na njenoj površini.

Nisam primjetila da oksidira i nije mi je izazvao dodatne probleme na licu.

Swatchevi 

rađeni na gornjoj strani šake pri izravnom dnevnom svijetlu





Suma Summarum 

+ dobar izbor svijetlijih nijansi različitih podtonova
+ oil free 
+ ne preslikava se na odjeću 
+ nijansa ne oksidira tokom nošenja
+ ne pravi dodatne probleme na licu

I uz sav trud da mu pronađem makar još jednu pozitivnu karakteristku, njih stvarno više nema.  S druge strane :

- pakiranje koje pravi nered pri nanošenju jer je puder jako tečan i curi napolje čim se otvori čep
- preintenzivan cvijetno-puderasti miris
- nije lagan, nije udoban za nošenje, nije hidratantan 
- previše se brzo hvata za kožu i naglašava proširene pore i borice
- nikad se ne stapa u potpunosti s kožom nego ostaje na njenoj površini i dosta se primjeti
- grozno je ljepljiv
- nije postojan duže od 4 sata 
- pokrivenost je slaba do srednja, bez mogućnosti nadograđivanja
- nema SPF zaštitu

Stvarno ne znam šta bih više rekla, ovdje u recenzijama obično ide dio kome bih ga preporučila a kome ne ali to je suvišno za pisati jer meni je ovaj puder (pored Rimmelovog Stay Matte tekućeg) ubjedljivo najgori od svih dosad isprobanih. A bilo ih je zaista mnogo. Redovna cijena od 16 KM što je skoro pa duplo od toga koliko košta Manhattan Powder Matt Make Up koji je izmislio svijet za Endless Stay je stvarno previsoka obzirom na to što ćete  za nju dobiti. Čak je i snižena cijena previsoka jer je jako loš - ne radi apsolutno ništa od svega što bi trebao i što proizvođač tvrdi i ja ga najiskrenije ne bih preporučila nikome.