26. 08. 2013.

The best of Manhattan

Danas mi je pala na pamet ideja kako bih mogla napraviti best of liste make up brendova iz čijih sam asortimana isprobala veliku većinu proizvoda kao što su Avon, NYX, Manhattan, Rimmel, Catrice, Golden Rose, Loreal i ostali a za prvu best of listu odabrala sam Manhattan. Od svega što se moglo kupiti kod nas ja nisam probala samo njihove korektore i olovke za usne (nikad me nisu nešto osobito privlačili) ali nakon hrpe ostalih M. stvarčica koje sam u predhodnih nekoliko godina stavila na sebe danas ću u ovom postu objediniti šta mi se to i zašto pokazalo najboljim i kao mali bonus na kraju, šta je to što mi se uopšte nije svidjelo što se tiče ovog make up brenda.

Powder Matt Make Up


Ovo je tekući puder koji ćete u bilo koje doba dana ili noći pronaći  u mojoj kolekciji.  Bez njega ne mogu. Isprobala sam valjda sve moguće vrste matirajućih pudera koji postoje u našim drogerijama jer se ježim i na sam spomen masno sjajnog lica ali ni jedan nije mogao toliko dugo držati moju suludo masnu T zonu potpuno čistu i pod kontrolom i to bez ikakvog završnog pudera preko kao Powder Matt Make Up. Prekrivanje mu je izuzetno jakog intenziteta (prekriva sve živo što postoji a za PMS periode je rođen), jako je gust, pjenasto-kremaste teksture i baršunastog završetka, na koži se ne setuje prebrzo kao Revlon CS tako da s njim mogu da radim koliko god treba i uvijek kad se šminkam na duže staze on je prvo i jedino za šta ću da se uhvatim pored oko 30ak drugih tekućih pudera koje imam. Spada u težu kategoriju i apsolutno nije proizvod za svakodnevno korištenje ali u posebnim, zahtjevnim prilikama i s dobrom hidratantnom kremom ispod za moju kožu radi čuda. I to sve za cijenu od oko 11 KM.

Clearface Perfect Mat


Sve ovo što sam gore napisala ali u mnogo lakšoj i prirodnijoj verziji s srednjom pokrivnom moći. Veliki plus za dodatak sastojaka protiv bubuljica i još veći za to što oni stvarno funkcioniraju u praksi - u kombinaciji s Garnierovim 3u1 gelom za čišćenje lica ovaj puder me je spasio u jednom katastrofalnom periodu prije neke tri godine. Nije razvikan ni voljen, ja sam ga pronašla sasvim slučajno ali ako imate masnu, mješovitu i problematičnu kožu najtoplije preporučujem da obratite pažnju na ovog mališu. Postoji i Natural Mat verzija ali ona nije ni izbliza toliko dobra jer slabo pokriva i brzo klizi s T zone. Ako me sjećanje dobro služi, cijena im je oko 7-8 KM.

Baza za sjenila


Jedan od meni najboljih Manhattan proizvoda ikad. Mada nije najsretniji za raditi jer je tekstura mnogo gusta pa osim razmazivanja traži i utapkavanje ali pojačava intenzitet sjenila više nego ijedna druga drugstore baza i zadržava ga bez skupljanja u pregibima i na tropskim vrućinama napolju. Jednom sam uspjela da pokisnem kao miš, voda mi se bukvalno cijedila s lica, sva šminka je otišla dovraga ali sjenila s ovom bazom ispod se nisu ni mrdnula. Možete da pogađajte tri puta šta se na kraju desilo s njom - povukli su je iz asortimana. Ne znam za vas ali meni se ovo redovno dešava sa većinom make up stvarčica u koje se zaljubim. Moja je bila u crnom pakiranju i još uvijek ju imam, jako volim i štedljivo trošim.

Soft Matt Loose Powder


Izbor pudera u prahu u našim drogerijama nije bogzna šta ali ovaj je najbolji koji sam ja isprobala. Jako nalikuje mom voljenom NYX Loose puderu u prahu koji sam nedavno skroz potrošila i ne namjeravam ga kupiti ponovno jer je ovaj Manhatttanov fakat odličan : jako je fino i sitno mljeven, dolazi u pakiranju s pufnom za nanošenje, lagan je i svilenkast, lijepo ujednačava i matira i prirodno izgleda preko tekućeg pudera što mi je najbitnije. Pakiranje je veliko, ima čak 15 grama a cijena mu je oko 13 KM. Minus za činjenicu da dolazi u samo dvije nijanse i obje su dosta svijetle : 01 Natural za hladne i 02 Beige za tople podtonove kože.

Lips2Last tekući ruževi 


Najtrajnija čuda za usne ikad. Dovoljno je da kažem kako sam swatch s ruke na kraju bukvalno skidala acetonom :) Ja ne znam koja je fora ali jednom kad se nanese prvi dio sa bojom u tankom sloju, sačeka minutica i stavi završni, balzamasto sjajni sloj on ostaje na mjestu cijeli cjelcati dan i apsolutno se ne preslikava niti se skida s usana, čak ni poslje jela. Kad smo već kod skidanja, ukoliko se odlučite da ga kupite, u DMu u kompletu obavezno pokupite i Baleine uljne blaznice za skidanje okoloočnog make upa jer to je jedino što može skinuti ovaj ruž sa usana na kraju dana a da ne ostanete bez istih. Nosila sam ih nekoliko puta po cijeli dan i nisam primjetila da su mi dodatno isušili usne ali za svaki slučaj ih koristim povremeno, najčešće za neke vanredne prilike jer su super pouzdani. Cijena im je oko 15 KM.

Soft Mat Lip Cream


Mnogo ali mnogo volim ove bebice. Nisu suludi kao Lips2Last ali na usnama traju dosta duže od klasičnih mat ruževa. Tekstura im je prekrasna, baš kako ime kaže - potpuno mat i prekrasno ugodna i mekana. Nanose se kao san, izuzetno su pigmentirani i nimalo ne isušuju. Pakovanje je super, poput sjajila sa praktičnim spužvastim aplikatorom. Cijena im je oko 12 KM.

Minusi brenda, tačnije ono što se iz mog iskustva ispostavilo kao loše su :




- klasični ruževi za usne jer su nepostojani, masnjikavi i brzo izlete iz ležišta a nerijetko se mogu pronaći i u poklopcu poslje drugog-trećeg korištenja
- olovke za oči zbog nedovoljne pigmentacije i loše trajnosti,
- dip lineri jer se brzo suše u pakiranju i linija u više od jednog sloja na kapcima jednostavno puca
- rumenila i sjenila iz redovnog asortimana jer su loše pigmentirana i mnogo se truse okolo a ja nisam baš luda za trpanjem šminke u slojevima na lice niti stalnim brisuckanjem prljave ambalaže. Ono što je jako zanimljivo je da neka od meni najdražih rumenila i sjenila pripadaju Manhattanovim LE kolekcijama . Ta su super za ne prepoznati, kao da ih pravi neki skroz drugi brend.
 
I na kraju ubjedljivo najlošiji Manhattan proizvod - Soft Compact puder u kamenu



Bit će sasvim dovoljno da kažem kako sam svoj primjerak na kraju iskoristila da u pretinac ispod pudera koji je predviđen za spužvicu strpam lovu za neku šminku i pošaljem prijateljici u Zg autobusom. Toliko :)

19. 08. 2013.

Pro et Contra : Avon Glow duo rumenilo/bronzer Peach Glow

Kad sam iz predposljedje Avon brošure birala proizvode koje želim recenzirati ovaj duo je bio prvo što sam željela i to iz više razloga : volim 2u1 proizvode jer su izuzetno praktični, bronzeri i breskvasta rumenila su mi među omiljenim komadima make upa a konkretni duo je pobrao dosta pohvala na forumima tako da sam jedva čekala da ga isprobam.



Identično kao ostali proizvodi iz Avonove ljetne Glow linije i ovaj duo dolazi spakiran u široku i četvrtastu bronzanu ambalažu od čvrste plastike na čijoj je untrašnjoj strani poklopca ogledalo a preko samog rumenila i bronzera postavljena je plastična zaštitna folija u obliku kruga koja se može ukloniti i ponovo vratiti na mjesto.



Što se količine tiče, sadrži ukupno 12 grama proizvoda (6 gr rumenila i 6 gr bronzera) a njegova cijena je oko 15 KM . Inicijalno se proizvodi u 4 nijanse : Pink Glow, Berry Glow, Rose Glow i Peach Glow a kod nas je dostupna samo jedna od njih - Peach Glow.



Bronzer : svijetlja smeđa nijansa sa malo primjesa sive zbog čega nimalo ne vuče na narandžasto i jako prirodno izgleda na licu (odličan za konturiranje jer prirodna sjena je više siva nego smeđa), neutralnog podtona, srednja pigmentacija, mat finiš

Rumenilo : topla i intenzivna, prava breskvasta nijansa, odlična pigmentacija, mat finiš

Swatchevi na dnevnom svijetlu (direktna sunčeva svijetlost)


Zajedničko za oba je nježna i svilenkasta tekstura bazirana na talku zbog koje se daju jako lijepo dozirati i izblendati na koži. Ne truse se pri nanošenju a budući da dolaze u jednom panu i nisu odvojeni pregradom mogu se koristiti zajedno ili pojedinačno. Ja ga najčešće nanosim tako što konturiram lice bronzerom a onda dodam rumenilo gore na vrhove jagodica i izblendam to sve zajedno.


Ono što definitivno smatram minusom ovog proizvoda je miris jer je dosta intenzivan i podsjeća me na mješavinu vanilije i kokosa, a ja koliko god da volim vaniliju jednako toliko hejtam kokos :) Sreća pa se miris osjeća jako kratko, samo u postupku nanošenja na lice i kasnije brzo izlapi ali su svejedno mogli proći i bez toga.

I da, ono što sam sigurna da ćete pitati (a imam oba) je poređenje sa Flormar Pretty Compact Blush On P115


FM bronzer je svijetlji, sa mnogo više sive nego smeđe, sadrži sitne zlatne shimmeraste čestice a rumenilo ima sedefasti odsjaj. Avonov bronzer je mnogo pririodniji što se tiče nijanse i potpuno je mat, jednako kao i rumenilo. Flormar je intenzivniji što se tiče pigmentacije ali tekstura nije toliko mekana i fina kao kod Avona nego je više praškasta. I naravno, razlika je u cijeni, FM je oko 5 KM a Avonov je 15 KM.
Što se količine tiče, FM ima 14 grama a Avonov duo 12.

Summa Summarum

+ kompaktan i praktičan 2u1 proizvod
+ stabilna i široka ambalaža s dovoljno prostora za odvojeno nanošenje kistovima različitih veličina
+ potpuni mat finiš
+ fina i podatna tekstura
+ idealna pigmentacija

- suviše intenzivan miris

Da li bih izdvojila svoje novce i kupila ga ? 
Da, zato što patim na lijepe kozmetičke stvarčice a ovaj duo stvarno izgleda krasno. Zato što je dobar i prirodan bronzer za svijetlu kožu jako teško pronaći među dostupnijim brendovima, jednako koliko i pravo intenzivno candy peach rumenilo. I zato što mi se jako sviđa kako sa malo maskare i breskvastim ružem na usnama u par poteza osvježi i podigne cijelo lice.