11. 06. 2011.

Pro et Contra - Catrice Photo Finish tekući puder


Svi već znamo da je Catrice obnovio asortiman svojih proizvoda i uveo dosta dobrih noviteta, ako ste čitali ranije postove znate da su me oduševili Ultimate Color ruževi za usne, krasna nova rumenila i gel lineri a između ostalog na police su sigli i novi tekući puderi - Infinite Matt i Photo Finsh. Isprva sam ih zaobilazila, poučena ranijim lošim iskustvom sa Perfect Resistom ali budući da su se po svim komentarima na netu novi puderi činili dosta poboljšanim što se tiče formulacije, trajnosti i efekta na koži poklekla sam (vrlo logično) i odlučila isprobati. 

Infinite Matt je u biti bio moj prvi izbor obzirom da imam mješovitu kožu s dosta masnom T zonom ali sam skužila na testerima da je dosta suh i da se teže razmazuje što bi značilo da će se više i vidjeti na licu a ljeto je pa sam na kraju ipak kupila Photo Finish.

Ako ste se pitale kakav je i vrijedi li ga uzeti u nastavku pročitajte recenziju. Detaljnu jer ja drugačije ne znam :)))




Šta kaže Catrice
   
Photo Finish Liquid Foundation 18h je tekući puder sa Soft Focus efektom koji zahvaljujući reflektirajućim pigmentima lice čini glatkim i blistavim.Ne sadrži ulja, nekomedogen je i dermatološk testiran. Obezbjeđuje hidrataciju, visoku prekrivenost i postojanost na koži do 18 sati. Za ten koji je prekrasan kao i retuširana fotografija. Već ste se nasmijale ? :D
  
Cijena / Nijanse
 
Cijena je 12, 95 KM zbog čega sam bila pomalo skeptična prema njemu u početku jer sam naučila da kad se o cijenama kod nas radi, tekuće pudere ispod prosjeka od 15-20 KM ne vrijedi kupovati jer poslje testnog perioda obično završe u kanti (ako izuzmemo jedan i jedini Manhattan Powder Matt). Elem, Photo Finish je dakle cijenom prihvatljiv svim džepovima. Proizvodi se u 5 nijansi, odlično raspoređenih na način da u startu postoje dviije svijetle nijanse - jedna za tople sa žutim podtonom 010 Sand Beige i jedna za hladne tipove kože s rozim podtonom 020 Rosy Beige. Dalje idu dvije tamnije nijanse po istom principu 030 Caramel Beige sa žutim i 040 (ne znam kako se zove) sa rozim podtonom i peta, najtamnija ima žuti podton. Kako su nijanse poredane i da su podtonovi jasno vidljivi pogledajte ovdje. Nijedan podton nije prenaglašen.Ja sam izabrala 030 Caramel Beige koja je za pola nijanse tamnija od mog tena ali sunce je krenulo i koža mi već polako tamni tako da će mi za kratko vrijeme biti perfect match. 


Pakovanje / Količina
  
Pakovanje je izrazito kvalitetno - masivna staklena bočica s crnim plastičnim poklopcem i funkcionalnom pumpicom kojom se puder dozira. I pazite sad -   fabrički je zaljepljena deblja zaštitna traka na prelazu između poklopca i bočice čime je onemogućeno bilo kakvo otvaranje pudera prije kupovine!!! Ima klasičnih 30 ml i jedan do jedan i pol pritisak na pumpicu izbacuje dovoljnu količinu pudera za cijelo lice. Nadam se da će se trošenje vidjeti na ambalaži jer sam se neki dan nemalo iznenadila kad sam htjela nositi Revlonov Photoready - s vana je izgledalo da ga ima, unutra nije bilo više ni mrvice ://


Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti
   
Photo Finish ima baš intenzivan miris koji mi smeta. Miriše identično kao njihov Perfect Resist - nedefinirano i prejako. Izlazi u prvi plan dok nanosim puder, nošenjem izbljedi i nakon nekog vremena se više ne osjeća pa ako imate osjetjiv nos zaobiđite ga ( puder mislim :D).

Tekstura je divna, srednje gusta i nekako kremasto-pjenasta. Da dočaram - kad ga istisnete na ruku i okrenete ju naopako puder se neće ni mrdnuti. Pod prstima je mekan i podatan, ta hidratacija koju spominju se zaista može osjetiti. Dobro se razmazuje i blenda kako prstima tako i kistom. Na licu nije težak nego baršunast i ugodan. Prekrivanje je dosta jače srednje, poređenja radi - bolje pokriva od Bourjois HM-a ili Maybelline Affiniton Minerals, bolje i od Chanel Mat Lumiere, identično kao Nivea Extreme Resist a manje od Revlonovog CS (upoređivala sam na koži). Vrlo je kremast i dobro će pokriti nepravilnosti tipa sitnih bubuljica i manjih ožiljaka kao i ujednačiti ten. Za veće je neophodna kombinacija s korektorom. Nije nadogradiv iz razloga što se nanešen u dva sloja dosta primjeti na licu i djeluje neprirodno.Ja ga nanosim ravno rezanim buffer kistovima kako bih izvukla maksimum iz njegove pokrivne moći što mi je sasvim dovoljno.

Efekat na licu / Trajnost

Zaglađuje kožu, ne uvlači se u pore i borice i lice izgleda zdravo, odmorno sjajno i svježe. Nema brašnastog efekta, samo divan healty glow pri prelamanju svjetla što možete vidjeti kasnije na swatchevima i slici na licu. Sjajne čestice koje obezbjeđuju dewy efekat se uopšte ne primjete. Ako se stavi u maloj količini i dobro razmaže izgleda neprimjetno. Bitno je naglasiti da ovo ni u kom slučaju nije mat puder zbog čega ga ne bih preporučila curama s masnom kožom jer kad se nakon određenog vremena masni sjaj kože pomješa sa sjajem pudera to izgleda kriminalno. Mana mu je nepotpuno stapanje s kožom jer se ne suši potpuno i ne upija do kraja ali meni budući da ne nosim pudere u prahu ljeti i preko dana ta osobina ne smeta.

Što se trajnosti tiče ostala sam paf - nadmašio mi je sva očekivanja. Tačnije, bez ikakve baze i bez završnog pudera a na podlozi od klasične hidratantne kreme ( Loreal Triple Active) ostao je postojan punih 5 sati. Na kremi za matiranje ( Essence My Skin) trajanje se produžilo na čak 7 sati što je fenomenalno. Uzmite u obzir da sam ga nosila zadnjih 5-6 dana koji su bili izrazito sparni i topli. Kada T zona počinje prosijavati puder ne klizi, i dalje ostaje na koži. Jedno blotanje listićima i spreman je pregurati moj prosječan radni dan od nekih 10 sati što se odnosi na masnije dijelove kože dok na onim normalnim/suhim on ostaje nepromjenen cijelo vrijeme.

Spisak sastojaka

Ne da mi se prepisivati pa pogledajte sastojke na Catrice sajtu - ovdje

Suma sumarum

+ vrlo prihvatljiva cijena
+ odlično pakiranje sa pumpicom, fabrički obezbjeđeno zaštitnom trakom
+ bez ulja i nekomedogen
+ dobar raspon nijansi za različite podtonove
+ divna gusta kremasta tekstura zbog koje je potrebna mala količina pudera za cijelo lice
+ hidratantan,prirodan, baršunast i ugodan na koži
+ dewy efekt, dobro prekrivanje i više nego odlična trajnost

- intenzivan miris
- nepotpuno upijanje
- pokrivenost nije nadogradiva

Pogodan za : suhu, normalnu i umjereno mješovitu kožu koja se puno ne masti
Nije pogodan za : masnu i problematičnu kožu sa dosta nepravilnosti

Slike i swatchevi 





swatchevi su urađeni na vanjskoj strani šake pri dnevnom svjetlu, nijansa 030 Caramel Beige







na licu, umjetno svjetlo ( izvor svjetlosti je s lijeve strane na slici)


:****

Broj komentara: 14:

  1. Imam, volim, koristim, ponovo kupujem :D Vidiš, ja sam nadograđivala pokrivenost i nije izgledalo kao da imam previše pudera. I to je prvi puder koji na mojoj suhoj koži ne izgleda brašnasto, ne hvata se nimalo za suhe dijelove i prekrasno se blenda :D Zanimala me recenzija iz razloga da usporedim jesam li ja jedina koja osjeti taj miris i koja smatra da je ovo jedan od najboljih drugstore pudera jer ih nisam probala mnogo. Drago mi je što je tako :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na recenziji mila,i ja cu ga sad kupiti...
    Mislila sam da ces ga vise uporedjivati s Healthy mixom,sto sam i prizeljkivala ali nisi...Meni je on(HM) extra,mada mi se vrlo brzo prosija na t zoni,pa sam zato zeljela da upravo njih uporedis jer sto se reklame tice djeluju mi maltene identicno-samo cijena duplo niza

    OdgovoriIzbriši
  3. @Emma - na meni se dosta primjetilo kad sam pokušala nadograđivati. Za blendanje si u pravu, san je i bio bi savršen da nema tog glupog mirisa. Ne razumijem koja mu je uopšte funkcija, bolje da ne miriše nikako nego ovako

    @Brankica - Photo Finish na licu izgleda identično kao HM što se tiče glow efekta, ali je dosta gušći, malo teži, bolje pokriva i duže traje

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa kakav mu je to miris? Recimo, meni smeta miris od Essenca Stay all day, ugusi me... I da li taj Catrice puder oksidira vremenom, meni se to desava sa svim Essence puderima, postanu tamniji i narancasti :/

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene samo zanima hoću li ja za svoju blještavu bjelinu (zvučim kao na reklami) moći naći nijansu. Inače koristim samo BB cream - Missha PC 13, matira mi T-zonu dobro ali obrazi mi budu suhi nakon nekog vremena.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Selma - imam i ja Stay All Day, ne znam što ga nisam bacila, al išla sam mirisat oba sad (i zlo mi je:D) ali Catrice jače miriše od njega, na neke ruže/sapun nemam pojma na šta :/ Ne oksidira na licu.

    @Biberlee - ne znam koliko si baš blještava :) ali evo ti jedan video za 010 s neta na dosta svijetloj curi
    http://www.fullofentertainment.com/id/3680869995

    OdgovoriIzbriši
  7. Super recenzija! Čini mi se kao dobar puder za svaki dan, a cijena je pristupačna. Imam masnu kožu, ali mislim da ću ga probati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nasla sam savrsen puder za ljeto:

    http://www.farmasi.com.tr/default.aspx?k=149&u=26&uid=13&b=3

    Nesto kao laganija verzija Colorstaya, a kosta smijesnih 5 KM :D

    OdgovoriIzbriši
  9. @Pumpkin - hvala, nadam se da će ti odgovarati samo stavi dobru matirajuću kremu ispod

    @Pacific - dobro zvuči, može li malo više utisaka ? :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam tako dobra u recenzijama kao ti (zato ih i ne pisem valjda :) ) ali potrudit cu se. Neki dan sam bila u Konjicu i tamo imaju stvarno veliki Farmasi stalak u Kozmu, i uvijek tamo nesto kupim (otkrila sam i karmin koji je identicne roze boje kao onaj na najnovijoj Dior addict reklami).Ovaj sam put otisla ciljano da pogledam kakav imaju izbor pudera. Posto me najvise od svega nervira sjaj na licu odmah sam uhvatila ovaj u ruke zbog obecavajuceg naziva :D.
    Cudan im je malo izbor nijansi, prvobitno sam uzela 04 koji u tubi izgleda skroz narancasto ali se upije u kozu i nije uopste narancast. Uglavnom, taj se na meni nije nikako vidio, isto kao neka blaga obojena krema, pa sam se sutradan vratila po 05 , a sestri ostavila 04. (btw ona je odusevljena, kaze nikad bolji puder nije imala). Uglavnom, dok se nanosi djeluje pomalo dewy,sto me iznenadilo na prvu ali kad se upije u kožu ima skroz mat efekat, nekako se osuši. Dobro pokriva, za nijansu lošije nego Colorstay, ali za ljeto idealno. Moguće je graditi prekrivanje stavljanjem više slojeva, danas sam to testirala. Ima prilično jak miris, ali meni ne smeta, a i za par minuta se više ne osjeti.
    Eh, sad ide najbolji dio. Stavila sam ga danas oko 13h, i stajao je na licu do 22h (uz malo Max factor pudera u kamenu na T-zoni). Time je pobijedio sve pudere koje ja trenutno koristim. Sviđa mi se i ova boja 05, na meni izgleda kao da sam malo pocrnila, a nije pretamna u odnosu na vrat i sl. Ovaj puder mi je bolji od drugih i zato sto super drzi rumenilo, NYX rumenilo na njemu stoji netaknuto satima. Kako stvari stoje, i sestra i ja idemo po jos ovoga, 5 KM je super cijena.

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo ima ovdje swatch za 04, ova slika before i after bas dobro prikazuje koliko je lice ljepse s njim :)

    http://andreeaptk.blogspot.com/2011/04/farmasi-stay-matte.html

    OdgovoriIzbriši
  12. meni miris ne smeta (iako si u pravo da "ga ima") ... i ja se slazem sa emma-om :D da se moze nadogradjivati ... super detalnja recenzija!

    OdgovoriIzbriši
  13. mene zanima kakva mu je prekrivna moc u odnosu na manhattanov powder matt, jer od ovih sto si ga s njima uporedjivala on mi je najbolji pa ako njega nadmasi mogu da se zaputim put cm:)
    inace pratim ti blog uvijek i iako te ne znam dodjes mi ko nova drugarica koja mi prica o najvaznijoj zenskoj sporednoj stvari na svijetu....:)

    OdgovoriIzbriši