19. 02. 2012.

Malo o bronzerima

Kad malo bolje pogledam unazad kroz svoje iskustvo po različitim make up forumima u posljednje 4 godine ne mogu a da ne primjetim kako je bronzer jedan od top tri proizvoda koja cure izbjegavaju koristiti. Negdje uz bok mu stoje umjetne trepavice (o kojima sam pisala ovdje) i highlighteri.

I to mi je nekako žao, jer zima je i sve smo dosta blijeđe nego inače a malo bronzera može napraviti priličnu razliku. 
Zbog toga sam se danas odlučila pozabaviti ovom temom.
 
Najčešći razlozi za nekorištenje bronzera su da ih cure lli ne znaju izabrati prema svom tipu i tonu kože ili imaju problema s ispravnim nanošenjem , tipa "ma ne znam ja s tim" pa ga otpisuju na prvu ili ni ne pokušavaju koristiti. Ali i bježanje od bronzera koliko vas noge nose je puno bolji izbor nego svakodnevno ga (zlo)upotrebljavati. Na totalno pogrešan način, onaj koji plaši malu djecu po cesti. 
 
Pogledajmo konkretne primjere na djelu (izbjegavati prije spavanja)






Mene bi sa 29 godina u dupetu bilo strah sresti neku od ovakvih face to face :S 

A s druge strane :



 
 


I eto ga  - isti proizvod a rezultati su slični kao Bog i šeširdžija.

Najčešće predrasude vezane za bronzer su kako je rezerviran samo za ljeto kad koža potamni, da ne može odgovarati curama sa jako svijetlim tenom, da ćete s njim na licu izgledati umjetno, narandžasto, neprirodno... Što je kilometrima daleko od istine.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer na koži se praktično ni ne vidi. Primjeti se da zbog nečega izgledate toplije, zdravije, odmornije i generalno bolje ali golim okom promatrača - pri čemu se ne misli na profi make up artiste ili ovisnice koje vam skeniraju šminku dok u supermarketu birate paprike za sataraš, poput mene :D - vaš bonzer ne vrišti niti ičim daje do znanja da ga nosite.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer se na prelazima stapa sa ostatkom šminke koju imate na sebi i kreira iluziju užeg i ljepše definiranog lica. Najbolji je saveznik za cure koje nemaju prirodno istaknute jagodice, imaju široko čelo, okruglo lice ili podbradak.

Dobro odabran i pravilno nanešen bronzer nikada neće izgledati blatnjavo, neprirodno, narandžasto, linijski, flekavo, fake... you name it, bez obzira koliko svijetlu kožu imate i je li vaš podton topao, neutralan ili hladan.
 
Kako odabrati odgovarajući bronzer 

Prvo što morate utvrditi jeste podton vaše kože. Ranije smo apsolvirale da se on određuje prema boji vena na zapešću ruke pri jačem dnevnom svjetlu, ako su vene zelene podton je topao, ako su plave/ljubičaste vaš podton je hladan a ako imate kombinaciju ove dvije boje vena neutralni ste podton. Ja npr imam više zelenih nego plavih vena na zapešću što znači da sam neutralni podton prema toplom tako da mi najbolje štimaju bronzeri istih tonova -  neutralni i topli. Jednako kao što će bronzeri hladnih tonova odgovarati curama hladnog podtona. 

Mada, iz svog sam iskustva primjetila da neutralni bronzeri mogu izgledati jednako dobro na curama oba podtona. Isprobala sam Benefitovu Hoolu na dvije prijateljice, jedna je hladni a druga topli podton i na obje je izgledao odlično. I na meni neutralnoj također, tako da ga najtoplije preporučujem.  Jeste skuplji, pričamo o preračunatih 40-50 KM ali uistinu opravdane cijene za ono što ćete dobiti. Mat je,  nijansa je univerzalna za cure srednje svijetle kože pa čak i jako svijetle.  Kao što sam rekla provjereno ide na sve podtonove jer u sebi ne sadrži ni mrvicu crvenog ili narandžastog pigmenta, blenda se kao san i izgleda nevjerovatno prirodno na licu. S njim ne možete pogriješiti. Ja sam svoj kupila prije godinu i tri mjeseca, koristim ga praktično svaki dan i tek sad mi je pri kraju, tako da smatram kako se definitivno isplati investirati u njega.
Kad već pričamo o tonovima evo par primjera kako biste mogle vizualno skužiti razliku :

hladni bronzer -ELF Studio Cool 


topli bronzer - ELF Studio Golden 




Neutralni bronzer - Benefit Hoola


Kad se radi o intenzitetu boje bronzera postoji pravilo da nikada ne idete više od dvije nijanse tamnije od vaše prirodne boje kože kako ne biste izgledale neprirodno i loše.
Ja za dan i prirodnu svjetlost koristim mat bronzer za jednu nijansu tamniji a za večernje izlaske i umjetno osvjetljenje biram dvije nijanse iznad i bronzere sa mrvicom shimmera i to se ispostavilo kao dobitna kombinacija.

Ukoliko imate masnu/problematičnu kožu i/ili proširene pore izbjegavajte svjetlucave bronzere koji će samo naglastiti vaš problem. I uvijek se maknite od shimmera i sparklinga preko dana, to jednostavno nikada ne izgleda dobro. Mat bronzeri su provjereno bolji izbor iako ih je dosta teže pronaći u odnosu na ove druge. Nikad mi nije bilo jasno zbog čega.

Ukoliko vam je gore pomenuta Hoola preskupa a želite mat bronzer preporučujem Meow mineralni u nijansi Intense Light kojim sam u posljednje vrijeme jednako oduševljena jer je prave svijetle med boje, super sjeda na svijetli ten, lijepo se blenda i dugo traje na licu. Njegova cijena je 1$ za zip lock sample dovoljan za cca 6-7 korištenja dok full size košta 14,25 $ ali dolazi u piksici od čak 20 grama što je fantastična količina. I sigurno ću ga kupiti kad potrošim tester. Svjetliji je i puno ljepši nego dole na slici, poslikat ću swatch svog sempla pa ćete vidjeti.



Za cure tamnijeg tena od dostupnijih mat bronzera moja preporuka ide za ELFov Healty Glow u nijansi Matte Bronze. Cijena mu je 1,5 funti.



Kako ga pravilno nanjeti na lice

Korak 1 : Nanesite tekući puder i puder u prahu ili kamenu. Završni puder je ovdje izuzetno važan jer na određene, hidratantnije tipove tekućih pudera bronzer će se jednostavno zaljepiti i prejako uhvatiti na lice što znači da ćete dobiti jaču boju koja se teže blenda i najvjerovatnije zeznuti cijelu stvar. Tanak sloj pudera u prahu barem na zone gdje ćete staviti bronzer omogućiti će vam suptilnije nanošenje, blendati će se bez problema a čak i ako pretjerate intenzitet se može ublažiti i višak maknuti puno lakše nego obrnuto.

Korak 2 : Odabrati dobar kist jednako je bitno jer od njegove čvrstine i gustoće dlačica zavisi koliko pigmenta će povući za sobom i na koji način će ga rasporediti po licu. Nemojte koristiti kabuki kistove niti široke kistove kojima inače nanosite puder u prahu jer će se bronzer jednostavno rasuti po licu i dobit ćete oblačiće umjesto lijepih kontura. Nemojte uzeti u obzir ni uske i čvrste kistove jer će vam napraviti štrafte. Ono što trebate jeste mekani kist, po mogućnosti od prirodne dlake, srednje širine, flafast i blago zaobljen na vrhu, nešto ovako




S njima se bronzeri nanose vrhom kista ali možete koristiti još i klasične ravno rezane kistove koji barem meni lično najviše odgovaraju. Držim ih ukoso prema licu tako da donji rub i sredina kista dodiruju kožu i tako nanosim bronzer a cijelu površinu koristim za blendanje i omekšavanje prelaza. Moji favoriti od takvih su Sigma F80 i Coastal Scents Flat Top Buffer




Korak 3 : Nakon što ste pripremile lice i odabrale odgovarajući alat počnite sa nanošenjem - krenite od sredine čela odakle se spuštate na predio ispod jagodične kosti (pipajte prstima ako treba da bi odredile gdje je to tačno), zatim se vratite do sljepočnica i spustite linijom vilične kosti do sredine brade. Ponovite postupak i na drugoj strani lica. Najlakše ćete to napraviti ako zamislite kako praktički ispisujete broj 3
 

Ukoliko želite vizualno suziti nos nanesite bronzer na njegove bočne strane.
 
Počnite sa jako malom količinom proizvoda i nadograđujte ako treba jer uvijek je lakše dodati nego oduzeti. U principu. količina koju dobijete kad jednom lagano pređete kistom po bronzeru biti će vam dovoljna za jednu stranu lica.

Korak 4 : Uzmite čist kist kojim inače nanosite puder u prahu i laganim pokretima izblendajte sve prelaze između bronzera i ostatka kože tako da oni izgledaju praktično nevidljivi. Područija na koja ste nanjeli bronzer se moraju stopiti sa dijelovima lica na kojima ga nema da bi sve izgledalo kako treba. Ukoliko skužite da ste pretjerale s količinom, malo pudera u prahu kojim ćete preći preko bronzera na licu ublažiti će njegovu jačinu. Ne pokušavajte trljati ili skidati bronzer vaticom jer sve što ćete napraviti biće nejednake mrlje (provjereno).

Korak 5 : Rumenilo nanesite na jagodice paralelno iznad bronzera ili čak samo na vrhove jagodica, nikako preko jer će boja rumenila promjeniti ton bronzera i nastat će bućkuriš. Kad završite s nanošenjem čistim kistom za lice izblendajte prelaze između rumenila i bronzera.

Postupak koji sam opisala nije jedini način na koji možete koristiti bronzer. Neke cure ga nanose lagano preko cijelog lica pogotovo ljeti, kad je zbog čišćenja i skidanja šminke pigment na licu uvijek slabiji od onog na tijelu pa bronzer služi u cilju izjednačavanja. Lično nisam fan takvog korištenja, jednostavno konturiranje mi uvijek izgleda daleko ljepše a ljeti svejedno koristim tamnije tekuće pudere za izjednačavanje boje lica i tijela.
 
Poenta cijele današnje balade jeste da odabirom dobre nijanse i teksture koja vam odgovara te uz malo prakse bronzer može postati vaš veliki prijatelj i saveznik. Ova po meni jedna od najboljih make up starčica vizualno će vam suziti okruglo lice, skratiti široko čelo, smanjiti nosić, definisati jagodične kosti, izjednačiti nejednako pigmentrane dijelove lica i oživjeti umornu i ispranu kožu bez sjaja. Ko ga ne bi volio ?
 
Pronaći dobar za sebe nije lako, mislim bronzer :D ali se iskreno nadam da sam vam ovim postom uspjela barem malo skratiti put. 
:***

51 komentar:

  1. svaka čast na postu, baš si se raspisala :D o bronzerima se ne govori tako često ovih dana, kao o nekim drugim proizvodima. ja ga ne koristim, držim se rumenila koja su mi prenapeta i highlightera. vidim da si spomenula i umjetne trepuše - i njih tek sad otkrivam, taman kupila nedavno :) i ja skeniram šminku drugim ženama dok kupuju paprike u dućanu haha xD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. super da nisam jedina onda, nekad me onako malo čudno gledaju
      baš se pitam zašto :))

      Izbriši
  2. Ja ga upravo zato nikad i ne stavljam..jer ne znam kako pravilno da ga stavim. Ovaj post je puno pomogao..mnogo ti hvala :)

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nema na čemu, drago mi je da sam ti olakšala :*

      Izbriši
  3. Super post, mnogo stvari sam upravo sad otkrila o bronzeru..imam ga ali sam ga samo par puta koristila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. trebala sam pisati i o nanošenju prema obliku lica ali otegao bi mi se post u nedogled :)
      ja nosim bronzer skoro pa svaki dan, nekako sam se navikla jer mi puno pomogne, pogotovo nakon neprospavane/ispartijane noći

      Izbriši
  4. Odlican post! Moram priznati da spadam u skupinu ljudi koji ga izbegavaju, upravo iz straha da ne preteram :D Ali uz ovaj tvoj guide cu pokusati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. super, raduje me što ćeš pokušati i javi kako je ispalo :*

      Izbriši
  5. Pa kao da mi čitaš misli, baš sam ovih par dana razmišljala kako bih trebala naći neki dobar članak o bronzerima jer nikako da pogodim sa nijansom i tehnikom. I mislim da ću investirati u Hoolu onda, sve što sam dosad probala mi nije odgovaralo... Hvala ti puuuuno na ovome :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hjoj ja trošim zadnje mrvice Hoole i znam da je poskupa i da za nju mogu kupiti dosta drugih stvarčica ali šta da radim kad je toliko dobra da je se ne mogu odreći. Nećeš se pokajati ako kupiš.

      Izbriši
  6. Da se nadovežem... U DM-u je trenutno akcija gdje se može kupiti Essence Matte Compact Powder bronzer za 4,95 KM, ja sam ga jučer kupila, i odličan je, imam dosta svijetao ten, ali mi super odgovara, sasvim je mat, nema nikakvog crvenog niti narandžastog pigmenta, i jako se lijepo blenda... Samo oprez, nijansa 01 je shimmerasta, a 02 je mat.
    I ovo mi je definitivno najbolji bronzer koji sam ikad probala do sada. Preporučujem ;)
    Evo neke recenzije sa neta, da se vide slike (i ne, nije ovako žut uživo :)) http://ninasbargainbeauty.blogspot.com/2012/01/essence-bronzing-compact-powder-matt.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sinoć sam doživjela nervni slom u lokalnom DM-u... Snižena je baš mat nijansa 02 tog Essence bronzera ali tuka od prodvačice mi je pola sata tvrdila da je ta cijena greškom smještena tu i da obje nijanse koštaju punu cijenu ( oko 8 KM) iako lijepo piše i naziv i nijansa proizvoda na etiketi s tom sniženom. Na kraju sam izgubila živce i izašla napolje. Otići ću ovih dana u CM po njega, pakovanje je dosta veliko i nijansa se čini dobra.

      Izbriši
    2. Čini mi se da on nije na niženju,baš sam danac bila u CM-u i koštaju obe nijanse 7,15 ili 7,50, ali nisam primjetila na njima naznaku da im je snižena cijena. :)

      Izbriši
    3. I ja sam danas bila u CM-u, upravo pišem post o tome :D Vidjela sam da kod njih obje nijanse imaju istu, regularnu cijenu ali u DM-u je 02 snižena, mislim trebala bi da bude, jel :)

      Izbriši
    4. Ja sam ga prije par dana kupila u jednom DM-u za 4,95, a prekjučer sam bila u drugom DM-u, u mom komšiluku, i kod njih je isto na akciji, tako da je snižen definitivno. Samo što tete prodavačice mnooooogo vole da se prave pametne u slučajevima kad nemaju pojma. Ne generalizujem, ne vrijeđam nikog, ali ja poučena mnogobrojnim iskustvima više uopće ne pitam prodavačice ništa (tipa imaju li taj-i-taj proizvod, ili imaju li nešto za ovo-ono, šta je sniženo, i sl.) jer mi u 90% slučajeva daju krivu informaciju ili me samo sablažnjeno pogledaju pa se osjećam kao kreten (kad npr. pitam imate li Eveline primer za lice, a ona me gleda zapanjeno, i onda kaže, ja ne znam da taj proizvod postoji, mora da ste pogrešno čuli, ali imamo odličan losion za celulit od Eveline. I šta reći na to? Kakvu posluku porati? :))) )

      Izbriši
  7. Fenomenalan post sa mojim omiljenim make-up proizvodom. Kada bi mi neko rekao da moram da izaberem nesto od sminke, to bi bio bronzer. <3 Ja ga najcesce nanosim preko celog lica u normalnoj kolicini i lepo izgleda. Svidja mi se i ovako, kao kontur, bas cu pokusati. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Konačno neko ko dijeli moj bronzani entuzijazam :D Ja inače ne nosim preko cijelog lica, ljepše su mi konture jer na meni bolje funkcionišu

      Izbriši
  8. Tako detaljan i iscrpan post dugo nisam citala.Hvala na dobrim savjetima i hvala ti sto si ujedno objasnila sve, od tonova koze preko nijansi bronzera pa sve do nacina nanosenja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E zbog ovog te volimo i stalno klikamo da vidimo da li je izasao novi post..opsirno,svrsishodno ,zabavno i nadasve korisno i primjenjivo...obozavam te

      Izbriši
    2. Hvala vam cure :*** trudila sam se objasniti što više i drago mi je što vidim da sam uspjela

      Izbriši
  9. Baš volim tvoje "back to basics" postove i nikad me tu ne razočaraš :) I ja sam napisala jedan, ali o tuševima, namjeravala sam i o bronzerima ali sad nema potrebe, preduhitri me :) Ja koristim bronzer iz elf-ovog dua i jedan Flormarov, oboje shimmerasti, a imam i Essence sun club mat, ali mi je precrvenkast. Uglavnom ih nanosim sa elf complexion kistom malo ispod jagodica i definitivno je to proizvod (zajedno sa rumenilom) koji daje instantni wake-up efekt. Zapikirala sam sad ovaj http://tinyurl.com/8yc7l83

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitala sam tvoj post o tuševima, super si to napravila. Meni je bronzer iz ELF dua nekako težak za blend iako mi nijansa odgovara a vidiš, imam Complexion kist i nikad nisam s njim probala nanositi iako sad kad kontam ima savršen oblik za to. Baš ću sutra probati.

      Rimmelov imam ali ne taj nego Sun Shimmer, kombinaciju mat bronzera i shimmera u sredini i bio mi je super, skoro sam ga i potrošila do kraja

      Izbriši
  10. vidjela sam sinoć objavljen post, ali rekoh sutra na miru čitam jer se uz ovo i kafa mora popiti da bi se sve lagano pročitalo, shvatilo i apsolviralo :)
    Sretna sam što si počela češće pisati. Hehehe, odakle sve ove izraze izvučeš, ja ih imam i znam mnogo, ali ti ih imaš više ccc

    Of course, sjajan post. Jedna sam od onih koja još eksperimentira sa bronzerom, već sam gledala na youtube po nekoj tvojoj preporuci (mislim Lisa E), i bronzer me oduševio, to jeste učinak bronzera. Tada si me već zarazila, a sada samo ponavljam gradivo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, baš, uz ovo treba ili kafa ili čaša vina pa polako :D
      Što se izraza tiče, moj tata je živa enciklopedija istih pa ih je prenio i na mene, uvijek mi naupadnu.
      A Lisa i njen video 4 shades of bronze me svaki put iznova ostave bez teksta <3

      Izbriši
  11. Perfektan tekst, sveobuhvatan i primenjiv! Odusevljena sam i hvala ti :) Bas se vidi da imas dosta licnog iskustva i to puno pomaze, i cini te jedinstvenom u odnosu na druge.

    Eto ja na primer radim kontur sa najvecom i najmeksom cetkom koju imam (ecotools za puder) tako sam videla na youtubu preporuku i nekako, verovali ili ne, ispadne me ni barem, ok. Ali bas bih volela da probam ovo sto ti kazes, pa krecem u stednju za odgovarajuci pribor.

    Jedan PREDLOG: ovaj tekst je jako kvalitetan i iscrpan, i mozda ne bi bilo lose da si ga podelila u recimo 3 dela, 1opste o bronzerima, 2kako odabrati pravi i 3nanosenje. Tako bi imali tri manje porcije zadovoljstva u citanji (i naravno da se objave sekventivno, jer najvise ne volim kada se izmedju dva takva posta pojavi recenzija ruza na primer :)) Eto, mislim da je to marketinski povoljnije, iscekivali bi nastavak trilogije o bronzerima.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na prijedlogu, mislim da si u pravu da je trebalo razbiti post na par manjih ali ja se zalaufam i ne primjetim koliko sam daleko otišla pa na kraju ispadne esej :D

      Izbriši
  12. ja sam konačno pronašla bronzer za sebe, onaj iz Catrice Bohemia kolekcije =) sad mi je još malo taman, pa ga moram dobro blendati, ali preko ljeta će bit super =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bohemia nažalost nikada nije stigla u Tz i jako žalim za tim jer sam gledala slike po blogovima i taj bronzer se činio perfektnim, sve od pakiranja pa do nijanse...

      Izbriši
  13. Mozda ga nakon ovog posta i isprobam :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super post! do sad sam ga izbegavala sad mi se vise i ne cini tako strasan ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, ne ujeda :D Zezam se malo, vjerujem da će ti se dopasti efekat

      Izbriši
  15. Obozavam tvoj blog!
    I upravo sam prelomila da pocnem sa upotrebom bronzera, i porucila sam Benefit Hoola, mini posto mi je sad previse da kupim full size :)
    Super savjeti, jedva cekam da mi stigne bronzer pa da probam :)
    Vidim da si nas sve koje pratimo tvoj blog zarazila :D

    Puno pozdraa ;) Odlican post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na ovako lijepim riječima :) Gdje si našla mini pakiranje Hoole ?

      Zaboravila sam napomenuti da sam malo ljuta na Benefit, smanjili su količinu Hoole, malo kao unaprijedili pakiranje sa spojivim poklopcem i ogledalom unutar njega a cijena je ostala potpuno ista :/ Doduše, mislim da se još uvijek online da naći stara verzija s većom količinom bronzera

      Izbriši
  16. Odlican post! Super si sve objasnila ali mislim da si trebala i da napises da ovakvo nanosenje bronzera ne vazi za sve oblike lica.. Trebala si malo da izguglas i pronadjes kako se bronzer nanosi na koji oblik lica :).. Puno pozdrava :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si, trebala sam ali bi otišla onda na tri strane posta i niko ne bi imao živaca to da čita :) U svakom slučaju ću uraditi edit s novim postom ovih dana, hvala ti na napomeni

      Izbriši
  17. Zivio bronzer :D za nas blijedolike je must :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Tvoj tekst sma procitala na malimzenskim temama i odusevila se..onda trk da trazim tvoj blog i sad cu ovdje biti redovna.

    Svaka cast curo!!!!

    Copy cu sta sma tamo napisala


    Odavno nisam procitala bolje savjete! Svaka cast Azra!!!!

    Sto vise ovakvih savjeta uvijek su dobro dosli! Ja sma jedna od onih koja ima masu kupljenih bronzera,a koje ne koristim.

    Ba siz razloga sto sma jako svijetle puti,pa ond akad nanesem na lice bronzer,sva sam tamna i crvenim se,a vrat se bijeli d aje to grozota..

    I onda bronzer stoji i stoji….

    Jedna od zadnjih koji sma kupila je Bourjois i ono stoji.

    Kako god da trazim savjete od djevojaka u CM ili DM,sve super,ali kad dodjem kuci to nije to.

    Pokusacu po ovoj veni na ruci prepoznati koji bi to trebao da bude…

    Ja jos uvijek ne mogu da nadjem ni super odgovarajuci puder,nego sve nesto djelimicno odgovarajuci.

    Moze zvucati kao glupo pitanje,ali nekad da napisete clanak o tome kakva je razlika izmedju rumenila i bronzera?!
    Meni je to pa gotovo i isto!

    I podloge za lice. Jer ja nekad ispod pudera stavim kremu,a onda puder dosta manje traje na licu,pa sad najcesce puder stavim direktno na lice nako umivanja.

    Sorry za ovako dug komentar!

    I sto vise ovakvih savjeta!!!

    sad si me zainteresovala o ovim bronzerima. Istrazujem po netu i vidim d aimaju neki za plavuse i brinte?!

    da li bi mi mogla dati preporuku za neku jeftiniju varijantu bronzera, da probam, za plavuse,svijetla put, smedje oci

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To što budeš tamna i crvenkasta kad ga naneseš samo je znak da si fulala podton i nijansu bronzera. Bourjois Delice čokoladica je dobar bronzer ali samo ako si izrazito toplog podtona. Ne znam koju si nijansu kupila ali ja sam isprobavala najsvjetliju br 51 i ne bih rekla da je za jako svijetle cure. Osim toga, mislim da ima malo previše crvenkastog pigmenta nego što treba.

      Javi kad odrediš svoj podton kože pa da ti pokušamo naći nešto što će ti više odgovarati.

      Izbriši
    2. Hvala puno za tvoje postove i hvala ti sto si se javila i odgovorila na moj komentar.
      Ja pokusavam da odredim svoj podton. pa sma i ukucane angazovala da odredimo boju vena. pa je nekima plavo,a nekome zeleno..Mad ameni vise vuce na zelenkastu boju. To bi znacilo da sam ja hladni pod ton.
      Onda mi to nekako ide vise na smedjkaste nijanse,a ja negdje procitah da plavuse treba da koriste bronzere boje bresve i tako t enijanse?!

      Ja inace imam cisto lice,bez akni,ali neujednacenu boji. pa onda stalno mjenjam pudere,a nikako da najdem svoj idealni. Trenutno kmoristim Loreal true match W3. I nakon sto sma jutros nanjela puder direktno na lice,pa onda malo rumenila,pogledam se danas negdje oko 17h na svvijetlu,pa jos osvjetljenom nenskom sijalicom,boja lica neujednacena,negdje se crveni,negdje smedje,negdje ima vise,negdje manje pudera,ispod ociju plave kese isl. Onda mi dodje i da ne stavljam puder...

      Mogu ti slikati i svoje lice,ukoliko bi to nesto znacilo za bolji savjet,bez sminke..

      Zaista bi voljela strucnu pomoc.

      Hvala i puno pozdrava!

      Izbriši
    3. Izađi na dobru prirodnu dnevnu svjetlost pa provjeri boju vena. Ako su ti zelene onda si topli a ne hladni podton.

      Imala sam True Match i meni je to prilično loš tekući puder. Bourjois Healty Mix je puno bolji i prirodnije izgleda na licu. Slikaj slobodno i pošalji mi na mail, pomoći ću ti koliko mogu

      Izbriši
    4. Sad sam upravo gledala i zelene je boje. Dakle topli podton. prvi korak rijesen :)!

      Na poslu sam,a slikacu se pa cu ti poslati sliku,pa da napravimo sta mozemo.

      Hvala ti!

      I jos ako nekad budes mogla da napravis post o sminkanju ociju sa spustenim kapcima..Ima nas puno koje muku mucimo sa tim,d akad stavimo sjenu na oko,da se bar malo vidi,da ne stavljamo uzaludno!

      Izbriši
    5. Može, ubrzo dolazi i taj post !

      Izbriši
  19. Meni je bronzer dio svakodnevnog šminkanja, ali ga stopim s rumenilom da se ni ne primjeti. Imala sam ih puuuno, ali favoriti su mi definitivno Guerlain (sheer bronzing powder, kao mozaik, nijansa blonde) i terracotta bronzing powder (savršeni mat finiš, super se stopi s licem), ali za ljeto i njihova terracotta fresh bronzing gel koji mješam s kremama, puderima... Ostali koji su mi dragi su MAC msf By Candlelight, Sisley phyto-touches sun glow (2 nijanse u kompaktu), i catrice iz le Carame, sa stvarno puno shimmera :)
    Totalno mi se sviđa post (pa sam se raspisala), kao i svi tvoji!!! Uživam ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na preporukama, vidim da imaš dosta iskustva i sigurno ću isprobati neki od ovih koje si navela ako ne uspijem pronaći Hoolu u starom pakiranju

      Izbriši
  20. Jel mozes da mi preporucis neki bronzer za kontur, imam hladan podton, ne bih dala vise od 20e, pristupacne su mi marke iz dm-a, sephore, inglota..

    OdgovoriIzbriši
  21. Essence Mosaic Compact
    http://www.essence.eu/uploads/tx_cosnovaslider/ess-MosaicCompactPowd_ohnePraeg_19.png

    Loreal Glam Bronze za plavuše, varijanta za brinete vuče na narandžasto ali ova ne
    http://img.dooyoo.co.uk/GB_EN/orig/0/8/1/2/8/812868.jpg

    Ove možeš naći u DM-u i dosta su hvaljeni po recenzijama. Inglot i Seforu nemamo ovdje pa ti ne mogu preporučiti ništa od njih.

    OdgovoriIzbriši
  22. Super post, bas tragam za bronzerom. Cura sa ane.rs ;-*

    OdgovoriIzbriši
  23. Odlican post. Mnogo nam pomazes. :)

    OdgovoriIzbriši