24. 03. 2013.

Šta je Color Wheel i kako vam može koristiti

Za večerašnje lagano nedeljno štivo palo mi je na pamet upoznati vas sa ovom zgodnom i zanimljivom stvarčicom pod nazivom Color Wheel i ukratko vam opisati par načina na koje vam može biti od izuzetne koristi u odabiru nijansi i svakodnevnom šminkanju. Inspirirali su me vaši mailovi s upitima o tome koje boje sjenila najbolje idu uz koju boju očiju, koja nijansa korektora vam je potrebna ako su vam podočnjaci ljubičasti, plavi ili smeđi i sve ostale varijacije na temu. 

Color Wheel je zapravo, kako mu i samo ime kaže, krug (točak) boja na kojem je prikazano u kakvom su one međusosobnom odnosu vezano za pigmentaciju, podton i gradijaciju. Tri osnovne boje koje on predstavlja su plava, crvena i žuta - to su skroz samostalne, primarne boje koje se ne mogu dobiti mješanjem bilo koje druge dvije ili više boja. Između njih na CWu se nalaze sporedne ili sekundarne boje - ljubičasta, zelena i plava koje se dobijaju mješanjem gore navedenih osnovnih boja.  Najprostiji primjer : zelenu boju ćete dobiti tako što izmješate žutu i plavu i baš zato se zelena na CWu nalazi između žute i plave. Ljubičasta se dobija mješanjem crvene i plave i zato se na CWu nalazi između te dvije boje...i tako dalje. Kontate poentu. 

To bi bio neki najosnovniji Color Wheel mada postoje i nešto proširene verzije gdje se nalazi i treća grupa boja koja se dobija kad se jedna primarna boja npr crvena pomješa s jednom sekundarnom npr narandžastom da bi se dobila topla crvena (red orange) koja se na CWu nalazi smeštena između dvije boje od koje je i dobijena. Evo kako on izgleda : 



Najviše se koristi u različitim vrstama umjetnosti poput slikarstva ali može služiti i svima nama kako bismo znali kako zapravo boje funkcionišu između sebe i kakav je odnos jedne boje naspram neke druge - da li su one analogne ili komplementarne - tačnije da li idu jedna uz drugu, da li se međusobno naglašavaju ili ipak neutrališu. Svijet šminkanja je kao što znate (a pogotovo u mom slučaju :D)  također svijet boja tako da ova malena stvarčica može biti izuzetno korisna. Evo kako :

1. Boje ili grupa boja koje se na CWu nalazi jedna do druge su analogne - slažu se i odlično će izgledati ako ih kombinujete između sebe što se može primjeniti na recimo sjenila za oči - svi znate one prekrasne sunset lookove gdje se na kapke nanosi kombinacija sjenila žute, narandžaste i crvene boje. Zato što se te tri boje slažu i vole, look na kraju predstavlja divnu i jedinstvenu cjelinu. Upravo je to razlog što se u paletama sjenila za oči koje kupujemo nalazi dosta analognih boja zajedno - npr ljubičaste sa plavim nijansama, zemljane sa zelenim nijansama i slično.

2.Boje ili grupa boja koja se na CWu nalazi suprotno jedna od druge su komplementarne - one između sebe prave kontrast i/ili maksimalno neutrališu jedna drugu. Na primjer : crvena je preko puta zelene što se može primjeniti na korektore za lice - ukoliko želite pokriti crvene pečate, flekice ili neravnomjernu pigmentaciju trebati će vam korektor zelene boje jer nanešen preko crvene ugasiti će njen ton i maksimalno je neutralisati na licu. Drugi primjer : ljubičasta je preko puta žute boje što se može primjeniti na korektor za okoloočno područije - znači ako su vaši podočnjaci ljubičasti treba da ganjate korektor žute nijanse ili toplih podtonova da bi neutralisali tu boju podočnjaka. Ako su vam podočnjaci više plavi nego ljubičasti bacite pogled na Color Wheel i skužite da će vam trebati korektor narandžastog podtona. Koliko god da zvuči creepy, zaista funkcionira u praksi.

Ovaj kontrast i odnos se odlično može pimjeniti i u slučajevima kad tražite idealne nijanse sjenila koje će najbolje istaknuti prirodnu boju vaših očiju  - pogledate CW i tražite boje s druge strane točka u odnosu na boju vaših očiju. Pa tako dolazimo do sledećih kombinacija :

Ako imate plave oči  - odgovarati će vam sjenila toplih smeđih, bakarnih i narandžastih tonova
Ako imate smeđe oči - sjenila ljubičastih, plavih i zelenih tonova
Ako imate zelene oči - sjenila smeđih, crvenkastih i ljubičastih nijansi najbolje će istaknuti boju vaših očiju.

Evo i ličnog primjera : moje oči su inače plavo- zelene (više zelene nego plave) i na donjm slikama primjetiti ćete jasnu razliku kako one izgledaju kad koristim ljubičasta sjenila u odnosu na to kad  na očima kombinujem neke druge nijanse sjenila. S ljubičastim sjenilima njihova prirodna boja se mnogo više naglašava jer je ljubičasta inače komplementarna sa zelenom.


Eto ga, nadam se da vam je ovo bilo korisno i da ćete ubuduće, pogotovo ukoliko ste početnik u make upu pomoću CWa naći način da pravilno kombinujete boje i izvučete najbolje za sebe iz njihovog prirodnog odnosa. U sledećem postu slične tematike planiram napisati nešto više o podtonovima kože u smislu kako odrediti svoj podton i uskladiti nijanse kompletnog make upa u odnosu na njega.

Broj komentara: 14:

  1. Skoro sam gledala klip na ovu temu i ima smisla, svakako, ali opet mislim da svako treba da nosi ono sto cini da se taj neko oseca dobro. :) Ja, sa smedjim ocima, nikada nisam nosila zelenu, recimo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo sam ti odgovorila na fejsu, ista sam jer nema ništa što toliko volim kao boje, svakakve i u mnogo kombinacija jer mi je sve to jako zabavno i osjećam se super kombinujući ih kako mi padne na pamet u datom momentu.
      Nisam se doticala ovakve teme na blogu ranije i mislim da može biti korisna nekome ko nije poput mene i tebe :)

      Izbriši
  2. bas mi se svidja post :) nikada nisam tako razmisljala o bojama, ali definitivno je jako primenjivo. a imas predivnu boju ociju :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post, no ni ja se nikako ne vidim s zelenom i plavom na mojim smeđim očima ali trebalo bi pronaći prave nijanse :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvek mi je zabavno da čitam teorije boja i kombinovanja mada što se mene tiče - sve mi boje lepo stoje :D :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican post, bas si lepo objasnila, ali ja boje uglavnom biram prema onome kako sam raspolozena :D
    P.S. Oci su ti prredivne :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super post!!! Nisam nikad tako razmišljala o CW-u :) Nego, tak je mene začudila jednom ženskica u DM-u, kad sam sa smeđim očima gledala zelena sjenila, pa mi je rekla da zeleno nikako ne ide na moje oči, a ja sam je gledala u čudu jer sam iz iskustva znala da ide. The fuck, lady! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja imam smeđe oči tj. neka mješavina zeleno smeđih,čas su maslinaste čas smeđe haha :D i nikako se ne vidim sa zelenom sjenom na očima.Probala sam i svijetlu i tamnu al nije to to,nešto mi ne štima :D.Najbolje mi stoje plave nijanse.Tako da je možda ta ženskica bila upravu haha bar u mom slučaju :D

      Izbriši
  7. e jesi se razvaljanila u zadnje vrijeme,sve post za postom :)
    neka,neka,super,drago mi je :) :*

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam do pre 2 godine zivela u zabludi da na mojim plavim ocima nece lepo izgledati bronzano :D ali posle nekih klipova i postova ovog tipa, pokusala i svidelo mi se :). Odlicno si napisala sve :)

    OdgovoriIzbriši