20. 10. 2011.

Pro et Contra - Eveline Art Scenic baza za lice

 

Iskreno rečeno, ne spadam u ljubitelje baza za puder jer kad zamislim poredak na licu koji uključuje hidratantnu kremu, bazu za puder, tekući puder pa puder u prahu prvo na šta pomislim je da bi mi koža doživjela nervni slom ispod svega toga. Jedino što sam koristila i to u specijalnim prilikama kad baš trebam šminku koja će stojati popriličan broj sati bez dodatnih popravki jeste Avonova Magix baza. Ali znate kako to izgleda -  pratite beauty blogove i forume i nešto se tamo konstantno hvali pa naiđete na to u parfumeriji, skušenje vas savlada i prije nego skužite šta se zapravo događa stojite s tim u ruci na kasi :) Tako je bilo i meni kad sam u banjalučkom Didacu naišla na Eveline Art Scenic bazu za puder.

  

Prije nego krenemo na recenziju, za one koji ne znaju, ovaj tip baze služi za pripremu, zaglađivanje i ujednačavanje površine kože prije nanošenja tekućeg pudera i pomaže da isti ljepše izgleda na licu i duže traje. Pratkično kao vaša druga, poboljšana koža :) 

Šta kaže Eveline 
 
Art Scenic za normalnu/mješovitu kožu je silikonska baza za lice, razvijena u saradnji sa profesionalnim make up artistima koja svojom transparentnom teksurom obezbeđuje ravnomjerno nanošenje, omekšavanje i transformaciju kože. Umanjuje vidjivost proširenih pora, matira i produžava trajanje tekućeg pudera do 16 sati.

Cijena / Vrste 
 
Redovna cijena baze je oko 12 KM, ja sam ju kupila u Didacu u Banja Luci. Proizvodi se u dvije verzije : za suhu/osjetljivu i normalnu/mješovitu kožu. Ja imam ovu drugu.

Pakovanje / Količina

Baza je pakovana u crnu plastičnu ambalažu sa pumpicom na vrhu, a smještena je u kartonsku kutiju obljepljenu prozirnom folijom što je fantastično jer ste sigurni da kupujete nov i nekorišten proizvod. Pumpica na vrhu ambalaže (može se i odvrnuti) je odlična, nije ju lako pritisnuti skroz do kraja i propušta jako malo tako da u svakom momentu možete dozirati tačno potrebnu količinu proizvoda. Meni su za pokrivanje cijelog lica dovoljna dva pritiska pumpice do kraja. Sam proizvod ima 20 ml što je otprilike neka konstanta kad se radi o bazama za lice. Jedini minus koji sam pronašla na ambalaži je što je bočica crna i neprovidna pa u biti nemam pojma koliko mi je još ostalo unutra, a to ne volim.

Miris / Tekstura
 
Miris je blag, ugodan i nenametljiv a tekstura prozirna i bez boje, na bazi silikona. Tako izgleda i tako se i osjeća :) Zbog svog sastava se odlično razmazuje tako da je potrebna vrlo mala količina što je u biti i pravilo kod bilo koje baze jer ukoliko se stavi previše jedino što ćete dobiti je užasan kontraefekat. Ako ju pravilno dozirate primjetićete da je izuzetno lagana, klizi ispod prstiju,dobro se raspoređuje i brzo upije u kožu.

Efekat / Efikasnost 
 
Efekat koji ova baza ostavlja na licu je jednostavno prekrasan. Kao što sam napomenula, ako se pravilno dozira koža je zaista onakva kakvu Eveline i obećava : mekana, baršunasta, matirana i zaglađena. Takva da dolazim u iskušenje neprestano prelaziti prstima po licu :) Efekat smanjivanja pora nisam primjetila.

Ukoliko želite izvući maksimum što se tiče efikasnosti nabolje je da ne nanosite tekući puder odmah nakon što stavite bazu nego da sačekate koju minuticu da se ona potpuno upije i "sjedne" na kožu kako treba. Tad ćete primjetiti da vam je potrebna dosta manja količina pudera od uobičajene i da se on ljepše raspoređuje i puno bolje izgleda. Traje li mat efekat duže ? Da, ali do 16 sati kao što tvrde - ne. Trajnost tekućeg pudera sa ovom bazom na mojoj mješovitoj i dehidriranoj koži je oko 7-8 sati, bez popravki. Pri tome mislim na Bourjois Healty Mix jer samo njega i koristim u zadnje vrijeme a znate da on ne prekriva mnogo i ne matira kao i da ima dewy finiš pa mi je toliko sati bez suvišnog sjaja sa njim na licu fantastičan učinak u odnosu na situaciju kad ne koristim bazu.

Spisak sastojaka

 
Ovdje je važno napomenuti da je, zbog silikonskog ulja i parabena iz sastava, Eveline baza potencijalno komedogena kao i da zbog linaloola koji iako nije u vrhu sastojaka nije pogodan za cure sa osjetljivom kožom zbog mogućnosti pojave alergija. Moja koža nije osjetljiva niti podložna reakcijama na kozmetiku, koristim ovu bazu već nešto više od mjesec dana i nisam imala niti jednu neželjenu posljedicu.

Suma sumarum 

+ dostupnost, jer je u našim drogerijama ovakav tip proizvoda teško naći
+ isplativost, za 12 KM dobićete 20 ml baze a za jedno korištenje dovoljno je malo
+ efekat, koža je zaglađena, baršunasta i matirana
+ lagana je na licu, brzo se upija i fino miriše
+ efikasnost, ispunjava svoju svrhu i produžava trajanje tekućeg pudera
+ postoje dvije varijante baze koje pokrivaju sve tipove kože
+ doziranje na pumpicu je higijensko i lagano, uvijek možete istisnuti tačno potrebnu količinu

- neprovidna ambalaža u kojoj se baza nalazi pa nikad ne znate koliko je preostalo

- ne matira do 16 sati, barem ne moju kožu

- ne umanjuje vidljivost proširenih pora
- sastojci iz sastava mogu biti komedogeni
- nije dobar izbor za osjetljivu kožu

Da li bih je ja ponovo kupila ? Da, jer mi nije smetala ni u kom pogledu niti mi izazvala osip ili prištiće. Ugodna je za korištenje, sviđa mi se kako mi koža izgleda s njom i dobra mi je podloga pored za tekući puder i za korektor na područiju ispod očiju. Ne znam je li varijanta za suhu kožu jednako dobra i kako se ova baza ponaša na baš masnoj koži ali ako je vaša koža mješovita i ne suviše osjetljiva ili sklona reakcijama, preporučujem vam da ju isprobate.

22 komentara:

  1. Baš ću isprobati ovu za suhu kožu i napisati recenziju :)

    OdgovoriIzbriši
  2. To bi bilo super, ostavi link i ovdje :*

    OdgovoriIzbriši
  3. vrlo mi se dopada kako pises recenzije, sve obuhvatis i vrlo si temeljna! mali predlog: bilo bi super kada bi stavila bazu na jednu polovinu lica a na drugu ne, pa uslikala da vidimo razliku sa i bez pudera obe polovine :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super recenzija! Ja koristim vec duze vremena Avonov Magix Perfector i omisljam se da predjem na ovu bazu. Mozes li iz svog iskustva reci koja od ove dvije daje bolji efekat?

    OdgovoriIzbriši
  5. CM ima eveline kreme, ali ne i bazu :( Ali idem sutra u BL, pa ću je uzeti.. nikad nisam koristila baze, nadam se da neću imati tomu mitisera..

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična recenzija, ako susretnem ovu bazu definitivno ću je pogledati. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super recenzija, prosto me tjera da vec na pauzi odem po ovu bazu :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Čitala sam već o ovoj bazi, i sve same pohvale, probala bih je rado, ne da je stalno koristim, ali u nekim posebnim prilikama, jedina mana je što je nigde nisam videla da ima da se kupi kod nas, nailazim samo na kreme za lice :/ :)

    OdgovoriIzbriši
  9. po tvojoj recenziji se baza čini odličnom, ali nažalost dostupna je samo Didacu, koji je zatvoren u Tuzli :(

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja imam verziju za suhu kožu, meni je super, ne izaziva mi reakcije, produžuje trajanje pudera i radi ono što obećava... ja sam zadovoljna i kupujem opet.

    OdgovoriIzbriši
  11. en' je sad..;sad cu i ovo morati kupiti.....ti si kriva za bar jedno sto maraka sto sam potrosila samo citajuci tvoj blog..;smrc,bila u banjaluci a nije mi se javila.....:)

    OdgovoriIzbriši
  12. evo za cure sa podrucja TK, Didaco imate u Zivinicama blize vam je nego BL a znam da ove baze uvijek ima :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Recenzije su odlične! Pratim te redovno! xoxo

    *a gdje naći ovo u Sarajevu?

    OdgovoriIzbriši
  14. baza kupljena.. sviđa mi se kako je lice lijepo, baršunasto kad se nanese.. drži puder duže, ne baš 16h, ali pola od toga vremena se ponaša sasvim ok.

    Cijena: U Boski (BL) u Didacu 13.50 KM.. nije valjda potražnja nastala, pa joj diglil cijenu :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Moram i ja kupiti tu bazu za posebne prilike :)
    A za cijenu, veoma je moguće da je nešto skuplje u Boski nego npr. u Didacu kod Gimnazije. Cudi me da i nabavljaju tako neke stvari. Skoro kad sam isla po highlighter u Didaco, djevojka koja radi me je pitala sta je to!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. skuplja je za 1.5o KM, ali ništa strašno.. vjerovatno zbog prodajnog mjesta.. Ova prodavačica je bila ok, iz prve mi našla. A to sa higlighterom sam i ja doživjela u Cm-u. Kupi bazu, nećeš se pokajati. Ili je psiha, ili što li već, ja se sad gledam u ogledalo i kontam još uvijek se nazire puder na licu:)

    OdgovoriIzbriši
  17. planiraš li blog-sale uskoro? :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala svima na komentarima i pohvalama, pogotovo Anni koja je podjelila utiske o verziji baze za suhu/osjetljivu kožu.

    Blog sale je odlična ideja, baš nisam dugo pravila inventuru, bude uskoro :*

    OdgovoriIzbriši
  19. mozda kupim ako naidjem na nju negdje,ali jos uvijek imam elf bazu,ne koristim je svakodnevno pa mi traje bas duze:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Vidjela sam da je ovog mjeseca Eveline baza na snizenju u Didaco-u i mozete je kupiti za 7.80 km :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Joj baš ti hvala, to je super cijena i def. se isplati ! Moraću angažovat ljude po BL da se dočepam zaliha :)

    OdgovoriIzbriši