15. 03. 2012.

Pro et Contra : Garnier BB krema Miracle Skin Perfector

Ok, skupilo se dosta stvarčica o kojima vam želim pisati a od nečega se mora početi tako da sam za danas odlučila kako me ništa neće spriječiti da ukradem jedan satić i ispričam vam priču o nečemu što je jako lijepo i što ovih dana mnogo volim - Garnier BB krema Miracle Skin Perfector.




Vjerujem da svi znamo šta su u biti Blemish Balm kreme obzirom da su popriličan hit u kozmetičkom svijetu već neko vrijeme. Za one koji ne znaju, BB krema je proizvod koji spaja u jedno njegujuća svojstva dobre hidratantne kreme, faktor zaštite od sunca i sastojke za obnovu kože a uz to sve obavlja i funkciju tekućeg pudera. Vani i na internetu ih možete pronaći zaista mnogo i vrsta i tipova a kod nas je u slobodnoj prodaji prisutna trenutno samo jedna - Garnierova, o kojoj ćemo pričati danas.

Prije nego krenem sa recenzijom dužna sam vam napomenu da ja Miracle Skin Perfektor gledam više kroz prizmu tekućeg pudera/tonirane kreme a njena njegujuća svojstva su mi poput bonusa koji je uvijek dobro došao. Ono kao kad krenete kupiti proizvod koji vam treba a uz njega dolazi gratis još nešto što će vam takođe biti od koristi. Pa ste si onda još više happy.

Šta kaže Garnier :

Kada je njihovo lice u pitanju, žene imaju višestruke i veoma specifične potrebe: žele hidrataciju, ujednačen i blistav ten, sakrivene nesavršenosti i tamne krugove oko očiju i manje bora. BB Krema - Miracle Skin Parfector je jedinstvena inovacija u njezi lica, inovativni proizvod koji spaja 5 koraka dnevne njege u jednu kremu: momentalno ujednačava ten, hidrira, ublažava nepravilnosti, čini kožu blistavom i štiti ju od štetnih vanjskih uticaja.

Gdje kupiti / Cijena 

Svoju sam BB kremu kupila u DM-u gdje je trenutno nijansa Medium na sniženju i košta 9,20 KM a nijansa Light se prodaje za regularnih 11,70 KM. Vidjela sam da ju imaju i Kozmo i CM, čak i svi veći supermarketi tipa Mercatora. Cijenu smatram sasvim pristupačnom obzirom da je u rangu sa boljim Garnier kremama za lice, npr onima iz Nutritionist ili Ultra Lift linije. A pogotovo je ok u odnosu na ono što ćete dobiti njenom kupovinom.

Nijanse 

U početku se MSP uvozio u samo jednoj nijansi - Medium, koja je bila za skoro dvije nijanse tamnija u odnosu na moju kožu a za referencu ja trenutno nosim HM 52, dakle nisam baš totalni Casper. To je zapravo bilo jedino što me je dosad sprečavalo da ju kupim. Tek od nedavno se kod nas pojavila i Light, rekla bih idealna nijansa za srednje i jako svijetle tonove kože. To su jedine dvije nijanse u kojima se MSP proizvodi. Mislim da su obje za djevojke neutralnog ili toplog podtona jer iako se MSP izuzetno dobro razmazuje i prilagođava, vidljivo je da u sebi ima dosta žutog pa ga ne bih ga mogla zamisliti na nekome čiji je podton hladan/ružičast, da to izgleda dobro a ne narandžasto.
Pakovanje i količina

MSP je pakiran u bež tubu oblikom identičnu kao kod tekućih pudera, sa malim otvorom ispod plastičnog zatvarača. Veliki plus što uvijek možete kontrolisati potrebnu količinu jer je otvor kroz koji izlazi dosta malen. Minus za činjenicu da nikad nećete znati koliko vam je proizvoda tačno ostalo unutra jer je pakiranje neprozirno, čak i pod jačim svjetlom. Ne volim ovako pakirane proizvode jer mi se obično dešava da se jedno jutro, u najvećoj žurbi, zateknem sa skoro praznom tubicom u rukama.
Količina u kojoj dolazi je pohvalnih 50 ml. Obzirom da vam je za jedno prekrivanje cijelog lica dovoljno bukvalno upola manje u odnosu na količinu koju inače koristite za tekući puder, MSP vam sa svojih 50 ml može potrajati prilično dugo. I to ga čini isplativim.




Miris / Tekstura / Stepen pokrivenosti

Kao i sva ostala Garnier preparativa koju sam dosad isprobala i ovdje se radi o izuzetno intenzivnom mirisu proizvoda. Opisala bih ga kao voćni puderasti, jako sličan mirisu Bourjois Healty Mix tekućeg pudera. Meni je jako prijatan i ugodan jer volim kad ono što stavljam na lice lijepo miriše ali ako ste osjetljivi to bi vam moglo smetati jer miris se ne osjeća samo dok se proizvod nanosi, on na koži ostaje i određeno vrijeme nakon toga. 

Teksura mu je jedna od najljepših koje sam imala pod prstima  - lagana kremasta, mekana i podatna. Jako se lijepo razmazuje i blenda i zaista ga je užitak nanositi na lice. Međutim, kad se tek nanese dojam koji ćete dobiti na prvu je zlo -  koža je presjajna i ljepi se za prste kad ju dodirnete . Toliko da sam ga bila spremna baciti u smeće. Ali nakon 4 do 5 minuta se suši i potpuno se stapa s kožom, suvišan sjaj nestaje i jedino što ćete vidjeti na koži je suptilan zdravi sjaj, onako kao kad se dobro naspavate i odmorite.

Pokrvenost u jednom sloju je slaba do umjerena, MSP može ujednačiti ten i prekriti manju diskoloraciju što ipak ne smatram lošim jer lice s jednim slojem izgleda bolje ali kao da niste nanjeli ništa nego vam je koža jednostavno prirodno ljepša. Čak i iz neposredne blizine ne može se primjetiti da ga imate jer izgleda izuzetno prirodno. Ukoliko imate čistu kožu bez većih nepravilnosti zaljubićete se u ovaj efekat. U njega sam zaljubljena čak i ja s mješovitom, umjereno problematičnom kožom jer je nevjerovatan. My skin but better.

Zdravi sjaj koji sam gore spominjala na mješovitim kožama se lako može matirati mrvicom pudera u prahu a ukoliko trebate jače prekrivanje, na samom proizvodu je navedeno da se može dograđivati. Samo dobro obratite pažnju da se prvi sloj kreme osuši i stopi prije nego nanesete drugi. Prekivanje koje dobijete ovakvim načinom je srednje - manje nepravilnosti tipa slabije izraženih podočnjaka, manjih ožiljaka ili crvenila će biti pokrivene. Ne računajte na bilo šta više od toga. Super je da efekat i poslje dva sloja ostaje jednako prirodan i lijep.

MSP možete nanositi samostalno, bez hidrantantne kreme za lice ispod ali meni ipak mnogo bolje izgleda i ljepše se raspoređuje kad ga nanesem na kremu. Isprobala sam i nanošenje različitim vrstama kistova ali najljepše izgleda nanešen samo prstima.

Ono što sam još pokušala je da MSPom poboljšam pokrivenost drugih, lakših tekućih pudera tipa Bourjois HM Seruma, tako da sam MSP koristila kao podlogu, umjesto kreme za lice ispod pudera ali to nije ispalo lijepo obzirom da oba proizvoda imaju izražen dewy efekat pa ga je na kraju ispalo malo previše :)

Efekat na licu / Trajnost

Kao što sam spomenula, efekat ovog proizvoda je prekrasan. Izgleda najprirodnije od svega što sam ikad stavila na lice, kao da sam se rodila s blistavom i zaglađenom kožom koja je toliko hidrirana, mekana i baršunasta da ju imam neprestanu potrebu dodirivati. Obožavam i kako zagladi kožu, toliko da su čak i proširene pore i mimičke borice skoro nevidljive, da ne spominjem što se u njih nimalo ne uvlači. Svjež, naspavan i zdrav izgled je ono što ćete sigurno dobiti. Ali ne zadugo. Budući da je dosta sheer, sa malo pigmenta i razmazuje se kao krema na mješovitoj koži ne može potrajati duže od 3-4 sata bez prosijavanja na T zoni ukoliko se ne fiksira puderom u prahu. Zbog toga ga koristim za kraće izlaske i dnevne varijante. Vjerujem da bi se na normalnoj i suhoj koži zadržao mnogo duže.

Spisak sastojaka

G790303- aqua/water, isononyl isononoanoate, isohexodecane, glycerin, alcohol denat, peg-20 methyl glucose sesquistearate, ethylhexyl methoxycinnamate, methyl glucose sesquistearate, cetyl palmitate, nylon-12, cyclohexasiloxane, propylene glycol, hydrogenated polyisobutene, stearyl alcohol, argilla/magnesium aluminium silicate, phenoxyethanol, parfum/fragrance, caprylyl glycol, lithium magnesium sodium silicate, disodium edta, linalool, benzyl salicylate, limonene, caffeine, ascorbyl glucoside, geraniol, cellulose acetate butyrate, polyphosphorylcholin glycol acrylate, citral, ammonium polyacryldimethyltauramide/ ammonium polyacryloyldimethyl taurate, polyvinyl alcohol, sodium chloride, butylene glycol, sodium hyaluronate, (+/- may contain CI 77891/titanium dioxide, CI 77491, CI 77492, CI 77499/iron oxides)


Swatchevi - nijansa Light 






Suma Sumarum

+ prihvatljiva cijena u odnosu na kvalitet, količina od 50 ml, njegujuća svojstva i SPF 15,  lijepo i prirodno izgleda i potpuno je neprimjetan na licu, daje blistav zdrav sjaj i zaglađuje kožu, lagan i udoban za nošenje, dobro se razmazuje i divno miriše, poslje oko dvije sedmice korištenja mogu reći da ne začeplja pore i ne izaziva bubuljice i da mi lice zaista izgleda nekako ljepše i svježije čak i kad ga nemam, pokriva više od klasičnih toniranih krema dostupnih na našem tržištu

- neprovidna ambalaža jer ne vidite koliko je proizvoda još ostalo, kad se tek nanese ne izgleda dobro, ne setuje se brzo, u jednom sloju slabo prekirva, za srednje prekrivanje morate ga na nadograđivati i sačekati potpuno sušenje između slojeva, relativno brzo prosijava i klizi s masnih dijelova lica ako se ne setuje puderom u prahu, obje nijanse su žućkaste

Garnier MSP je za vas ako :

-  ne volite ili ne koristite tečne pudere 
-  svijetle ste puti i treba vam nešto s čim ćete izgledati življe
- mate suhu, umjereno mješovitu ili normalnu kožu, bore, borice ili proširene pore
-  ako vam koža treba odmor od mat/dugotrajnih tekućih pudera
-  želite izgledati prirodno, svježe, blistavo i naspavano
- ako su tonirane kreme koje ste dosad isprobale na vama izgledale neprirodno/nisu se upijale i stapale dovoljno da se ne vide iz aviona
- ako ste neutralnog ili toplog podtona
- ako volite proizvode koji prekrasno mirišu


Garnier MSP nije za vas ako :
 
- imate dosta problematičnu ili masnu kožu
- imate mnogo toga za prekriti i ne možete se izvući na kombinaciju sa korektorom i puderom u prahu
- izrazito ste hladnog podtona
- uvijek radije birate mat završnice nego zdravi sjaj
- osjetljivi ste na intenzivne mirise u kozmetici

Što se mene tiče bez obzira na sve minuse ovim sam proizvodom jako zadovoljna i zaljubljena u efekat koji daje mojoj koži. Jako me podsjeća na Bourjois Healty Mix Serum ali u poboljšanoj verziji. Kupovati ću ga i dalje, pogotovo zbog predstojećeg toplijeg vremena kad trebam laganije i prirodnije prekrivanje.

Broj komentara: 49:

  1. Znam da je offtopic ( i izvinjavam se na tome ) ali bih te molila za savjet. Prelistala sam oba tvoja bloga i zanima me onaj Sundance sprej za samotamnjenje lica kojeg si hvalila. Bas bi mi nesto tako trebalo. Trazila sam ga u Sarajevu po s koro pa svim DM-ovima i NEMAAA :( Jel ga ima kod tebe u Tz cisto da znam da li da budem uporna i trazim? Ako ne, da li ima neka dobra zamjena? Unaprijed ti se zahvaljujem za odgovor i hvala na svim divnim i korisnim postovima, bas uzivam citajuci te. Lijep pozz :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nemoj ga sad tražiti, nikad ga nema u zimskom i proljetnom periodu, na policama bude tek početkom ljeta. I ja sam kasno skužila tu lekciju pa ću ove godine kupiti zalihe i smjestiti ih lijepo u frižider :)
    Adekvatna zamjena mu je Loreal Sublime Bronze Spray Mist samo lakše ćeš ga naći na eBayu nego u drogerijama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakva je razlika izmedu BB kreme i hidratantne kreme ?? :) Da li one štete koži ? To me jako zanima.

      Izbriši
    2. I mene zanima razlika izmedu BB kreme i hidratantne kreme ?? Hoce mi ko reci? I štete li koži ?

      Izbriši
    3. BB krema u sebi između ostalih njegujućih sastojaka i pigmenata koji služe za prekirvanje sadrži i hidratantnu kremu tj spoj je toga svega. BB kreme ne štete koži, čak naprotiv, s te strane su mnogo pogodnije nego klasični tekući puderi

      Izbriši
    4. Da li je bolje koristiti neku običnu hidratantnu kremu, il ipak BB kremu? Uglavnom,ni jedna ne šteti koži. :)Da li si možda koristila Baleu kremu? Ako jesi, kakva je?

      Izbriši
    5. Pa znaš kako, ako si jedna od sretnica sa divnom kožom i ne treba ti baš nimalo prekrivanja ili se ne voliš šminkati onda je samo hidratantna okej. BB je prelaz između tonirane kreme i tekućeg pudera pa sad, zavisi šta voliš.
      Ako misliš na Baleinu BB kremu, nisam je koristila.

      Izbriši
    6. Ohh, stvarno nisam znala da je BB krema prelaz izmedu tonirane kreme i tekuceg pudera. Mislila sam na Baleu hidratantnu kremu, al ok. :) Bil mi mogla preporučiti neke proizvode hidratantne kreme da ih ima kupiti u Dm ? :)

      Izbriši
  3. Super je recenzija, ja sam otišla kupiti ovu kremu i nažalost nije mi bila dovoljno žuta, a ni svijetla :/ Mislila sam da je to zato jer sam je probala na podlaktici, ali kad sam vidjela i kako izgleda u pakovanju, nisam je uzela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajd svijetla jer po slikama vidim da si svijetlija od mene ali ne kontam kako ti nije bila dobvoljno žuta ? Inače je na podlaktici koža svijetlija nego na ostatku tijela ili licu, možda da poneseš svoju posudicu pa da ti daju iz testera da probaš jer se super razmazuje i prilagođava

      Izbriši
  4. Sve je to divno i krasno ali meni je i light varijanta pretamna :((Mozda tamo krajem maja..U svakom slucaju, odlicna recenzija :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Neki dan sam je gledala i u dm-u i bilo mi je cudno sto je Medium jeftinija, ne kontam u cemu je razlika :) i meni treba light i kupit cu je definitivno pogotovo za vruce ljetne dane kada i koristim jako lagane pudere.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Medium će im sporije ići sad kad je stigla Light, tako su mi objasnili kad sam pitala

      Izbriši
    2. De nek mi netko objasni čemu zapravo služi tonirana krema?

      Je li to puder il već šta? Ne kužim se baš u te tonirane kreme pa zato pitam.Unapred hvala! :)

      Izbriši
    3. Evo ovdje imas i opisano i objasnjeno

      http://sminkajeljubav.blogspot.com/2012/04/bb-krema-vs-tonirana-krema-bb-krema-vs.html

      Izbriši
    4. Hvala ti puno.

      Izbriši
  6. Već dugo gledam ovu kremu i nikako se odlučiti kupiti, a po tvojoj i brojnim drugim recenzijama koje sam pročitala mi se čini savršena za moju kožu i za moje potrebe. Ma poznavajući mene vrlo brzo ću si je i priuštiti. Samo sam ti htjela reći da mi je tvoj blog baš drag, jako mi se sviđaju tvoje recenzije, lookovi, ma sve, i baš sam sretna kad vidim da si objavila nešto novo, nikad ne razočaraš :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mnogo je žuta, nažalost. I za mene tamna. Zvuči savršeno, kako je opisuješ, baš bih voljela da je probam, ali sebični Garnier...da mi je znati ko je taj genijalac pa smisli kremu u dvije nijanse...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno sam baš zadovoljna s njom i žao mi je što ti je i Light tamna ali kad gledam slike ti fakat jesi puno svjetlija od mene. Možda da probaš za HM serumom, to je otprilike taj efekat a ima i svijetijih nijansi

      Izbriši
  8. morat cu da probam,zudim za sjajnim i zdravim licem,mada meni treba jace prekrivanje,zaigrat cu se i pokusati ako ne uspije uvjek je imam kome dati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj ja se uvijek divim sebi u ogledalu kad je stavim i zamišljam kako bi bilo lijepo da mi je koža prirodno takva :D

      Izbriši
  9. Izgleda da za mene onda nije je zutkast,a to mi nikako ne odgovara...Ja sam vise ruzicast podton :( ..Dobro da ju nisam kupila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima primjetno dosta žutog u sebi, dobro je da nisi ako si hladna :)

      Izbriši
  10. I u Srbiji je u ponudi bila samo Medium varijanta. Nisam proveravala da li sad imaju Light. Ja sam kupila Medium - i ipak mnogo tamna za moje lice (izgledam kao da sam se presminkala kad je stavim). Mada ima dana kad mi ta nijansa bas lepo stoji - mozda je do trenutnog stanja koze ili spoljnog osvetljenja :)
    Sto se tice osecaja na kozi, stvarno je lep i lagan i planiram kupiti svetliju nijansu, ako je ima kod nas.
    Hvala na detaljnom opisu!
    Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoro je i kod nas stigla Light nijansa i kao da su gledali mene kad su je pravili :)Mada me ne čudi da ti je odgovarala i Medium jer se super razmazuje pa se da prilagoditi

      Izbriši
  11. kupujeeeeem! :D bona,ja sta kod tebe vidim,ja to moram imat.kad sam ti vidjela ona golden rose rumenila,isti sam ih da isla traziti...i kupila 4 :)
    anela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hah, i ja sam kupila još dva pa ih sad isto imam 4 :) Recenziraću ih ovog vikenda zajedno s ostalom GR dekorativom, uzela sam i bronzer, puder u kamenu, sjenila, maskaru i ruževe :/

      Izbriši
  12. Danas sam bila u dm-u i nema u light nijansi. Baš sam se razočarala kad sam vidjela da nema. Odlična recenzija i definitvno kupujem kada nadjem light nijasu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Garant su je pokupovale sve kojima je Medium bila tamna a takvih je puno :D
    Držim fige da ju nađeš ubrzo

    OdgovoriIzbriši
  14. Kako volim tvoje recenzije,tako su detaljna i sve procitam na jednom mjestu :D Ja sam preskocila ovu Garnierovu,miris mi nikako nije odgovarao,previse me podsjeca na limun (ili sam to samo ja) Neki dan sam narucila Missha M perfect cover BB cream jedva cekam da ju probam,nadam se da cu i ja biti zadovoljna kao vecina cura :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Joj Misshu PC sam htjela naručiti otprilike milion puta i uvijek zbog nečeg drugog odustanem, valjda nam nije suđeno :) Ali čitala sam samo pozitivne recenzije pa se nadam da ćeš biti zadovoljna. Javi kakva je kad isprobaš

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlična recenzija, i potpuno istinita :)... Kupila sam prije par dana ovaj proizvod, cure na forumu su ga hvalile pa rekoh da probam... Jako dobra investicija, lice zaista izgleda svježe, blago prekriva.. svakako odličan izbor za dan.. inače prije svake kupovine kozmetike svratim na tvoj blog i ako mi nešto odgovara kupujem po tvojim recenzijama.. Hvala na odvojenom vremenu da napišeš sve ovo, često su mi tvoji postovi od velike pomoći.. :* edy

    OdgovoriIzbriši
  17. Molim, i drugi put :) Drago mi je da sam pomogla :*

    OdgovoriIzbriši
  18. Super recenzija, i ja je imam i nedavno sam bas pisala o njoj.
    slazem se da je dobra, nedavno sam bas pocela da je kombinujem sa tecnim puderom
    sa mat zavrsnicom, i bas dobro ispada, a pogadja mi boju koze :D
    ali pakovanje jeste providno na svetlosti. ja vidim koliko mi je ostalo u tubici :)
    samo prinesem halogenoj sijalici i bas se lepo vidi.

    OdgovoriIzbriši
  19. Super, hvala na informaciji, ja sam prinosila samo lusterima i običnim lampama :)))

    OdgovoriIzbriši
  20. Eh da ti i ja pohvalim blog :) super je :) pratim ga, ali cesto ne komentarisem, jednostavno nemam naviku :D i ja sam kupila tu kremu, i super je, pozitvno sam iznenadjena, obzirom da mi tonirane kreme nisu nikad odgovarale, i prije nego sam pocela korisiti pudere, a vidjela sam prvo na tvom blogu da je kod nas dosla ligt, i da si je pohvalila u nekom od proslih psotova i otisla sam kupiti :$
    nego nesto da te pitam, obzirom da si i ti napisala da je za one koje imaju bore, i da zagladjuje lice, a opet u drugu ruku je lagana, da li bi je neko od 20 god trebao korisiti ili ne? i hvala na odfovoru :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu je koristiti svi od 20 godina,pa nadalje.Takodje se moze kombinovati sa drugim kremama,ukoliko koza to zahteva.

      Izbriši
    2. Slažem se, to što je dobra za one koji imaju bore je zbog toga što zaglađuje površinu kože, tako da je slobodno možeš koristiti

      Izbriši
  21. Ne znam šta je s Bloggerom, ne mogu gore odg. Uglavnom, ja sam ti jako svijetla i izrazito žuti podton. Ova mi je nekako topla prema neutralnom, ali nije žuta. Al' hajde, sad će biti u cm-u na sniženju, neće mi propasti 9,5 KM, pa makar je po vratu razvlačila :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Odlican proizvod sa pedivnim mirisom... Inace sto se pakovanja tice vidi se koliko je kreme ostalo pod svetlom tako da, bez brige. Garnier B.B. krema je fantasticna pogotovo za one devojke koje vole diskretnu sminku za dan :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Ja sam je probala tek kad je dosla u Holandiju,tamo sam tad bila, i stvarno, lice je kao bebino i miris je ok, samo meni pretamna, a ja njegujem porculanski ten :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Imala sam u planu kupiti FM serum, ali sad u nedoumici kad ti ovu BB kremu uspoređuješ s njim...Nadam se samo da mi svjetlija nijansa neće biti pretamna. Neki dan sam ju samo onako u prolazu pogledala u dm-u i djelovala mi je tamna...Jel blendanjem posvijetli?

    OdgovoriIzbriši
  25. Da, posvijetli se blendana i lijepo se stapa. Meni lično nema razlike između nje i HM seruma, osim u cijeni :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Planirala sam da kupim jednu Garnierovu BB kremu koju sam vidjela u časopisu i sada nakon ovog posta sam odlučili da ću je svakako kupiti :) Hvala puno.

    OdgovoriIzbriši
  27. Nema na čemu, drago mi je da sam bila od pomoći :)

    OdgovoriIzbriši