04. 02. 2013.

Pro et Contra : Manhattan Endless Stay Make Up

Endless Stay je na izašao na naše tržište otprilike kad i Rimmelov Wake Me Up tekući puder i kad sam u DMu isprobavala testere odlučila sam se za ovaj drugi jer mi se više svidio ali znatiželja je na kraju ipak pobjedila pa sam se par dana kasnije vratila i kupila i Endless Stay.  Koristila sam ga naizmjenično sa ostalima negdje oko mjesec dana i u nastavku vam donosim njegovu recenziju.




Šta kaže Manhattan 

Endless Stay je tekući puder prilagođen potrebama masne i mješovite kože, izuzetno postojan i do 25 sati i otporan na vanjske uticaje. Lagan je i dopušta koži da diše uz osjećaj potpune hidratacije i svilenkast i svjež izgled lica. Nemastan je i dermatološki testiran. Nema SPF zaštitu. 





Dostupnost/ Cijena/ Nijanse

Dostupan je svugdje u našim drogerijama (DM, CM, Kozmo). Svoj sam kupila u DMu po redovnoj cijeni od oko 16 KM ali ga trenutno imaju na akciji i do 12. februara se prodaje po sniženoj cijeni od oko 11 KM. Inicijalno se proizvodi u 5 nijansi - 60 Ivory, 62 Porcelain, 64 Rose Beige, 66 Beige i 68 Natural a nama su uvezli prve 4 po redu, tačnije sve osim najtamnije nijanse. Sve nijanse imaju testere. Ja sam uzela najsvijetliju - 60 Ivory koja je prilično svijetla s toplim podtonom dok je prva sledeća, 62 Porcelain jednako svijetla ali je njen podton neutralan.

Pakovanje/ Količina

Upakovan je u klasičnu crnu plastičnu tubicu, providnu pri dnu kako bi se mogla vidjeti nijansa. Kao i svi ostali Manhattan tekući puder ni ovaj nema pumpicu mada bi bilo mnogo bolje da ima, jer iako otvor ispod poklopca na koji se dozira nije veliki,  sam puder je u izuzetno  tečnom stanju pa jako brzo iscuri iz pakovanja i prije nego što uopšte pritisnete tubicu što pravi popriličan nered. Zahtjeva dosta opreza kako suvišna količina ne bi izletjela van i ispravno se može dozirati samo okrenut otvorom prema gore. Dolazi u količini od klasičnih 30 ml.

Miris/ Tekstura/ Stepen pokrivenosti.

Ima dosta intenzivan i iritantnan cvijetno puderasti miris koji me prilično iznenadio jer ga ostali Manhattan tekući puderi nemaju. Miris se u pakiranju i pri nanošenju jako osjeti a nakon par minuta od apliciranja izlapi.

Tekstura mu je kao što sam već pomenula izuzetno rijetka, skoro pa potpuno tekuća i mnogo više ljepljiva nego kremasta što je veliki nedostatak jer se jako brzo hvata za kožu i ne dopušta da se puder na licu lijepo rasporedi i izblenda u potpunosti. Jedini način na koji sam ga uspjela aplicirati su prsti jer je sa svim kistovima koje imam ostavljao linije i nejednako se raspoređivao koliko god brzo da sam s njim radila. 
Ispod njega sam pokušala koristiti različite kreme pa čak i bazu za tekući puder ali nisam uspjela postići da mi bude udoban na licu, bukvalno sam ga osjetila cijelo vrijeme nošenja pa se nimalo ne bih složila s njihovim tvrdnjama da je lagan i udoban. Nije.

Stepen pokrivenost je  zbog tako rijetke teksture slab do srednji, prekriti će manje nesavršenosti tipa crvenila ili umjerenih pigmentacijskih flekica ali to je sve na šta možete računati ako ga ne dopunite korektorom. Pokrivenost se ne može nadograditi jer se onda puder na koži jako primjeti i postaje brašnjav što izgleda loše, pogotovo na dnevnom svijetlu.

Efekat na licu / Trajnost 

Kad se tek nanese na koži ima dosta sjaja koji se nakon 5-10 minuta povlači i nestaje ali samo na normalnim dijelovima (moja koža je mješovita) dok na masnijim i dalje ostaje umjereno sjajan. Čak i u jednom sloju na licu ne izgleda prirodno i dosta se primjeti. Ali ono što mi od svega najviše smeta je što je ljepljiv. Ali bukvalno, pa čak i kad prođu sati od nanošenja kad pipnem kožu ta ljepljivost se još uvijek osjeti.

Što se tiče trajnosti na koju se posebno referiraju, da ne spominjem onih smješnih 25 sati ali ovaj puder na mojoj koži uspio je izgurati samo 4 sata prije nego što je počeo da prosijava na područiju čela i nosa. Za matiranje sam mogla koristiti samo potpuno transparentne, HD pudere u prahu jer se sa običnim, "obojenim" puderima u prahu i kamenu postiže samo to da lice izgleda kao da ste upravo zabili glavu u brašno jer se Endless Stay se s kožom ne može stopiti u potpunosti nego se zadržava na njenoj površini.

Nisam primjetila da oksidira i nije mi je izazvao dodatne probleme na licu.

Swatchevi 

rađeni na gornjoj strani šake pri izravnom dnevnom svijetlu





Suma Summarum 

+ dobar izbor svijetlijih nijansi različitih podtonova
+ oil free 
+ ne preslikava se na odjeću 
+ nijansa ne oksidira tokom nošenja
+ ne pravi dodatne probleme na licu

I uz sav trud da mu pronađem makar još jednu pozitivnu karakteristku, njih stvarno više nema.  S druge strane :

- pakiranje koje pravi nered pri nanošenju jer je puder jako tečan i curi napolje čim se otvori čep
- preintenzivan cvijetno-puderasti miris
- nije lagan, nije udoban za nošenje, nije hidratantan 
- previše se brzo hvata za kožu i naglašava proširene pore i borice
- nikad se ne stapa u potpunosti s kožom nego ostaje na njenoj površini i dosta se primjeti
- grozno je ljepljiv
- nije postojan duže od 4 sata 
- pokrivenost je slaba do srednja, bez mogućnosti nadograđivanja
- nema SPF zaštitu

Stvarno ne znam šta bih više rekla, ovdje u recenzijama obično ide dio kome bih ga preporučila a kome ne ali to je suvišno za pisati jer meni je ovaj puder (pored Rimmelovog Stay Matte tekućeg) ubjedljivo najgori od svih dosad isprobanih. A bilo ih je zaista mnogo. Redovna cijena od 16 KM što je skoro pa duplo od toga koliko košta Manhattan Powder Matt Make Up koji je izmislio svijet za Endless Stay je stvarno previsoka obzirom na to što ćete  za nju dobiti. Čak je i snižena cijena previsoka jer je jako loš - ne radi apsolutno ništa od svega što bi trebao i što proizvođač tvrdi i ja ga najiskrenije ne bih preporučila nikome.

Broj komentara: 20:

  1. Uuuuu, sve sam ocekivala ali to ne :) E steta. Kad ide recenzija za Wake me Up? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj ga nanositi spuzvicom, ja imam neku koja je na vrhu zaobljena, kupila sam je u cm-u i onda tapkanjem postigne se onako ne toliko los efekat...da upije puno pudera, ali meni i jeste cilj da ga sto brze potrosim, obzirom da ni ja nisam bas zadovoljna :D cinjenica je da na mom licu potraje malo duze, ali kao sto ti kazes uzasno je ljepljiv i osjeti se, mada kada ga nanosim spuzvicom ta ljepljivost se puno smanji :) i iako ni meni nije napravio nikakve probleme na licu, jednom kada sam isla na ciscenje lica imala sam ga na sebi jer nisam stigla otici kuci skinuti sminku, doktorica mi je dok ga je skidala rekla da mi se puder jako tesko skida, da se uvukao pod kozu i da ce mi tako zacepiti pore de da ga izbjegavam maksimalno, pa vjerujem da ce ta informacija nekima biti od koristi, jer nekako ja to sama i nisam bas osjetila, ali eto neko je primjetio da je tako :D :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj on je meni tako stručno omrznuo da mi se ni ne proba to sa spužvicom, pogotovo kad pročitam šta ti je kozmetičarka rekla. Mnogo sam više očekivala obzirom da volim njihove tekuće ali eto...

      Izbriši
  3. E pa hvala ti na ovome, baš me kopkao taj puder ali mislim da preskačem definitivno

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja imam wake me up, ovaj sam probala samo na ruci i nije mi se nimalo svidio, nekako mi je bio gumast i cudan a nisam mogla naci ni odgovarajucu nijansu.Dok mi je vec Rimmel wake me up savrsen za moj tip koze i bas sam ga nahvalila u recenziji :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni meni na prvo testiranje nije bio nešto, ne znam koji me đavo natjera da se vratim i kupim ga :) Wake Me Up jeste daleko bolji.

      Izbriši
  5. Pored svega, i dalje mi je žao što kod nas nema Manhattan proizvoda. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem te, oni imaju stvarno krasnih stvarčica kao što su mono sjenila, lakovi, i ostali tekući puderi, pogotovo Powder Matt

      Izbriši
  6. Hvala ne recenziji, neću ga kupiti, iako bi me sigurno privukao jer je namijenjen masnoj/mješovitoj koži.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu :) Mene je privuklo to isto i ona longlasting oznaka ispod naziva na pakiranju, stvarno sam kontala da će biti dobar a ispalo je da se odavno nisam ovako zeznula

      Izbriši
  7. Baš si mi dobro došla s ovom recenzijom. Ovaj puder je nešto za čim bih ja posegnula s obzirom na tvrdnje i moj tip kože, ali sada ću štedjeti novce...

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Eh imam jedno pitanje:-)

    Kupila sam po tvojoj preporuci Rimellov tecni puder i odusevljena sam:-)
    njega koristim za svaki dan i nijansa sam 200 i ona mi odgovara ,mada ipak dodam malo svog tamnijeg pudera,podton mi je zut i lijepse mi je kad mi je malo jaca boja.
    Posto mi je t zona masna,moram koristiti i puder u kamenu/prahu, pa me inteeresuje kako cu odabrat taj puder. Da li da uzmem istu boju pudera,jer znam da su i Rimmel stay matte dobri ili neki svjetliji. Kako ti biras te pudere,ako imas neki da mi preporucis reci:-)
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja obično biram što približniju boju, osim ako se zeznem pa kupim neodgovarajuću nijansu tekućeg koji onda posvjetljavam ili potamnjujem završnim puderima. Za Rimmelov 103 koristim Avon Ideal Flawless u kamenu Fair a za 200 Bourjois Mineral Radiance u nijansi Vanilla. Imam i Stay Matte kameni, nije loš mada su mi ova dva puno bolja za matiranje.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ima li Manhattan kozmetika igde u Srbiji da se kupi? Ja je neshto nisam vidjala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni je koza suha, ali mi ovaj puder saaaaavrseno odgovara, nijedan mi nije dobar kao ovaj, porcelain nijansa stvorena za mene :D

    OdgovoriIzbriši