18. 12. 2011.

Proizvodi godine 2011 - dekorativna kozmetika

Ne znam je li u pitanju to što me pomalo užasava da za samo dva mjeseca slavim 29, ali meni ovo vrijeme zaista prolazi suludom brzinom. Nisam se ni okrenula a već je stigao kraj godine! Godišnje popise i izvještaje, frku da se sve stigne prije deadlinea, sumiranje godine u svakom smislu koje nikad nisam voljela, novogodišnje odluke koje svi prave a meni idu na živce, nedostatak snijega ( jer ja sam ipak zimsko dijete) i slične grrrrrr događaje ipak donekle ublažava predpraznično raspoloženje koje će još malo zavladati gradom, ukrašavanje jelke, smišljanje poklona, šminke, odjeće i proslava najluđe noći u godini.  Pa bi sada otprilike bilo i vrijeme da se sumira koje sam to kozmetičke proizvode  od svih isprobanih najviše voljela i koristila predhodne godine. Post će biti povelik, tek da znate - nekako imam dojam da je svake godine sve veći i veći :)

Dakle, evo mojih godišnjih favorita :



Manhattan Powder Matt Make Up - svake godine je u favoritima, jednostavno zato što to ne postoji pristupačniji a kvalitetniji tekući puder za dugotrajno matiranje i potpuno pokrivanje svih nepravilnosti na problematičnoj koži. Otkrila sam ga prije 6-7 godina i čitav taj period ga iznova kupujem. Postojan je, ne spada s lica i savršeno matira. Idealan za mješovitu/masnu kožu i cure koje se muče s prekrivanjem nepravilnosti a da lice ne djeluje zažbukano. Teksturom je dosta gust, tako da će vam trebati tek mrvica za prekivanje cijelog lica. I ono što je najbolje - ne trebam puder u prahu za setovanje T zone, jer je ovaj sasvim dovoljan. Ovdje možete vidjeti kako nijansa 82 izgleda na licu. Budući da je dosta suh, zahtjeva korištenje jače hidratantne kreme kao podlogu i izbjegavanje korištenja na područiju oko očiju. 


Moj "uradi sam" HD puder -  smućkan od bagatelnih sastojaka sa Coastal Scenst-a a savršen za setovanje i produžavanje trajanja šminke na licu, dugotrajan i isplativ .Obično ga koristim kad nosim laganije tekuće pudere tipa Bourjois HM-a, Maybelline Affintione i sličnih. Lagan je, providan i treba ga nanositi u jako malim količinama pufnastim kistovima za pudere u prahu ili kabukijem. Postupak spravljanja sam opisala u jednom od postova na starom blogu - ovdje.


Bourjois Mineral Radiance - najbolji puder u kamenu koji sam ikada isprobala. Koristim nijansu 02 Vanilla koja savršeno odgovara HM-u br 52. Na licu je potpuno neprimjetan, super se rasporedi i drži šminku na mjestu. U pakiranju dolazi čak 14 grama proizvoda a jedina mana koju sam mu pronašla je malo intenzivniji miris koji se prestaje osjećati nakon što se puder nanese na lice. Na eBayu se može naći po cijeni od oko 6 funti, kod nas pak košta oko 23 KM ali se i po toj cijeni definitivno isplati kupiti ga.



Eveline Art Scenic baza za lice - fantastičan proizvod koji od moje kože pravi otprilike tri puta bolju :). Kupila sam već drugu po redu a sve o ovoj bazi možete pročitati u recenziji napisanoj ovdje.


  
Golden Rose ruževi za usne - ko god ih je probao znati će o čemu govorim kad kažem da ovakvu kvalitetu i izbor boja teško možete pronaći čak i u 4 puta skupljim brendovima. Ove sam godine obožavala neobične i intenzivne nijanse prikazane na gornjem swatchu : 57, 53, i 67. Zarazila sam sve prijateljice s njima i rijetko da sam ih nosila a da me neko nepoznat nije pitao koji ruž imam. Boje su zaista fantastične, ruževi na usnama traju satima, čak i kad se boja krene skidati na usnama ostaje pigment poput lip staina. Za cijenu od 3-4 KM po komadu nemouće je pronaći bolje.



ELF Lucios Liquid ruževi za usne - ne volim sjajila, ne volim tekuće ruževe ali ovdje sam morala napraviti iznimku. Mirišu prekasno, na mentu i vaniliju, kremasti su i izuzetno pigmentirani. Imaju kosi spužvasti aplikator kojim se daju fino i precizno nanjeti na usne. Hidratantni su i nimalo ljepljivi pa ih je jako ugodno nositi. Na slici su nijanse Raspberry  i Baby Lips. Raspberry sam kupila otprilike 5 puta do sad jer je boja za past na dupe :) Jedina mana im je malena količina u kojoj dolaze, svega 1,5 ml Prodaju se po cijeni od 1,5 funtu.



Farmasi True Color 02 ruž za usne - prava candy pink nijansa sa primjesama koraljne, moja idealna boja ruža za usne. Dovoljno je reći da sam ga potrošila u rekordnom roku i da se ne mogu sjetiti kad sam to ranije napravila s bilo kojim drugim. Jednostavno je fantastičan obzirom na pigmentaciju, mat finiš, osjećaj na usnama, trajnost i činjenicu da je uz malo maskare i rumenila sasvim dovoljan da u trenu probudi lice i učini ga svježijim. Jednostavno je neodoljiv i tačka. Da sve bude još bolje, košta samo 3,60 KM.



Catrice Absolute Eye Color mono sjenila za oči - otkrila sam ih tek nedavno i ostala oduševljena kako pigmentacijom, velikim izborom mat nijansi, tako i teksturom i trajanjem. Nimalo se ne truse,odlično se bledaju, imaju skoro kremasti finiš, pakiranje je preslatko i kvalitetno a u svom asortimanu imaju i nijanse koje se teško nalaze među drugstore brendovima tipa limun žute, intenzivno narandžaste, duboke plave, petrolej zelene i sličnih. Dolaze u količini od 2 grama po sjenilu što je super, izboru od čak 30-ak nijansi i koštaju oko 6 KM.



Sleek Scandaolus rumenilo - šta reći na ovu ljepotu osim da mi je odmah kad sam ga pogledala postalo najdraže rumenilo na svijetu. Boja koju sumnjam da ćete igdje drugo pronaći, mat tekstura, fenomenalna pigmentiranost i dugotrajnost i iako je u to teško povjerovati - na licu izgleda prekrasno, osvježavajuće i prirodno. Kompletnu recenziju možete pročitati ovdje.



Essence LE Ballerina Backstage rumenilo Prima Ballerina - teksturom je nešto između pjenastog i kremastog, ima jako sitne, jedva primjetne sedefaste čestice a na licu izgleda nevjerovatno neutralno, lijepo i prirodno, tako da su jagodice samo blago definirane sa tek mrvicom naznake ružičaste boje. Jednostavno mi je nezamjenjiv u onim situacijama kad jače naglasim oči ili usne kojom god bojom pa nemam pojma šta staviti na obraze. Krasno se dozira, razmazuje i blenda, idealno je za svijetlopute cure i jedno je od najljepših neutralnih rumenila koja sam ikada imala. Nažalost, LE je, što znači da ga se više ne može nabaviti ali sam zato uzela zalihe pa sam mirna :) 



Rimmel Glam Eyes Proffesional tuš za oči - najbolji drugstore dip liner ikad i zbog toga se ponovo pojavljuje na listi mojih proizvoda godine. Nije mi baš jasno kako još uvijek ostavlja trag i nije se osušio kad ga redovito izrabljujem već godinu dana a ima samo 3,6 ml. Četkica mu je idealna - uska, špicasta na kraju, vlaknasta, tanka i savitljiva tako da bez problema izvlači i najtanje završetke. Intenzivno je crn, ne mrlja se, ne puca, lako se uklanja i ne ostavlja tragove na kapcima nakon toga. Jednostavno ga obožavam i ne planiram prestati kupovati sve dok ga budu proizvodili. Košta oko 6 KM.



ELF cream lineri Teal Tease i Punk Purple  - zato što volim linere u boji a pogotovo ELFove linere, nisu tečni kao Essence ili Catrice u teglicama, već baš onako lijepo kremasti i razmazivi, ne da kistić utone u liner pa moram skidati višak nego se količina može fino dozirati a boje su prekrasne i intenzivne. Lako ih je nanjeti čak i početnicima, brzo se suše na kapcima i ne mrljaju se. Tirkizni liner ima sitni srebrni spakle u sebi a ljubičasti je potpuno mat. Da bi boje izgledale identično kao u kutijicama potrebna su dva premaza. Dodajte još malo maskare i kompletan dnevni make up je tu, za minut vremena i truda. Svaki ima 4,7 grama i košta 3,5 funte.



Revlon Vital Radiance baza za ruž - moj prvi proizvod ovakve vrste tako da ju nemam sa čim uporediti ali sam jako zadovoljna jer radi odlično ono što bi jedna baza trebala - priprema i omekšava usne, zaglađuje njihovu površinu te produžava trajanje ruža. Izuzetno je mekana i hidratantna tako da ju ponekad koristim i samu, kao balzam. Fantastična kod dugotrajnih ruževa za usne koji imaju tendenciju pojačano isušivati i ljuskati se na usnama. Postupak je isti kao i kod baza za sjenila, potrebno je nanjeti malu količinu i sačekati par minuta da se upije.Sadrži SPF 15, ekstrakte aloe vere i vitamin E. Dolazi u količini od 2 grama, ja sam ju kupovala na Cosmetic House, trenutno je tamo nema ali se može naći na eBayu po cijeni od oko 3 funte.



Farmasi Star Highlighting Powder 02 -  krasan četverobojni highlighter u kamenu koji sadrži tople bronzane nijanse. Odlično se stapa s kožom, lagan je i ne rasipa se pri nanošenju. Ima sitne svjetlucave čestice, na licu ne izgleda nimalo napadno nego lijepo i decentno osvjetli područija gdje se nanese. Dovoljno je neupadljiv da ga možete korisititi i za dnevni make up a najljepše izgleda u kombinaciji sa bronzerima i neutralnim breskvastim rumenilima. Pakiranje ima čak 14 grama a košta smješnih 5 KM :) 



Essence Maximum Definition maskara - zbog silnih pohvala na račun nove Essence maskare I Love Extreme kupila sam ju a usput dohvatila i Maximum Definition za koju se na kraju ispostavilo da mi je puno bolja. Zapravo ne samo bolja od ILE nego i od većine mnogo skupljih maskara koje sam do sada isprobala. Zašto ? Prvo zbog gumene četkice u koja se sužava pri kraju i savršeno razdvaja i naglašava čak i najsitnije trepavice u uglovima očiju a da bockanju, grudvanju i sljepljivanju istih nema ni traga. Dalje, ta ista četkica je i fleksibilna što znači da ju možete zakriviti da bi u isto vrijeme i uvijala trepavice. Na četkici pri izvlačenju ostaje idealna količina maskare, ni premalo ni suviše. Intenzivno je crna, ne trusi se, i lako se skida. Daje više dužine i razdvajanja nego volumena ali se može nadograditi tako da nanešena u dva sloja izgleda bolje od puno skupljih i razvikanijih maskara. Košta oko 6 KM.


Ok, toliko za danas i toliko što se tiče moje omiljene dekorative u 2011-oj. U jednom od narednih postova slijede favoriti preparativne kozmetike. Do tada vam želim ugodan i lijep početak još jedne radne sedmice i ostatka ove godine :) :***

Broj komentara: 19:

  1. Sve izgleda divno i primamljivo da se proba :))
    Ovaj Farmasi 02 ruz bas dugo jurim i ne mogu nigde da ga nadjem :( I ovi elf ruzevi/sjajevi mi deluju super...

    http://jeckamakeupbeautyandfashionpalace.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvi farmasi ruz sam kupila neki dan u nijansi 09 i odusevljena sam mirisu i postojani su sigurno uzmem jos..ima tu kod tebe jos super stvarcica :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prosto ne mogu da povjerujem da jos uvijek nisam isprobala Catrice sjenila. Moram to ove sedmice da uradim :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, odmah po naslovu sam znala da će ovo biti super post! I nisam se prevarila!

    Kako lijepo Burjois pakovanje!
    Bazu već dugo gledam, ali ne nosim tekući puder, ima li je smisla nositi samu, da zagladi nepravilnosti?
    Sad ću i ovaj Farmasi ruž morati da čekiram :)
    Blush soufflea ima i u DMu i u CMu na onim sporednim policama, viđala sam ih dosta, nadam se da nisu zaturale svoje papke u njih!

    Sviđa mi se što su ti svi proizvodi na listi super pristupačni, mada znam da imaš i skupu kozmetiku, ali si ovom listom dokazala da nije sve u cijeni i imenu, kao i to da paziš na svoje čitatelje! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  5. obozavam ovakve postove, a kako se blize praznici i moj rodjendan, mislim da je ovaj stigao u pravo vrijeme :)) definitivno planiram probati catrice sjenila, eveline bazu i kupiti jos par ruzeva...

    OdgovoriIzbriši
  6. U Mostaru se Farmasi može kupiti samo u Kozmu koji by the way uopće ne obnavlja zalihe, već ima sve nešto ofucano i staro 100 godina. A Eveline bazu, nemaju iako imaju nešto Eveline proizvoda. Super post, većinu stvari ili koristim ili jedva čekam da nabavim. Morat ću probati ovaj Manhattan, na tvom licu izgleda pravo dobro.

    OdgovoriIzbriši
  7. E ovo si ti u pravom svjetlu...obozavam tvoj blog,ali bas obozavam

    OdgovoriIzbriši
  8. ne znam stvarno zasto te ne vidim na blogreaderu.!!! imam te sto godina tamo... i nove postove nikad ne vidim.... smor...
    ali u pravu si za neke stvari su i moji favoriti ove godine

    OdgovoriIzbriši
  9. Ni meni ne radi Blogs I am following na Dashboard-u... uporno dodajem Bamby-jev i jos neke nase blogove i nestaju...Nikako da poprave...

    Lepi su ti favoriti-nijedan nisam probala! Gde nabavljas Sleek?

    OdgovoriIzbriši
  10. Slažemo se po pitanju Ballerina rumenila, obožavam ga :) A ostale stvarčice su primamljive!

    OdgovoriIzbriši
  11. Imamo dosta istih must have stvari :) Ove nove boje ELF linera su genijalne, kupit ću ih još :D
    Od Sleeka sam ja otkrila palete, rumenila još nisam, no slažem se za Catrice sjenila i Golden rose ruževe. Dobila sam dva sada na darivanj i definitivno ću se zaletiti po još <3

    OdgovoriIzbriši
  12. super stvarčice, djelimo par must have komadića.. probaću manhattan puder i essence maskaru.. i još bih probati golden rose ruževe, ima ih u interexu u nekom dućanu, trebaju mi baš svijetlije nijanse.. imam od catrica ali oni su 9 km a ja ih tako brzo trošim..

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš sam danas uzela ovaj puder u kamenu za samo 11,50 KM. Bio neki popust na Bourjois.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo essence rumenilo mi je nezamjenjivo!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav,

    Blog je super, danas sam "naletila" na njega, trazeci kozmetiku po nasim podrucjima, swatcheve i tako ovdje se zadesih i dan skoro pa cijeli provedoh citajuci razgledajuci, i mislim da sam cijeli blog preglefala :), bas je trebalo ovako nesto i nama bosankama :) sa cijenama u KM i dostupnoscu u BiH :)

    E zanimaju me ovi ruzevi Golden Rose, gdje se oni mogu kupiti? Da li DM, CM ili...?
    I takodje ruzevi Farmasi, gdje se ima za kupiti?

    Veliki pozz i samo tako nastaviii!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala ti :)

    GR ruževe kupujem na pijaci (oko 3 KM) a Farmasi u Didacu (oko 4 KM)

    OdgovoriIzbriši
  17. edit: pregledala* :))

    Hmmm...nazalost ja ih nisam vidjala ovdje kod nas (Kakanj), pa da li bi mogla npr ti meni to kupiti, ja bih ti poslala novac, a zatim meni ti postom ruzeve, postarina bi bila 2KM mislim, uglavnom ne vise od 3KM?
    Ako da, mozemo se cuti preko mail-a ili ako imas na pik-u profil, tamo.

    A evo ujedno da pitam, ukoliko ima neka djevojka zainteresovana da narucimo zajedno sa stranice http://www.allcosmeticswholesale.com/ (ja bih ove Revlon Matte ruzeve-dopali mi se tvoji :) ), pa znaci da zajedno narucimo i dijelimo postarinu. Imam ja i paypal, mozemo preko mog racuna, ili ako neka od vas zeli sa svog racuna, nije problem, dogovorile bi se :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Je li prodajes sminku? :)

    OdgovoriIzbriši
  19. gdje se u sa može kupiti Catrice šminka? pliz odg.

    OdgovoriIzbriši